78167

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Gusto (195.98.8.65) --- 3. 5. 2023
Re: Řepka (76899) (76900) (76901) (76902)

Blbost..pred kvetom sa strieka brutal jed,organofosfat nurele..neonikotinoidy sa pouzivali ako moridlo s ucinnostou az po kvitnutie... a striekali sa priamo do kvetu ..a vacsinou ti debili to robili cez den,lebo mali napisane ze relativne neskodne pre vcely..to ze bolo aj uvedene ze nestriekat v case letu vciel,tak to ich uz nezaujimalo..moridla sa zakazali ako prve ..dovolim si tvrdit ,ze ak by sa nemorilo a od striekalo len vnoci ,tak doteraz by boli povolene ,lebo pri tomto sposobe boli skody vyrazne nizsie ..

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76904


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

1984 (37.48.16.177) --- 2. 5. 2023
Agresivita

Jo, dnes byly včely tak zlé jak už dlouho nepamatuju... ve snůšce...

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76903


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (90.178.51.173) --- 2. 5. 2023
Re: Řepka (76899) (76900) (76901)

Jestli si to dobře pamatuji, zelení zemědělcům proti bláskáčku řepkovému na řepce vyřadili insekticidy s obsahem neonikotinoidů. Těmi stačilo postříkat jednou před rozkvětem řepky a ochránilo to řepku po celou dobu kvetení. Nyní je nemohou používat a musí je nahražovat jinými insekticidy, kterým ale nejspíš muswí stříkat v době květu víécekrát. A tím tráví včely.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76902


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (46.135.69.130) --- 2. 5. 2023
Re: Řepka (76899) (76900)

Omluva,opoměl jsem přidat jméno."Zemědělec",ten dnešní-dotační,pláče pořád.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76901


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(46.135.69.130) --- 2. 5. 2023
Re: Řepka (76899)

Podle www.czso.cz je žlutá smrt zaseta na 363000 hektarech,což je o 19 % víc než loni.Průměr je někde kolem 383000 hektarů.Takže příležitosti jak vytrávit včelstva habakuk a nanosit jedovatý pyl spousta.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76900


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(91.221.213.137) --- 1. 5. 2023
Řepka

Řepka kvete, dnes včely dost nosily. Celkově je řepky ani ne polovina výměry minulých let, někde žlutá úplně zmizela z polí Proč - už není dotovaná? Nebo vyšponované ceny obilí vytlačili řepku, žlutá se přeměnila na nekonečné lány zelené - všude obilí, teď prozměnu obrat obilí z ukrajiny zahlcuje evropu, cena se propadne, takže vydup zemědělec zapláče ?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76899


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Ducháč Václav (178.255.168.221) --- 28. 4. 2023
otravy

postřiky řepky a otrava včel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76898


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 28. 4. 2023
Cukr, cukr, cukr, cukr

Co se děje v úlech - teď
https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Co-se-deje-v-ulech-ted?pid=271085#pid271085


Deset zásad včelaření podle Milana 18.4.2023
https://youtu.be/WX1A6ABfWu0?t=676

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76897


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 27. 4. 2023
Amiflex - VETO, amitrazový gel 2% - EPA registrace

https://www3.epa.gov/pesticides/chem_search/ppls/087243-00004-20230331.pdf

Způsob aplikace - vytláčení dávky z kartuše na horní loučky rámků.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76896


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (90.178.51.173) --- 26. 4. 2023
Re: Hmf (76877) (76881) (76884) (76885) (76886) (76887) (76893)

"Med sa da tlakom stekucovat,nedavno to ukazovali taliani na vystave,"
a.
Se ztuhlým medem se dá taky pracovat jako s tuhou látkou. Med je z vhodných obalů možné něco jako "vyfrézovat" či "vyvrtat" plus ještě ten získaný med na jemno pomlít. Úplně bez jakéhokoliv zahřívání nebo spíš dokonce lépe za nižších teplot z toho vyjde něco jako pastovaný med. To by možná bylo i mnohem použitelnější než med ztekucovat tlakem.
Nějaké technologie pracující s látkami podobného polotekutého charakteru se už používají jinde.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76895


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (90.178.51.173) --- 26. 4. 2023
Re: Hmf (76877) (76881) (76884) (76885) (76886) (76887)

Ono hlavně ta povrchová teplota spirály nejde nijak kontrolovat. Na každých 5 - 10 centimetrů spirály může být teplota trošku jiná, třeba kvůli výrobním tolerancím nebo kvůli změněné charakteristice medu na tom místě. Čidlo a regulace výkonu by musela být uvnitř trubky spirály každých pár centimetrů. A aby spirála za odpovídající čas slušně fungovala a "protavila" se tím medem, musí být výkon spirály o něco větší než odpovídá správné teplotě spirály.
To je mnohem lepší přenášet to teplo do medu z venku přes obal v nějaké topné komoře vzduchem nebo asi ještě lépe vodou. Tam se dá regulací teplota držet úplně přesně, hlavně pokud se vzduch nebo voda dostatečně intenzívně víří. A je správně nastavená regulační odchylka.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76894


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gusto (195.98.12.171) --- 26. 4. 2023
Re: Hmf (76877) (76881) (76884) (76885) (76886) (76887)

Med sa da tlakom stekucovat,nedavno to ukazovali taliani na vystave,okolo 300atm treba na to..spracovatelia maju na hmf taku fintu,med sa zahreje az na 80'C ,ale nasledne sa rychlo schladi..Hmf nestihne vybehnut a med zostane slho tekuty..Ale pohoreli viaceri u nas nedavno,ked bolo poukazane ze predavaju mrtve sladidlo,pekne to schytali v hlavnych televiziach,za vyskumom stoji Juraj majtan a vyhrazali sa mu aj trestnymi oznameniami.. https://www.medovelaboratorium.sk/

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76893


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 26. 4. 2023
Re: Hmf (76877) (76878) (76880) (76882)

Jasné, že tohle si musí každý pohlídat, aby neposlal do prodeje něco " úředně závadného", i když reálná závadnost z hlediska zdraví neexistuje. Je to prostě potenciální opruz, se kterým se mhsí při skladování a následném ptodeji počítat a zařífit se tak, aby k problému nedošlo.<

Ale kdo hledá ten najde, jak moc klesne diastatická aktivita u medu za rok? Nebo několikrát ohřívaného? Nebo prostě převařeného? Na nulu. To kontrolora ohřeje na duši při vypisování pokuty za nekvalitní med. Zatím mne jediné vychází nějak zpopularizovat termín pekařský med. Pokud se použije může včelař zaněj schovat cokoli co vypadá jako med a přitom má normu posunutou do míry menších postihů po kontrolách.

A to hledání a pružinoný vzrůst HMF zatím hledám, ale dávám si to do souvisloti s krystalizací u zamražení medu. Med pokud se zamrazí, úplně jinak krystalyzuje, stejně med, který je třeba 500MPa konzervován, nebo med ohřátý přes mikrovlnku, nebo kavitací. Pokud se na med vyvíjí jiný fyzický tlak tak díky tomu dojde s jinou krystalizací (mnohem jemnější) k jistému promíchávání a stím promícháváním se aktivují reakce které by jinak u medu v klidu v studeném sladu neprobíhaly. Ale doufám že to najdu, musím to hledat pročítáním naskenovaných listů bez OCR a to jde pomalu. Přecijen je to doba před 25 lety jiná než dnes.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76892


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(91.221.213.137) --- 25. 4. 2023
Re: Počasí (76889)

To máte dobrý, obětujete řepku na akát. Tady nevyjde řepka tak je konec a takových míst je většina. Trocha lípy to už pak nezachrání.

Někdo má včely v síle, někdo naopak slabé max střední ... co je tedy teď výhodnější? venku pořád chčije jaro zatím mizerné, slunce málo, mokro zima, řepka a jabloně rozkvétají ....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76891


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(91.221.213.137) --- 25. 4. 2023
Re: Hmf (76877) (76881) (76884) (76885) (76886) (76887) (76888)

Lipový za 12h cyklus postupného ohřívání ve sklenici s Tmax. medu nakonci 45°C - měřeno lab. teploměry. Na jarní ov. stromy s řepkou nestačil ani nadstavený čas, tam to musí vyjít na 50°C. Akát slunečnici tu není, ty nevím. Zuste si to přeměřit přesným teploměrem nakonci jestli opravdu 42°C ukazuje dobře.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76890


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

1984 (78.80.25.123) --- 25. 4. 2023
Počasí

Jinak letos opravdu pastýřovi hůl neoschne. Může se stát, že řepka odkvete v deštích a zimě a jarního medu bude minimum. Za mě klidně ať květen proprší, tu trochu jarního medu ať včely prožerou a koncem května se počasí srovná na akát při teplotách 25 °C +

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76889


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

1984 (78.80.25.123) --- 25. 4. 2023
Re: Hmf (76877) (76881) (76884) (76885) (76886) (76887)

Mám termokomoru a když už musím rozehřívat, tak rozehřívám na 42 °C. Jarní kvěťák nebo slunečnici takto rozehřeju v 40 kg konvi zhruba za 36 - 48 hodin. Že znovu rychle zkrystalizuje, je normální a vůbec mi to nevadí. Je to naopak známka toho, ze med byl ztekucen šetrně. Jde jen o to ho dostat do sklenic, když je to nutné.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76888


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(91.221.213.137) --- 25. 4. 2023
Re: Hmf (76877) (76881) (76884) (76885) (76886)

Ta spirála musí zákonitě v okolí med přehřívat a to tak silně aby tepelnou vodivostí se rozpustil i med dále od spirály. A 42°C je málo na rozpuštění medu dočira. Jarní med se musí rozehřát na 50°C v celém objemu jinak zůstane zakalený a zkrystalizuje zpětně okamžitě od druhého dne - na to musí být komora a obsluha co dokáže medy šetrně rozpustit. Takový čirý med pokud se hned neprodá tak po 5-7 dnech se začne znovu zakalovat a za další týden zkrystalizuje.

Vidím to často na pultech,stále dokonale čiré medy ... prostě je uvařily, jinak to není možné.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76887


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

1984 (78.80.25.123) --- 25. 4. 2023
Re: Hmf (76877) (76881) (76884) (76885)

Ovšem při zahřátí na 60 °C už by stacil cca 1 den, aby HMF vylítlo nad 40.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76886


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

1984 (89.24.51.46) --- 25. 4. 2023
Re: Hmf (76877) (76881) (76884)

No je to dané prostým fyzikálně-chemickým vztahem mezi teplotou, délkou expozice a nárůstem HMF. Při ohřátí HMF vzroste přimo úměrně teploté a době ohřívání. Při teplotě zahřátí 42 stupňů by se 5 let skladovaný med s hypotetickým HMF okolo 20 musel takto ohřívat zhruba 20 dní, aby překročila hodnota HMF 40. Tohle všechno lze snadno dopočítat, vzorce jsou triviální.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76885


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (90.178.51.173) --- 25. 4. 2023
Re: Hmf (76877) (76881)

Tak jestli HMF po oteplení medu neskočí nahoru tím, že se med musí rozehřát, aby se dal nalít do sklenic.
Mně se zdají v tom směru dost pochybné třeba ty spirály na rozehřívání medu, co se do medu dají zapnuté a mají postupně, jak medo rozehřívají, vlastní vahou propúracovat až ke dnu nádoby s medem.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76884


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

1984 (89.24.51.46) --- 25. 4. 2023
Re: Hmf (76877) (76881)

Co přesně myslím? Reagoval jsem na "pružinový" vzestup hmf při ohřátí po dlouhém skladování v chladu. Podle mě 5 let starý zachlazený med bude mít hmf kolem 20, takže ani s ohřátím by se norma překročit neměla v okamžiku následného okamzitého prodeje. Prostě co rozehřeju, tak pro okamžitý následný prodej. Bavím se hypoteticky, v reálu se mi nestává, že bych měl 3 a více let starý med.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76883


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

1984 (89.24.51.46) --- 25. 4. 2023
Re: Hmf (76877) (76878) (76880)

Trosku divoká představa, ale zrovna tohoto se nebojím. Nevím co bych musel s medem dělat, abych se dostal nad 40 v okamžiku prodeje... Co jsem si nechal dělat rozbory třeba rok starého medu, tak to nikdy nebylo nad 10.


Jasné, že tohle si musí každý pohlídat, aby neposlal do prodeje něco " úředně závadného", i když reálná závadnost z hlediska zdraví neexistuje. Je to prostě potenciální opruz, se kterým se mhsí při skladování a následném ptodeji počítat a zařífit se tak, aby k problému nedošlo.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76882


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 25. 4. 2023
Re: Hmf (76877)

1984 (78.80.25.123) --- 25. 4. 2023
Hmf
A máš to ověřené gupo, nebo spekuluješ?<

Co přesně myslíš. Abych věděl co mám ve vědeckých citacích hledat. Já se to o medu v cvičení učil před cca 25 lety a dělal jsem z toho zápočet. Takže to ber v první fázi jako ověřenou informaci. V druhé fázi můžeme diskutovat na konfereční úrovni v citacích okolo otázek které mi sdělíš. V tředí fázi můžeš nakonec konstatovat, že chlazení medu je zbytečná věc, pokud po oteplení tyk rychle zestárne.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76881


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 25. 4. 2023
Re: Hmf (76877) (76878)

Jinak pokud vím záruka se nemůže z podstaty věci vztahovat na to co se bude dít se zakoupeným produktem po jeho prodeji. Pokud si zákazník med rozehřeje v troubě a hmf mu vyskočí na 1000, tak ho jako bude reklamovat jo? Blbost. Za hladinu hmf ručíš v okamžiku prodeje, ne potom.<

Ten med si koupí třeba z bazoše, konsilium pěti lidí ti tu tvou zásilku bude otevírat a protokolovat, rozbory si nechají udělat ve vlastní laboratoři. Zprávu potom uveřejní s tvým jménem a problémový med, pro média. Zprávu zavedou také do systému rychlého hlášení nevyhovujícího medu. Tak pracuje OLAF. Obrana naprosto žádná. To jen noví mladí lidé pod hlavičkou, přichází a kontrolují med aby se lépe ochránil super hyper trh. Ne maloprodukce. Vznik nových orgánů jen dokazuje neschopnost něco dělat s problémem padělání medu, jde pro mne už dávno špatnou zprávu o nových vyžírcích a ouřadech. Budou kontrolovat med hlavně z maloprodukce, protože problémový med který je obchodován ve velkém, je pouštěn a kontrolován při vjezdu do EU. Ten nemá důvod již nikdo proč rozborovat, kdyby totiž něco našli na již zkontrolovaném dovezeném medu, byl by to jejich interní problém. A ten ouřadové obchází berou jen malé ryby, ty se lépe grilují.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76880


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (90.178.51.173) --- 25. 4. 2023
Re: Hmf (76877) (76878)

Je rozdíl mezi včelařem a profesionálním včelařem.
Včelař, třeba ve starém rodinném domku, jako jsem já, si třeba pořídí na med plechové nerezové utěsněné nádoby a potom může med dát do sklepa, kde je v létě + 12 až + 15 a v zimě +2 - + 5 st C. Nebo to nechat někde v předsínu v přízemí nebo třeba i v garáži vedle auta, přes kov by se ten smrad do medu neměl dostat. A tam je v zimě za velkých mrazů třeba - 5 a v létě za letního vedra, když jsou paneláky ve městě sluncem rozpáleny na 35 st C, tak je sotva tak 23 st C. takhle může ten emd vydržet i těch 5 let, než se rozehřeje a prodá ve flaškách.
Ovšem profesionální včelař potřebuje ten chlazený sklad. A každý měsíc na elektřině aspoň pětistovku nebo tisícovku na chlazení toho skladu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76879


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(78.80.25.123) --- 25. 4. 2023
Re: Hmf (76877)

Jinak pokud vím záruka se nemůže z podstaty věci vztahovat na to co se bude dít se zakoupeným produktem po jeho prodeji. Pokud si zákazník med rozehřeje v troubě a hmf mu vyskočí na 1000, tak ho jako bude reklamovat jo? Blbost. Za hladinu hmf ručíš v okamžiku prodeje, ne potom.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76878


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

1984 (78.80.25.123) --- 25. 4. 2023
Hmf

A máš to ověřené gupo, nebo spekuluješ? Jinak souhlas, měření hmf jako paušálního ukazatele kvality, je blbost.

Pokud prodáváš jen koncovému zákaznikovi a nedodáváš někam do sítě, tak je kontrola možná max tak v okamžiku prodeje. Takže pokud někdo rozehřívá vždy jen to množství, které pak následně rychle prodá, nevím proč by se měl nějak zásadně bát.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76877


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 25. 4. 2023
Re: cena medu (76850) (76853) (76854) (76855) (76857) (76858) (76859) (76861) (76862) (76863) (76866) (76867) (76868) (76869) (76872) (76874) (76875)

Pri teplote ve skladu 10 stupnu dosahne hodnota hmf 30 mg na kg za zhruba 15 let.<

Opět scifi. Otázkou je co se stane s hladinou HMF po 15 letech během dalších 2 let. Což je tvá záruka na daný produkt. Po rozehřátí do dvou až čtyřech měsíců vyletí tak rychle a vysoko, že se budeš červenat až se ji dozvíš z médií z nějaké "akce kontrola medu".

Já jsem proti uplatňovaným limitům HMF u medu. Protože HMF je bumerang kterým tě ouřada zasáhne kdykoli, ale Dol, za mrzký peníz, pohladí po duši. Pokud je to med, jeho přirozenou vlastností je obsah HMF podle druhu a podmínek.

Mimojiné. Vypiju hodně kávy a nejsem sám. HMF u kávy je důležitý, samotné HMF má vysoké antioxidační vlastnosti, je důležitý pro chuť. Kdo nepije kávu, má vysoké hodnoty usazování mléčné a šťavelové kyseliny v těle. A hodnoty HMF v kávě jsou v tisících mg/kg. Takže s každým vypitým hrnkem naleju do žaludku více HMF než s medem co zkonzumuji za celý rok.


HMF je buzerace včelařů pokud se naně použije. Nic víc HMF v medu pro mne nepředstavuje. Kdo si hraje na alibi, HMF ho zasáhne. Jeho nárůst je po vydažení z chlaďáku nepředvídaný. A proto chladit med je blbost. Protože redukce kyselin a enzymů je nezastavitelná věc v medu.

HMF je charakteristickým průvodním jevem a identifikační znakem podle druhu a lokality a původu produkce či výroby.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76876


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

1984 (78.80.25.123) --- 24. 4. 2023
Re: cena medu (76850) (76853) (76854) (76855) (76857) (76858) (76859) (76861) (76862) (76863) (76866) (76867) (76868) (76869) (76872) (76874)

Pri teplote ve skladu 10 stupnu dosahne hodnota hmf 30 mg na kg za zhruba 15 let.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76875


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 24. 4. 2023
Re: cena medu (76850) (76853) (76854) (76855) (76857) (76858) (76859) (76861) (76862) (76863) (76866) (76867) (76868) (76869) (76872)

Pro profíka to znamená rozšířit chlazený sklad, přikoupit nádoby, takže investice nebo rovnou další úvěr na vybudování nové strategie prodeje - stává se z něj takový obchodník spekulant. Nakonec evidence medu loňského, předloňského, předpřed.... no a pak ještě aby nenakvasil. Do té doby než příjde ten prodejní rok bude žít a platit odvody z čeho.<

Dobrý, ještě přijde berňák do skladu a všechno to uskladněné zdaní. Jen co ho popadne myšlenka, že u včelařů je co danit.

Jinak zachladit med, neznamená snížit HMF. HMF je ovlivněn mnoha jinými zajímavými aspekty a např. je naukou u HMF u medu, že na časové ose stáří u medu co se chladem nebo mrazem pozastaví, po oteplení rychleji roste. Nárůst hodnot HMF jde u chlazeného tudíž pružinově nahoru oproti běžné teplotě kterou máme v Evropě ve skladu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76874


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 24. 4. 2023
Re: cena medu (76850) (76853) (76854) (76855) (76857) (76858) (76859) (76861) (76862) (76863) (76866) (76867) (76868) (76869) (76870) (76871)

hmf po 5 letech bude hluboce v normě

Pohádka na dobrou noc.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76873


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(91.221.213.137) --- 24. 4. 2023
Re: cena medu (76850) (76853) (76854) (76855) (76857) (76858) (76859) (76861) (76862) (76863) (76866) (76867) (76868) (76869)

Nedostatek další roky nevěřím, přivezou o to víc dovozového a cena ještě klesne, doba spotřeby českého medu je pryč. Pro profíka to znamená rozšířit chlazený sklad, přikoupit nádoby, takže investice nebo rovnou další úvěr na vybudování nové strategie prodeje - stává se z něj takový obchodník spekulant. Nakonec evidence medu loňského, předloňského, předpřed.... no a pak ještě aby nenakvasil. Do té doby než příjde ten prodejní rok bude žít a platit odvody z čeho.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76872


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

1984 (78.80.25.123) --- 24. 4. 2023
Re: cena medu (76850) (76853) (76854) (76855) (76857) (76858) (76859) (76861) (76862) (76863) (76866) (76867) (76868) (76869) (76870)

hmf po 5 letech bude hluboce v normě

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76871


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 24. 4. 2023
Re: cena medu (76850) (76853) (76854) (76855) (76857) (76858) (76859) (76861) (76862) (76863) (76866) (76867) (76868) (76869)

Med necháš v kýblu a vytáhneš ho za 5 let až bude cena lepší a na trhu nedostatek. náklady nula nula nic jen na ztekucení.<

A dojde OLAF,...s HMF na včelaře, na koho jiného.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76870


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(90.177.32.217) --- 24. 4. 2023
Re: cena medu (76850) (76853) (76854) (76855) (76857) (76858) (76859) (76861) (76862) (76863) (76866) (76867) (76868)

Med necháš v kýblu a vytáhneš ho za 5 let až bude cena lepší a na trhu nedostatek. náklady nula nula nic jen na ztekucení.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76869


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(91.221.213.137) --- 24. 4. 2023
Re: cena medu (76850) (76853) (76854) (76855) (76857) (76858) (76859) (76861) (76862) (76863) (76866) (76867)

Bazoš reflektuje realitu. Inzerátů několik stran, určitě ne jen pár jako v minulosti o tomto čase. Připomíná mi to sadaře, nechali jablka spadnout shnít, nezaplatily by ani brigádníky na sběr a skladování další starosti a náklady.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76868


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(90.177.32.217) --- 24. 4. 2023
Re: cena medu (76850) (76853) (76854) (76855) (76857) (76858) (76859) (76861) (76862) (76863) (76866)

Stejně jako data o úhynu včelstev

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76867


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (46.135.23.120) --- 24. 4. 2023
Re: cena medu (76850) (76853) (76854) (76855) (76857) (76858) (76859) (76861) (76862) (76863)

Vůbec bych datům o domací produkci nevěřil,jsou cucaná z palce u nohy.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76866


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(90.177.32.217) --- 24. 4. 2023
Re: cena medu (76850) (76853) (76854) (76855) (76857) (76858) (76859) (76861) (76862) (76864)

Z několika inzerátu na Bazoši

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76865


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(90.177.32.217) --- 24. 4. 2023
Re: cena medu (76850) (76853) (76854) (76855) (76857) (76858) (76859) (76861) (76862)

Já bych nebrečel ono Nějak bylo nějak bude s malým tátu na Bazoši bych závěr nedělal.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76864


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 23. 4. 2023
Re: cena medu (76850) (76853) (76854) (76855) (76857) (76858) (76859) (76861) (76862)

Jak je to možné, že jsme byly zemí, kde med byl v nadprodukci, vyšší vývoz než dovoz, soběstační pro svůj trh. Včelstev +-stejně jako nyní. Ale nyní jsme ve stejných podmínkách v nouzi, musíme med dovážet, musíme mít pasti typu dotace pro lepší prodej, pro každého, kdo se prohlásí za včelaře. A přesto je med stále dovážen, a EU chlácholen díky dotacím, aby včelař investoval a škudlil, korunu zato, že dostane ve výsledku na D1 1-2€ dotace za včelstvo... Jsou nyní včelaři v podstatě v situaci, kdy se jim vyplatí prodat cukr který mají na skladě, než aby ho krmili. Kdo měl cukr za 14 a investoval doněj, tak se musí hodně rozhodovat jestli ho nepustit za výhodných 30 a víc, dál. Ve včelstvech je nyní jen a pouze zábava, ne ekonomická výhoda. Hodně včelařů se na včelaření vysere, nemá proč investovat docela drahý čas za který je placen v práci. Vydělat a vrazit do včelstev 50-100tisíc není problém, ale sníst med za 50-100tisíc pro každého včelaře problém je. Kdo sní za ty peníze a jak dlouho tolik kolik medu? Čistá ekonomika, 1+1=2. Řekl bych, že ekonomika přímo určuje kolik medu je spotřeba na hlavu za rok. Z 1,5-2kil to spadlo díky koronaviru a inflaci na 0,5-0,8kg. Ale cena je v podstatě stejná.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76863


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(91.221.213.137) --- 23. 4. 2023
Re: cena medu (76850) (76853) (76854) (76855) (76857) (76858) (76859) (76861)

Na bazos.cz průměrné ceny medu ve sklenici od 130kč, průměr 160kč/kg. Tak to je vracení se někde 5 let zpátky do předinflační doby. Průměrný statistický plat nyní 43000kč, další inflace 15% za rok, vyplatí se ještě dělat med k prodeji, investovat, skladovat nebo už je toto úplné dno a konec včelařství jako řemesla?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76862


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (90.178.51.173) --- 19. 4. 2023
Re: cena medu (76850) (76853) (76854) (76855) (76857) (76858) (76859)

Gupo, samotesty jsou spíš hračka. Pokud nemáš měřicí aparatury za mnoho miliónů, pomocné chemikálie na přípravy vzorků s velmi vysokou čistotou a tudíž slušně mastné a kvalifikovaného laboranta s pořádnou laboratoří, který to všechno odměří, nemáš žádnou jistotu. Můžeš mít klidně certifikát z nějaké laborky, jako mělo Včelpo na dovezený med, ale někdo, třeba hygienqa ty vzorky dodá do laborky o třídu novější a o řád dražší sa tudíž výrazhě citlivější a tam ti ty škodlivé látky naměří, jen to fikne. Zvláště ty škodlivé látky, u kterých se v EU v Bruseli dosud neshodli na nějaké minimální koncentraci v potravině. A tudíž automaticky kvůli předběžné opatrnosti platí, že když se ta látka v potravině naměří, je potravina závadná.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76861


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (46.135.86.134) --- 19. 4. 2023
Re: cena medu (76850) (76853) (76854) (76855) (76857) (76858) (76859)

www.vcelarstvi.cz- OLAF se snaží urvat na podvodech s dovozem medu něco pro svoji důležitost.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76860


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 19. 4. 2023
Re: cena medu (76850) (76853) (76854) (76855) (76857) (76858)

Volný trh, jedni trhají, druzí utírají. Jinak řečeno bordel a neregulace. Zákazník si bude moci vybrat, šmakulád je dost na trhu.

Ua med byl vždy problémový. V duchu obchodníka a trhovce, to drahé obilí vejce atd, si EU produkční mohou strčit víte kam, prodává cenovka, žvásty okolo domácího medu obilí atp. a dotace jsou jen kamufláž proto, aby blbci investovali ještě více a kupovali a kupovali a kupovali pro zážitek, který si v podstatě mohou zatu dobu najít a ověřit pmohem spolehlivěji když chcou zdravé potraviny.

Největší maškaráda je to, že místo regulací dovozu trolové v diskuzích trolí dokola něco o kontaminacích, což prý znamená, že kontaminace jsou jen u dovozu, doma neexistují.

Proč si lidi před koupí úlů například nekoupí Elisa testy na různá aditiva, která nechcou v potravině? Nechápu proč se samotestování vůbec nerozvíjí. 20-30 tisíc za testovací sady není moc když je někdo schopen utrácet statisíce za zboží typu zdravého dojmu ze samozásobitelství.

Následnou otázkou jsou potom kvalitní testovací sady, aby v případě např. padělání Elisa testovacích sad vůbec někdo něco zjistil.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76859


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(2a00:102a:500d:94fe:1:0:4bf:3cc2) --- 19. 4. 2023
Re: cena medu (76850) (76853) (76854) (76855) (76857)

S cenou medu to dopadne stejně jako d obili, když se doveze hodně medu půjde i výkup dolů. Muze být cena 50 Kč . To potom to nadšení o rychlém zbohatnutí pomine.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76858


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gusto (195.168.236.60) --- 19. 4. 2023
Re: cena medu (76850) (76853) (76854) (76855)

V prvych vlnach sem prudil cisto ua med,tu sa deklaroval ako slovensky,a bol lepsi ako vacsina medov ktore som mal moznost od roznych vcelarov ochutnat..vodu mal pod 17%..lipovy,kvetovy,lesny a agatovy..tak po dvoch rokoch sem zacalo prudit uz vsetko mozne pomiesane..

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76857


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(91.221.213.137) --- 18. 4. 2023
Re: cena medu (76850) (76853) (76854) (76855)

Se spustil právě akorát domino efekt, jedni druzí zakážou dovoz potravin z ukrajiny, tak se cena v panice ještě více propadne. Tržní princip. Stejně je to byl je a bude čínský nemed z cukru, možná jako nadstandard pro lěpší trhy smíchaný s ukrajinským.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76856


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (90.178.51.173) --- 18. 4. 2023
Re: cena medu (76850) (76853) (76854)

U medu je problém v tom, že ta přidaná hodnota medu oproti podobné hmotě uměle udělané z nějakých cukru se v praxi někde doma moc nepozná. Maximálně snad při rýmě, když se dělá k aspirínu čaj s medem a citrónem, tam ale částečně funguje i jenom cukr, protože i cukr pokyselený citrónem dodá teplo a podpoří tak zvýšenou teplotu, která tu rýmu společně s vitamínem C a aspirínem rychleji vyžene. Zkušený konzument medu možná pozná trochu rozdílnou chuť nebo podle chuti bude mít podezření na teplem znehodmnocený med, ale medu a jeho chutí je tolik druhů, že se s tím klidně může i nějaký přirozený med svést. A ted náhražka medu přijde na 50, možná jenom na 30 Kč za kilo, zatímco pravý kvalitní med od včel se kupuje za 200 - 300 za kilo a v západních státech EU se zaplatí klidně v přepočtu i 500 - 600 kč za kilo. A to je obrovský rozdíl, který na jedné straně svádí producenty medu ho falšovat a na druhé straně spotřebitele kupovat levné dovezené nekvalitní či teplem poškozené medy až přímo napodobeniny medu.
Na podzim můj supermarket v akci zlevnil tmavý přírodní cukr, půl kila nějak za 30 Kč, tak jsem ho koupil a doma zinvertoval. A vyšlo mi za těch jenom asi 30 Kč nějak 0,6 kilo materiálu chuťově i jinak velmi připomínajícího kvalitní tmavý medovicový chutný med. Chuťově dost podobný červencovému medovicovému medu z lip a jiných listnáčů. Podle mne s tak dokonalou chutí, že kdybych to dal anonymně testovat včelařům, tak minimálně polovina včelařů by s jistotou prohlásila, že to je stoprocentně medovicový med od včel.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76855


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Gusto (195.168.236.60) --- 17. 4. 2023
Re: cena medu (76850) (76853)

Unia v snahe pomoct ua zrusila clo tusim v 2017 r na dovoz medu..u nas to diluje firma medas,majitelov brat roky zije a podnika na ukrajine..mafia vyuzila ze to zrazu ide vo velkom,u vcelarov boli obrovske zasoby medu ,bezne v desiatkach ton..tak vykupna cena po slnecnici v lete 90€centov..k vianociam to zvyklo stupat k 1,30€..a tak je to uz par rokov,akurat ale med sa uz hodne vyskladnil,a posledne dva roky pred vojnou uz boli aj znaskovo slabsie,ukr vcelari sa zacali chytat rozumu a davat dokopy medzi sebou kamionove mnozstva a tie predavat priamo nemeckym dodavatelom..obchadzajuc tak priekupnikov..vojna nasledne situaciu este zhorsila,tak na ua dnes zasoby medu uz nisu nic extra..Lenze cez ua sem prudi kvantum medu z ciny,vydavaneho za ukrajinsky ,je tam moderna fabrika na odstranovanie pelu z cinskeho medu,nasledne miesanie s ukrajinskym a tak dilovane na slovensko a asi aj inam..a u nas,vzhladom k rovnakej flore,sa to popreda tato ua/čina zmes ako med slovensky,pelova analyza nic co by tu nekvitlo ,neobjavi..a tak si tu zijeme..zachytil som info ze od dnes je zakaz dovozu do sr ua obilia muky a pekarskych vyrobkov... a aj medu a vcelich produktov ,to ale este nemam overene..bola by to pozitivna info ,lebo uz siesty rok mame hyper super zaplavene šmakuladami od 3 do 4€ ..

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76854


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (90.178.51.173) --- 17. 4. 2023
Re: cena medu (76850)

Houby kvůli logistickým cestám. Polští obchodníci, jak se to za války nesledovalo a možná ještě nesleduje, poslali přes hranice k ukrajinským velkostatkářům kamióny, obilí od nich koupili za hotové, dovezli bez jakékoliv evidence a v Polsku vydávali za dvakrát dražší polské obilí. Otázka je, jak to bude s medem.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76853


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(90.177.32.217) --- 17. 4. 2023
Re: cena medu (76850) (76851)

JSG ¿?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76852


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 16. 4. 2023
Re: cena medu (76850)

CO si myslíte, jak se zachová česká vláda a ministr zeměděství? A kde na jakém odbytišti med dovezený přes Ukrajinu a z Ukrajiny, který se neudá v Polsku a Maďarsku skončí?

Neoficiální zprávy tvrdí, že Fénix povstal z popela. Tím myslím velkého baliče a obchodníka s medem, který byl na supermarketovém hřišti před 10 a více lety.

Ceny medů z Ukrajiny pokud vím, jsou v nákupu někde okolo 2€ za kg.

:(

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76851


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 16. 4. 2023
cena medu

https://index.hu/gazdasag/2023/04/15/nagy-istvan-gabona-ukrajna-mezogazdasag-import-tilalom-lengyelorszag/


Ministr zemědělství István Nagy v prohlášení oznámil, že v zájmu zastupování zájmů maďarské farmářské komunity dočasně zakazuje dovoz obilí a olejnatých semen pocházejících nebo pocházejících z Ukrajiny, jakož i několika dalších zemědělských produktů do Maďarska, podobně jako v Polsku.
Šéf ministerstva vysvětlil: pokračování současných tržních procesů by způsobilo tak vážné škody maďarskému zemědělství, že je třeba přijmout mimořádná opatření k jejich zastavení.

S výrobními postupy, které již nejsou v Evropské unii povoleny, a v důsledku toho s extrémně nízkými výrobními náklady začalo ukrajinské zemědělství s plnými možnostmi bezcelního a volného obchodu vyvážet na evropský trh kromě obilí a olejnatá semena, takové množství drůbeže, vajec a medu, které znemožnilo domácím a středoevropským zemědělcům prodávat

přidal.

Zdůraznil: omezení dovozu do Maďarska je dočasné a trvá do 30. června 2023, což může být dostatečná doba k přijetí smysluplných a trvalých opatření EU, k přehodnocení úplného bezcelního charakteru ukrajinského zboží a fungování solidarity chodby.

Maďarská vláda vždy stojí na straně maďarských zemědělců a chrání maďarské zemědělství

- zdůraznil šéf ministerstva.

Pokud nebudou přijata smysluplná opatření EU, vláda dočasně zakáže dovoz obilí a olejnatých semen a několika dalších zemědělských produktů do Maďarska pocházejících nebo pocházejících z Ukrajiny, jako v Polsku, oznámil ministr zemědělství István Nagy.

Sledujeme Polsko
Polsko také zakázalo dovoz obilí a dalších potravin z Ukrajiny, aby „chránilo svůj zemědělský sektor“.

Ukrajinské obilí, které je levnější než obilí pěstované v Evropské unii, zůstalo ve velkých množstvích ve středoevropských státech kvůli úzkým logistickým křižovatkám, poškozujícím ceny a odbyt pro místní farmáře, což byl problém pro vládnoucí stranu Právo a spravedlnost ve volebním roce .

Předseda vládnoucí strany Jaroslaw Kaczynski řekl, že Polsko je připraveno zahájit jednání s Ukrajinou o urovnání otázky obilí , a proto již byla ukrajinská strana o rozhodnutí informována.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76850


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (90.178.51.173) --- 15. 4. 2023
Re: Ako postupovať pri prechode na ležan (76846) (76848)

Nebo když neunese nástavky, tak ať pracuje se zadováky.
Člověk nemládne, takže časem stejně u jakéhokoliv systému nástavků přejde od manipulace s celými nástavky k manipulaci s jednotlivými plásty. A tím k výrazému snížení produktivity.
A když už má člověk pracovat s jednotlivými rámky, tak ať dělá to včelaření v zadovácích, protože potom zadovák nabízí proti nástavku takové výrazné benfity jako snadné rozšiřování a zužování plodiště a medníků přesně na sílu včelstva nebo česno velmi dobře stavěné a vymyšlené proti loupežím.
A když člověk včelaří s nástavky a přehazuje celé nástavky plné medu, tak končí kvůli zádům se včelařením už někdy v 60 - 65 letech. Jenže když pracuje s jednotlivými rámky a navíc u zadováku, kde může se včelami pracovat vsedě, může včelařit až prakticky do smrti.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76849


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gupa (93.92.52.23) --- 14. 4. 2023
Re: Ako postupovať pri prechode na ležan (76846)

Je-li něco těžší tak brat méně. Ležan je těžkej jak rakev. Do toho bych nešel absolutně. Je to minimálně dvou oslový systém, a kde druhého osla najít? Éčko, to je 17mm výška? Jak může být NN systém k neunesení? Jestli někdo neunese Erámků 10, tak ať nosí půlku.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76848


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (90.178.51.173) --- 14. 4. 2023
Re: Ako postupovať pri prechode na ležan (76846)

Podle mne je nejčistší v podletí udělat ze včelstva smetenec - umělý roj a osadit do nového úlu na mezistěny a zakrmit, aby je vystavěly.
Nebo obdobu norského zimování se současnou výměnouz úlů a plástů.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76847


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(85.237.224.50) --- 14. 4. 2023
Ako postupovať pri prechode na ležan

Po včelárení na nadstavkových úľoch rozmeru E musím prejsť na inú možnosť, vzhľadom k obtiažnosti pri prenášaní ťažkých nadstavkov.
Skusenosť viacerých včelárov tento problém rieši prechodom na horizontálny úľ - ležan, a to sa mi javí ako jediná možnosť, ak chcem pokračovať vo včelárení.
Otázka je, ako teraz, na jar, prejsť z E-čiek na B10 v ležane.
Poradí niekto _

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76846


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(85.237.224.50) --- 14. 4. 2023
Ako postupovať pri prechode na ležan

Po včelárení na nadstavkových úľoch rozmeru E musím prejsť na inú možnosť, vzhľadom k obtiažnosti pri prenášaní ťažkých nadstavkov.
Skusenosť viacerých včelárov tento problém rieši prechodom na horizontálny úľ - ležan, a to sa mi javí ako jediná možnosť, ak chcem pokračovať vo včelárení.
Otázka je, ako teraz, na jar, prejsť z E-čiek na B10 v ležane.
Poradí niekto _

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76845


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

pepan (217.170.101.106) --- 14. 4. 2023
Re: Zasoby (76836)

O žehráte na počasí? 1)Duben ještě tam budem. 2)studený máj v stodole ráj. 3)pak medarhov kápě 40dní kape.4) a jetu Svatá Anna chladno zrána. Můžež již začít rozpouštět cukr. Cha cha?!

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76844


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno


Celkem je ve Včelařské konferenci již 78167 příspěvků(zde zobrazeno 61 příspěvků, od č. 76844 do č. 76904)
Několik rad pro badatele v archivu Včelařské konference. Pro zobrazení starších příspěvků (a pro pohyb v jejich frontě) je určeno speciální okno, které je dostupné pod názvem "Archiv Včelařské konference" (příspěvky se v něm zobrazují tak, že nejstarší jsou nahoře a novější dole). Ve frontě příspěvků je možnost se pohybovat příslušnými povely (pro začátek kliknětě na "nejstarší", aby se Vám ukázaly první příspěvky, jimiž konference začíná, a pak klikejte na "novější", čímž se Vám vždy zobrazí várka novějších 60 příspěvků; jednotlivé příspěvky lze na tomto archivním zobrazení číst od horního konce webu (kde jsou starší) a postupovat směrem dolu (kde jsou novější).


Nejnovější - Novější - Starší - Nejstarší






Klikněte sem pro nápovědu