78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Radim Polášek (e-mailem) --- 13. 3. 2005
Re: kvalita medu (9282) (9284) (9285)
Dobrý den, ten med s příchutí karamelu byl tmavý med s odstínem do hněda až do cihlověčervena a byla to, pokud si dobře pamatuji, záležitost června. S největší pravděpodobností asi ty smrky. Párkrát jsem vytočil zase tmavý med s odstínem úplně do černa, jako by byl přibarvený sazemi a ten byl zase v červenci až začátku srpna, když vypadla lipová květová snůška a nejčastěji na stanovišti, kde kolem byly listnáče charakterizované jako měkký a tvrdý luh. Tam už to bylo chuťově horší. Odhadoval bych to na nějakou jinou medovici než lípovou. Co se týká falšování medu, myslel jsem tím pro včelaře nejsnadnější a nejlevnější cestu získanou sladkou hmotu prohnat přes včely. To s karamelem, případně kulérem nejde, někde jsem četl, že je pro včely jedovatý. Třeba s tou melasou to pravděpodobně jde a výsledkem by měl být právě tmavý "med". Pokud takovou hmotu někdo prodává jako včelí med, je to jednoznačně podvod. Pokud někdo uvede, jak to vyrobil a prodává to třeba nějak levněji, tak je to něco jiného. Takhle vyrobenou hmotu, nechci to nazývat med, bych na trhu klidně akceptoval.
R. Polášek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 9288
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu