78402
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- Radek Hubač (e-mailem) --- 18. 8. 2006
Re: Uchovavani vosku
Ta plíseň primárně je na spodku koláče, kde zbylo něco košilek, že jo? Pak je to jasné. Proto se spodek musí zavčas odrbat až na čistý vost a to co odrbeš se hodí do další várky. jinak je zbytečné vyvařený vosk ukládat do pytle, nic se mu na vzduchu nestane, šedavý povlak z chladu mizí po opětovném zahřátí. měj se Radek > ------------ Původní zpráva ------------ > Od: m <e-mail/=/nezadan> > Předmět: Uchovavani vosku > Datum: 16.8.2006 21:20:25 > ---------------------------------------- > Před několika týdny jsem ve vodě vyvařil trochu vosku a je z toho kolečko > (podle formy hrníčku). Uložil jsem to do mikrotenového sáčku a schoval na > regál a teď vidím, že je vosk pokryt místy plísní. Co s tím? Jak zabránit > plísni napadnutí vosku? > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 18300
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - m (82.100.43.4) --- 21. 8. 2006
Re: Uchovavani vosku
> Ta plíseň primárně je na spodku koláče, kde zbylo něco košilek, že jo? Pak je to jasné. Proto se spodek musí zavčas odrbat až na čistý vost a to co odrbeš se hodí do další várky. jinak je zbytečné vyvařený vosk ukládat do pytle, nic se mu na vzduchu nestane, šedavý povlak z chladu mizí po opětovném zahřátí.
Ano je na spodku, kde jsou ty černé kuličky. Jenže něco plesnivého je i na povrchu na hoře. Obecně pouhým vyvařením ve vodě se nečistoty u mne z vosku neodstraní, chtělo by to asi nějaké síto nebo něco podobného?
Pokud bude čistý, tak by vosk asi plesnivět neměl, nejdříve bych ale vosk musel znovu rozpoustit a přes něco přecedit.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 18367
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Radim Polášek (e-mailem) --- 21. 8. 2006
Re: Uchovavani vosku
Taky včelí vosk velmi rád ve vařící vodě emulguje a ani po ochlazení nepřechází zpátky do voskové fáze. Projeví se to tak, že i když se tekutý vosk filtruje a po každém převaření se zespodu pečlivě seškrábou nečistoty, při dalším vyvaření a ztuhnutí tam jsou ty "nečistoty" zase. Když se oškrábou, nechají uschnout a bez vody zahřejí, roztaví se na skoro čistý vosk. takže s tím varem nebo větším mícháním roztaveneho vosku s vodou opatrně.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "m" <e-mail/=/nezadan.iol.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Monday, August 21, 2006 6:55 AM Subject: Re: Uchovavani vosku
> > Ta plíseň primárně je na spodku koláče, kde zbylo něco košilek, že jo? > Pak je to jasné. Proto se spodek musí zavčas odrbat až na čistý vost a to > co odrbeš se hodí do další várky. jinak je zbytečné vyvařený vosk ukládat > do pytle, nic se mu na vzduchu nestane, šedavý povlak z chladu mizí po > opětovném zahřátí. > > Ano je na spodku, kde jsou ty černé kuličky. Jenže něco plesnivého je i na > povrchu na hoře. Obecně pouhým vyvařením ve vodě se nečistoty u mne z vosku > neodstraní, chtělo by to asi nějaké síto nebo něco podobného? > Pokud bude čistý, tak by vosk asi plesnivět neměl, nejdříve bych ale vosk > musel znovu rozpoustit a přes něco přecedit.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 18374
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Radim Polášek (e-mailem) --- 21. 8. 2006
Re: Uchovavani vosku
No když rozpouštět vosk s vodou, tak zahřívat mírně a po začátku varu ztlumit. Nečistoty ze spodku voskového koláče oškrábat, nechat vyschnout a pak třeba znovu roztavit bez vody třeba v tom slunečním tavidle.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "m" <e-mail/=/nezadan.iol.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Monday, August 21, 2006 10:34 AM Subject: Re: Uchovavani vosku
> > takže s tím varem nebo větším mícháním roztaveneho vosku s vodou opatrně. > > Nejspíše tedy budu muset přejít na čisté tavení sluncem. > Co v tom vosku vlastně plesniví? Nějaké proteiny?
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 18383
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - (e-mailem) --- 21. 8. 2006
Re: Uchovavani vosku
Nemusíš jen je potřeba udržovat teplotu tavení mez 60 až bodem varu pak se tvoří emulze a jestli se ti vytvořily koláče plísně tak není čistý a musí se roztavit znovu . Já sám to dělám dvakrát při první tavbě ten var tolik nevadí protože vím že podruhé se to od sebe odloučí ale již musím dávat pozor na teplotu vodní lázně kde to rozpouštím ta vodní lázeň je důležitá kvůli vyčištění ve sluneční tavidle to tak dobře nejde Já převařuji ze slunečního tavidla i zbytky a vosk znovu rozpouštím ve vodě . Ještě je třeba dodat , že po určité době a za určitých podmínek se na vosku vetcoří voskové krystaly které na první pohled připomínají plíseň ale to je přirozený proces zvláště v chladnu bývá to vidět i na mezistěnách a v teple to zmizí. (to jeden v mém obvodu takové mezistěny roztavil je jel koupit nové ) Pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: m <e-mail/=/nezadan> > Předmět: Re: Uchovavani vosku > Datum: 21.8.2006 10:43:07 > ---------------------------------------- > > takže s tím varem nebo větším mícháním roztaveneho vosku s vodou opatrně. > > Nejspíše tedy budu muset přejít na čisté tavení sluncem. > Co v tom vosku vlastně plesniví? Nějaké proteiny? > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 18384
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu