78079

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


A.Turcani (213.81.173.105) --- 13. 8. 2006
Re: Co dávat do kuřáku

Prosím nesmejte sa, ani si neklopte po čele, viem o čom píšem. Už piaty rok používam do dymáku kravský trus (kravské lajno). Je vo väčšine prípadov dostupné získať ho, dobre a dlho v dymáku tlie, vydáva príjemnú rastlinnú vôňu, no ťažšie sa zapaľuje. Ja používam na jeho zapálenie sprácghnivené drevo alebo kúsok hobry. Aby náplň rýchlo nezotlela, treba upraviť ústie dymáka tak, aby v čase keď dymák nepoužívame, zbytočne silno nedymil. Urobil som si zúžený nástavec. Niektoré typy dymákov majú zvlášť široké ústie, cez ktoré sa dym rýchlo vytratí bez jeho využitia. Ja dymák v čase keď ho nepotrebujem dávam vodorovne na podložku, ale vtedy sa damák rýchlejšie zanáša.Je pravda, že vnútro dymáku zanáša sadzami (ale to robia všetky materiály).
Kravinec získavam na pasienkoch alebo na voľných ohradených stanovištiach, kde ostanú pred zimou na jednom mieste neporušené. Zbieram ich len po skončení zimných mesiacoch, snehom a dažďom dobre premyté (sú bez amoniaku), dobre prevŕtané hmyzom žijúcim v truse. Na zber využite pekné slnečné dni, kde je trus primerane vysušený, čím sa ľahšie zbaví zbytku vody. Dá sa povedať, že zbytok je vlastne čistá buničina, navyše narušená prežúvaním dobytka.
Nazbierané kravince rozložte na sieťovú podložku npr. staršie plotové pletivo a vyložte na slnko, prípadne ho ochráňte proti dažďu. Skladovať v suchu, má neobmedzenú životnosť.
Je isté, že dobré sú aj vysušené trúdnikové stromové huby a spráchnivelé drevo (je jedno z akého stromu), aj rastlinné materiály sú dobré, ale tie horia len po ich zapálení iným horiacim materiálom. Npr. vratič obyčajný, tie sa zbierajú práve v tomto čase keď sú v plnom kvete. Zbierame ich so súkvetím aj s hornou časťou byle (asi 50cm) s listami. Treba ich nakrátko- 1cm posekať sekerou alebo iným vhodným spôsobom a samozrejme dokonale vysušiť. Tujón, ktorý obsahuje vratič by mohol ovplyvniť- zničiť aj V.D. (možno škodí aj človeku), ale to nie je celkom isté. V zahraničí to majú včelári ľahšie, ale i drahšie, obchod im ponúka náplň do dymákov spracovaný do granúl. Anton

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18129


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 13. 8. 2006
Re: Co d?vat do ku??ku

> Od: A.Turcani :

> Prosím nesmejte sa, ani si neklopte po čele, viem o čom píšem. Už piaty rok
> používam do dymáku kravský trus (kravské lajno).

To neni nic noveho. Dokonce se kravinec pouzival (a mozna nekde jeste pouziva) jako vypln do ulu jako izolace.

_gp_
http://vindex.ic.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18131


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Eman (84.244.110.98) --- 13. 8. 2006
Re: Co dávat do kuřáku

Kravské lejno je nedoceněná surovina. V Nepálu s tím topí v kamnech. Já tím smíchané s jílem léčil rány na stromech. A teď do kuřáku je taky dobrý tip.
Sám používá vysušený choroš, houbu na stromech. Musí se nařezat na kostičky a dobře vysušit. Pak vydrží dlouho doutnat. Zapaluju to pomocí obalu na vajíčka, nebo postříkám trošku denat. lihem.
-------------
>Už piaty rok používam do dymáku kravský trus (kravské lajno).

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18132


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Radim Polášek (e-mailem) --- 13. 8. 2006
Re: Co dávat do kuřáku

Musím říct, že když vidím v obchodech mezi hnojivy granulované kravské lejno
bratru za 20 - 30 korun za kilo, stýská se mi po starých časech, kdy u nás
na těch pastvinách se takových vysušených lejn válelo hafo a nikdo si toho
nevážil a netušil, že to je tak ceněná věc.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Eman" <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, August 13, 2006 10:35 AM
Subject: Re: Co dávat do kuřáku


> Kravské lejno je nedoceněná surovina. V Nepálu s tím topí v kamnech. Já
tím
> smíchané s jílem léčil rány na stromech. A teď do kuřáku je taky dobrý
tip.
> Sám používá vysušený choroš, houbu na stromech. Musí se nařezat na
kostičky
> a dobře vysušit. Pak vydrží dlouho doutnat. Zapaluju to pomocí obalu na
> vajíčka, nebo postříkám trošku denat. lihem.
> -------------
> >Už piaty rok používam do dymáku kravský trus (kravské lajno).

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18133


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
A.Turcani (213.81.173.5) --- 13. 8. 2006
Re: Co dávat do kuřáku

Som spokojný, že môj príspevok nebol zbytočný.
Pane Radime P. Už rastú ! Pred pár týždňami sme diskutovali o hubách. Po vysokých teplotách, búrkach a daždivých dňoch, prišla očakávaná chvíľa výskytu a zbieraniu húb. Včera som si vyšiel asi do 1km vzdialeného dubového lesa a nešiel som zbytočne. V riedkom lese pod dubom som našiel jedného nádherného dubáka, pri ktorom sa krčili ešte dva malé a v kruhu 2m ešte ďalších jedenásť. Opravdivý hubár prežíva neopísateľný pocit, asi ako rybár, ktorý dlhé dni nahadzuje udicu do vody a keď sa mu podarí konečne niečo chytiť, je celý od vzrušenia bez seba. To však nebolo nič proti tomu, čo prinášali z hory desiatky hubárov. Plné košíky v množstvách 100 a viacej. Mám to šťastie vidieť u výkupcu, kde ich ľudia prinášajú. Sú akoby ich jedna mater mala (čo do jednotnej veľkosti), v káve kúpavala, sú nádherne zamatovo hnedé, klobúčik priliehajúci k k nohe a noha- koreň pekne baňatý. Prepáčte, že píšem aj o inej téme, ale viem, že i v Česku sú vášniví hubári. K môjmu nebohému švagrovi (Jindřich Anděl z Krkonôš) prišiel na návštevu otec a ten deň čo deň keď rástli bol v lese, tak ho zaujali naše hory bohatstvom a rôznosťou húb. Anton

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18140


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Radim Polášek (e-mailem) --- 13. 8. 2006
Re: Co dávat do kuřáku

Určitě rostou. Budu muset otestovat .

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "A.Turcani" <>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, August 13, 2006 5:36 PM
Subject: Re: Co dávat do kuřáku


> Som spokojný, že môj príspevok nebol zbytočný.
> Pane Radime P. Už rastú ! Pred pár týždňami sme diskutovali o hubách. Po
> vysokých teplotách, búrkach a daždivých dňoch, prišla očakávaná chvíľa
> výskytu a zbieraniu húb. Včera som si vyšiel asi do 1km vzdialeného
> dubového lesa a nešiel som zbytočne. V riedkom lese pod dubom som našiel
> jedného nádherného dubáka, pri ktorom sa krčili ešte dva malé a v kruhu 2m
> ešte ďalších jedenásť. Opravdivý hubár prežíva neopísateľný pocit, asi ako
> rybár, ktorý dlhé dni nahadzuje udicu do vody a keď sa mu podarí konečne
> niečo chytiť, je celý od vzrušenia bez seba. To však nebolo nič proti
tomu,
> čo prinášali z hory desiatky hubárov. Plné košíky v množstvách 100 a
> viacej. Mám to šťastie vidieť u výkupcu, kde ich ľudia prinášajú. Sú akoby
> ich jedna mater mala (čo do jednotnej veľkosti), v káve kúpavala, sú
> nádherne zamatovo hnedé, klobúčik priliehajúci k k nohe a noha- koreň
pekne
> baňatý. Prepáčte, že píšem aj o inej téme, ale viem, že i v Česku sú
> vášniví hubári. K môjmu nebohému švagrovi (Jindřich Anděl z Krkonôš)
> prišiel na návštevu otec a ten deň čo deň keď rástli bol v lese, tak ho
> zaujali naše hory bohatstvom a rôznosťou húb. Anton

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18143


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
zak (e-mailem) --- 14. 8. 2006
RE: Co d?vat do ku??ku

Když jsme u těch rybářů,
včera jsme byli s dětmi na rybách, sedíme u prutů, pohoda ani ne teplo,
akorát na košili. Kluk sleduje jak mu pomalu bere, připravený u prutu čeká
na zásek, najednou rána , vidlička vylomená, prut ve vzduchu a než jsem
stačil zvednout hlavu, už plaval oblečený ve vodě, po pár metrech prut
chytil a teprve na břehu se rozklepal a začal povídat. No to byl ale hukot.
Vida co dokázal 43 cm kapr.
Jo holt v TESCU se tyto zážitky nekoupí, ale pro mnoho lidí je to
pohodlnější odpoledne. A tak je to i s tím medem.

Vyražte na hoby, ale v rozumném množství, když ještě večer pořát celá rodina
krájí a čistí, už to není zábava.

KZ

ing. Karel Žák
Na Kopci 7, 586 01 Jihlava
tel. 776 339 793
karel-zak/=/seznam.cz
-----Original Message-----
From: A.Turcani [mailto:anton.turcani/=/gmail.com]
Sent: Sunday, August 13, 2006 5:37 PM
To: V?ela?sk? mailing list
Subject: Re: Co d?vat do ku??ku

Som spokojný, že môj príspevok nebol zbytočný.
Pane Radime P. Už rastú ! Pred pár týždňami sme diskutovali o hubách. Po
vysokých teplotách, búrkach a daždivých dňoch, prišla očakávaná chvíľa
výskytu a zbieraniu húb. Včera som si vyšiel asi do 1km vzdialeného
dubového lesa a nešiel som zbytočne. V riedkom lese pod dubom som našiel
jedného nádherného dubáka, pri ktorom sa krčili ešte dva malé a v kruhu 2m
ešte ďalších jedenásť. Opravdivý hubár prežíva neopísateľný pocit, asi ako
rybár, ktorý dlhé dni nahadzuje udicu do vody a keď sa mu podarí konečne
niečo chytiť, je celý od vzrušenia bez seba. To však nebolo nič proti tomu,
čo prinášali z hory desiatky hubárov. Plné košíky v množstvách 100 a
viacej. Mám to šťastie vidieť u výkupcu, kde ich ľudia prinášajú. Sú akoby
ich jedna mater mala (čo do jednotnej veľkosti), v káve kúpavala, sú
nádherne zamatovo hnedé, klobúčik priliehajúci k k nohe a noha- koreň pekne
baňatý. Prepáčte, že píšem aj o inej téme, a/le viem, že i v Česku sú
vášniví hubári. K môjmu nebohému švagrovi (Jindřich Anděl z Krkonôš)
prišiel na návštevu otec a ten deň čo deň keď rástli bol v lese, tak ho
zaujali naše hory bohatstvom a rôznosťou húb. Anton

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18150


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
(e-mailem) --- 13. 8. 2006
Re: Co d?vat do ku??ku

Když už jsme u toho tak s ním lze i natírat hliněné podlahy TA MÁ PAK PO USCHNUTÍ ZELENOU BARVU JE HLADKÁ JAK LINO A DOBŘE SE UDRŽUJE dříve se to používalo i v domácnostech ale muselo se to tak dvakrát do roka dělat znovu

Pepan
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Eman <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Co d?vat do ku??ku
> Datum: 13.8.2006 10:35:10
> ----------------------------------------
> Kravské lejno je nedoceněná surovina. V Nepálu s tím topí v kamnech. Já tím
> smíchané s jílem léčil rány na stromech. A teď do kuřáku je taky dobrý tip.
> Sám používá vysušený choroš, houbu na stromech. Musí se nařezat na kostičky
> a dobře vysušit. Pak vydrží dlouho doutnat. Zapaluju to pomocí obalu na
> vajíčka, nebo postříkám trošku denat. lihem.
> -------------
> >Už piaty rok používam do dymáku kravský trus (kravské lajno).
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18141


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu