78371

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


R.Polášek (90.178.51.173) --- 6. 8. 2024
Re: melecitoza

Asi cukr melecitóza včely neláká. Asi ho neumí ani strávit, i když je rozpuštěný a logicky ho neumí enzymy přepracovat na stravitelné cukry.
U velkých objemů kvasu se kvasinky musí nejdřív oživit a rozkvasit. Běžně je v návodech ke kvasinkám pro třeba 20 - 50 litrů, že se sáček suchých kvasinek nechá rozkvasit a namnožit do bouřlivého kvašení v litru, dvou litrech zaručeně spolehlivého a jiných organismů zbaveného roztoku, třeba sterilovaného ovocného moštu bez cizích látek a teprve potom se přilévá do vlastního kvasu.
Suché kvasinky ze sáčku přímo vsypané do vlastního kvasu, kde je spousta jiných mikroorganismů a tím konkurenční prostředí, fungují špatně nebo vůbec, protože než vůbec nabobtnají a obživnou, je jich hodně mikroorganismy zničeno a zbytek se neprosadí a zanikne, protože jich je málo. Musí se namnožit v tom jedno, dvou litrovém rozkvasu. Nebo pro větší objem namnožit v litru v nějaké flašce, druhý stupeň namnožit v několika litrech v malém demižonu a teprve potom dávat do vlastního kvasu.
Další možný problém je tepelný šok, suché kvasinky i živé kvasinky při míchání těch rozkvasů musí mít prakticky stejnou teplotu s kvasem, jinak zahynou.
Nebo další možný problém je nedostatečná výživa, kvasinky potřebují k množení a růstu draslík, fosfor a asi ještě pár dalších živin, viz živná sůl pro kvasinky.
Odhadl bych, že ten roztok melecitózy v zakryté vaně venku v lese se ve skutečnosti kazí, ale jinými mikroorganismy než jsou kvasinky. takže nekvasí, neunikají z něho bublinky, ale hnije či rosolovatí a stává se postupně chuťově hnusným a nepoživatelným .

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78294


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu