76384

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Havlík (195.146.122.170) --- 15. 2. 2006
Re: panenské souše

Včera jsem se zůčastnil besedy pražských včelařů s p. Titěrou.Na téma residuí léčiv ve vosku bylo řečeno , že zdaleka nedosahují hygienických limitů. U nejsledovanějšího léčiva to je prý mezi 4-6 ppm a norma pro med je 200 ppm.A z gabonových pásků tam prý není nic.?Jinak i já souhlasím s tím, že pro získávání medu je nejlepší používat dílo co nejmladší, tedy obzvláště to které nebylo zasaženo léčením, nebylo přes zimu v úlu a doufám tedy, že v něm bude i kromě menšího množství košilek a výkalů i méně spor plísní a pod.
Nesouhlasím ale s teorií škrábání tmavého medu.Mě škrábe hlavně květový-řepkový a to tak, že 2. den po vytáčení-vycucávání víček se na med a včelky nemůžu ani podívat.Po tmavém, který je jemnější takové pocity nemívám.Přesto konzumuji hlavně světlý med-právě pro jeho výraznou chuť.Možná až nezřízeně -cca 20-25 kg ročně-hlavně do teplého čaje.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14671


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Havlík (195.146.122.170) --- 15. 2. 2006
Re: panenské souše

Já věděl, že jsem na něco zapoměl.Jak se člověk rozkecá-Ta dobrá zpráva také je, že při mokrém zpracování vosku na mezistěny se prý velká část zbytků léčiv odplaví s vodou, takže zůstatek ve vosku dosahuje hodnot v pozadí-např. ve volné přírodě.No tak nevím, jestli to vlastně není i špatná zpráva-kam to ta naše příroda dopracovala?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14672


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Radim Polášek (e-mailem) --- 15. 2. 2006
Re: panenské soue

Na léčení u nás se používají látky ze řady pyretroidů ( fluvalinat,
acrinatrin a další) a potom amitraz. Pyretroidy jsou už ná základě své
chemické stavby mnohem lépe rozpustnější v tucích a tudíž ve vosku než ve
vodě. Takže s tím vyplavováním zbytků léčiv vodou z vosku to asi nebude tak
horké. Amitraz je na základě své chemické stavby spíše rozpustný ve vodě,
ten by se vodou z voští vyplavovat mohl, ale zase se poměrně rychle
rozkládá, kromě jiného i proto, protože vodní prostředí je zase už z
principu mnohem reaktivnější než prostředí v tucích a voscích.
Odhadoval bych ale, že taky nějaké zbytky léčiva se zachytí na nevoskových
látkách ve starých plástech, ajko jsou košilky a podobně.
Ale hlavně se u nás používají takové metody léčení, kdy je na včelstvo
použito mnohonásobně méně aktivní látky než při metodách v zahraničí. Takže
zahraniční vosky by mohly být kontaminovány zbytky léčiv mnohem víc.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Havlík" <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, February 15, 2006 8:56 AM
Subject: Re: panenské soue


> Já věděl, že jsem na něco zapoměl.Jak se člověk rozkecá-Ta dobrá zpráva
> také je, že při mokrém zpracování vosku na mezistěny se prý velká část
> zbytků léčiv odplaví s vodou, takže zůstatek ve vosku dosahuje hodnot v
> pozadí-např. ve volné přírodě.No tak nevím, jestli to vlastně není i
špatná
> zpráva-kam to ta naše příroda dopracovala?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14675


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Ing. Arnošt Hrdina (e-mailem) --- 15. 2. 2006
panenské souse - plástečkový med

Když už jsme u tématu panenských souší, měl bych otázku.
Má někdo z vás zkušenosti s produkcí plástečkového medu?
Jak je to v naší republice s odbytem?


Arnošt

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14694


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
josef_Sroll (e-mailem) --- 15. 2. 2006
RE: panenské souse - plástečkový med

Na plástečkový med jsem používal "stavebnici", kterou dříve bylo možno
objednat na dobírku. Byly to šestiboké plastové rámečky s výseky mezistěny
a transportní krabička na jeden plásteček. Osvědčily se velmi dobře. Svou
chovatelskou metodu pro produkci plástečkového medu jsem popisoval před cca
8 lety v jedné konfeře. Podmínkou je rok s dobrou snůškou, neboť plástečky
se vyjímají z úlu až po úplném zavíčkování. Plástečky by nikdy neměly
obsahovat dílo, ve kterém se líhnul plod. Produkce je výrazně nižší, než u
vytáčeného medu, obvykle se cena určuje podle hmotnosti jako dvojnásobek
ceny medu, přičemž se za hmotnost bere celý plásteček i s pomocnou
konstrukcí.

Pepa


-----Original Message-----
From: Ing. Arnošt Hrdina [mailto:arnost.hrdina/=/ais.cz]
Sent: Wednesday, February 15, 2006 1:09 PM
To: Vcelarska konference
Subject: panenské souse - plástečkový med

Když už jsme u tématu panenských souší, měl bych otázku.
Má někdo z vás zkušenosti s produkcí plástečkového medu?
Jak je to v naší republice s odbytem?


Arnošt




Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14695


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Ing. Arnošt Hrdina (e-mailem) --- 15. 2. 2006
Re: panenské souse - plástečkový med

Díky za zprávu!
Možná bych to letos zkusil .... musím jen vymyslet, jak to dostat do mých
rámků ... mám v medníku výšku 168. Jestli bys byl ochoten mi poradit, tak
bych se v sezóně ozval ....

Nemáš někde uložený ten původní email, ve kterém jsi tu metodu popisoval?
Možná by stálo za to znovu oživit co jsi psal. Nevěřím, že jsi od té doby
metodu nevylepšil (tedy v případě, že tu těch 8 let plástěčky prodkuješ).
Jsou to takové okrajové metody, kterými se běžně včelaři nezabývají.

Došel jsem k tomu, že bych se tim zabývat mohl tím, že jsem s pár lidmi při
konverzaci na téma včely (většinou nevčelaři) došel k jejich vzpomínkám na
mládí, když jim dědeček vyřízl kus plástu, a oni ho mohli cucat a bylo to
moc dobrý. Je jasný, že panenský plást ještě teplý vytažený ze včelstva to
není. Ale i tak si myslím, že by to úspěch mít mohlo.

Má někdo zkušenost se zobchodováním těch plástečků?
Má někdo kontakt na dodavatele těch plástečkových rámečků s mezistěnou?
Myslím, že to musí být mezistěna z panenského díla....určitě to někdo
vyrábí, protože vím, že se to prodává í produkuje....

Kolik za to dávají obchodníci? Abych měl nějaký pojem k vyjednávání, aby mě
obchodník moc nenatáhnul... myslím tím obchodní zkušenosti a ceny např. z
minulého roku.

Díky za zprávy.
Arnošt

----- Original Message -----
From: "josef_Sroll" <josef.sroll/=/post.cz>
To: "'Vcelarska konference'" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, February 15, 2006 1:24 PM
Subject: RE: panenské souse - plástečkový med


Na plástečkový med jsem používal "stavebnici", kterou dříve bylo možno
objednat na dobírku. Byly to šestiboké plastové rámečky s výseky mezistěny
a transportní krabička na jeden plásteček. Osvědčily se velmi dobře. Svou
chovatelskou metodu pro produkci plástečkového medu jsem popisoval před cca
8 lety v jedné konfeře. Podmínkou je rok s dobrou snůškou, neboť plástečky
se vyjímají z úlu až po úplném zavíčkování. Plástečky by nikdy neměly
obsahovat dílo, ve kterém se líhnul plod. Produkce je výrazně nižší, než u
vytáčeného medu, obvykle se cena určuje podle hmotnosti jako dvojnásobek
ceny medu, přičemž se za hmotnost bere celý plásteček i s pomocnou
konstrukcí.

Pepa

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14698


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Ing . Aleš Příleský (e-mailem) --- 15. 2. 2006
Re:panenské souse - plástečkový med

Myslím, že odbyt - jako "kusovka" v desítkách kusů, nikoliv velkoseriový produkt, je docela dobrý v letních měsících bezprostředně po odebrání včelkám. Pokud dojde ke krystalizování, prakticky neprodejné.
Jde samozřejmě také o celkový vzhled obalu, potisk štítku a úsměv na tváři prodávajícího atd.

Potíž je v tom, že jako mezistěny pro plástečkový med se musí užít speciální "potravinářské" = čistější, mezistěny

Přesnější informace má určitě př. Hajdamach

Aleš Příleský

> ----------------------------------------
> Když už jsme u tématu panenských souší, měl bych otázku.
> Má někdo z vás zkušenosti s produkcí plástečkového medu?
> Jak je to v naší republice s odbytem?
>
>
> Arnošt
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14699


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Jirka P. (217.115.253.145) --- 15. 2. 2006
Re: panenské souse - plástečkový med

Téma plástečkový med mě také zajímalo a již dříve jsem na internetu našel stránky s tímto tématem, kde je také možnost sadu pro plástečkový med objednat. Je tam také nějaké povídání o tvorbě plástečkového medu v těchto plastových výliskách. Pro začátečníka jako jsem např. já je tam i poučné počtení jak na to. Adresa: http://www.cmail.cz/hajdamach/

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14700


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu