78403

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


R.Polášek (90.178.51.173) --- 18. 8. 2024
Re: Kyseliny, cukr a med

No, spíš než hypnotizováni jedy včelaři nechtěli v sezóně, kdy se má produkovat med, věnovat další pracovní čas na další zásahy do včelstva a to ještě takové zásahy, které v té době sníží využití snůšky.
Ono to totiž ještě poměrně nedávno stačilo, udělat na jaře zásah proti rojené a v létě proti varaóze a potom na podzim a v zimě léčit a to stačilo. A jinak stačilo v sezóně jen čekat, až včelky naplní plásty a potom točit.
A nejsou tak dávno doby, kdy skoro doslova stačilo na jaře vzít ze včelstva po jednom rámku s plodem a včelami a dát do úlku a potom odejít a v létě z deseti takových úlků jich bylo 8 plné včelami, zásobami a s novou oplozenou matkou. bez jakéhokoliv podněcování a dokrmování cukrem.
Ale vypadá to, že asi už je jiná doba a že zásahy v sezóně, které zvýší pracnost a omezí přínos medu budou kvůli zvýšení životaschopnosti včelstev nezbytné.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78328


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
1984 (78.80.17.205) --- 18. 8. 2024
Re: Kyseliny, cukr a med

Tak bez práce nejsou koláče. Výnosy to moc nesníží, bohatě se vše vrátí na pozdních snůškách a díky množení je včelstev neustálý nadbytek. Když přeléčíš a zakrmíš, tak de facto odepíšeš jakýkoliv další med. Já můžu takto pro med kdykoliv během roku. A pozdní snůšky jsou díky teplým podzimům u nás konstantou. Ale já vím kolik prodám, podle toho mám určitý počet včelstev, takže výběru to co potřebuju a zbytek můžu kdykoliv použít pro včely nebo to sebe. Ale hlavně jde o kvalitu a ta si zákazníka najde.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78329


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
R.Polášek (90.178.51.173) --- 18. 8. 2024
Re: Kyseliny, cukr a med

Souhlasím, bez práce nejsou koláč.
Já jen že pamatuji období, kdy byly snůšky soustavně od řepky na jaře po medovici a jetel do poloviny srpna a krmilo se a připravovalo na zimu až potom. A to podle článků některých včelařů nebyl problém nechat zpracovat dopředu nějaké plásty se zásobami a využívat tak pozdně srpnovou až zářijovou snůšku z invazivního celíku nebo křídlatky nebo slunečnice topinambur. Nebo i jiné, kdyby byly podmínky, například pozdě na podzim silně meduje břečtan či popínavka loubinec či jak se to jmenuje pětiprstý či tříprstý. když rovnou pominu pozdní medovicovou snůšku, která bývá melecitózní nebo možná snůšku ze zeleného hnojení např hořčicí. Nebo pokud se nechá rozrůst na chráněných místech vřes.
Ty snůšky prostě byly i bez takového ozdravovacího zásahu v sezóně. A to už jsem nedávno četl článek s rozhovorem s nějakám hodně mladým progresívním včelaře a ten mluví o krmení na zimu a tudíž ukončení snůškové sezóny už v červnu jako o normální věci.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78330


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
1984 (78.80.17.205) --- 18. 8. 2024
Re: Kyseliny, cukr a med

Krmení, léčení je taky práce, tak možná na tom nejsem tak špatně. Když beru jarní med, rovnou udělám zásah proti kleštíkovi. Navíc pracuju na tom jak prodat co nejvíc medu v plástech a celkem se daří. Momentálně jsem na cca 15 % produkce co jde na prodej jako plástečkový. To by odbouralo to nejhorší a nejpracnější na včelařině. Samozřejmě to nikdy nebude 100 % a u jarního s řepkou to ani nejde, ale i tak je to úspora času a energie. Chtělo by to větší propagaci a nabídku pro veřejnost i od ostatních včelařů. Mám zákazníky co na to hleděli nedůvěřivě a teď to berou pravidelně. Tady se obecně u nás vše točí v kruhu a málokdo udělá něco nového nebo něco navíc. Nemám rád tuto stagnaci, je třeba neustále zkoušet něco nového a snažit se inovovat, vylepšovat.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78331


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu