78432
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- Radim Polá?ek (e-mailem) --- 26. 8. 2008
Re: krmení včel - energie
Zapomněli jste na to, co má na spotřebu cukru při zpracování zásob na zimu největší vliv. A sice na vliv organismu včely. Nejmenší ztráty cukru při zpracování jsou prostě při takovém poměru cukru a vody, který je pro organismus včely optimální. Pokud ten poměr cukru a vody z optimálního vybočuje, včely vždy musí spotřebovat znatelně více cukru. Nějaké výparné a kondenzační teplo vody a další čistě fyzikální veličiny s tím moc co do činění nemají. Jestli mají fyzikální veličiny nějaký vliv, tak to je venkovní teplota. Klidně se jim může podávat roztok 1 :1, ony ho vždy zpracují a zahustí na zhruba stejnou koncentraci, ať už je to na začátku srpna s teplotou ve dne 30 st C a v noci 20 st C nebo někdy v listopadu s teplotou kolem poledne 15 st C a v noci kolem nuly. Vyšší spotřeba při prosakovacím krmení potom plyne z toho, že na začátku při prosakování vody přes silnou vrstvu cukru je výsledný roztok příliš hustý a na konci, kdy už cukr na víčku prakticky žádný není, je roztok příliš řídký.
R. Polášek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 31166
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Sroll Josef (e-mailem) --- 26. 8. 2008
RE: krmení včel - energie
Podle zveřejněných výsledků měření - bylo to kdysi ve Včelařství - je to právě naopak. Nejdříve je roztok řídký, ke konci zase hustý. V listopadu to už asi bude jedno, protože jsou už včely stažené do zimního chumáče a cukr odebírat nebudou. To by muselo být móóc pěkné počasí. Pepa
-----Original Message----- From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz] On Behalf Of Radim Polášek Sent: Tuesday, August 26, 2008 9:49 AM To: vcely/=/v.or.cz Subject: Re: krmení včel - energie
Zapomněli jste na to, co má na spotřebu cukru při zpracování zásob na zimu největší vliv. A sice na vliv organismu včely. Nejmenší ztráty cukru při zpracování jsou prostě při takovém poměru cukru a vody, který je pro organismus včely optimální. Pokud ten poměr cukru a vody z optimálního vybočuje, včely vždy musí spotřebovat znatelně více cukru. Nějaké výparné a kondenzační teplo vody a další čistě fyzikální veličiny s tím moc co do činění nemají. Jestli mají fyzikální veličiny nějaký vliv, tak to je venkovní teplota. Klidně se jim může podávat roztok 1 :1, ony ho vždy zpracují a zahustí na zhruba stejnou koncentraci, ať už je to na začátku srpna s teplotou ve dne 30 st C a v noci 20 st C nebo někdy v listopadu s teplotou kolem poledne 15 st C a v noci kolem nuly. Vyšší spotřeba při prosakovacím krmení potom plyne z toho, že na začátku při prosakování vody přes silnou vrstvu cukru je výsledný roztok příliš hustý a na konci, kdy už cukr na víčku prakticky žádný není, je roztok příliš řídký.
R. Polášek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 31169
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - A.Turčáni (62.168.124.210) --- 26. 8. 2008
Re: krmení včel - energie
Podle zveřejněných výsledků měření - bylo to kdysi ve Včelařství - je to právě naopak. Nejdříve je roztok řídký, ke konci zase hustý.
--------------------------------------------------------------
Pán kolega, opak je pravdou, roztok je z počiatku zákonite hustejší, s vyššou koncentráciou cukru, pretože vody preteká vyšším stĺpcom cukru vo fľaši. Ku koncu sa cukrový stĺpec zmenšuje, roztok sa stáva redším s nižším obsahom cukru a cukornatosť klesá až na 15-20%. Cukor vo fľaši sa voľne nerozpúšťa, ale len prúdením vody z hora nadol.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 31173
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Radim Polá?ek (e-mailem) --- 26. 8. 2008
Re: krmení včel - energie
Pokud se budeme zabývat detaily, pravda bude obojí. Hned po převrácení je roztok řídký, protože cukr se nestačí rozpustit. Jak včely zaberou, roztok je potom hustý, nejspíš blízko k přirozené rozpustnosti cukru ve vodě dané teplotou, to je odhadem 2 nebo více dílů cukru ku 1 dílu vody, přes sloupec cukru ta voda prochází rychlostí několik centimetrů za hodinu. Ke konci, pokud se dávkuje podle návodu, 3 kila cukru a to dolít vodou, cukr ve flašce už prakticky není a vody zbývá tak 2 - 4 deci a v té vodě je cukru málo. Tam už včelám "pomáhá" velký prázdný prostor uvnitř sklenice a kolísání teploty, jak se teplota od rána přes den začne zvyšovat, vzduch ve flašce se zahřívá a vytlačuje zbylou vodu pomalu ven.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "A.Turčáni" <anton.turcani/=/gmail.com> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Tuesday, August 26, 2008 1:44 PM Subject: Re: krmení včel - energie
> Podle zveřejněných výsledků měření - bylo to kdysi ve Včelařství - je to > právě naopak. Nejdříve je roztok řídký, ke konci zase hustý. > -------------------------------------------------------------- > > Pán kolega, opak je pravdou, roztok je z počiatku zákonite hustejší, s > vyššou koncentráciou cukru, pretože vody preteká vyšším stĺpcom cukru vo > fľaši. Ku koncu sa cukrový stĺpec zmenšuje, roztok sa stáva redším s nižším > obsahom cukru a cukornatosť klesá až na 15-20%. Cukor vo fľaši sa voľne > nerozpúšťa, ale len prúdením vody z hora nadol.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 31174
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu