78151

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Marek Farkaš (e-mailem) --- 13. 11. 2006
skvaseny med

Mam dotaz ohladom jemne skvaseneho medu na povrchu.

Neviem akym sposobom, ale nasiel som v niektorych vedierkach z umelej hmoty,
kde skladujem med pokial ho neprelejem do sklenic
na povrchu cca 1-2 cm jemne skvaseny med ( je redsi ale pena sa este nerobi,
med je lipovy )
pokial si lyzicou vytiahnem med hlbsie je OK.

da sa este nejako odstredit alebo inaksie vydolovat med neskvaseny a da sa
vobec pouzit este na konzumaciu?
mali ste podobny problem ako ja?

PS: ked som med vytacal, plasty som odvieckovaval, cize bol uz spracovany od
vceliciek.

dakujem za radu

Marek



_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 19284


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
(e-mailem) --- 13. 11. 2006
Re:skvaseny med

Mednje hydroskopický za příhodných podmínek dokáže přijmout do horní vrstvy vodu Tuto vrstvu stačí z povrchu odebrat a pod ní je med v pořádku Odebraná vrstva lze přidat do kvasu na pálenku nebo z ní vyrobit medovinu

Pepan
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Marek Farkaš <marek/=/danubia.sk>
> Předmět: skvaseny med
> Datum: 13.11.2006 12:25:35
> ----------------------------------------
> Mam dotaz ohladom jemne skvaseneho medu na povrchu.
>
> Neviem akym sposobom, ale nasiel som v niektorych vedierkach z umelej hmoty,
> kde skladujem med pokial ho neprelejem do sklenic
> na povrchu cca 1-2 cm jemne skvaseny med ( je redsi ale pena sa este nerobi,
> med je lipovy )
> pokial si lyzicou vytiahnem med hlbsie je OK.
>
> da sa este nejako odstredit alebo inaksie vydolovat med neskvaseny a da sa
> vobec pouzit este na konzumaciu?
> mali ste podobny problem ako ja?
>
> PS: ked som med vytacal, plasty som odvieckovaval, cize bol uz spracovany od
> vceliciek.
>
> dakujem za radu
>
> Marek
>
>
>
> _______________________________________________
> Konference Vcely
> Vcely/=/v.or.cz
> http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely
>
>
>
_______________________________________________
Konference Vcely
Vcely/=/v.or.cz
http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 19285


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
A.Turcani (62.168.124.222) --- 13. 11. 2006
Re: skvaseny med

Med nie je hydro... predpona používajúca v zložených slová v spojení s vodou,ale hygro... predpona spojená s významom vlhkosť npr. vzduchu, takže správne je hygro..., to len na margo toho, aby sme vedeli čo sa môže s medom stať. Ešte dodávam, že niečo také sa mne za 5o rokov ešte neprihodilo, takže ani neviem prečo sa tak stalo. Stalo sa mi to, že som vytáčal vyzretý med z repky a do toho prišla znáška z agátu. Med s vysokým obsahom vody som včelotesne prekryl npr. záclonovinou a voda z riedkeho medu sa odparila. Anton

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 19288


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
P.K. (195.39.10.34) --- 14. 11. 2006
Re: skvaseny med

med je potřeba vytáčet i podle snůšky,končíli snůška ,nebo je na 2 dny přeřušená deštěm dá se předpokládat,že i nezavíčkovaný med je "suchý"-vlhkost pod 20%,pokud nosí jen do plodiště můžete odebírat medné nástavky celý den,pokud je i sebemenší snůška nejvíce do 9 hodiny,z rámků nesmí vyletět kapka,když s ním trhnete,protože třeba z 8 rámků v jednom medníku nic neukápne a dílo by vyskočilo i s medem kdyby mohlo a ze 2 r. to teče ,protože to tam "meziskladují" ,na to bacha,pokud narazím na podezřele tekutý med-nemusí být nutně nezralý-odkládám ho při vytáčení na konec,řepku vytáčím většinou tak na půl až ze 2 třetin zavíčkovanou,protože si dělám ambice na akát,ale zatím je ho tak na pokrytí potřeby mezi snůškami,protože pravidelně v tomto období chčije a tak ze třech až pěti výborných dnů se maj pak 14 dní čím krmit,právě na přelomu řepky a akátu ,když se překryjí snůšky bývá někdy med i pod víčky přes dvacet procent vlh.
v zaneseném medníku není prostor pro meziskladování(a tohoto prostoru pro nektar potřebují včelky daleko víc než pro vlastní med a tak se dostanou těsně před zavíčkováním k sobě a problém je na světě,takový ty mapy v medu ve sklenici je zamíchaný vzduch v medu ,díky ,kterému se vytváří velké krystali, odděluje se voda ,kterou med vytlačí nahoru a už je taky problém,dál je nutná hygiena nádob-pasterizace a celková hygiena vytáčení a skladování(v suchu!!!) medu,zamyslete se každý kolik kritických míst,kde by se mohl váš med "zkazit",má vaše technologie získávání a skladování medu, a snažte se je odstranit,kolikrát toto kvašení nebo jinak nabouraný med může být souhra více faktorů,pokud se vám je podaří eliminovat můžete se vyvarovat zbytečné práce a starostí.....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 19289


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu