78437

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Radim Polášek (e-mailem) --- 24. 7. 2009
Re:

No obvykle rada, že aspoň třetina plochy rámků má být zavíčkovaná, stačí.
Včelky donesou sladinu do úlu a hned potom a hlavně večer a v noci odpařují
nadbytečnou vlhkost. Zahuštěnou sladinu ještě párkrát přenesou a potom ji
definitivně uloží do medníkových plástů. Zahuštěné je to tak dobře, že při
odběru plástů odpoledne tam může být i nějaké množství nezahuštěné sladiny a
pořád je ten med dostatečně hustý. Když během těch několika dnů je tak
vlhko, že sladinu zahustit nemůžou, dokonce při stoprocentní vlhkosti by
předtím zahuštěná sladina opět absorbovala vodu a ředila se, tak jim nezbývá
nic jiného, než uložit do medníkových buňek jako hotovou nezahuštěnou
sladinu. V buňkách a ošetřovaná včelami se taková sladina do zimy ani tak
nezkazí, ale vytočená v nádobách bohužel. Bylo prostě nevhodné období a med
je prostě řídký.
Co s tím, je věc jiná. Troška vody se odpaří, když se med nechá otevřený v
letních horkách v teple. Přirozeně chráněný před včelami. Když se potom
ochladí a začne krystalizovat a může se napastovat, je to téměř vyřešeno.
Když se podaří, aby řídký med vydržel až do zimních měsíců, v zimě se takový
med dá zahřát ve ztekucovací komoře na 35 - 45 st C a potom v chladnu 5 - 10
st C pomalu tenkým čůrkem a zvysoka přelívat z jedné nádoby do druhé nebo
nějak podobně. Při takové vysoké teplotě medu a nízké teplotě okolí se z
medu vlkost odpaří velice rychle a med se poměrně znatelně zahustí. Pro
velkovčelaře to ale není. Odpařovače vody z medu jsou zatím dost vzácné.
Jinak jsem zaznamenal, že včely občas nestihnou zahustit med a víčkují ho
řídký při nízkých venkovních teplotách. Na jaře při časných ranních snůškách
z řepky a potom, svého času poslední vytáčení v polovině srpna taky občas
vykazovalo řidký med.

R. Polášek
----- Original Message -----
From: <nasepenze/=/volny.cz>
To: "včelařská konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Friday, July 24, 2009 3:09 PM


Prosím o radu!
Začíná mi kvasit med!Je z jabloňového sadu,takže snad téměř druhový.
Stanoviště bylo uprostřed 60ha,tak proč by lítaly někam do dáli,že?
Holky určitě žádnou chybu neudělaly,takže kde jsem ji udělal já?
U nás na spolku mi řekli,že jsem vytáčel moc brzo!No jo,jenže já
vytáčel zavíčkovaný.
Jeden "prastarý včelař"mi doporučil úlovou váhu.Že,když 4dny po sobe
přibydou 2kg na váze,tak je čas "točit".
Tak jak?A jestli jo,tak kde ji můžu splašit?A když už tak pěkně
prosím o rady,tak potřebuju radu.Jaké se vám osvědčilo nejvíce?
Díky.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 36958


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu