78290

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



(85.71.180.241) --- 4. 1. 2011
Re: Re:palubkovy ul (49577) (49581) (49588)

"A ja vzdycky cetl,ze cim nizsi teplota,tim vetsi spotreba kysliku zimujicim vcelstvem na premene cukru na udrzeni tepla uvnitr zimniho chomace"

Zimovací teplota včel je uvnitř chumáče nějak 15 st C, na krajích chumáče nějak + 6 - 7 st C, jestli si to pamatuji dobře. Při těchto teplotách mají včely nejpomalejší metabolismu, nejnižší spotřebu zásob a tudíž i kyslíku.
Pokud je venkovní teplota cca nad nulou, nestačí se teplo vzniklé v chumáči přes stěny úlu rozptýlit ven, teplota v chumáči tak vzrůstá, metabolismus včel se zrychluje a spotřeba včel se taky zvětšuje. Až případně k zahájení plodování, podle teploty, stavu včelstva, období v zimě, genetiky včelstva k zimnímu plodování......
Pokud je venku silný mráz, třeba - 20 st C, včelstvo v žádném případě nesmí dopustit, aby teplota včel klesla pod teplotu cca těch 7 st C, protože při takové teplotě včely po nějaké době umírají chladem. Včely tak musí přitápět pohybem létacích svalů, spotřeba zásob a kyslíku se tak zase zvětšuje.
Potom u málo větraných včelstev se v zimním chumáči hromadí vydýchaný oxid uhličitý, který toto taky ovlivňuje, jakým způsobem ale, to ted přesně nevím.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49591


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 4. 1. 2011
Re: FW: medovina (49586)

Výroba medoviny na prodej znamená výrobu alkoholu, tudíž bude třeba mít příslušnou licenci a splnit příslušné podmínky.
Jediná výjimky u nás jsou vinaři a prodej jejich hroznového vína. Všechna ostatní výroba alkoholu, piva, ovocná vína, medoviny, pěstitelské pálení atd jsou bez povolení možná jen pro vlastní spotřebu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49590


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 4. 1. 2011
Re: Re:palubkovy ul (49577) (49581) (49588)

Spomalují se metabolické pochody, v teple je udržována hlavně matka.


> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Josef Prochazka <Joza.Prochazka/=/seznam.cz>
> Předmět: Re: Re:palubkovy ul
> Datum: 04.1.2011 12:15:40
> ----------------------------------------
> A ja vzdycky cetl,ze cim nizsi teplota,tim vetsi spotreba kysliku zimujicim
> vcelstvem na premene cukru na udrzeni tepla uvnitr zimniho chomace.No driv
> se taky nedalo nakouknout spodem do vcelstva jak zimuje,jak se vyvesuje v
> podmetu,poslechnout si ho atd.bez otevirani ulu nebo ruseni vcel v zime
> nebo zasunovani hadicek.Nikomu neberu jeho zpusob chovu vcel,ale proc nemit
> kazdou chvilku a behem par sekund prehled o kazdem vcelstvu na stanovisti?
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49589


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Josef Prochazka (217.77.165.49) --- 4. 1. 2011
Re: Re:palubkovy ul (49577) (49581)

A ja vzdycky cetl,ze cim nizsi teplota,tim vetsi spotreba kysliku zimujicim vcelstvem na premene cukru na udrzeni tepla uvnitr zimniho chomace.No driv se taky nedalo nakouknout spodem do vcelstva jak zimuje,jak se vyvesuje v podmetu,poslechnout si ho atd.bez otevirani ulu nebo ruseni vcel v zime nebo zasunovani hadicek.Nikomu neberu jeho zpusob chovu vcel,ale proc nemit kazdou chvilku a behem par sekund prehled o kazdem vcelstvu na stanovisti?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49588


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(212.77.163.106) --- 4. 1. 2011
Re: FW: medovina (49586)

Pátrám kde se dá,proto jsem oslovil i tuto konferenci.

Děkuji za informace a přeji hezký den.....

David

---------------
Zrovna poslední číslo Moderního včelaře 2010/6.

Ale jakmile se začne medovina prodávat, tak je to podnikání v potravinářství a žádná sranda v tomto absurdistánu, kde každý úředník se snaží prokázat svoji nepostradatelnost. :-)

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49587


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Trubec (e-mailem) --- 4. 1. 2011
FW: medovina



Dobrý den.

již několik let se zabývám výrobou medoviny,medovinového burčáku a

medového piva.

Vše jsem používal hlavně pro vlastní potřebu,pro příbuzenstvo,nebo

jako dárek či úplatek.

Sklenička medoviny jako bonus při prodeji medu "ze dvora" také nebyla

nikdy odmítnuta Poslední dobou zjišťuji,že by o mé produkty byl větší

zájem i v místních vinotékách a jiných nálevnách.

Navýšit produkci by problém nebyl,mohl bych dělat cca 1000-2000l

medoviny.nevím však,jak je to s legislativou.

Je na to nějaký limit,je to vůbec legální,a jestliže né,dá se to nějak

zlegalizovat?

Pátrám kde se dá,proto jsem oslovil i tuto konferenci.

Děkuji za informace a přeji hezký den.....

David







Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49586


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Aleš Molčík (195.189.142.120) --- 4. 1. 2011
Re: palubkovy ul (49577) (49582) (49584)

Zasítované dno se dřív nazývalo kočovné dno a mělo sloužit na větrání při převozu, teprve až v několika posledních letech se z toho samého dna stalo varroadno. Pokud včelař nekočuje tak stačí jednoduché dno, pokud jde o odběr měli tak na to stačí podložka a dvě síta a větrání zajistí česno a očko. Je u takového dna v úlu víc vlhka, ale nevím jestli to vadí víc včelám nebo včelaři.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49585


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(212.77.163.106) --- 4. 1. 2011
Re: palubkovy ul (49577) (49582)

Podložku zasouvám pod sítem do drážky
+++++++++++++++++++++++

Vzhledem k umístění úlů na paletě na zemi, zasněžení atd. a taky kvůli tomu, že na podložkách pod sítem kondenzovala ve studené zoně voda jsem i u varroaden začal dávat na zimu podložku dovnitř. Takže na zadní a boční straně nechávám malou mezeru - cca 3cm. Používám Al plech z tiskárny a přimačkávám jej česnovým klínem. Víc jak jednu pětiletku.
Osobně si nemyslím, že by jen způsob dolního větrání nějak ovlivnil plodování. Zkoušel jsem lecos.
Bavím se ale o neuteplených úlech s více nástavky.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49584


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(85.71.180.241) --- 4. 1. 2011
Re: cena medu-ani nahodou (49564) (49565) (49567) (49571) (49575) (49580)

"Je velkou chybou již povědomí lidí. Podle mne 75% lidí nechápe vůbec rozdíl ve výrazech na etiketách jako jsou výrazy Země původu, a vyrobeno v?. Že to co je vyrobeno v ČR nemusí z ČR vůbec pocházet.Netuší ani co znamená, Přírodní produkt a Přírodně identický. Takových příkladů lze uvést přehršel."

Hm, taky se rozdíly mezi těmyi výrazy na etiketách nijak zvlášť nezabývám.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49583


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Aleš Molčík (195.189.142.120) --- 4. 1. 2011
Re: palubkovy ul (49577)

Podložku zasouvám pod sítem do drážky v bocích spodního rámu. Na podložce jsou vpředu a vzadu dvě lišty pokud chci uzavřít dno tak podložku zasouvám aby byly lišty nahoře a těsně přiléhaly k rámu síta. A pokud chci vzorky, tak podložku zasouvám lištou dolů. Takže výška lišty na podložce určuje ventilaci pod sítem.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49582


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 4. 1. 2011
Re: Re:palubkovy ul (49577)

Je naprostou zbytečností se tímto problémem zabývat. Čím je nižší teplota tak včelstvo má i nižší spotřebu vzduchu Různé typy úlů dříve neměly kromě úzké štěrvyny v česnu ani jiný přísun vzduchu přes silné izolace a nevadilo jim to Dnešní úly mají očka a úplně jim stačí štěrbina v česnu a pootevřené horní očko. Žádnou klimatizaci není nutné řešit :-))

pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Josef Prochazka <JozaProchazka/=/seznam.cz>
> Předmět: Re:palubkovy ul
> Datum: 04.1.2011 10:30:52
> ----------------------------------------
> Obracim se na vcelare,kteri si sami vyrabeji uly a to s problemem
> zasitovani dna.Pouzivam klasiku:pletivo +pod nim zasouvaci podlozka.Zimuju
> nad otevrenym dratenym dnem a prave zasunutim podlozky pod sit kvuli odberu
> vzorku dochazi k podstatne zmnene prisunu vzduchu z okoli do ulu.Uz zbyva
> jenom siroke cesno a ocka a dochazi k predcasnemu plodovani.Dnes uvazuju o
> jakemsi supliku na podsunuti,aby zachytaval mnel a zaroven nebranil prisunu
> vzduchu ze spod.Mate s tim nekdo nejakou zkusenost?Ps:po proletu uz dno
> zaviram a otviram ho az je teplo.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49581


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 4. 1. 2011
Re: cena medu-ani nahodou (49564) (49565) (49567) (49571) (49575)

Je velkou chybou již povědomí lidí. Podle mne 75% lidí nechápe vůbec rozdíl ve výrazech na etiketách jako jsou výrazy Země původu, a vyrobeno v?. Že to co je vyrobeno v ČR nemusí z ČR vůbec pocházet.Netuší ani co znamená, Přírodní produkt a Přírodně identický. Takových příkladů lze uvést přehršel.

pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: cena medu-ani nahodou
> Datum: 04.1.2011 10:13:47
> ----------------------------------------
> "A škoda, že legislativa nenařizuje konkrétní označení státu země původu,
> to by bylo jistě pro prodej ze dvora lepší."
>
> Bohužel u supermarketového medu od výkupců byla velká chyba umožnit
> prodávat mix třeba 90 % dovezeného medu a jen 10 % českého medu s označením
> jako místní český med.
> Druhá chyba je potom obecně možnost označovat potravinářské výrobky jako
> výrobek ze zemí EU. To mně osobně hodně vadí, protože nemám kontrolu, do
> které evropské země ty peníze, které za to zaplatím, tím zakoupením toho
> výrobku nasměruji.
> Ovšem problém je, jak v dnešní době identifikovat jen tu jednu zemi, ve
> které je ten výrobek "vyroben" . Protože z jedné země může být surovina
> nebo většina surovin dovezena, v druhé zemi zpracována jako zboží třeba
> výhradně jen pro prodej v třetí zemi.
>
> To je potom plus prodeje ze dvora. Peníze, které se za ten med zaplatí,
> zůstanou přímo tady na místě, přímo v regionu, nepůjdou pryč z republiky
> nebo dokonce pryč z Evropy třeba do Číny.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49580


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek Hubač (e-mailem) --- 4. 1. 2011
Re: Re:palubkovy ul (49577)

Používám palubkové úly a zřejmě podobná dna. Na Tvojem příspěvku se mi líbí vyjádření předčasné plodování - podle čeho tak soudíš? Já to beru tak, že jsme my včelaři největší nepřátelé včel, ony ví co dělat nejlíp.....
Radek
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Josef Prochazka <JozaProchazka/=/seznam.cz>
> Předmět: Re:palubkovy ul
> Datum: 04.1.2011 10:30:52
> ----------------------------------------
> Obracim se na vcelare,kteri si sami vyrabeji uly a to s problemem
> zasitovani dna.Pouzivam klasiku:pletivo +pod nim zasouvaci podlozka.Zimuju
> nad otevrenym dratenym dnem a prave zasunutim podlozky pod sit kvuli odberu
> vzorku dochazi k podstatne zmnene prisunu vzduchu z okoli do ulu.Uz zbyva
> jenom siroke cesno a ocka a dochazi k predcasnemu plodovani.Dnes uvazuju o
> jakemsi supliku na podsunuti,aby zachytaval mnel a zaroven nebranil prisunu
> vzduchu ze spod.Mate s tim nekdo nejakou zkusenost?Ps:po proletu uz dno
> zaviram a otviram ho az je teplo.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49579


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Bűrgel (82.113.48.14) --- 4. 1. 2011
Re: III. setkání vms Brno (49486) (49546) (49547) (49552) (49572) (49574)


Zde je možné nalézt program III setkání VMS Brno

http://www.vcelarskeforum.cz/tema-III-setkani-uzivatelu-VMS?pid=3819

J.B.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49578


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Josef Prochazka (217.77.165.49) --- 4. 1. 2011
Re:palubkovy ul

Obracim se na vcelare,kteri si sami vyrabeji uly a to s problemem zasitovani dna.Pouzivam klasiku:pletivo +pod nim zasouvaci podlozka.Zimuju nad otevrenym dratenym dnem a prave zasunutim podlozky pod sit kvuli odberu vzorku dochazi k podstatne zmnene prisunu vzduchu z okoli do ulu.Uz zbyva jenom siroke cesno a ocka a dochazi k predcasnemu plodovani.Dnes uvazuju o jakemsi supliku na podsunuti,aby zachytaval mnel a zaroven nebranil prisunu vzduchu ze spod.Mate s tim nekdo nejakou zkusenost?Ps:po proletu uz dno zaviram a otviram ho az je teplo.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49577


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Josef Prochazka (217.77.165.33) --- 4. 1. 2011
Re: cena medu-ani nahodou (49564) (49565) (49567) (49571)

Nedavat med vykupcum medu je jiste taky ucinna cesta jak med dostat mezi lidi.Dnes se verejne mluvi o tom,co za med se v super/hyper prodava,v tisku se pise o vracenych zasilkach medu...Ve vcelarich dodnes preziva,ze med zavezli do Jednoty a mneli klidek.(ja to uz nezazil).Bohuzel dodnes nekteri nechapou,ze dnes se musi starat kazdy o sebe sam a nikdo za ne nic neudela.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49576


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(85.71.180.241) --- 4. 1. 2011
Re: cena medu-ani nahodou (49564) (49565) (49567) (49571)

"A škoda, že legislativa nenařizuje konkrétní označení státu země původu, to by bylo jistě pro prodej ze dvora lepší."

Bohužel u supermarketového medu od výkupců byla velká chyba umožnit prodávat mix třeba 90 % dovezeného medu a jen 10 % českého medu s označením jako místní český med.
Druhá chyba je potom obecně možnost označovat potravinářské výrobky jako výrobek ze zemí EU. To mně osobně hodně vadí, protože nemám kontrolu, do které evropské země ty peníze, které za to zaplatím, tím zakoupením toho výrobku nasměruji.
Ovšem problém je, jak v dnešní době identifikovat jen tu jednu zemi, ve které je ten výrobek "vyroben" . Protože z jedné země může být surovina nebo většina surovin dovezena, v druhé zemi zpracována jako zboží třeba výhradně jen pro prodej v třetí zemi.

To je potom plus prodeje ze dvora. Peníze, které se za ten med zaplatí, zůstanou přímo tady na místě, přímo v regionu, nepůjdou pryč z republiky nebo dokonce pryč z Evropy třeba do Číny.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49575


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Bronislav Gruna (89.235.18.247) --- 4. 1. 2011
Re: III. setkání vms Brno (49486) (49546) (49547) (49552) (49572)

Letos je to jinak. Akce je otevřená, takže předem neevidujeme zájemce. Je třeba se domlouvat s přátely individuálně, nebo přes tuto konferenci.
-------------
Zdravim,
loni nebyl problem ziskat na pozadani poradatelu seznam ucastniku z meho
okoli. Kluky jsem oslovil a jeli jsme nakonec ve 4 v aute. Zkus si napsat
na vms-setkani/=/n-vcelari.cz
T.H.
2011/1/3 Pavel

> Přátelé jede někdo z jižních čech do Brna 9.1.2011 na setkání vms uživatelů
> ? Pokud ano měl bych zájem se připojit a přispět na cestu.Email :
> fajmon.vcelar/=/seznam.cz
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49574


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Bronislav Gruna (89.235.18.247) --- 4. 1. 2011
III. setkání uživatelů VMS - Brno 9.1.2010

Tuto neděli od 9 hodin se proběhne již III. setkání uživatelů VMS. Na rozdíl od minulých let je tato akce otevřená široké včelařské veřejnosti. Program přednášek a další užitečné informace najdete na webu Pracovní společnosti nástavkových včelařů http://www.n-vcelari.cz/ v sekci Připravované akce. Předpověď počasí je příznivá, takže silnice budou sjízdné bez komplikací.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49573


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Tomáš Heřman (e-mailem) --- 4. 1. 2011
Re: III. setkání vms Brno (49486) (49546) (49547) (49552)

Zdravim,
loni nebyl problem ziskat na pozadani poradatelu seznam ucastniku z meho
okoli. Kluky jsem oslovil a jeli jsme nakonec ve 4 v aute. Zkus si napsat
na vms-setkani/=/n-vcelari.cz
T.H.
2011/1/3 Pavel <e-mail/=/nezadan>

> Přátelé jede někdo z jižních čech do Brna 9.1.2011 na setkání vms uživatelů
> ? Pokud ano měl bych zájem se připojit a přispět na cestu.Email :
> fajmon.vcelar/=/seznam.cz
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49572


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Aleš Molčík (195.189.142.120) --- 4. 1. 2011
Re: cena medu-ani nahodou (49564) (49565) (49567)

Výkup medu by se mohl také použít pro odhad ceny medu pro zákazníka. Obecně cena výkupu krát tři a vyjde cena na pultu v obchodě. Nevím přesně kolik je ve výkupu, ale kdyby bylo 60 Kč tak na pultu je med 180 Kč u včelaře by měl být o něco levnější, ale i tak to by byla cena pro obyčejného zákazníka nedostupná a med neprodejný. A med za stovku v marketu je dnes prodejcem označen jako akční. Takže med do stovky od včelaře je pro zákazníka nejvýhodnější a hlavně dostávají zabrat výkupci a dovozci medu, protože ono začíná přibývat těch co se dívají odkud výrobek je. A škoda, že legislativa nenařizuje konkrétní označení státu země původu, to by bylo jistě pro prodej ze dvora lepší.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49571


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel Holub (178.248.56.32) --- 4. 1. 2011
Re: Palubkový úl (49556)

Při šprajcování rozpěrákem na to přijdete.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49570


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 4. 1. 2011
Re: Palubkový úl (49556)

"Proč se dávají palubky na úlech vertikálně a ne horizontálně jak je tomu na srubech a jiných dřevostavbách? Vždyť tato skladba palubek umožňuje vtékat vodě do perodrážky. Chystám se letos postavit si několik úlů, ale nad tímhle už chvilku dumám a to jak se úly dělají mi přijde nesmyslné."

Ono na srubech, stodolách a jiných stavbách se palubky neboli desky dávaly odjakživa vertikálně. Protože voda po nich sklouzne až dolů. U horizontálních se voda zastaví na každé vodorovné spáře a štěrbině, kde se musí odpařit a odkud potom ty desky jedna jak druhá vyhnívají. To teprve v poslední době to kutilové zapomněli a profesionální architekti využívají naplno vzhled vodorovných palubek a moderní účinné prostředky na ochranu dřeva. Ale téměř všechny staré stavby mají desky horizontálně. Já ještě pamatuji dobu, kdy u nás na vesnici byla prakticky u každé chalupy nějaká stodola, nebo aspoň dřevník a prakticky všechny měly desky přibité vertikálně.
Horizontálně mívají palubky potom všelijaké severské chaty, kde je ale mnohem chladnější podnebí a dřevo tak při nižší teplotě hnije mokré pomaleji.
U ulu to je víceméně jedno, protože u palubek vertikálně se vlhkost hromadí na vodorovných štěrbinách, u svislých palubek zatéká shora do vláke dřeva palubek.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49569


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 4. 1. 2011
Re: Cena medu-ani n?hodou (49551) (49553) (49555) (49559) (49561) (49562)

Cena medu je ohodnocení tvé práce zákazníkem. Kolik hodin jsi ochoten za ty peníze odpracovat je již jen tvojí věcí. Chceš-li pracovat za víc Kč/hodinu, musíš snížit počet hodin. Teď jsem uzavřel rok 2010. Přjem byl 113 Kč na hodinu a spotřeba práce 6,8 hodin na včelstvo čistého zisku
Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Josef Prochazka <JozaProchazka/=/seznam.cz>
> Předmět: Re: Cena medu-ani n?hodou
> Datum: 04.1.2011 08:26:34
> ----------------------------------------
> Pokud by se vcelarova hodinova prace mela promitnout do ceny medu,tak by
> byla u kazdeho vcelare jina.Jiny pocet hodin potrebuje vcelar v budecakach
> ve vceline a jiny nastavkovy vcelar.Jiny vcelar,ktery ma vcely za domem na
> zahrade,nez ten ktery dojizdi.S naklady je to urcite lepsi.Da se Daly
> vcely-dal jsem ja=zustalo mi.Osobne si to pocitam jen nakladove.Cena medu
> se od toho ale urcite neodviji,tu urcuje trh.Mnozstevni slevy a slevy za
> vernost jsou automaticke.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49568


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 4. 1. 2011
Re: cena medu-ani nahodou (49564) (49565)

Já myslím, že o dnešní ceně medu vůbec nemá smysl mluvit jako o nemorální. Když za posledních 20 let klesla cena medu nejméně 5x. Tehdy se med dával do výkupu za 35 , ze dvora se prodával za 45, za 60 nebo snad dokonce za 100 Kčs za kilo. Když se to přepočte na průměrný plat, který činí dnes nějak 23500 Kč, tehdy to bylo okolo 2000 Kčs, tak pokud by dnes byly ceny medu stejné jako tehdy, tak by se med musel vykupovat za nějak 400 Kč za kilo a prodávat ze dvora za ceny v rozmezí 550 až 1200 Kč za jedno kilo.
A pokud se do průměrné mzdy zahrnou povinné odvody státu na zdravotní a sociální, které jakoby platí zaměstnanec a skrytě před zaměstnancem odvádí zaměstnavatel, neboli skutečná průměrná mzda, tak by dnešní cena medu nejspíš musela být ještě cca 1,45 x vyšší.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49567


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

PavelN (193.179.220.250) --- 4. 1. 2011
Re: cena medu-ani nahodou (49564) (49565)

"Je to jen otázka , jak si kdo cení své práce."
-----------------------------
to jen nepřímo. Cena se stanovuje podle představy prodávajícího o ochotě kupujícího zaplatit. Jako základ slouží ta zmiňovaná cena v okolí. Někdo nechce vyčnívat, někdo chce rychle prodat, někdo se snaží odlišit vyšší kvalitou za vyšší cenu, ... .
Kolik každému z nich zbude za práci po odečtení nákladů, zjistí většina až po prodání produkce a podle té cifry si může říci, zda chce takto pokračovat, nebo něco měnit, ať už v počtu včelstev, způsobu ošetřování, nebo v ceně.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49566


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 4. 1. 2011
Re: cena medu-ani nahodou (49564)

Je to jen otázka , jak si kdo cení své práce.

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Josef Prochazka <JozaProchazka/=/seznam.cz>
> Předmět: cena medu-ani nahodou
> Datum: 04.1.2011 08:38:14
> ----------------------------------------
> Jenom pro ilustraci-vcelar s 20 zadovaky a vcelar s 20 nastavky.Diametralne
> rozlisna pracovni doba pri osetrovani vcelstev.Vemu treba jenom kontrolu
> rojove nalady(vytazeni plastu z plodiste x kontrola preklopenim nastavku).A
> prece prodavaji med za stejnou cenu,ac vyprodukuji oba uplne rozdilne
> mnozstvi medu.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49565


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Josef Prochazka (217.77.165.49) --- 4. 1. 2011
cena medu-ani nahodou

Jenom pro ilustraci-vcelar s 20 zadovaky a vcelar s 20 nastavky.Diametralne rozlisna pracovni doba pri osetrovani vcelstev.Vemu treba jenom kontrolu rojove nalady(vytazeni plastu z plodiste x kontrola preklopenim nastavku).A prece prodavaji med za stejnou cenu,ac vyprodukuji oba uplne rozdilne mnozstvi medu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49564


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

PavelN (193.179.220.250) --- 4. 1. 2011
Re: Cena medu-ani náhodou (49551) (49553) (49555) (49559) (49561)

"Ale spíš by mě zajímalo jestli někdo počítal skutečnou cenu medu?"
-------------------------------------
Věřím, že to pár včelařů udělalo, ale každému to vyjde jinak, díky různým metodikám práce, schopnostem včelaře a rozdílným snůškovým podmínkám u stanoviště.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49563


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Josef Prochazka (217.77.165.49) --- 4. 1. 2011
Re: Cena medu-ani náhodou (49551) (49553) (49555) (49559) (49561)

Pokud by se vcelarova hodinova prace mela promitnout do ceny medu,tak by byla u kazdeho vcelare jina.Jiny pocet hodin potrebuje vcelar v budecakach ve vceline a jiny nastavkovy vcelar.Jiny vcelar,ktery ma vcely za domem na zahrade,nez ten ktery dojizdi.S naklady je to urcite lepsi.Da se Daly vcely-dal jsem ja=zustalo mi.Osobne si to pocitam jen nakladove.Cena medu se od toho ale urcite neodviji,tu urcuje trh.Mnozstevni slevy a slevy za vernost jsou automaticke.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49562


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Aleš Molčík (195.189.142.121) --- 4. 1. 2011
Re: Cena medu-ani náhodou (49551) (49553) (49555) (49559)

V roce 09 jsem prodával za 80 Kč v roce 10 jsem dal základní cenu 100 Kč ale ti co chodí pravidelně třeba i pro jedno kilo, tak to mají levnější a ti co chodí pravidelně a berou víc, tak ti to mají ještě levnější. Takže u mě má zákazník cenu v rozmezí od 80-100 Kč. Je to úplně stejné nastavení cen jak kdokoliv jinde kde přijedu do skladu pro zboží, slevy za věrnost a odběr. Ale spíš by mě zajímalo jestli někdo počítal skutečnou cenu medu? Čas a náklady. Já jsem to nepočítal a cenu, tu základní, jsem si určil podle včelařů z okolí. Ptám se když už byla řeč o ceně cukru a medu. Myslím si, že to nemá spočítané nikdo a cena másla je 152 Kč střed, jestliže se říká že máslo a med stojí stejně.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49561


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Aleš Molčík (195.189.142.120) --- 4. 1. 2011
Re: Palubkový úl (49556) (49558)

Konstrukčně na rámu se to vyřešit dá, stačí přidat do rohů mezi horní a dolní rám svisle hranolky. Ale palubky na sruby jsou profilově jiné, právě pro to vodorovné použití, než palubky obkladové a hlavně by při vodorovném použití palubek vznikl problém zatékání v rohu. Což by se muselo řešit rohovou lištou, ale za tou by stejně zůstávalo dost vlhka na to aby začal nástavek zahnívat.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49560


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(212.77.163.106) --- 4. 1. 2011
Re: Cena medu-ani náhodou (49551) (49553) (49555)

Vzdy me zvedne kdy nekdo zpochybuje moralni hodnoty a kseft za kazdou cenu , trzni ekonomika , prachy jsou pro nej modlou
---------------------
No jestli je to na mě, tak tě mohu uklidnit, že v zájmu "pochybné morálky" jsem přišel o hodně peněz.

Například teď prodávám med za cenu jako před dvěma roky i když bych mohl klidně jako "morální většina" zvednout ceny. Ale medu mám dost a nemusím.

Na rozdíl od mnoha morálních co vyprodají med včervnu až září se jej snažím udržet až do jara, aby si jej zákazníci mohli koupit, když jen potřebují a držím jej za své skladem i když oni si nemohou dovolit financovat předsásobšní rodiny na celý rok.

Na rozdíl od mnohých morálních, co prodávali do výkupu za sociku i za kapitalismu - ted yna export jsme vždy morálně a vlastenecky prodával Čechům za koruny.

-----------------
To jsou kecy o morálce co - prstě jsme dělal rozumnou obchodní politiku a oželel jsem leckdy výdělek, protože bylo neekonomické oproti výkupní ceně prodávat v malém.
Doufám, že na tomhle je dostečně vidět, že morálka je výborná věc, ale v životě a patří tam kam patří morální rozhodování. V obchodě bohužel není morálka o tom, jestli budu dostatečně blbý abych zkrachoval.

A nejvíc se mi líbí, když o morálce mluví včelaři, kteří v době krize využijí situace /nedostatku/ na trhu a zdraží.
nad ceny, a ke všemu kradou včelám med.
Tohle se v dávných morálních dobách - třeba Rak.uh. monarchie i 1. republiky nazývalo spekulanstvím a bylo posuzováno ve stejných paragrafech jako lichva.

:-)
To je průser, když začneme nějaké morální hodnoty uplaňovat na jiné a na sebe.
Morálka je totiž osobní záležitost. Sebevětší parchant vedle nás není omluvou pro nás.
A to je ten průser, jedeme v tom všichni.
:-(

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49559


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Josef Prochazka (217.77.165.33) --- 3. 1. 2011
Re: Palubkový úl (49556)

Souvisi to ze zakladem kazdeho nastavku,a ten tvori horni a dolni ctvercovy nebo obdelnikovy ram.Na ten se pripevni vnitrni palubky(na uchyceni ramku se ram vetsinou zfrezuje;ja osobne frezovani nepouzivam,ale zkracuji vnitrni palubky).Pak se zatepli vnitrek ramu polystyrenem,do predni steny vsadi desticka na ocko.No a pak uz se jen pripevni palubky a vyvrta ocko.Zhruba vse.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49558


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Josef Prochazka (217.77.165.45) --- 3. 1. 2011
Re:cena medu-ani nahodou

Smysl prodeje medu ze dvora vidim v nejrychlejsim prenosu od vcelare k spotrebiteli bez nabalovani dalsich meziclanku,kteri parazituji ve svuj prospech.A za druhe je prodej medu ze dvora prostredkem,ktery vytvori finance,kterymi si muzeme vylepsit svoje vceli hospodarstvi,zjednodusit a usnadnit osetrovani vcelstev,rozsirit stav vcelstev na rozumnou miru(stav/pracnost/prodej).Vcelareni je pro mne nadhernym konickem po zamestnani a ne zdrojem prijmu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49557


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Honza (195.122.213.170) --- 3. 1. 2011
Palubkový úl

Proč se dávají palubky na úlech vertikálně a ne horizontálně jak je tomu na srubech a jiných dřevostavbách? Vždyť tato skladba palubek umožňuje vtékat vodě do perodrážky. Chystám se letos postavit si několik úlů, ale nad tímhle už chvilku dumám a to jak se úly dělají mi přijde nesmyslné. Díky

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49556


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(90.177.13.53) --- 3. 1. 2011
Re: Cena medu-ani náhodou (49551) (49553)

Vzdy me zvedne kdy nekdo zpochybuje moralni hodnoty a kseft za kazdou cenu , trzni ekonomika , prachy jsou pro nej modlou. Kdyby tomu skutecne tak bylo tak dnes neni tady lidstvo. Vdyt i ty nejprimitivnejsi kmeny ci narody si do dnes nade vse ceni moralnich hodnot. Nelibila se mi doba totality ale po devadesatych letech kracime jeste k vetsim pruserum a nekteri by pro penize, pro moc,vydloubli bliznimu oko.TOMU RIKAJI CIVILIZACE.Josef

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49555


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

PavelN (88.101.19.249) --- 3. 1. 2011
Re: Cena medu-ani náhodou (49551)

Napište cenu na ceduli, ušetříte si hodně kroků a bude to obchodně morálnější.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49554


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(85.70.20.53) --- 3. 1. 2011
Re: Cena medu-ani náhodou (49551)

Prodej ze dvora jen supluje nemorálnost obchodníků.
J.B.
--------------
Morálku bych očekával hlavně od prezidenta, politiků, ....
Ti to mají v popisu práce.

Morálka v podnikání je v podstatě jen jedna - zaplatit své závazky a nezkrachovat.
Pokud vím, tak s tím měl problém hlavně jeden podnik ve vlastnictví včelařů. A ještě jedna rodina co byla propagována v jednom časopise.
Nemorální je zkrachovat - vůči akcionářům a nesplatit dluhy vůči dodavatelům.

Nechápu, jak by se měl obchodník chovat jinak - platí v hotovosti při dodání. Co víc od nich může někdo chtít.

Hlavně většina která naprosto morálně zdvihla své ceny i když je krize a mnohé mámy nemají tolik peněz jako dřív. A co je na tom morálního - taky nic - prostě kšeft, prodáváme jak to jde a jak si myslíme že je to nejlepší pro nás. Někdo zdražil, aby udržel zboží, jiný ne, aby udržel zákazníky, soukromá věc a nikdo nemá právo posuzovat morálku. Pokud je med medem a kilo kilem. Akdyby začal, byl by to řev, co si kdo dovoluje. A naopak?

Kolik by měly morálně platit obchodníci?
Pokud vím, platí přes padesát. Tedy víc než kolik před lety žádali včelaři.
Je tady snad někdo Havel, aby mluvil o morálce v obchodě?
Pokud morálku spojuje s cenou - ne se solidností při plnění závazků atd.
Kolik stojí morálka letos a kolik byla dobrá morálka před pěti lety? Pardon, chtěl jsem říci cena.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49553


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel (81.90.173.228) --- 3. 1. 2011
Re: III. setkání vms Brno (49486) (49546) (49547)

Přátelé jede někdo z jižních čech do Brna 9.1.2011 na setkání vms uživatelů ? Pokud ano měl bych zájem se připojit a přispět na cestu.Email : fajmon.vcelar/=/seznam.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49552


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(82.113.48.14) --- 3. 1. 2011
Cena medu-ani náhodou

Mam tolik včelstev, abych mel tolik medu abych jej prodal za slušnou cenu.
Protože mam včelnici na okraji Prahy zvedl jsem letos cenu o 10,- Kč na 120,- a tento rozdíl způsobil že zájem se snížil tak že ještě nyní med mám, při ceně 110,- bych jej asi již neměl.
Další otázka je co je slušná cena.
Oslavovaná možnost prodeje medu ze dvora je podle mého názoru jen z nouze cnost.( Nižším stupněm již je jen výměna na úrovni prvobytně pospolné společnosti)
Co je na prodeji ze dvora ekonomické a efektivní?
Zákazník u vrat zazvoní, já zavolám okamžik, přikryji rozebrané včely, ("nejideálnější" je to když zrovna přelarvuji)přejdu zahradu 50m nabidnu a prodám med a vrátím se.
Jestliže se zákazník jen zeptá na cenu a odejde tak to ustojím ale jestliže řekne "za takovou cenu ani náhodou"
určitě mě nase.. .

Jestliže mam na plote ceduli med nemohu ve včelíně nechat a nenechavám ani 1,-kg medu, (je to jako bych na plot napsal všichni zloději zde, zde je med)A tak med denně vozím vytočené konve pryř a sklenice sem a tam a tam a sem . Prodej ze dvora jen supluje nemorálnost obchodníků.
J.B.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49551


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Josef Prochazka (217.77.165.33) --- 3. 1. 2011
Re: Probleskuj?c? zpr?vy (49515) (49530) (49532) (49534) (49535) (49537) (49540) (49542) (49544) (49548) (49549)

Jeste k vozeni medu zakaznikum.Vzdycky se mi to vyplatilo,i kdyz jsem vezl mensi mnozstvi na ctyri,pet ruznych mist.A nikdy jsem ho nevykladal z auta jako bych neco pasoval.Pekne kilo po kile narovnat na kapote auta do bednicky a pak teprve zazvonit na dum.Sousedi jsou zvedavi!! A nebo rano na sestou zenskym do prace,aby sklenice staly cely den na dilne."je,co to mas","ma jeste?"ty,domluv mi taky!" Spousta takovych malickosti ziskava dalsi odberatele.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49550


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Josef Prochazka (217.77.165.33) --- 3. 1. 2011
Re: Probleskuj?c? zpr?vy (49515) (49530) (49532) (49534) (49535) (49537) (49540) (49542) (49544) (49548)

Naprosty souhlas.Stali a spokojeni zakaznici i bez cedule.Protoze ti maji pribuzne a ti maji zase pribuzne..V loni se mi stavalo,ze si zakaznici,kteri,si bravali 2,3 kila najednou brali 20.Potom se mi jiste vyplatilo jim med dovezt az do domu pro celou rodinu a ne cekat doma,kdo zazvoni.Zajimave bylo,kam az se med dostal.Tesne po vyprazdneni medovych zasob se ozval clovek z druhe strany republiky a chtel koupit pro mne neuveritelnych 500 kilo lesniho medu.Bohuzel uz mu neslo vyhovet,protoze i vcelari v okoli uz byli na dne.I ti,co puvodne chteli jet do vykupu,prodali vsechno ze dvora za slusnou cenu a do konce rijna.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49549


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel (81.19.47.92) --- 3. 1. 2011
Re: Probleskuj?c? zpr?vy (49515) (49530) (49532) (49534) (49535) (49537) (49540) (49542) (49544)

Souhlas s tím, že cena závisí na nabidka-poptavka. Cena cukru je jen jeden z faktorů, který cenu ovlivňuje minimálně. Jiná cena je v Praze, jiná na venkově (kde jsou poloviční platy a vyšší nabídky) a jiná v místě s vysokou nezaměstnaností.
Nabídka a poptávka se místně liší. Obecně cena medu u nás bude nižší než v Německu, protože v ČR se více medu produkuje než spotřebuje a v Německu je vyšší spotřeba než domácí produkce. To je jen jeden příklad. Mnohem více cenu medu určují velcí producenti (Čína, Argentina, Ukrajina), kteří zaplavují trh. Skrze dovozce a překupní firmy zásobují nejen super/hyper markety, ale i řada trhovců je "zásobena" tímto dovozem.

Nikdy jsem ceduli na plotě neměl, zásobuji jen stálé zákazníky stálou cenou. Moji zákazníci jsou zvyklí na osvědčenou "kvalitu" a také nejsou hloupí. Vědí, že vstupní ceny se moc nemění a spekulace s cenami u mě nemají místo. Zákazníky zásoubuji průběžně po vytočení a dostávají květový ... a nakonec lesní med. Od záží mám vyprodáno.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49548


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Bűrgel (82.113.48.14) --- 3. 1. 2011
Re: III. setkání vms Brno (49486) (49546)

Jel bych rád s někým 9.1. z Prahy na setkání do Brna , přidám na benzin.
J.B.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49547


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

vlaznak (195.22.56.50) --- 3. 1. 2011
Re: III. setkání vms Brno (49486)

už se ti někdo ozval? zrovna včera mi jeden včelař nabízel, že ještě jedno místo mají. Jsou od Čkyně. Kdyžtak se mi ozvi na mustafa.p/=/seznam.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49546


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Sroll Josef (e-mailem) --- 3. 1. 2011
RE: Pozdrav (49416) (49417) (49418) (49427)

Ano, teď je vhodná doba pro přípravu medocukrového těsta. Uvědomme si, že oplodňáček je sice včelstvo (má včely, matku, plod...), ale není schopen se sám uživit a je nezbytně nutné jej krmit. Medocukrové těsto je nejvhodnější a oplodňáčky jsou krmítkem na těsto vždy vybaveny. Krmení medem vede obvykle k vyloupení oplodňáčku.
Dále bych začínající včelaře upozornil, že teď je také vhodná doba na přemístění včelstev na malou vzdálenost. Například přehození úlů ve včelíně či přenesení volného úlu na zahradě do včelína a pod. Jsou na to potřeba dva lidé (pro jednoho je manipulace s celým úlem obtížná) a hlavně si vše předem všechno dobře rozmyslet a připravit. Potom to musí jít všechno bez velkých nárazů a hlavně fofrem. Jedno vyrušení, byť silné, včely bez problémů přežijí, jen zahučí a za hodinu dvě je klídek, déletrvající rušení může způsobit rozlezení chomáče a fatální ztráty. Při prvním proletu se včely na původní místo nevrací, byť je velmi blízko.
Hodně štěstí v roce 2011!
Pepa

-----Original Message-----
From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz] On Behalf Of Josef.Mensik/=/seznam.cz
Sent: Thursday, December 30, 2010 10:05 AM
To: vcely/=/v.or.cz
Subject: Re: Pozdrav

Medocukrové těsto již 20 let nepoužívám. Je to naprosto zbytečná práce. Vytvářený oddělek dostane plný medný nebo starší cukerný plást a to mu úplně stačí. Nutnost to býval když se zimovalo na 7 rámcích ale dnes kdy se zimuje na dvou nástavcích spíš dělají problém nespotřebované zásoby. Ty se pak dobře využijí pro odělky.

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Josef K?apka <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Pozdrav
> Datum: 29.12.2010 20:35:34
> ----------------------------------------
> Také všechny zdravím i Vás paní Magdo. Tady na Mostecku je také pěkná
> Sibérie. Mimochodem vhodná doba na přípravu medocukrového těsta. Dnes
> odpoledne jsem pčipravil 12 kg a zítra udělám to samé. Myslím, že 24
> kg mě bude na rok 2011 stačit. Už také všichni mícháte a nebo máte namícháno??
> Přeji zdraví a štěstí, když budou i nějaké chechtáky tak neuškodí, po
> celý nastupující rok a to i Vašim včelám.
> JK
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49545


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Josef Prochazka (217.77.165.33) --- 3. 1. 2011
Re: Probleskuj?c? zpr?vy (49515) (49530) (49532) (49534) (49535) (49537) (49540) (49542)

Cenu za med si jiste kazdy vytvari sam,nabidka-poptavka.Tam kde je dobra spolecnost vcelaru,tak ceny konzultuji vetsinou spolu a kazdy ma svuj rajon a svoje zakazniky.Nizka cena je vzdycky podezrela.Do vykupu bych nedal v zivote ani kilo.Kdyz neprodam do zimy,prodam na jare a taky casto dam kilo nekomu zdarma na ochutnani.Vetsinou pak je o zakazniky vic.Naopak,letos jsem videl v trhu pani,ktera se snazila prodavat kvetovy med po 150 kc.Docela mi ji bylo lito,prodej nesel.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49544


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

K. Čermák (213.155.41.14) --- 3. 1. 2011
Re: Pyl, pylochyt, vykup (49517) (49520) (49521) (49528) (49531) (49533) (49538) (49541)

Nevím všechno, jen to, že pyl zpracovaný a konzervovaný včelami v plástu (perga) je nejlépe stravitelný včelami i člověkem. Naproti tomu pyl sesbíraný pylochytem je lidským trávením téměř nevyužitelný, člověk využije jen to co je na povrchu pylových zrn. MUDr. Brožek dělal pokus, že nechal takový pyl třikrát projít trávicím ústrojím člověka a pylová zrna přesto nepraskla, tedy nedal se jejich vnitřek využít. Proto pokud chcete využít kvalitu pylu, konzumujte pergu!

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49543


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 3. 1. 2011
Re: Probleskuj?c? zpr?vy (49515) (49530) (49532) (49534) (49535) (49537) (49540)

Kamaráde to je tržní ekonomika. Výpočet ceny medu opravdu závisí hlavně na množství produkce a vstupech. Je pak na každém jak umí cenu své práce ohodnotit Sám jsem to několik let počítal a došel jsem k závěru, že při produkci 50- 60 kg na včelstvo mohu med prodat do výkupu nad cenou 35 kč za kilo a můj zisk bude 110 kč na hodinu práce. když však toto množství zabalím do sklenic nemohu ho prodat pod 85 kč za kg Tyto ceny pak klesají nebo stoupají podle výnosu v daném roce.

Pepan
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Probleskuj?c? zpr?vy
> Datum: 03.1.2011 11:47:54
> ----------------------------------------
> S těmi cenami medu nemáš zase tak docela pravdu.
> Viděl jsem před vánoci právě v tom obchoďáku ceny 56 a 60 Kč za kilo ¨
> -------
> Jasně že nemám docela pravdu. Protože se to nedá dokázat.
>
> Ale za situace kdy část republiky je bez medu, druhá naštěstí to ví a drží
> cenu a neplaší se.
> Díky nedostatku medu ve světě se med nedá lacino nakoupit ve světě a tak se
> drží dovbré výkupní ceny. Takže je vše v pohodě a pár akčních cen neshodí
> cenu dolů, když běžně je v regálech med i nad 200.
> Ale důležité je v tomto případě, že ji neshazují včelaři. Za výkupních cen
> jsou letos by jen magio vylepil na plort ceduli že má med za 60-80.
>
> Ale počkej až se urodí, ve výkupu budou nabízet 25, tak jak poletí cena
> dolů. A ne kvůli supermarketům, ale kvůli těm cedulím na plotech. Tu cenu
> medu si kazíme sami. Spousta lidí se chová jako kdyby se jim měl med do
> dvou měsíců zkazit.
> A pochybuji, že ty inteligenty co prodávali za 50, 60 v malém a za 25 do
> výkupu a dneska se možná mlátí do čela když vidí současné ceny , takl ti se
> buď poučí a nebo budou ceny zase tam kde byli.
> Já sázím na B - zase bude med za 60, bez ohledu na supermarkety. Protože se
> najodu ti, co jej za tu cenou prodají. A ještě to vylepí na plot.
> A pokud potřebuješ prtodávat, tak lidi vydejchají tak dvacet korun nad
> cenu-plotovku. Takřže to je pak asi tak maximum co se dá mimo Prahu
> prodávat.
> A i tam tě spoloužímh historkama jak paní vloni vykládala v kantýně jak ona
> má med za 60, a jak u nich na chalupě je spousta vynikajících včelařů co
> jej dávaj za tu cenu.
>
> Karel
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49542


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(212.77.163.106) --- 3. 1. 2011
Re: Pyl ,pylochyt, vykup (49517) (49520) (49521) (49528) (49531) (49533) (49538)

Ale poopravím první větu - mléčné kvašení ve včelami konzervovaném pylu neprobíhá vůbec, proces který tam probíhá je známý, a to tzv. anaerobní dýchání, jehož výsledkem je přítomnost kyseliny mléčné, tedy nikoliv produkt působení bakterií mléčného kvašení, ale produkt dýchání bez přítomnosti kyslíku.
Jak snadno se lze podle vnějších známek (jevu) mýlit v tvrzení podstaty procesu!!
K. Čermák
----------------
No dobrá, pak je ale otázka - je perga pyl jediná forma pro nás stravitelná?
Pokud ano, pak co je to za proces že med v buňce je stravitelný.
Anaerobní dýchání se používá při konzervaci pylu ve sklenici - snad Ing. Titěra - to je dávno co jsem to četl.
Ale nečetl jsme, že by ten pyl ze zavařovačky byl stravitelný.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49541


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(212.77.163.106) --- 3. 1. 2011
Re: Probleskuj?c? zpr?vy (49515) (49530) (49532) (49534) (49535) (49537)

S těmi cenami medu nemáš zase tak docela pravdu.
Viděl jsem před vánoci právě v tom obchoďáku ceny 56 a 60 Kč za kilo ¨
-------
Jasně že nemám docela pravdu. Protože se to nedá dokázat.

Ale za situace kdy část republiky je bez medu, druhá naštěstí to ví a drží cenu a neplaší se.
Díky nedostatku medu ve světě se med nedá lacino nakoupit ve světě a tak se drží dovbré výkupní ceny. Takže je vše v pohodě a pár akčních cen neshodí cenu dolů, když běžně je v regálech med i nad 200.
Ale důležité je v tomto případě, že ji neshazují včelaři. Za výkupních cen jsou letos by jen magio vylepil na plort ceduli že má med za 60-80.

Ale počkej až se urodí, ve výkupu budou nabízet 25, tak jak poletí cena dolů. A ne kvůli supermarketům, ale kvůli těm cedulím na plotech. Tu cenu medu si kazíme sami. Spousta lidí se chová jako kdyby se jim měl med do dvou měsíců zkazit.
A pochybuji, že ty inteligenty co prodávali za 50, 60 v malém a za 25 do výkupu a dneska se možná mlátí do čela když vidí současné ceny , takl ti se buď poučí a nebo budou ceny zase tam kde byli.
Já sázím na B - zase bude med za 60, bez ohledu na supermarkety. Protože se najodu ti, co jej za tu cenou prodají. A ještě to vylepí na plot.
A pokud potřebuješ prtodávat, tak lidi vydejchají tak dvacet korun nad cenu-plotovku. Takřže to je pak asi tak maximum co se dá mimo Prahu prodávat.
A i tam tě spoloužímh historkama jak paní vloni vykládala v kantýně jak ona má med za 60, a jak u nich na chalupě je spousta vynikajících včelařů co jej dávaj za tu cenu.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49540


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(94.229.32.130) --- 3. 1. 2011
Re: Pyl ,pylochyt, vykup (49517) (49520) (49521) (49528) (49531) (49533)

V buňce včelího plástu neprobíhá (jen) mléčné kvašení, ale bohužel jiný dosud neznámý proces. Mléčné kvašení je prý tradovaný omyl. Karel

Ja o tom tradovanom omyle som vedel, len to správne pomenovanie nepoznám, preto som použil "tradovaný" omyl.
Dôležité je, či ozaj to aj pôsobí npr. na prostatu.
Poznám pacienta, ktorému dodávam mrazený peľ, ktorý si pripravuje podľa tejto rady. A či mu pomáha? Má 80 rokov, už roky mu každé ráno manželka pripraví peľovú dávku, cíti sa dobre a obhospodaruje stále vyše 120 včelstiev. Hovorí, že mu peľ pomáha a to je dôležité a nie či je to mliečne kvasenie alebo iný chemický proces.

Ak by peľ uložený v bunke a jednotlivé zrná sa nezbavili exiny, ani včela by peľ nemohla použiť ako bielkovinovú potravu. Ten kto chce peľ použiť , nech to vyskúša a po pol roku sem napíše, či mu to aj pomáha, inak je to len mlátenie prázdnej slamy.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49539


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Květoslav Čermák (213.155.41.14) --- 3. 1. 2011
Re: Pyl ,pylochyt, vykup (49517) (49520) (49521) (49528) (49531) (49533)

"V buňce včelího plástu neprobíhá (jen) mléčné kvašení, ale bohužel jiný dosud neznámý proces.
Mléčné kvašení je prý tradovaný omyl."

Ano, je to jedna ze starých pověstí českých... :-)
Ale poopravím první větu - mléčné kvašení ve včelami konzervovaném pylu neprobíhá vůbec, proces který tam probíhá je známý, a to tzv. anaerobní dýchání, jehož výsledkem je přítomnost kyseliny mléčné, tedy nikoliv produkt působení bakterií mléčného kvašení, ale produkt dýchání bez přítomnosti kyslíku.
Jak snadno se lze podle vnějších známek (jevu) mýlit v tvrzení podstaty procesu!!
K. Čermák

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49538


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 3. 1. 2011
Re: Probleskuj?c? zpr?vy (49515) (49530) (49532) (49534) (49535)

S těmi cenami medu nemáš zase tak docela pravdu.
Viděl jsem před vánoci právě v tom obchoďáku ceny 56 a 60 Kč za kilo od firmy JSG chvíli sem pozoroval zákazníky kteří se u něj zastavily. Ze 4 to vzal jen jeden. 2 odešli s poznámkou že jde o podezřelou cenu. 1 odečel s ponámkou k manželce " jo to je ta firma co platila ty pokuty. Toho 4 jsem se zeptal proč to koupil, jeho odpověď zněla " perníkům po bude jedno, do huby bych to, ale nedal.
Hodně bude záležet jak si budeme vážit své práce a umět ji propagovat.


Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: KaJi <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Probleskuj?c? zpr?vy
> Datum: 03.1.2011 09:26:54
> ----------------------------------------
> Přemýšlej co píšeš, naše ceny medu jsou závilé na našich vstupních ceních a
> ne na cenách někde daleko ve světě.
> I ty sirupy musí někdo vyrobit a ponejvíce z té sacharózy. I to srovnávání
> cen medu a cukru pokulhává. Jelikož med je finální výrobek tak do něj je
> nutné započítat všechny vstupní ceny, to je i včetně svojí práce.
>
> pepan
> --------------------------
> Ty sirupy se dělají ze škrobů - obilí. Takže to je jedna věc.
> A druhá podstatná:
> Každýmu je jedno, kolik mě stojí výrobní náklady, pokud mu to někod prodá
> lacinějki než já.
> Když budou v supermarketu zase medy za 60 kilo, tak si jo rozmyslí mi dávat
> 130.
> Podle této logiky by se letos měl prodávat med velmi lacino, protže byl
> laciný cukr. A v době co byly včelíny oblepené cedulelema že med je za 60
> byl cukr poměrně drahý.
>
> No a když bude možné dovést med za 30, nikdo ti ve výkupu nebude dávat 50
> ale stěží polovinu. Jinak by mu příbuzní plácli mokrý hadr na čelo a
> nechali zbavit svéprávnosti, než zrujnuje celou rodinu.
>
> Karel
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49537


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(195.39.6.30) --- 3. 1. 2011
zajímavý článek

Dávám zde odkaz na zajímavý článek. To nejlepší nakonec.
http://www.novinky.cz/koktejl/220609-deset-duvodu-proc-se-nemusime-dozit-roku-2013.html

Jiří

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49536


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

KaJi (212.77.163.106) --- 3. 1. 2011
Re: Probleskuj?c? zpr?vy (49515) (49530) (49532) (49534)

Přemýšlej co píšeš, naše ceny medu jsou závilé na našich vstupních ceních a ne na cenách někde daleko ve světě.
I ty sirupy musí někdo vyrobit a ponejvíce z té sacharózy. I to srovnávání cen medu a cukru pokulhává. Jelikož med je finální výrobek tak do něj je nutné započítat všechny vstupní ceny, to je i včetně svojí práce.

pepan
--------------------------
Ty sirupy se dělají ze škrobů - obilí. Takže to je jedna věc.
A druhá podstatná:
Každýmu je jedno, kolik mě stojí výrobní náklady, pokud mu to někod prodá lacinějki než já.
Když budou v supermarketu zase medy za 60 kilo, tak si jo rozmyslí mi dávat 130.
Podle této logiky by se letos měl prodávat med velmi lacino, protže byl laciný cukr. A v době co byly včelíny oblepené cedulelema že med je za 60 byl cukr poměrně drahý.

No a když bude možné dovést med za 30, nikdo ti ve výkupu nebude dávat 50 ale stěží polovinu. Jinak by mu příbuzní plácli mokrý hadr na čelo a nechali zbavit svéprávnosti, než zrujnuje celou rodinu.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49535


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 3. 1. 2011
Re: Probleskuj?c? zpr?vy (49515) (49530) (49532)

Přemýšlej co píšeš, naše ceny medu jsou závilé na našich vstupních ceních a ne na cenách někde daleko ve světě.
I ty sirupy musí někdo vyrobit a ponejvíce z té sacharózy. I to srovnávání cen medu a cukru pokulhává. Jelikož med je finální výrobek tak do něj je nutné započítat všechny vstupní ceny, to je i včetně svojí práce.

pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: KaJi <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Probleskuj?c? zpr?vy
> Datum: 03.1.2011 08:34:51
> ----------------------------------------
> Je to obráceně.
> Med je finální rodukt a jeho cena je, krom jiného, závislá na vstupních
> cenách. mezi něž patří i ten cukr.
> Cukr zákonitě však podraží, neb vzrostla cena energií. Také i proto, že
> jsme se nechali vtlačit do pozice dovozce.
>
> Pepan
> -----------------
> Bohužel, největší producenti medu - od kterých se vyvíjí cena medu nekrmí
> cukr. Prostě zimují na medu. A tam kde se krmí se dneska už moc cukrem
> (sacharozou) nekrmí, ale sirupy.
>
> Pohledem do historie se dá zjistit, zda je mezi cukrema medem nějaký vztah.
> Pokud si pamatuji já, tak v dobách nízké ceny medu -cca 5 - 6 let zpět byl
> cukr naopak dost drahý - nad 20Kč/kg.
>
> Karel
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49534


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

KaJi (212.77.163.106) --- 3. 1. 2011
Re: Pyl ,pylochyt, vykup (49517) (49520) (49521) (49528) (49531)

Potom treba s peľom urobiť to isté ako včely, vytvoriť v ňom také isté podmienky, aby exina- obal peľ.zrnka, ktorý pri fermentácii pukol a pripraviť v ňom mliečne kvasenie.
---------------
V buňce včelího plástu neprobíhá (jen) mléčné kvašení, ale bohužel jiný dosud neznámý proces.

Mléčné kvašení je prý tradovaný omyl.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49533


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

KaJi (212.77.163.106) --- 3. 1. 2011
Re: Probleskující zprávy (49515) (49530)

Je to obráceně.
Med je finální rodukt a jeho cena je, krom jiného, závislá na vstupních cenách. mezi něž patří i ten cukr.
Cukr zákonitě však podraží, neb vzrostla cena energií. Také i proto, že jsme se nechali vtlačit do pozice dovozce.

Pepan
-----------------
Bohužel, největší producenti medu - od kterých se vyvíjí cena medu nekrmí cukr. Prostě zimují na medu. A tam kde se krmí se dneska už moc cukrem (sacharozou) nekrmí, ale sirupy.

Pohledem do historie se dá zjistit, zda je mezi cukrema medem nějaký vztah.
Pokud si pamatuji já, tak v dobách nízké ceny medu -cca 5 - 6 let zpět byl cukr naopak dost drahý - nad 20Kč/kg.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49532


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(94.229.32.130) --- 3. 1. 2011
Re: Pyl ,pylochyt, vykup (49517) (49520) (49521) (49528)

Takhle se udělá pyl poživatelný, bohužel na to aby jsme jej dokázali strávit by se musely rozbít obaly jednotlivých pylových zrn.
Na to mají bohužel zatím patent včely a pat. ochranu se nám zatím nepodařilo prolomit. Takže jediný stravitelný pyl je ten připravený od včel - perga z plástů. Karel

Potom treba s peľom urobiť to isté ako včely, vytvoriť v ňom také isté podmienky, aby exina- obal peľ.zrnka, ktorý pri fermentácii pukol a pripraviť v ňom mliečne kvasenie.Po vykvasení držať v chladničke. Vplyvom tohoto procesu sa stane peľ používateľný aj pre človeka.

Technologický postup:
- pripravíme so npr. pohár-fľašku 720 ml
- toľko peľu (čerstvého, zmrazeného alebo suchého), aby bol do 3/4 pripravenej nádoby, peľ pri fermentácii zväčší objem.
- asi 15 dag medu a 0,15-O,2 litra vody, jednoducho toľko medového roztoku (voda musí byť teplá 40°°C), aby obsah po rozmiešaní nebol ani riedky ani hustý, aby proces mliečneho kvasenia mohol prebehnúť, enzýmy sú obsiahnuté v mede.
Potom čakať týždeň-dva, kým proces mliečneho kvasenia prebehne.

Použitie npr. pri prostate, ráno večer 1 PL v teplom mlieku, med-cukor (sladké podľa chuti) vyšľahať na známy koktail 2dcl a vypiť.
Pozor: každý si musí najskôr preveriť svoj organizmus, či nie je citlivý na samotný peľ. Anton

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49531


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno


Celkem je ve Včelařské konferenci již 78290 příspěvků(zde zobrazeno 61 příspěvků, od č. 49531 do č. 49591)
Několik rad pro badatele v archivu Včelařské konference. Pro zobrazení starších příspěvků (a pro pohyb v jejich frontě) je určeno speciální okno, které je dostupné pod názvem "Archiv Včelařské konference" (příspěvky se v něm zobrazují tak, že nejstarší jsou nahoře a novější dole). Ve frontě příspěvků je možnost se pohybovat příslušnými povely (pro začátek kliknětě na "nejstarší", aby se Vám ukázaly první příspěvky, jimiž konference začíná, a pak klikejte na "novější", čímž se Vám vždy zobrazí várka novějších 60 příspěvků; jednotlivé příspěvky lze na tomto archivním zobrazení číst od horního konce webu (kde jsou starší) a postupovat směrem dolu (kde jsou novější).


Nejnovější - Novější - Starší - Nejstarší






Klikněte sem pro nápovědu