78721
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", 
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. 
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
| PavelN (193.179.220.250) --- 5. 1. 2011Re: FW: medovina (49586) (49590) (49609) (49610) (49612) (49620) (49624) (49626) (49630)
POokud si to pamatuji správně, limit na drobný prodej přebytků vlastního ospodářství je skutečně 20 000. Pro včelaře se počítá s čistým ziskem 500 kč na jedno včelstvo - odtid ta magická hranice 40 včelstev.
 Pokud tedy máte 40 včelstev, nemusíte nic přiznávat ke zdanění. Jakmile k tomu přidáte 1 včelstvo navíc, musíte zdanit částku 20500,-. Rozhodující je počet včelstev nahlášený v září. Pokud produkujete a prodáváte ještě něco dalšího (ovoce, zeleninu, králíky, ...), zisk z prodeje toho všeho BY SE MĚL sečíst a pokud přesahuje 20000 pak i zdanit.
 
 Dlužno říct, že evidovány jsou jen včely, zbytek je na dobrovolnosti pěstitele či chovatele.
 
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 49633
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| KaJi (212.77.163.102) --- 5. 1. 2011Re: FW: medovina (49586) (49590) (49609) (49610) (49612) (49620) (49624) (49626) (49630)
Jak? - v tom se téměř nikdo nevyzná, a je potřeba zdanit to, co je příjem nad 20000,- Kč. 
 ------------------
 
 ABy to nedovedlo některé k mylným závěrům - daní se podle daň sazeb a odpočitatelných položek.
 
 20000 je snad limit pro podání daň přiznání a ke všemu to snad není to samé co zdan. zisk. ale pouhý příjem.
 
 Jsou na to povolanější - i zde - ale tahle urbanstory by mohla přijít někoho draho.
 
 Negramotnost v tomto je značná, hlavně mezi včelaři - vím když jsem musel kdysy doslova žadonit o přesnou částku dotace D1 kvůli daň přiznání.
 
 Karel
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 49632
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| Radek Krušina (194.213.39.94) --- 5. 1. 2011Re: FW: medovina (49586) (49590) (49609) (49610) (49612) (49620) (49624) (49626)
Jan Červenka napsal:
 >Tedy mam u domu 4 hlavy vina - jsem vinar a mohu vyrobit az 2000 l vina a prodavat ho ze dvora?
 >Kde se to presne doctu ?
 ..............
 
 Jestli jsem si to nepopletl, tak podle zákona o spotřební dani je možné bez spotřební daně a povolení k podnikání vyrobit ty 2000l vína pro vlastní spotřebu.
 Když prodávám a prodám toho víc, než udává zákon o dani z příjmů, potom to musím zdanit v dani z příjmů.
 Když k tomu mám ještě včelstva, potom už se příjmy na daň z příjmů nějak kombinují (myslím že nějaké příklady jsou na www.vcelarstvi.cz ). Jak? -  v tom se téměř nikdo nevyzná, a je potřeba zdanit to, co je příjem nad 20000,- Kč.
 
 Ale nejsem si jistý, jestli jsem si to zapamatoval správně.
 :)
 
 RK
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 49630
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
|  (e-mailem) --- 5. 1. 2011Re: FW: medovina (49586) (49590) (49609) (49610) (49612) (49620) (49624) (49626)
Když přesvědčíš finance ,že ti to na nich vyrostlo proč ne.
 pepan
 
 > ------------ Původní zpráva ------------
 > Od: Jan Cervenka <vcely-konference/=/vcelarstvi.org>
 > Předmět: Re: FW: medovina
 > Datum: 05.1.2011 10:55:54
 > ----------------------------------------
 > Dne Wednesday 05 of January 2011 10:30:00 Josef.Mensik/=/seznam.cz napsal(a):
 > > Z logiky věci: vinař je pěstitel (prvovýrobce)
 > > Ten kdo prvovýrobky nakupuje, je zpracovatel (výrobce).
 > > Je vidět jak nám chybí právě ty základy ekonomického vzdělání. My jsme i za
 > > komančů v šedesátých letech  tohle probírali na učňáku v 1 ročníku.
 > >
 > > Pepan
 >
 > Tedy mam u domu 4 hlavy vina - jsem vinar a mohu vyrobit az 2000 l vina a
 > prodavat ho ze dvora ? Kde se to presne doctu ?
 >
 > --
 >
 >
 >
 > S pozdravem
 >
 > Jan Cervenka
 >
 >
 >
 
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 49628
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| Milan Čáp (e-mailem) --- 5. 1. 2011Re: Varroa destruktor a mravec ?ierny (49281) (49284) (49596) (49598) (49604) (49607) (49616) (49622) (49623) (49625)
http://ovcsvpardubice.blog.cz/0907/lakani-roztocu-varroa-do-zahuby
 Dne 5.1.2011 10:42, Ale Molčík napsal(a):
 > Než nějaké choroby co postihnou roztoče, mě by se spíš zamlouval feromonový
 > lapač, ale zatím není známá látka, která by roztoče nalákala do pasti s
 > lepem.
 >
 >
 
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 49627
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| Jan Cervenka (e-mailem) --- 5. 1. 2011Re: FW: medovina (49586) (49590) (49609) (49610) (49612) (49620) (49624)
Dne Wednesday 05 of January 2011 10:30:00 Josef.Mensik/=/seznam.cz napsal(a):> Z logiky věci: vinař je pěstitel (prvovýrobce)
 > Ten kdo prvovýrobky nakupuje, je zpracovatel (výrobce).
 > Je vidět jak nám chybí právě ty základy ekonomického vzdělání. My jsme i za
 > komančů v šedesátých letech  tohle probírali na učňáku v 1 ročníku.
 >
 > Pepan
 
 Tedy mam u domu 4 hlavy vina - jsem vinar a mohu vyrobit az 2000 l vina a
 prodavat ho ze dvora ? Kde se to presne doctu ?
 
 --
 
 
 
 S pozdravem
 
 Jan Cervenka
 
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 49626
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
|  (e-mailem) --- 5. 1. 2011Re: FW: medovina (49586) (49590) (49609) (49610) (49612) (49620)
Z logiky věci: vinař je pěstitel (prvovýrobce)Ten kdo prvovýrobky nakupuje, je zpracovatel (výrobce).
 Je vidět jak nám chybí právě ty základy ekonomického vzdělání. My jsme i za komančů v šedesátých letech  tohle probírali na učňáku v 1 ročníku.
 
 Pepan
 
 > ------------ Původní zpráva ------------
 > Od: Jan Cervenka <vcely-konference/=/vcelarstvi.org>
 > Předmět: Re: FW: medovina
 > Datum: 05.1.2011 09:46:01
 > ----------------------------------------
 > Dne Wednesday 05 of January 2011 08:07:25 KaJi napsal(a):
 >
 > > Tam je napsáno, že medovina je brána jako "tiché víno". To je daňový režim,
 > > který umožňuje vinařům bez papírů vyrobit 2000 litrů vína/medoviny ročně.
 > >
 >
 >
 > Dobry den,
 >
 > pokud s tim mate nekdo zkusenost - kdo je tedy podle tohoto zakona vinar ?
 > ten kdo vlastni vinici, je najemce vinice, nebo i jen nakoupil vino ?
 >
 > dekuji.
 >
 >
 > --
 >
 >
 >
 > S pozdravem
 >
 > Jan Cervenka
 >
 >
 >
 
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 49624
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| Jan Burgel (82.113.48.14) --- 5. 1. 2011Re: Varroa destruktor a mravec ?ierny (49281) (49284) (49596) (49598) (49604) (49607) (49616) (49622)
V papíru jsem roztoče chtěl převézt domů pod mikroskop.A v PVC jsem je chtěl uchovat pro příští léto abych zkusil jak je mravenci odnášejí. PVC jsem nezavřel a pověsil ve včelíně a utekli , tak jsem je příště zavřel a oni zplesnivěli, Tak jsem je dal potřetí do papírového pytlíku, tam neutekli ani nezplesnivěli ale zde jsem se dověděl že suché mi příští rok stejně mravenci odnášet nebudou.
 J.B.
 Jak je vidět vyhraji si ale jako sezamové semínko jsem je na pečivo ještě nezkusil.
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 49623
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
|  (e-mailem) --- 5. 1. 2011Re: Varroa destruktor a mravec ?ierny (49281) (49284) (49596) (49598) (49604) (49607) (49616)
Ještě vysvětli proč jsi je přenášel,  nebo je vozíž jako jiný odpad živočišného původu do kafilérky? :-))
 Pepan
 
 > ------------ Původní zpráva ------------
 > Od: Jan Burgel <e-mail/=/nezadan>
 > Předmět: Re: Varroa destruktor a mravec ?ierny
 > Datum: 05.1.2011 08:51:17
 > ----------------------------------------
 > Roztoči cestují, utekli mi po fumigaci sebraní roztoči z papírového i
 > špatně domáčknutého plastového pytlíku s náprsní kapsy košile,
 >  J.B.
 >
 >
 >
 
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 49622
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| R. Polášek (85.71.180.241) --- 5. 1. 2011Re: FW: medovina (49586) (49590) (49609) (49610) (49612) (49618) (49619)
"V tom MV je napsáno v kterém zákoně, nebo se to dá najít na webu.já jsem v práci a nemůžu tady brouzdat po webu jak bych chtěl :-) Prostě tvrdý kapitalismus :-)
 
 Pak je třeba přečíst Zákon číslo JEDNA - NENECHAT SE CHYTIT! "
 
 No, kdybych MV měl k dispozici, tak bych se neptal.
 Za druhé buď je to někde v tom zákoně povoleno a potom nějaké chytání je nesmysl nebo to povoleno není a potom je zákon k ničemu.
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 49621
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| Jan Cervenka (e-mailem) --- 5. 1. 2011Re: FW: medovina (49586) (49590) (49609) (49610) (49612)
Dne Wednesday 05 of January 2011 08:07:25 KaJi napsal(a):
 > Tam je napsáno, že medovina je brána jako "tiché víno". To je daňový režim,
 > který umožňuje vinařům bez papírů vyrobit 2000 litrů vína/medoviny ročně.
 >
 
 
 Dobry den,
 
 pokud s tim mate nekdo zkusenost - kdo je tedy podle tohoto zakona vinar ?
 ten kdo vlastni vinici, je najemce vinice, nebo i jen nakoupil vino ?
 
 dekuji.
 
 
 --
 
 
 
 S pozdravem
 
 Jan Cervenka
 
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 49620
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| R. Polášek (85.71.180.241) --- 5. 1. 2011Re: FW: medovina (49586) (49590) (49609) (49610) (49612)
"Tam je napsáno, že medovina je brána jako "tiché víno". To je daňový režim, který umožňuje vinařům bez papírů vyrobit 2000 litrů vína/medoviny ročně.
 Tak pořád nevím, v čem má kdo problém. "
 
 Dobře, v kterém zákonu či závazné vyhlášce je toto jednoznačně a jasně uvedeno? Pochybuji, že by se úředníci a celníci řídili podle Moderního Včelaře.
 Díky.
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 49618
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| a.turčáni (94.229.32.130) --- 5. 1. 2011Re: Pyl ,pylochyt, vykup (49517) (49520) (49521) (49522) (49526) (49594) (49600) (49608)
(bohuzel akaty tu nekdo zacina systematicky kacet). J.Č.
 Vyrastú nové, ešte krajšie a o 5 rokov budú znovu kvety znovu produkovať nektár. Ani u nás nás nie je to iné (a ešte horšie, kde žijú neprispôsobiví), obce sa stali vlastníkmi týchto agátových porastov a pustili sa do nich s vervou a včelári protestovali, no nepomohlo to. Nakoniec agátu neubudlo, skôr ho vďaka krachu družstiev pribúda, pretože zem prestali obrábať. O agát sa zatiaľ báť nemusíme, pri jeho rýchlej reprodukcii odnožovať, rašiť z koreňov a pňov a až 2-3 m ročných prírastkov, to rýchlo výrub napraví.
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 49615
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
|  (e-mailem) --- 5. 1. 2011Re: Palubkov? ?l (49556) (49611)
Já mám prozaičtější vysvětlení Střecha domu má větší okap a málokdy při dešti voda teče po stěně.Úl a jeho stěny jsou mnohem více vystaveny dešti. Na krocení dřeva pak má velký vliv právě  to časté vlhnutí a vysychání.
 Čím jsou pak díly  menší, ze kterých je úl vyroben, tím lépe tomuto procesu odolávají. Ze pak také použít i to méně kvalitní dřevo.
 
 Pepan
 
 
 > ------------ Původní zpráva ------------
 > Od: Radek Hubač <drh/=/seznam.cz>
 > Předmět: Re: Palubkov? ?l
 > Datum: 05.1.2011 07:54:07
 > ----------------------------------------
 > To je jednoduché vysvětlení, uděláš 2 rámy a oboucháš to krátkými palubkami,
 > leckde jsou  odpad. Tak jak říkáš Ty musí bý složitější kostra a delší
 > palubky..
 >  Radek
 > >  ------------ Původní zpráva ------------
 > >  Od: Honza <e-mail/=/nezadan>
 > >  Předmět: Palubkov? ?l
 > >  Datum: 03.1.2011 23:27:03
 > >  ----------------------------------------
 > >  Proč se dávají palubky na úlech vertikálně a ne horizontálně jak je tomu na
 > >  srubech a jiných dřevostavbách? Vždyť tato skladba palubek umožňuje vtékat
 > >  vodě do perodrážky. Chystám se letos postavit si několik úlů, ale nad
 > >  tímhle už chvilku dumám a to jak se úly dělají mi přijde nesmyslné. Díky
 > >
 > >
 > >
 >
 >
 >
 
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 49614
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| a.turčáni (94.229.32.130) --- 5. 1. 2011Re: Varroa destruktor a mravec čierny (49281) (49284) (49596) (49598) (49604) (49607)
Argumenty za a proti sa vždy nájdu a ja som si to uvedomoval, ale ja som pozorovanie nerobil jeden-dva dni, ale dlhodobo, niekoľko týždňov. Aj keby sa stalo, že niektorá včela zhodí zo seba Vd, ten je tak šikovný, že sa zachytí o inú včelu, či plást.Ale mŕtvy roztoč, ten to už nedokáže. Aj pri zbere Vd na položke po jej vybratí sa niekoľko kusov pohybuje, ale po minúte-dve na slnku bol na podložke pokoj. A to či Vd odnášajú včely  mŕtvych Vd z podložiek, máme evidentný záznam, že to môže byť, v tom je progres celého prípadu.Pozoroval som video s modelovou situáciou kde včela aj s klieštikom zvádzala boj a napokon ho zo seba zhodila (ale nezabila), sa znovu dostal na včelu.
 
 Vd ešte dlho bude krv nie len včelám, ale i nám. Ešte na koniec, naša včela má svoje choroby, predátorov, musí ich mať vo svojom prostredí aj Vd, tak prečo ich nehľadajú vedci v miestach , kde žil odjakživa?
 
 
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 49613
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| KaJi (212.77.163.102) --- 5. 1. 2011Re: FW: medovina (49586) (49590) (49609) (49610)
A muselo by se to nějak omezit, aby potom nebyly oblasti, kde by "medovinu" na kšeft dělali skoro všichni, protože by to stát neohlídal. Například od nás je nejbližší vinice nejméně 300 kilometrů daleko, přesto starší snad v každé druhé chalupě dělali pro vlastní po-------------------------------------------
 
 Doproručuji si opravdu něco přečíst - třeba právě to MV2010/6
 
 Tam je napsáno, že medovina je brána jako "tiché víno". To je daňový režim, který umožňuje vinařům bez papírů vyrobit 2000 litrů vína/medoviny ročně.
 
 Tak pořád nevím, v čem má kdo problém.
 
 
 A pokud v tom chce někdo podnikat, tak normální režim, jako další potravináři.
 
 Tohle je pro nás malovčelaře ta nejlepší konstelace která může být. Tak do toho nevrtetjte.
 
 Co komu chybí?
 
 
 Karel
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 49612
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| Radek Hubač (e-mailem) --- 5. 1. 2011Re: Palubkov? ?l (49556)
To je jednoduché vysvětlení, uděláš 2 rámy a oboucháš to krátkými palubkami, leckde jsou  odpad. Tak jak říkáš Ty musí bý složitější kostra a delší palubky..Radek
 >  ------------ Původní zpráva ------------
 >  Od: Honza <e-mail/=/nezadan>
 >  Předmět: Palubkov? ?l
 >  Datum: 03.1.2011 23:27:03
 >  ----------------------------------------
 >  Proč se dávají palubky na úlech vertikálně a ne horizontálně jak je tomu na
 >  srubech a jiných dřevostavbách? Vždyť tato skladba palubek umožňuje vtékat
 >  vodě do perodrážky. Chystám se letos postavit si několik úlů, ale nad
 >  tímhle už chvilku dumám a to jak se úly dělají mi přijde nesmyslné. Díky
 >
 >
 >
 
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 49611
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| R. Polášek (85.71.180.241) --- 5. 1. 2011Re: FW: medovina (49586) (49590) (49609)
"No a vinari maji navic moznost prodavat ze dvora.Co jsem slysel, jak se pr. Mandik v minulosti zasadil o to, ze mame dotace,
 treba se jeste zasadi o to, ze by mohli vcelari nejakych treba 500 - 2000 l
 vyprodukovat a realizovat ze dvora."
 
 No, to bude tuhý boj. Když černí výrobci lihovin se neštítí vyrábět lihoviny z čisticích prostředků s obsahem Sava. Vinaři jsou vázání oblastí, kde je na hroznové víno dost tepla  plus pravděpodobně vlastnictvím své vinice,včelaři jsou po celém území republiky. Navíc vinaři jsou svým způsobem šlechta v celé Evropské Unii, zatímco třeba kdoví kolik chybělo, aby nám EU zrušila naše pěstitelské pálení.
 
 A muselo by se to nějak omezit, aby potom nebyly oblasti, kde by "medovinu" na kšeft dělali skoro všichni, protože by to stát neohlídal. Například od nás je nejbližší vinice nejméně 300 kilometrů daleko, přesto starší snad v každé druhé chalupě dělali pro vlastní potřebu všelijaká ovocná vína a uměli to tady, omezovalo je jen to, že to museli spotřebovat v rodině. Buď vypít nebo s tím "fortifikovat" kvas na pálení. Pokud by se možnost přivydělávat si výrobou nějakého kvasného nápoje typu medoviny uvolnila, objevilo by se ohromné množství výrobců.
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 49610
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| Jan Cervenka (e-mailem) --- 4. 1. 2011Re: FW: medovina (49586) (49590)
Dne Tuesday 04 of January 2011 13:07:02 R. Poláek napsal(a):
 > Jediná výjimky u nás jsou vinaři a prodej jejich hroznového vína. Všechna
 > ostatní výroba alkoholu, piva, ovocná vína, medoviny, pěstitelské pálení
 > atd jsou bez povolení možná jen  pro vlastní spotřebu.
 
 No a vinari maji navic moznost prodavat ze dvora.
 Co jsem slysel, jak se pr. Mandik v minulosti zasadil o to, ze mame dotace,
 treba se jeste zasadi o to, ze by mohli vcelari nejakych treba 500 - 2000 l
 vyprodukovat a realizovat ze dvora.
 
 --
 
 
 
 S pozdravem
 
 Jan Cervenka
 
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 49609
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| Jan Cervenka (e-mailem) --- 4. 1. 2011Re: Pyl ,pylochyt, vykup (49517) (49520) (49521) (49522) (49526) (49594) (49600)
Dne Tuesday 04 of January 2011 20:13:37 Josef Prochazka napsal(a):> Nenadstavuju.Na kazdy takovy preveseny plast si lepnu rysovacek a
 
 No to bylo mysleno jako legrace :)
 
 > druheho nastavku pred krmenim.U nas byva zima dlouha a v uvahu prichazi v
 > predjari jen liska,olse chybi uplne.
 
 nojo, ja jsem tady cca v polabi. A vcely mam nad jiznim udolim, kde je ricka s
 brehy plnymi vrb a jiv a okoli zrusenych lomu (mohu na med psat z chraneneho
 uzemi :) ) zarostlych lesni burinou (bohuzel akaty tu nekdo zacina
 systematicky kacet).
 
 
 --
 
 
 
 S pozdravem
 
 Jan Cervenka
 
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 49608
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| Josef Křapka (77.237.138.60) --- 4. 1. 2011Re: Varroa destruktor a mravec čierny (49281) (49284) (49596) (49598) (49604)
Kroužkování roztočů na podložku spadlých. Druhý den opětné počítání a hledání spadlých roztočů v kroužcích. Nejsou tam? Odnesli je mravenci a je vymalováno. Je vymalováno do doby, než si při kroužkování povšimneme, že ne všichni zakroužkovaní roztoči jsou mrtví. Než si povšimneme, že někteří nám z kroužků odcestují. Tuto jejich anabázi jsem sledoval letos při počítání spadu. Prostě, roztoči po podložce ještě nějakou dobu cestují a kroužek udělaný fixkou nerespektují jako hranici a klidně z vyznačeného území ti lumpíci emigrují. Takže, počítání roztočů v kroužcích je potom pro kočku nebo pro srandu králíkům :o)).JK
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 49607
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
|  (94.229.32.130) --- 4. 1. 2011Re: Varroa destruktor a mravec čierny (49281) (49284) (49596) (49598)
Jestli ano či ne, záleží na lokalitě se dopručuje vyzkoušet - položí se na podložku známý počet rotočů na nějaké místo a sleduje se zda tam ubydou.KaJi
 Karel, tento druh je v Európe všade rozšírený a do úľov si chodí ako do komory-spižírně, pred včelami sa vie ochrániť. Vieš bádanie je zaujímavá vec a človek sa v tom rád realizuje. Viac menej som to na stránku uviedol len preto, aby som upozornil na to, že varroamonitoring je namáhavý, zložitý a pritom nevierohodný. Nedá sa jednoducho povedať, u nás mravce nie sú.
 
 Navrhnutý spôsob tebou zistenie prítomnosti mravcov nie je taktiež vierohodný. Vysušené klieštiky mravce nezbierajú, ja keď som to robil, trvalo mi celú sezónu a až dva roky, kým som prišiel na to aby to bolo vierohodné. Každý deň (6-7 mes., pri prirodzenom spade Vd ich nepadá veľa 3-7 ks) som na podložke každý deň odčítaval a zapisoval počet spadnutých Vd, zakrúžkoval fixkou a pripísal dátum krúžkovania odpadnutých Vd a práve tento systém mi pomohol odhaliť odnášanie Vd, aj keď aj tu mohol nastať omyl, lebo klieštik mohol na miesto odneseného mravca spadnúť nový.
 Ja varroamonitoring už dávno nerobím aj vďaka tomu, že som skoro odhalil jeho nepresnosť a zbytočnosť , ja robím s nimi krátky proces
 Fumigujem ich a zatiaľ úspešne.
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 49604
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| Radek Krušina (85.71.94.235) --- 4. 1. 2011Re: Varroa destruktor a mravec čierny (49281) (49284) (49596) (49598)
KaJi napsal:
 >Já si dám síto dovnitř dna a podložku pod něj a včely si to před mravenci sami ohlídají.
 ............
 
 Nechci nikomu brát iluze.
 Ale ta síť se tam dává právě proto, aby včely na podložku nemohly, a roztoče nevynášely.
 Mám většinu úlů opatřených podložkou s dvojitou sítí a v několika úllech mi mravenci stejně na podložce pod sítěmi pobíhali.
 Myslím, že tito moji spad nijak zásadně nezkreslovali, ale jinde to může být jinak.
 
 RK
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 49602
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
|  (89.235.0.6) --- 4. 1. 2011Re: cena medu-ani nahodou (49564) (49565) (49567) (49571) (49575) (49580) (49583)
Vážení přátelé, 
 hodnotiti cenu medu je velice složité, nejvíce nám o ekonomice výroby mohou říci tzv. profesionální včelaři, kteří to mají jako povolání a hlavní zdroj příjmů.
 
 Pokud vím, tak se v ČR pozvolna začínají profilovat, ale je ji tak málo, že na cenu medu to nemá žádný vliv.
 V ČR je hodně malo-hobby včelařů, kteří se zaštiťují koníčkem a prodávají med hluboce pod náklady.
 Průměrná cena medu v Německu na tržnici je 6 Euro za půl kilogramu, takže co tady u nás řešíme??? My neprodáváme ještě ani za půlku. Takže diskuse o tom jestli prodej ze dvora je tak nebo mak, jestli 80 nebo 100 jsou jen kecy. Prostě jsem ještě nepochopili příležitosti a plácáme se v něčem místo toho abychom začali produkovat a prodávat supr kvalitu za supr ceny.
 
 Vysoké ceny nám říkají že se ukázala vysoká poptávka po medu a nabídka je nízká, takže každá správný hospodář pokud to myslí vážně musel letos zdražit, protože je mu jasné že musí investovat a zmodernizovat, protože za pár let se zase argentýna a brazilie zvetí a zase hodí na evropský trh svoje brutální přebytky a Česká republika jako supr odbytiště odpadu v hypermarketech jim v tom parádně poslouží.
 
 Osobně si myslím, že prodej ze dvora je revoluční záležitost pro včelaře kteří chtějí produkovat kvalitu a tuto kvalitu i prodávat. Myslím si že med je kvalitní potravina a oproti cukru má jiné postavení takže vyšší cena je snesitelná. Hypermarkety tlačí na cenu, a tak i kvalita je ... a proto prodej ze dvora vidím jako parádní distribuční cestu pro kvalitní regionální potravinu s prospěšnými vlastnostmi na zdraví člověka.
 
 Do nového roku si přeji jen zdravé včely a zdravé progresivní včelaře a větší přebytek v zahraničním obchodě.
 
 
 
 
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 49601
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| Josef Prochazka (217.77.165.49) --- 4. 1. 2011Re: Pyl ,pylochyt, vykup (49517) (49520) (49521) (49522) (49526) (49594)
Nenadstavuju.Na kazdy takovy preveseny plast si lepnu rysovacek a zavickovany ho schovam.No ze bych mnel 2 nastavky plne pylu a omezovalo to matku v kladeni se mi jeste nestalo ani u repky,pak uz v nasich podminkach nikdy tak vydatna pylova snuska neni.Co v dobe nadbytku odeberu,pak bud pouziju v oddelcich,nez zesili a maji vlastni letavky nebo na zimu dam do druheho nastavku pred krmenim.U nas byva zima dlouha a v uvahu prichazi v predjari jen liska,olse chybi uplne.
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 49600
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| číma (83.208.80.247) --- 4. 1. 2011označení výrobku
Mám pro Vás recept,jak poznat potravinu (masné,mléčné výrobky,vejce,med) prostě výrobky živočišného původu,kde byly vyrobeny. Každý podnik v evropské unii vyrábějící tyto potraviny má povinnost označovat výrobky razítkem zdravotní nezávadnosti, které mu bylo přiděleno. Není třeba hledat různé kódy, ale najít na výrobku toto OVÁLNÉ razítko, kde je uvedeno skratkou zeně kde se výrobek vyrobil s číslem tohoto podniku a dovětkem ES. Někdy se zastavte u regálu s mléčnýmy výrobky a přesvěčte se o tom, že polovina výrobků je dovezena a potom si přečtěte složení těchto šmejdů. Dobrou chuť.
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 49599
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| KaJi (85.70.20.53) --- 4. 1. 2011Re: Varroa destruktor a mravec čierny (49281) (49284) (49596)
AT:....Prvý raz som o tom písal vo Včelári v asi 1995), že mravec naozaj ovplyvňuje početnosť prirodzene odpadnutých Vd na podložku
 -----
 
 Anton, prvenství ti nikdo neupírá a že mravenci ovlivňují spad na podložce je bráno za fakt.
 
 Jestli ano či ne, záleží na lokalitě se dopručuje vyzkoušet - položí se na podložku známý počet rotočů na nějaké místo a sleduje se zda tam ubydou.
 
 V MV vyšlo pár návodů, další možností je formistop podle vcelky.cz - nerezmisky pro morčata s olejem za pár korun, nebo formistop na nastavky.cz - tam se dá koupit hotový.
 
 
 Osobně nevyužiji anijednu z možnpostí, protže podleožku pod sítem pod úle jsem vyzkoušel a nechápu proč se šlo touto cestou a všichni to dělají takto. Navíc s pevným sítem, takže mrtvolky včel atd na jaře se stejně musí vymetat.
 Tohle má pěkně vyřešené Zdeněk Br. - má vysuvné i síto.
 
 Já si dám síto dovnitř dna a podložku pod něj a včely si to před mravenci sami ohlídají. Prototypy se mi po dvě sezony osvědčily a snad v zimě vyrobim serii pod všechny úly. Za značne menších nákladů než klasické varroadno.
 Teď když jsou na to dotace, tak proč ne. :-)
 
 Karel
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 49598
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
|  (e-mailem) --- 4. 1. 2011Re: Varroa destruktor a mravec ?ierny (49281) (49284) (49596)
Ten monitorik není žádné podvojné účetnictví, ale jen, přesný součet statistických a  nepřesných čísel který ve svých vzorcích s tímto jevem počítá. Proto není vůbec důležité si s tím lámat hlavu.
 Pepan
 
 > ------------ Původní zpráva ------------
 > Od:  <e-mail/=/nezadan>
 > Předmět: Re: Varroa destruktor a mravec ?ierny
 > Datum: 04.1.2011 17:54:13
 > ----------------------------------------
 > Prostě potencialni potrava o kterou nemusi bojovat a se kterou nemusi
 > bojovat. Pavel Votrubec
 >
 > Pavel, ja sa predsa ešte vrátim k záznamu na Youtube s názvom "VD a mravec
 > čierny", mne tu nešlo len o potravu mravca, ktorú si hľadá v úli, ale o
 > fakte, keď niekto prvý krát potvrdil fakt Prvý raz som o tom písal vo
 > Včelári v asi 1995), že mravec naozaj ovplyvňuje početnosť prirodzene
 > odpadnutých Vd na podložku a tým varroamonitoring môže byť nepresný a môže
 > ovplyvniť v nesprávnom hodnotení počtu klieštikov odpadnutých na 1 deň.
 > Bližší komentár je umiestnený nižšie, stačí kliknúť na dve šipky.
 >
 > Tí, ktorí by si to chceli prezrieť ponúkam tento portál nech kliknú sem:
 >
 > youtube.com/watch?v=iF_Q-oYuUhc
 >
 >
 >
 
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 49597
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
|  (94.229.32.130) --- 4. 1. 2011Re: Varroa destruktor a mravec čierny (49281) (49284)
Prostě potencialni potrava o kterou nemusi bojovat a se kterou nemusi bojovat. Pavel Votrubec
 Pavel, ja sa predsa ešte vrátim k záznamu na Youtube s názvom "VD a mravec čierny", mne tu nešlo len o potravu mravca, ktorú si hľadá v úli, ale o fakte, keď niekto prvý krát potvrdil fakt Prvý raz som o tom písal vo Včelári v asi 1995), že mravec naozaj ovplyvňuje početnosť prirodzene odpadnutých Vd na podložku a tým varroamonitoring môže byť nepresný a môže ovplyvniť v nesprávnom hodnotení počtu klieštikov odpadnutých na 1 deň. Bližší komentár je umiestnený nižšie, stačí kliknúť na dve šipky.
 
 Tí, ktorí by si to chceli prezrieť ponúkam tento portál nech kliknú sem:
 
 youtube.com/watch?v=iF_Q-oYuUhc
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 49596
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| Jan Cervenka (e-mailem) --- 4. 1. 2011Re: Pyl ,pylochyt, vykup (49519)
Dne Sunday 02 of January 2011 17:42:21 vcely.sk napsal(a):> Nejake info je tu:
 >
 > l.sebosik: Pelochyt - najziadanejsi doplnok ula
 > http://www.vcely.sk/index.php?name=News&file=article&sid=254
 >
 > a.turcani: ulové dno prisposobené na odber obnozovaneho pelu
 > http://www.vcely.sk/index.php?name=News&file=article&sid=176
 >
 > ls
 
 dekuji
 
 --
 
 
 
 S pozdravem
 
 Jan Cervenka
 
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 49595
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| Jan Cervenka (e-mailem) --- 4. 1. 2011Re: Pyl ,pylochyt, vykup (49517) (49520) (49521) (49522) (49526)
Dne Sunday 02 of January 2011 21:30:38 Josef Prochazka napsal(a):>  Tak nevim.Prodavat pyl?To uz cekam,az nekdo prijde s dotazem,kde splasit
 > podlozku na odber vceliho jedu a jak spravne nechat vybodat vcelstva,aby se
 > dalo vyzdimat jeste vic.Dle meho nazoru,patri pri nadbytku pylu prevesit
 > pylove plasty nahoru,nechat je potahnout medem a nechat na zimu.A v pripade
 > klasicke medovicove snusky jsou takove pyloplasty k nezaplaceni,protoze co
 > je mi platne dvoji toceni lesniho medu,kdyz vcely nenosi pyl a blazni jenom
 > po medovici?Pak jsou pylove plasty k nezaplaceni.
 
 No a co delate s tou medovici , eventuelne s jarnim medem ? Podle Vasi logiky
 pravdepodobne porad nadstavujete nastavky az do vyrojeni ? Prece by jste to
 tem nebohym tvoreckum nebra ne, ten med ? :)
 Ohledne nadbytku pylu , nevim jak u Vas, ale tady mam kolikrat i pomalu 2
 nastavky zaplnene pylem a pomalu nevim, co s nim. Pak je pekne , pokud
 pouzivate panenske plasty to vytacet.
 
 --
 
 
 
 S pozdravem
 
 Jan Cervenka
 
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 49594
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| Aleš Molčík (195.189.142.120) --- 4. 1. 2011Jména účastníků
Po novém roce se přestaly automaticky zobrazovat jména zúčastněných na konferenci. Jestli mohu požádat účastníky konference o podpis  nad nebo pod příspěvkem. Není to samozřejmě zvlášť důležité, ale myslím si že v případě navazujícího dotazu nebo připomínky na příspěvek, by mohlo být dobré vědět koho oslovit. Děkuji
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 49593
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
|  (94.229.32.130) --- 4. 1. 2011Re: Re:palubkovy ul (49577) (49581)
Je naprostou zbytečností se tímto problémem zabývat. Čím je nižší teplota tak včelstvo má i nižší spotřebu vzduchu Různé typy úlů dříve neměly kromě úzké štěrvyny v česnu ani jiný přísun vzduchu přes silné izolace a nevadilo jim to Dnešní úly mají očka a úplně jim stačí štěrbina v česnu a pootevřené horní očko. Žádnou klimatizaci není nutné řešit :-))
 pepan
 
 pepan, súhlasím s tebou. včelstvo nepotrebuje mať sieťové dno, ani široké letáčové otvory a žiadne očko, nikdy sa neudusí pri čo len malej netesnosti a malého otvoru do úľového priestoru. Vďaka difúzii vzduchu a vonkajšiemu atmosférického tlaku vzduch okolo úľov, sa tento samovoľne vyrovnáva a včely majú vždy dostatok vzduchu.
 
 Aby som si to overil, pred pár rokmi som uzavrel všetky otvory do včelstiev (70) poréznou hmotou tzv. Afrikom v minulosti používaný do eped. Najskôr som si to vyskúšal na včelstve a keď včelstvo žilo, uzavrel som včelstvá až do konca februára-února, bolo medzi nimi i včelstvo na váhe, na ktorom som pravidelne odčítaval spotrebu, ktorá bola "nižšia" ale to vždy záleží aj od sily včelstva. Včelstvá som občas odpočúval, nezistil som žiadne hučanie včiel z
 nedostatku vzduchu.
 Na základe toho doteraz včelám ponechávam otvor o ploche 1,5-2 cm2, aj tohoto roku. Napokon difúzia funguje aj v našich bytoch, v ktorý sú uzavreté izby, ľudia dýchajú a nikdy nepociťujú, že sa dusia.
 
 Na svojich úľoch som už v roku 1983 mal nad úľovými dnami na celom pôdoryse ma kovové siete, pôvodne určené na kočovanie alebo uzavretie pri postrekoch . Pozdejšie v R.1984 som ich využíval až do roku 2000 na fumigovanie Vd, zimné podmetové podložky som vkladal na vetracie siete, bolo to výhodné pre rýchle jarné vyčistenie dna úľa a pod sieťou sa nezhromažďoval odpad. V r. 2000 som iích odstránil kvôli odberu peľu.
 
 Viem dobre, že včelári sú individualisti a radi zlepšujú svojím včelám dobré prežitie, svoje zlepšováky im nevnucujte. Sami musia pochopiť, že sa to dá aj lepšie aj pre neho, lebo človek je tá druhá veličina, ktorá včelám robí servis. Každý svoje formou tlače a teraz všemožným internetom, ak je šikovný to prečítané porovnáva so svojimi skúsenosťami a preorientuje sa, prípadne sa pýta.
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 49592
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
|  (85.71.180.241) --- 4. 1. 2011Re: Re:palubkovy ul (49577) (49581) (49588)
"A ja vzdycky cetl,ze cim nizsi teplota,tim vetsi spotreba kysliku zimujicim vcelstvem na premene cukru na udrzeni tepla uvnitr zimniho chomace"
 Zimovací teplota včel je uvnitř chumáče nějak 15 st C, na krajích chumáče nějak + 6 -  7 st C, jestli si to pamatuji dobře. Při těchto teplotách mají včely nejpomalejší metabolismu, nejnižší spotřebu zásob a tudíž i kyslíku.
 Pokud je venkovní teplota cca nad nulou,  nestačí se teplo vzniklé v chumáči přes stěny úlu rozptýlit ven, teplota v chumáči tak vzrůstá, metabolismus včel se zrychluje a spotřeba včel se taky zvětšuje. Až případně k zahájení plodování, podle teploty, stavu včelstva, období v zimě, genetiky včelstva k zimnímu plodování......
 Pokud je venku silný mráz, třeba - 20 st C, včelstvo v žádném případě nesmí dopustit, aby teplota včel klesla pod teplotu cca těch 7 st C, protože při takové teplotě včely po nějaké době umírají chladem. Včely tak musí přitápět pohybem  létacích svalů, spotřeba zásob a kyslíku se tak zase zvětšuje.
 Potom u málo větraných včelstev se v zimním chumáči hromadí vydýchaný oxid uhličitý, který toto taky ovlivňuje, jakým způsobem ale, to ted přesně nevím.
 
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 49591
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| R. Polášek (85.71.180.241) --- 4. 1. 2011Re: FW: medovina (49586)
Výroba medoviny na prodej znamená výrobu alkoholu, tudíž bude třeba mít příslušnou licenci a splnit příslušné podmínky. Jediná výjimky u nás jsou vinaři a prodej jejich hroznového vína. Všechna ostatní výroba alkoholu, piva, ovocná vína, medoviny, pěstitelské pálení atd jsou bez povolení možná jen  pro vlastní spotřebu.
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 49590
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
|  (e-mailem) --- 4. 1. 2011Re: Re:palubkovy ul (49577) (49581) (49588)
Spomalují se metabolické pochody, v teple je udržována hlavně matka.
 
 > ------------ Původní zpráva ------------
 > Od: Josef Prochazka <Joza.Prochazka/=/seznam.cz>
 > Předmět: Re: Re:palubkovy ul
 > Datum: 04.1.2011 12:15:40
 > ----------------------------------------
 > A ja vzdycky cetl,ze cim nizsi teplota,tim vetsi spotreba kysliku zimujicim
 > vcelstvem na premene cukru na udrzeni tepla uvnitr zimniho chomace.No driv
 > se taky nedalo nakouknout spodem do vcelstva jak zimuje,jak se vyvesuje v
 > podmetu,poslechnout si ho atd.bez otevirani ulu nebo ruseni vcel v zime
 > nebo zasunovani hadicek.Nikomu neberu jeho zpusob chovu vcel,ale proc nemit
 > kazdou chvilku a behem par sekund prehled o kazdem vcelstvu na stanovisti?
 >
 >
 >
 
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 49589
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| Josef Prochazka (217.77.165.49) --- 4. 1. 2011Re: Re:palubkovy ul (49577) (49581)
A ja vzdycky cetl,ze cim nizsi teplota,tim vetsi spotreba kysliku zimujicim vcelstvem na premene cukru na udrzeni tepla uvnitr zimniho chomace.No driv se taky nedalo nakouknout spodem do vcelstva jak zimuje,jak se vyvesuje v podmetu,poslechnout si ho atd.bez otevirani ulu nebo ruseni vcel v zime nebo zasunovani hadicek.Nikomu neberu jeho zpusob chovu vcel,ale proc nemit kazdou chvilku a behem par sekund prehled o kazdem vcelstvu na stanovisti?
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 49588
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
|  (212.77.163.106) --- 4. 1. 2011Re: FW: medovina (49586)
Pátrám kde se dá,proto jsem oslovil i tuto konferenci.
 Děkuji za informace a přeji hezký den.....
 
 David
 
 ---------------
 Zrovna poslední číslo Moderního včelaře 2010/6.
 
 Ale jakmile se začne medovina prodávat, tak je to podnikání v potravinářství a žádná sranda v tomto absurdistánu, kde každý úředník se snaží prokázat svoji nepostradatelnost. :-)
 
 Karel
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 49587
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| Trubec (e-mailem) --- 4. 1. 2011FW: medovina
 
 Dobrý den.
 
 již několik let se zabývám výrobou medoviny,medovinového burčáku a
 
 medového piva.
 
 Vše jsem používal hlavně pro vlastní potřebu,pro příbuzenstvo,nebo
 
 jako dárek či úplatek.
 
 Sklenička medoviny jako bonus při prodeji medu "ze dvora" také nebyla
 
 nikdy odmítnuta Poslední dobou zjišťuji,že by o mé produkty byl  větší
 
 zájem i v místních vinotékách a jiných nálevnách.
 
 Navýšit produkci by problém nebyl,mohl bych dělat cca 1000-2000l
 
 medoviny.nevím však,jak je to s legislativou.
 
 Je na to nějaký limit,je to vůbec legální,a jestliže né,dá se to nějak
 
 zlegalizovat?
 
 Pátrám kde se dá,proto jsem oslovil i tuto konferenci.
 
 Děkuji za informace a přeji hezký den.....
 
 David
 
 
 
 
 
 
 
 
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 49586
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| Aleš Molčík (195.189.142.120) --- 4. 1. 2011Re: palubkovy ul (49577) (49582) (49584)
Zasítované dno se dřív nazývalo kočovné dno a mělo sloužit na větrání při převozu, teprve až v několika posledních letech se z toho samého dna stalo varroadno. Pokud včelař nekočuje  tak stačí jednoduché dno, pokud jde o odběr měli tak na to stačí podložka a dvě síta a větrání zajistí česno a očko. Je u takového dna v úlu víc vlhka, ale nevím jestli to vadí víc včelám nebo včelaři.
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 49585
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
|  (212.77.163.106) --- 4. 1. 2011Re: palubkovy ul (49577) (49582)
Podložku zasouvám pod sítem do drážky +++++++++++++++++++++++
 
 Vzhledem k umístění úlů na paletě na zemi, zasněžení atd. a taky kvůli tomu, že na podložkách pod sítem kondenzovala ve studené zoně voda jsem i u varroaden začal dávat na zimu podložku dovnitř. Takže na zadní a boční straně nechávám malou mezeru - cca 3cm. Používám Al plech z tiskárny  a přimačkávám jej česnovým klínem. Víc jak jednu pětiletku.
 Osobně si nemyslím, že by jen způsob dolního větrání nějak ovlivnil plodování. Zkoušel jsem lecos.
 Bavím se ale o neuteplených úlech s více nástavky.
 
 Karel
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 49584
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
|  (85.71.180.241) --- 4. 1. 2011Re: cena medu-ani nahodou (49564) (49565) (49567) (49571) (49575) (49580)
"Je velkou chybou již povědomí lidí. Podle mne 75% lidí nechápe vůbec rozdíl ve výrazech na etiketách jako jsou výrazy Země původu, a vyrobeno v?. Že to co je vyrobeno v ČR nemusí z ČR vůbec pocházet.Netuší ani co znamená, Přírodní produkt a Přírodně identický. Takových příkladů lze uvést přehršel."
 Hm, taky se rozdíly mezi těmyi výrazy na etiketách nijak zvlášť nezabývám.
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 49583
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| Aleš Molčík (195.189.142.120) --- 4. 1. 2011Re: palubkovy ul (49577)
Podložku zasouvám pod sítem do drážky v bocích spodního rámu. Na podložce jsou vpředu a vzadu dvě lišty pokud chci uzavřít dno tak podložku zasouvám aby byly lišty nahoře a těsně přiléhaly k rámu síta. A pokud chci vzorky, tak podložku zasouvám lištou dolů. Takže výška lišty na podložce určuje ventilaci pod sítem.   
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 49582
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
|  (e-mailem) --- 4. 1. 2011Re: Re:palubkovy ul (49577)
Je naprostou zbytečností se tímto problémem zabývat. Čím je nižší teplota tak včelstvo má i nižší spotřebu vzduchu Různé typy úlů dříve neměly kromě úzké štěrvyny v česnu ani jiný přísun vzduchu přes silné izolace  a nevadilo jim to Dnešní úly mají očka a úplně jim stačí štěrbina v česnu a pootevřené horní očko. Žádnou klimatizaci není nutné řešit :-))
 pepan
 
 > ------------ Původní zpráva ------------
 > Od: Josef Prochazka <JozaProchazka/=/seznam.cz>
 > Předmět: Re:palubkovy ul
 > Datum: 04.1.2011 10:30:52
 > ----------------------------------------
 > Obracim se na vcelare,kteri si sami vyrabeji uly a to s problemem
 > zasitovani dna.Pouzivam klasiku:pletivo +pod nim zasouvaci podlozka.Zimuju
 > nad otevrenym dratenym dnem a prave zasunutim podlozky pod sit kvuli odberu
 > vzorku dochazi k podstatne zmnene prisunu vzduchu z okoli do ulu.Uz zbyva
 > jenom siroke cesno a ocka a dochazi k predcasnemu plodovani.Dnes uvazuju o
 > jakemsi supliku na podsunuti,aby zachytaval mnel a zaroven nebranil prisunu
 > vzduchu ze spod.Mate s tim nekdo nejakou zkusenost?Ps:po proletu uz dno
 > zaviram a otviram ho az je teplo.
 >
 >
 >
 
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 49581
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
|  (e-mailem) --- 4. 1. 2011Re: cena medu-ani nahodou (49564) (49565) (49567) (49571) (49575)
Je velkou chybou již povědomí lidí. Podle mne 75% lidí nechápe vůbec rozdíl ve výrazech na etiketách jako jsou výrazy Země původu, a vyrobeno v?.  Že to co je vyrobeno v ČR nemusí z ČR vůbec pocházet.Netuší ani co znamená, Přírodní produkt a Přírodně identický.  Takových příkladů lze uvést přehršel.
 pepan
 
 > ------------ Původní zpráva ------------
 > Od:  <e-mail/=/nezadan>
 > Předmět: Re: cena medu-ani nahodou
 > Datum: 04.1.2011 10:13:47
 > ----------------------------------------
 > "A škoda, že legislativa nenařizuje konkrétní označení státu země původu,
 > to by bylo jistě pro prodej ze dvora lepší."
 >
 > Bohužel u supermarketového medu od výkupců byla velká chyba umožnit
 > prodávat mix třeba 90 % dovezeného medu a jen 10 % českého medu s označením
 > jako místní český med.
 > Druhá chyba je potom obecně možnost označovat potravinářské výrobky jako
 > výrobek ze zemí EU. To mně osobně hodně vadí, protože nemám kontrolu, do
 > které evropské země ty peníze, které za to zaplatím, tím zakoupením toho
 > výrobku nasměruji.
 > Ovšem problém je, jak v dnešní době identifikovat jen tu jednu zemi, ve
 > které je ten výrobek "vyroben" . Protože z jedné země může být surovina
 > nebo většina surovin dovezena, v druhé zemi zpracována jako zboží třeba
 > výhradně jen pro prodej v třetí zemi.
 >
 > To je potom plus prodeje ze dvora. Peníze, které se za ten med zaplatí,
 > zůstanou přímo tady na místě, přímo v regionu, nepůjdou pryč z republiky
 > nebo dokonce pryč z Evropy třeba do Číny.
 >
 >
 >
 
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 49580
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| Radek Hubač (e-mailem) --- 4. 1. 2011Re: Re:palubkovy ul (49577)
Používám palubkové úly a zřejmě podobná dna. Na Tvojem příspěvku se mi líbí vyjádření předčasné plodování - podle čeho tak soudíš? Já to beru tak, že jsme my včelaři největší nepřátelé včel, ony ví co dělat nejlíp.....Radek
 >  ------------ Původní zpráva ------------
 >  Od: Josef Prochazka <JozaProchazka/=/seznam.cz>
 >  Předmět: Re:palubkovy ul
 >  Datum: 04.1.2011 10:30:52
 >  ----------------------------------------
 >  Obracim se na vcelare,kteri si sami vyrabeji uly a to s problemem
 >  zasitovani dna.Pouzivam klasiku:pletivo +pod nim zasouvaci podlozka.Zimuju
 >  nad otevrenym dratenym dnem a prave zasunutim podlozky pod sit kvuli odberu
 >  vzorku dochazi k podstatne zmnene prisunu vzduchu z okoli do ulu.Uz zbyva
 >  jenom siroke cesno a ocka a dochazi k predcasnemu plodovani.Dnes uvazuju o
 >  jakemsi supliku na podsunuti,aby zachytaval mnel a zaroven nebranil prisunu
 >  vzduchu ze spod.Mate s tim nekdo nejakou zkusenost?Ps:po proletu uz dno
 >  zaviram a otviram ho az je teplo.
 >
 >
 >
 
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 49579
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| Josef Prochazka (217.77.165.49) --- 4. 1. 2011Re:palubkovy ul
Obracim se na vcelare,kteri si sami vyrabeji uly a to s problemem zasitovani dna.Pouzivam klasiku:pletivo +pod nim zasouvaci podlozka.Zimuju nad otevrenym dratenym dnem a prave zasunutim podlozky pod sit kvuli odberu vzorku dochazi k podstatne zmnene prisunu vzduchu z okoli do ulu.Uz zbyva jenom siroke cesno a ocka a dochazi k predcasnemu plodovani.Dnes uvazuju o jakemsi supliku na podsunuti,aby zachytaval mnel a zaroven nebranil prisunu vzduchu ze spod.Mate s tim nekdo nejakou zkusenost?Ps:po proletu uz dno zaviram a otviram ho az je teplo.
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 49577
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| Josef Prochazka (217.77.165.33) --- 4. 1. 2011Re: cena medu-ani nahodou (49564) (49565) (49567) (49571)
 Nedavat med vykupcum medu je jiste taky ucinna cesta jak med dostat mezi lidi.Dnes se verejne mluvi o tom,co za med se v super/hyper prodava,v tisku se pise o vracenych zasilkach medu...Ve vcelarich dodnes preziva,ze med zavezli do Jednoty a mneli klidek.(ja to uz nezazil).Bohuzel dodnes nekteri nechapou,ze dnes se musi starat kazdy o sebe sam a nikdo za ne nic neudela.
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 49576
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
|  (85.71.180.241) --- 4. 1. 2011Re: cena medu-ani nahodou (49564) (49565) (49567) (49571)
"A škoda, že legislativa nenařizuje konkrétní označení státu země původu, to by bylo jistě pro prodej ze dvora lepší."
 Bohužel u supermarketového medu od výkupců byla velká chyba umožnit prodávat mix třeba 90 % dovezeného medu a jen 10 % českého medu s označením jako místní český med.
 Druhá chyba je potom obecně možnost označovat potravinářské výrobky jako výrobek ze zemí EU. To mně osobně hodně vadí, protože nemám kontrolu, do které evropské země ty peníze, které za to zaplatím, tím zakoupením toho výrobku nasměruji.
 Ovšem problém je, jak v dnešní době identifikovat jen tu jednu zemi, ve které je ten výrobek "vyroben" . Protože z jedné země může být surovina nebo většina surovin dovezena, v druhé zemi zpracována jako zboží třeba výhradně jen pro prodej v třetí zemi.
 
 To je potom plus prodeje ze dvora. Peníze, které se za ten med zaplatí, zůstanou přímo tady na místě, přímo v regionu, nepůjdou pryč z republiky nebo dokonce pryč z Evropy třeba do Číny.
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 49575
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| Bronislav Gruna (89.235.18.247) --- 4. 1. 2011Re: III. setkání vms Brno (49486) (49546) (49547) (49552) (49572)
Letos je to jinak. Akce je otevřená, takže předem neevidujeme zájemce. Je třeba se domlouvat s přátely individuálně, nebo přes tuto konferenci.-------------
 Zdravim,
 loni nebyl problem ziskat na pozadani poradatelu seznam ucastniku z meho
 okoli. Kluky jsem oslovil a jeli jsme nakonec ve 4 v aute. Zkus si napsat
 na vms-setkani/=/n-vcelari.cz
 T.H.
 2011/1/3 Pavel
 
 > Přátelé jede někdo z jižních čech do Brna 9.1.2011 na setkání vms uživatelů
 > ? Pokud ano měl bych zájem se připojit a přispět na cestu.Email :
 > fajmon.vcelar/=/seznam.cz
 >
 
 
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 49574
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| Bronislav Gruna (89.235.18.247) --- 4. 1. 2011III. setkání uživatelů VMS - Brno 9.1.2010
Tuto neděli od 9 hodin se proběhne již III. setkání uživatelů VMS. Na rozdíl od minulých let je tato akce otevřená široké včelařské veřejnosti. Program přednášek a další užitečné informace najdete na webu Pracovní společnosti nástavkových včelařů http://www.n-vcelari.cz/ v sekci Připravované akce. Předpověď počasí je příznivá, takže silnice budou sjízdné bez komplikací.
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 49573
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
Celkem je ve Včelařské konferenci již 78721 příspěvků(zde zobrazeno 61 příspěvků, od č. 49573 do č. 49633)
Několik rad pro badatele v archivu Včelařské konference.
Pro zobrazení starších příspěvků (a pro pohyb v jejich frontě) je určeno speciální okno,
které je dostupné pod názvem "Archiv Včelařské konference" (příspěvky se v něm zobrazují tak, že nejstarší
jsou nahoře a novější dole). Ve frontě příspěvků je možnost se pohybovat příslušnými povely
(pro začátek kliknětě na
"nejstarší", aby se Vám ukázaly první příspěvky, jimiž konference začíná, a pak klikejte na "novější",
čímž se Vám vždy zobrazí várka novějších 60 příspěvků; jednotlivé příspěvky lze na
tomto archivním zobrazení číst od horního konce webu (kde jsou starší) a postupovat směrem dolu (kde jsou novější).
	 
Nejnovější - Novější - Starší - Nejstarší
Klikněte sem pro nápovědu