78400

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


A.Turčáni (62.168.124.211) --- 18. 7. 2007
Re: Dotaz.

prodávají pyl ve skleničkách a říkají, že je to skvělý doplněk stravy, třeba když se rozpustí na snídani v mléku. Já jsem si vždycky myslel, že neumíme pyl štěpit a že to umí jenom včely? Jak to tedy je?

Díky
Jaroslav Bernkopf

Pán Bernkopf, správne ste si mysleli, je to skutočne tak. Ani včela obsah peľového zrnka nevyužije ak nie je obal tzv. exina peľového zrna rozrušený- puknutý. Práve preto včely peľové obnôžky ukladajú do buniek plásta, aby v nich prebehol proces mliečneho kvasenia s pridaním medu a slín (enzýmy).
Človek to napodobuje tak, že do prečisteného peľu (suché alebo čerstvé obnôžky) pridáva med riedený teplou vodou, v pomere 20 dag med a 0,3 lit. vody na 1 kg peľu, rozmieša na kašu a plní do dvoch 720 ml skleníc, uzatvorí a nechá 2 týždne "silážovať".
Až potom, keď peľový obal popraská môže si ho použiť rozmixovaním v rôznych koktailoch. Predpopkladám, že tak robia (peľ popísaným spôsobom upravujú) aj predávajúci, ak nie potom ľudský organizmus peľové zrnká navyužije. Anton

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23843


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu