| - jezek.obecny (e-mailem) --- 13. 1. 2010
Re: Pastovac? hranol
Taky na konferenci (nebo možná ve včelařství) sem to už taky viděl napsaný, že by se správně mělo pastovat tak, aby se do medu nevmíchával vzduch. Bohužel sem si to četl až když sem měl napastováno, a to sem to bohužel tak našlehal, že tam mám snad víc vzduchu než medu. Med nic nedělá, nekvasí, nezčernal nebo tak, ale když ho nabíráte ze sklenice, tak je takový nadýchaný/napěněný, je poznat, že v něm nějaký vzduch je vmíchaný /aspoň mám víc medu/. Přístí rok se budu snačit míchat tak, abych do medu vzduch nedostával, uvidím jaký bude výsledek. Letos nicmoc.
Na webu Honzy Jindry je článek o dosoušeči medu, tam se med taky míchá, a má na to nějakou fintu, aby se při míchání do medu nedostával vzduch, pak by se prý tvořila "tvrdá pěna". Nevím přesně co to je, ale asi v tom bude nějaký problem...., kdyžtak mrkněte na ten web.
petr j.
Tomáš Heřman napsal(a): >> Já jsem se ale domníval, že by měl být ten hranol ponořený celý, aby se do >> medu jeho otáčením nevháněl vzduch... Myslel jsem tak, že z medu by měl >> koukat pouze ten trn hranolu, připoojený k vrtačce, a samotné míchání by >> mělo probíhat vlastně pod hladinou? >> > > Diky za upozorneni, nastuduju to, priznavam, ze jste me dostal - nikdy jsem o takove "prkotine jako vzduch" nepremyslel. Kazdopadne me i ostatnim takto napastovany med velmi chutna, ale mozna to dela prave ten vzduch. > > Vhaneni vzduchu do medu jsem dosud bral spise jako vtipek. > > T.H. > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 39919
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |