78721
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", 
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. 
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
|   --- 26. 4. 2002RE: Kurs : senzorika medu
A co bílý komaxit? Před časem tady někdo psal, že má potravinářský atest.
 Zdeněk Čejka
 
 
 
 >Materiály pro styk s medem:
 >
 >1.) nerez (musí být speciální - potravinářský, jinak jsou tam těžké kovy).
 >
 >2.) pocínovaný plech (už spíše minulost). Musí tam být tlustá vrstva cínu
 >(ze Slovenska byl špatný, z bývalé NDR byla dobrá kvalita).
 >
 >3.) Hliník (mlékařské konve) - vyhovuje.
 >
 >4.) Sklo
 >
 >5.) Eprosin bílý (vynikající na opravy starších medometů); Epolex (barvy
 >laky Hostivař)
 >
 >6.) Plasty - co je vyrobeno pro použití v kuchyni, to vyhovuje. U větších
 >nádob - zeptat se výrobce, zda materiál odpovídá pro přímý styk s
 >potravinami. V případě pochyb, vystlat nádobu PE pytlem (mikroten), který
 >vyhovuje (viz pytlíky v supermarketech na potraviny).
 
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 891
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
|  | Baudis Jan P.  --- 27. 4. 2002Re[2]: Kurs : senzorika medu - dodatek
Ano, vše, co má potravinářský atest pro přímý(!) styk s potravinami(tak nějak to na kurzu zaznělo). Onen výčet konkrétních materiálů byl
 jen informativní (tedy nikoliv vyčerpávající).
 
 > A co bílý komaxit? Před časem tady někdo psal, že má potravinářský atest.
 
 >>Materiály pro styk s medem:
 >> .........
 
 Doporučovali pro skladování medu praktické potravinářské konve, které
 jsou poměrně levné. Je to lakovaný pocínovaný plech. Pokud jsou
 prázdné, dají se zasunou do sebe a vytvářejí komín a jsou tedy velmi
 skladné. Plné se zase stavějí dvě až tři na sebe. Vejde se do nich asi
 2/3 obsahu běžně používané  hliníkové mlékařské konve. Což má tu
 výhodu, že jsou i v naplněném stavu přijatelně lehké pro manipulaci
 (pracovat s plnou mlékařskou konví medu, zdvihat, nosit atd. sice není
 nezvládnutelné, ale znám větší radovánky. Šetřeme svá záda!)
 
 Plechovky o obsahu 15-20 l z pocínovaného plechu vyrábí: Impress a.s.
 Tovární 67. 503 52 Skřivany (tel. 0448/401 222) (adresa převzata z
 knihy: Produkce kvalitního medu).
 
 Nejsem si jist, ale mám pocit, že právě tyto plechovky se prodávají na
 http://www.honey-well.com/cz za 89 Kč.
 
 
 J. P. B.
 
 P.S.
 
 Docela mne zaujaly poznámky o hliníku. Někteří říkají, že obaly z
 hliníku jsou pro zdraví škodlivé a tuto tezi se zdály potvrzovat
 nálezy stop hliníku u nemocných Alzheimerovou chrobou. Přednášející
 na kurzu však naproti tomu uvedl, že podezření o závadnosti hliníku
 se neprokázalo a že hliník nalezený u nemocných lidí nejspíš není
 příčinou nýbrž důsledkem choroby.
 
 
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 909
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
Klikněte sem pro nápovědu