78440

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


(e-mailem) --- 13. 11. 2006
Re:skvaseny med

Mednje hydroskopický za příhodných podmínek dokáže přijmout do horní vrstvy vodu Tuto vrstvu stačí z povrchu odebrat a pod ní je med v pořádku Odebraná vrstva lze přidat do kvasu na pálenku nebo z ní vyrobit medovinu

Pepan
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Marek Farkaš <marek/=/danubia.sk>
> Předmět: skvaseny med
> Datum: 13.11.2006 12:25:35
> ----------------------------------------
> Mam dotaz ohladom jemne skvaseneho medu na povrchu.
>
> Neviem akym sposobom, ale nasiel som v niektorych vedierkach z umelej hmoty,
> kde skladujem med pokial ho neprelejem do sklenic
> na povrchu cca 1-2 cm jemne skvaseny med ( je redsi ale pena sa este nerobi,
> med je lipovy )
> pokial si lyzicou vytiahnem med hlbsie je OK.
>
> da sa este nejako odstredit alebo inaksie vydolovat med neskvaseny a da sa
> vobec pouzit este na konzumaciu?
> mali ste podobny problem ako ja?
>
> PS: ked som med vytacal, plasty som odvieckovaval, cize bol uz spracovany od
> vceliciek.
>
> dakujem za radu
>
> Marek
>
>
>
> _______________________________________________
> Konference Vcely
> Vcely/=/v.or.cz
> http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely
>
>
>
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 19285


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
A.Turcani (62.168.124.222) --- 13. 11. 2006
Re: skvaseny med

Med nie je hydro... predpona používajúca v zložených slová v spojení s vodou,ale hygro... predpona spojená s významom vlhkosť npr. vzduchu, takže správne je hygro..., to len na margo toho, aby sme vedeli čo sa môže s medom stať. Ešte dodávam, že niečo také sa mne za 5o rokov ešte neprihodilo, takže ani neviem prečo sa tak stalo. Stalo sa mi to, že som vytáčal vyzretý med z repky a do toho prišla znáška z agátu. Med s vysokým obsahom vody som včelotesne prekryl npr. záclonovinou a voda z riedkeho medu sa odparila. Anton

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 19288


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
P.K. (195.39.10.34) --- 14. 11. 2006
Re: skvaseny med

med je potřeba vytáčet i podle snůšky,končíli snůška ,nebo je na 2 dny přeřušená deštěm dá se předpokládat,že i nezavíčkovaný med je "suchý"-vlhkost pod 20%,pokud nosí jen do plodiště můžete odebírat medné nástavky celý den,pokud je i sebemenší snůška nejvíce do 9 hodiny,z rámků nesmí vyletět kapka,když s ním trhnete,protože třeba z 8 rámků v jednom medníku nic neukápne a dílo by vyskočilo i s medem kdyby mohlo a ze 2 r. to teče ,protože to tam "meziskladují" ,na to bacha,pokud narazím na podezřele tekutý med-nemusí být nutně nezralý-odkládám ho při vytáčení na konec,řepku vytáčím většinou tak na půl až ze 2 třetin zavíčkovanou,protože si dělám ambice na akát,ale zatím je ho tak na pokrytí potřeby mezi snůškami,protože pravidelně v tomto období chčije a tak ze třech až pěti výborných dnů se maj pak 14 dní čím krmit,právě na přelomu řepky a akátu ,když se překryjí snůšky bývá někdy med i pod víčky přes dvacet procent vlh.
v zaneseném medníku není prostor pro meziskladování(a tohoto prostoru pro nektar potřebují včelky daleko víc než pro vlastní med a tak se dostanou těsně před zavíčkováním k sobě a problém je na světě,takový ty mapy v medu ve sklenici je zamíchaný vzduch v medu ,díky ,kterému se vytváří velké krystali, odděluje se voda ,kterou med vytlačí nahoru a už je taky problém,dál je nutná hygiena nádob-pasterizace a celková hygiena vytáčení a skladování(v suchu!!!) medu,zamyslete se každý kolik kritických míst,kde by se mohl váš med "zkazit",má vaše technologie získávání a skladování medu, a snažte se je odstranit,kolikrát toto kvašení nebo jinak nabouraný med může být souhra více faktorů,pokud se vám je podaří eliminovat můžete se vyvarovat zbytečné práce a starostí.....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 19289


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu