75529

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Vesely Emanuel --- 29. 4. 2002
RE: Čistění likéru

:>Zkus to zfiltrovat přes filtrační papír, nemášli přístup ke skleněným
:>nálevkám a papíru z laboratoře, použij plastový a papír používaný na
:>filtraci kávy nebo čaje. Mohlo by pomoct i ohřátí, ale to si
:>jen myslím. Dej
:>vědět jak si dopad, ať vime jak se lék připravuje. Jaromír Marek.

Já to taky zkoušel. Musí se to nechat dlouho sedat (lahev na topném tělese)
a pak opatrně stočit.
Je to otázka času. Já to vylepšuju bylinkami. Někdy to připomíná becherovku.
Nejdřív bylinky, potom vyndat a dodat med a nechat usadit, stočit.
Eman

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 927


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Horak Aleą --- 30. 4. 2002
Re: Čistění likéru

> Já to taky zkoušel. Musí se to nechat dlouho sedat (lahev na topném
tělese)
> a pak opatrně stočit.
> Je to otázka času...

No právě. Já myslel, že se to nějak dá čistit chemicky. Například zákal z
vína lze prý odstranit rozšlehaným bílkem. Další způsoby oddělování roztoků
je na bázi albuminů, želatiny či křemičitanů, ale nemám s tím žádné
zkušenosti.
Ve vinařském obchodě v Brně (Zan-Aromi, Turistická 7) mají právě různé
roztoky a směsi na čiření a filtrování vín a moštů. Nevím, zda-li vysoká
koncentrace lihu, v případě "medového léku", nebude mít vliv na funkčnost
filtračních roztoků. Příští týden se tam chystám a zkusím něco sehnat, a
když ne, tak mi zbude ten filtační papír.

Zdraví Aleš Horák



Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 942


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Bohumil Horak --- 2. 5. 2002
Re: Čistění likéru

Zdravím, pokud jste někdo byli a určitě byli v pivovaru na exkursi, pivo
(kvalitnější značky) s v případě přípravy čistí přes filtry obsahující
pravděpodobně křídu. Odstraní se tím zákal z kvašení. Některé druhy piva se
ale prodávají i s tímto základem.

B.Horák
----- Original Message -----
From: "Horak Aleš" <horak.ales/=/post.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, April 30, 2002 9:16 PM
Subject: Re: Čistění likéru


> > Já to taky zkoušel. Musí se to nechat dlouho sedat (lahev na topném
> tělese)
> > a pak opatrně stočit.
> > Je to otázka času...
>
> No právě. Já myslel, že se to nějak dá čistit chemicky. Například zákal z
> vína lze prý odstranit rozšlehaným bílkem. Další způsoby oddělování
roztoků
> je na bázi albuminů, želatiny či křemičitanů, ale nemám s tím žádné
> zkušenosti.
> Ve vinařském obchodě v Brně (Zan-Aromi, Turistická 7) mají právě různé
> roztoky a směsi na čiření a filtrování vín a moštů. Nevím, zda-li vysoká
> koncentrace lihu, v případě "medového léku", nebude mít vliv na funkčnost
> filtračních roztoků. Příští týden se tam chystám a zkusím něco sehnat, a
> když ne, tak mi zbude ten filtační papír.
>
> Zdraví Aleš Horák
>
>
>
>


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 945


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Horak Aleą --- 29. 6. 2002
Re: Čistění likéru

Zdravím všechny,
chtěl by jsem doplnit příspěvek, který šel asi před dvěma měsíci ohledně
čištění medového likéru. Zkoušel jsem to přefilrovat, ale bezúspěšně.
Pozitivního výsledku jsem dosáhl s použitím želatiny (na 1l roztoku dal jsem
0,5 ml injekční stříkačkou). Po dni se začíná vytvářet sediment a během asi
5ti dnů je roztok pěkně čirý. Pak už stačí opatrně stáhnout do druhé nádoby.
Vše šlo v případě, když jsem použil medovicový med. U likéru s
květovým medem se sediment nevytvořil ani po týdnu (větší množství želatiny
jsem nezkoušel).

S pozdravem Aleš Horák



Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 1370


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Vladimír Potůček --- 1. 7. 2002
Re: Čistění likéru

Jak čiřit roztoky želatinou?
Medový likér sice nedělám, ale mám zkušenosti s čiřením jablečného moštu želatinou. Pro úspěch čiření želatinou je nezbytné, aby v čeřené šťávě byl dostatečný obsah tříslovin (tanin...), který želatinu vysráží a na objemnou sraženinu se chytí a společně sedimentuje většina koloidních zákalů. Provádí se to vždy se zkouškou, tj trocha šťávy se sráží na zkoušku různým odměřeným množstvím zředěného roztoku želatiny a ten nejlepší výsledek (nejrychleji sedimentující a nejčiřejší šťáva) se pak opakuje ve větším. Často jsou vidět velké rozdíly potřebného množství želatiny podle vyzrálosti jablek. Pokud ale v medovém likéru taninu dost není, zkusil bych čiření třeba bentonitem. Ten se jen rozmíchá a je to. Dostane se v prodejnách s pomůckami pro vinaře, kde vám jistě rádi poradí s použitím. Po čiření je ale vždy nejleší ještě filtrovat. Tak to dělají vinaři. Čiří proto, aby jim filtrace šla lépe. Své vědomosti jsem čerpal z knížky Zpracování ovoce v malých provozovnách - vřele doporučuji.
Vladimír Potůček

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 1376


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu