| - Madra (e-mailem) --- 6. 3. 2007
Re: Kde se bere mor? - Desinfekce horkým parafínem
Mno ničení spor... bakterie produkujici botulotoxin (konzervovy - klobaovy jed) je take sporotvorna a niči se při 121.1 °C. Je to teplota při ktere se skazi 1 konzerva z 10 000 000 vyrobených. Takže prohřátí na 200°C bude mit podle mne nejaky efekt na spory MPV. Pak videl bych to i na lepší sterilizaci nastavku než jenom ožehnuti plamene po povrchu.
Apropo k desinfekci smesí hydroxidu sodneho a savem. V savu je chlor a ten je kyselinotvornej, ale zase reaguje s NaOH za vzniku soli. Takže smíšenim by se efekty meli relativne anulovat protože NaOH + Hcl = H2O + NaCl takže vznik vody a kuchynske soli????? Jen mi to nejde do hlavy......
Madra ----- Original Message ----- From: "zdenek" <311.kucera/=/seznam.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Monday, March 05, 2007 8:09 PM Subject: Re: Kde se bere mor? - Desinfekce horkým parafínem
> Ano, opravdu jsi asi méně chápavý nebo čteš něco, co jsem nikdy nenapsal. > Nemám nic proti zahraničním technologiím. > Nemám nic proti máčení nástavků v parafinu. > Nemám nic proti získávání zkušeností v zahraničí. > Laskavě si přečti moje maily. Nikde tam není to co mi vnucuješ. > Chápu, že bráníš výzkumníka Jášu, asi vymýšlíte novou technologi a máčíte > společně. > Já zase dobře znám přítele Přesličku a u něho jsem prohlížel máčené > nástavku, ale už před třemi roky. Sám jsem si sehnal všechny dostupné > informace a na rozdíl od tebe jsem si všechno důkladně přečetl. Je to > otázka kalkulace, komu se to vyplatí, ať si to dělá. > Dost dobře ale nechápu čeho dosáhneš, když nedodržíš vyzkoušenou > technologii. Ničeho. Spory (pokud je mor) jsi nezničil a na prodloužení > životnosti je nutno stejně ještě natírat, navíc máčení pravidelně > opakovat. > Jo a ještě, také jsem byl v zahraničí a nechovám se jako bych jen proto > všechno věděl. > Zdenek > > > > > > > asi jsem mene chapavy, ale stale nerozumim tomu, co je spatneho na tom, > kdyz nekdo u nas zavadi technologii ze zahranici... nebo ze by zalezelo na > tom ci chleba ji a jake ma uly a podle toho je dobry nebo spatny...? > > anebo si myslis, ze kdyz si prectes "hot wax dipping..." a na noc to > strcis > vytistene pod uly, ze se ti nastavky naparafinuji samy? > tu brozurku jsem cetl mnohokrat, ale kdyz se objevila moznost jet se v > cechach (zeland je preci jen trochu z ruky) podivat k nekomu, kdo to dela, > nevahal jsem moc dlouho. a co vim, tak takovych je vic, co jsou za to > docela radi. > mimochodem - i v tehle minikonferenci jste jen dva (zdenek a radek), co to > porad hanite. ostatni se spis vyptavaji - a to i mimo konferenci... > > drzels v ruce nastavek naparafinovany od preslicky a od jasi? > a poznals rozdil? > nekdo (u nas) udelal prvni krok, nekdo dela dalsi. az nekdo udela jeste > dalsi, bude to jeste lepsi - tomu se rika vyvoj... a slava patri vsem. > > nevim, co mas proti ziskavani zkusenosti v zahranici, ale vez, ze na > vetsine vysokych skol je to dnes velmi bezne a nekde dokonce povinne. > leckdo jezdi uz i na stredni... a podobne se to delalo uz i v predminulem > stoleti :-) > vis, ono videt v televizi a precist na internetu je preci jen neco jineho > nez zazit na vlastni kuzi... > ale mozna mate doma dobrou pec, ze ktere salaji skvela moudra a tak na ni > staci polehavat :-) > (btw: preslickovi se taky posmivas za to, ze byl v jar a prezentuje to? > anebo to je "hodnej vcelar" a na takove se pa-argumenty nevytahuji?) > > ad nebezpecne postupy - a co rikas cisteni pomucek smesi louhu a sava, > dolevani hcooh do odparovacu, beleni vosku atd.? soucasti vyvoje je i > metodika bezpecnosti... nehlede na rozdil v parafinech na nz a v cr a > moznosti nedelat to pod strechou baraku. > je spousta nadavek na dol, ze dela jen formidol a ne odparovace, ale to je > kvuli te bezpecnosti (doplnovani kyseliny)...! tak nevim co si mam > myslet - > jednou je to hot a podruhy cehy na stejne krizovatce... zase asi zalezi, > jak se ti to hodi do kramu, coz? > > jd > > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 21362
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |