78242

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


a.turčáni (94.229.32.130) --- 20. 10. 2010
Re: Nespotrebovany roztok-uskladneni

Mam napad roztok zahrat a nasypat do nej dalsi mnozstvi cukru, dukaldne rozmichat. Ma nekdo sajn, jak husty roztok by musel byt, aby se cukrem zakonzervoval. Jedna se jen o preziti zimy, na jare bych jim podnecoval. P.Z.

Cukrový roztok v pomere 3:2 je už teraz dostatočne koncentrovaný, preto netreba nič do neho pridávať. Ja by som roztok tak ako je zohrial na vyššiu teplotu 80-100°C, čím sa zničia prípadné kvasinky v ňom. Roztok nalial do 2 litr. PET fliaš, prípadne do 25 litr. Al nádob a pevne uzavrel, odložil do chladnejšej miestnosti.
Takto upravený a uložený roztok istotne vydrží v dobrom stave do IV. mesiaca, keď sú denné teploty nad 12°C.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47670


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
R. Polášek (85.71.180.241) --- 20. 10. 2010
Re: Nespotrebovany roztok-uskladneni

Nasycený roztok cukru se dá odhadnout z medu, jak je v něm cca 20 % vody, už nekrystalizuje. To odpovídá koncentraci cukr voda zhruba 4:1 a do 40 litrů cukerného roztoku 3:2 se tak musí dát dalších asi 50 kilo cukru, protože by něm už mělo být asi 32 kilo cukru a asi 21 litrů vody. To je málem trojnásobné množství než původní roztok.....

Vidím to na prosté uskladnění toho roztoku 3:2 v co největším chladu v čisté vymyté nádobě , případně na preventivní převaření, 40 litrů třeba i na vícekrát, 10 - 20 litrový kastrol se doma určitě najde, a na přidání toho roztoku propolisu jako konzervaci. Případně, jestli bude hodně teplá zima, tak na další převaření v zimě....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47673


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
R. Polášek (85.71.180.241) --- 20. 10. 2010
Re: Nespotrebovany roztok-uskladneni

"protože by něm už mělo být asi 32 kilo cukru a asi 21 litrů vody."

Taky by šlo přidat dalších 80 - 100 litrů vody s příslušným kořením, převařit, nechat ochladnout, pak kvasinky , dát do demižónů a udělat z toho nějaký "medovinový" nápoj.
Nebo na každých cca 100 litrů kvasu z ovoce, tak pozdě asi už jen jablečného, přidat tak asi 2 litry toho cukerného roztoku a zvýšit tak výtěžnost pálenky.....
Aspoň trochu tak snížit to množství roztoku, protože stoprocentní jistota, že se během zimy nezkazí, není.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47674


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Pavel Zajicek (88.102.9.94) --- 21. 10. 2010
Re: Nespotrebovany roztok-uskladneni

Zdravim vespolek,

dobra a necekana zprava, roztok je 85 % spotrebovan i pres velmi nizek nocni i denni teploty. Umistovaljsem flasku 3,6litru s roztokem 3:2nad plodove hnizdo do prazdne bedny. Vcely roztok svoji teplotou smerujici vzhuru zahraly a v pohode spotrebovavaji- ukladaji. Tobych necekal ve drude dekade rijna s podprumernymiteplotami (dle CHMU).

Tak snad budou mit na jare oddelky dost ( 13 kg cukru) a nebudu zazivat ty stresy jako letos zjara.

PZ

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47709


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
kozlík (90.176.70.3) --- 21. 10. 2010
Re: Nespotrebovany roztok-uskladneni

Kolik toho u vás kvete ? Pro správnou inversi cukerného roztoku prý včelky potřebují pyl ?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47712


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
R. Polášek (85.71.180.241) --- 22. 10. 2010
Re: Nespotrebovany roztok-uskladneni

"dobra a necekana zprava, roztok je 85 % spotrebovan i pres velmi nizek nocni i denni teploty. Umistovaljsem flasku 3,6litru s roztokem 3:2nad plodove hnizdo do prazdne bedny."

No, ono zas tak zima není, jak se nám snaží v novinách podsunout, u mně na zahradě, severní podhůří Beskyd, třeba stále ještě funguje tak polovina netýkavek žláznatých, ty vyrostlé trochu víc pod stromy a větvemi. A netýkavky jsou na podzim citlivé na jakýkoliv pokles teploty pod nulu. Jiná věc je, že už nekvetou.... A pamatuji roky, kdy netýkavky byly zlikvidovány mrazíky už v první polovině září.....
Doporučuji, pokud není nezbytně nutné doplnit ještě zásoby, v rozumnou dobu nespotřebovaný cukr odebrat. Podle mých zkušeností s pozdním krmením včelky potřebují mezi ukončením krmení a začátkem mrazíků a celodenních nízkých teplot aspoň 14 dní teplé období, klidně třeba i v prosinci, kdy svítí slunce, kolem poledne je na slunci 10 - 15 st C a včelky vyletují a paběrkují pyl na mrazu odolných pozdně podzimních a předjarních květech. Zimní včely se tak po zpracovávání zásob regenerují a úl zvlhlý zpracováváním zásob vysychá... Jenže jaká je jistota, že takové počasí v prosinci bude?
Kromě toho krmení v velkých převrácených flaškách má tu nepříjemnou vlastnost, že pokud trvá hodně dní a ve flašce už je hodně vzduchu, roztok je z flašky "pumpován" ven kolísáním denních a nočních teplot. V noci se vzduch ve flašce ochladí, takže zmenší objem a do flašky probublá další vzduch a ve dne, jak se oteplí, vzduch se roztáhne a vytlačí další dávku cukerného roztoku z flašky do včel. A ty ho jsou pak nuceny odebrat, i když včelky už nechtějí další cukr nebo ten roztok je třeba i zkažený..... Cukr je tak do včelek cpán násilím a to se na nich určitě podepíše.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47716


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu