78514
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- Radim Polášek (e-mailem) --- 21. 11. 2005
Re: "Pěnový" med
I zkrystalizovaný tuhý med obsahuje v sobě tekutou fázi. Krystaly glukózy a fruktózy v sobě vodu nemají. Takže tuhý med je složen z matrice krystalů těchto cukrů a prostor mezi nimi je vyplněn roztokem z vody v medu a látek, které nezkrystalizovaly. Pěnový med vznikne, když se krystalky cukrů v medu z nějakého důvodu zdvihnou nebo tekutiny ubude třeba odpařením vody a kapalná fáze už nestihne zaplnit prostory mezi krystaly v horní části medu.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Pavel T." <e-mail/=/nezadan.iol.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Monday, November 21, 2005 2:34 PM Subject: "Pěnový" med
> Stejná věc se děje i v uskladněných sklenicích. > Předpokládám, že je to rozkvášení v pomalé fázi. > Med obsahuje totiž inhibitory proti kvašení. > Ve sklenici je vidět přes sklo bílá fáze, která jde od koláče na povrchu > dolů jako když mramor. Po roztavení vyplave bílá fáze nahoru a pro prodej > nevypadá vábně. Po rozmíchání se ztratí, pokud je med dostatečně tekutý. > Nemá žádnou navinulou chuť, asi proto, že CO2 a ethanol vyprchá nebo ho > není mnoho. Bílá proto, že C02 vnese do medu plyn.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 13223
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu