78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Sroll Josef (e-mailem) --- 28. 6. 2011
RE: Medovina (52924) (52925) (52929)
První kvašení ("divoké") má probíhat při pokojové teplotě, těch prvních pár týdnů. Pokud medovina nekvasí, pak to může být skutečně zimou, demižon je příliš malá nádoba, aby se zahřál sám, nesprávná hustota medoviny (nevím, jak jsi to měřil) a také ŠPATNÁ VODA Z VODOVODU. Může být v ní moc chloru či čeho, pak to kvasit nebude, s tím mají špatné zkuušenosti i výrobci ovocných vín. Hustota medoviny se snadno měří metodou (podle doc.Svoboda: Encyklopedie včelařství) čerstvé slepičí vejce se ponoří do medoviny pokojové teploty a nad hladinu má vyčnívat kolečko velikosti tehdejšího desetihaléře (z roku 1953-nemám ho te´d po ruce, je to asi 15mm). Jako orientační zkouška to funguje spolehlivě, ale vejce musí být čerstvé. Stať o výrobě medoviny z uvedené knihy stojí za přečtení, doc. Svoboda, ředitel VÚVč Dol (před ing. Veselým) byl původně vystudovaný potravinářský chemik. Chovné metody tehdejší poválečné doby bych však nedoporučoval k napodobení ("Tocháčkova uteplovací superrojová metoda").
Pepa
-----Original Message----- From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz] On Behalf Of Martin Černý Sent: Tuesday, June 28, 2011 7:21 AM To: Včelařský mailing list Subject: Re: Medovina
Díky za info. Ale výrobce kvasinek udává, že ideální kvašení pro tyto kvasinky je 12 - 15 °C
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52938
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu