78506
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- (e-mailem) --- 19. 11. 2005
Re: PlniÄŤka medu
Nevim nevim, automaticka plnicka medu, ktera ma kapacitu 19 tun medu za mesic pri jednosmennem provozu (600 kg/h) se asi za 50000 prodavat nebude, to leda nekde v tureckem bazaru. Cenu bych videl tak od ctvrt milionu vyse. Jestli je Vam Vase manzelka tak draha?
D. Helmut
--- Original Nachricht --- Absender: Daniel Prokeš Datum: 19.11.2005 17:53
> > Těch 600 kg stočím do sklenic za 5 hodin, takže předpokládám, že > poloautomatická plnička celý proces trochu urychlí. A navíc mě nebudou > bolet záda. Volný čas budu raději věnovat manželce, pořípadě jiné práci. > Doufám, že cena by se mohla pohybovat okolo 50000 kč. > Dan P. > >> 600 kg medu do dvou hodin? >> to je za smenu 2,4 tuny! >> Takovy dotaz bych dal rovnou firme ke zpracovani objednavky, kdyz se >> jedna o profesionalni stacirnu medu. >> Desetitisice za zakoupeni zarizeni urcite nebudou v tomto pripade >> hrat roli. >> >> D. Helmut >> >> >> --- Original Nachricht --- >> Absender: Daniel Prokeš >> Datum: 19.11.2005 16:07 >> >>> >>> Jednorázově stáčím do sklenic 600 kg medu. Mám představu, že tohle >>> množství by mělo být zpracované do dvou hodin, takže 400 - 500 sklenic >>> za hodinu.Součástí plničky by mělo být i čerpadlo, kterým by se med >>> dopravoval přímo ze sudu. >>> Dan Prokeš >>> >>> >>>> otázkou je ojaký ti jde výko nebo oběm stáčeného medu >>>> pepan >>>> ----- Original Message ----- >>>> From: "Daniel Prokeš" <prokes.daniel/=/raz-dva.cz> >>>> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> >>>> Sent: Friday, November 18, 2005 11:48 PM >>>> Subject: Plnička medu >>>> >>>> >>>> Máte někdo nějaké zkušenosti s plničkou medu? >>>> Můžete mi dát adresy na webové stránky výrobců, >>>> či prodejců? >>>> Děkuji! >>>> Daniel Prokeš >>>> >>>> __________ Informace od NOD32 1.1291 (20051118) __________ >>>> >>>> Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32. >>>> http://www.nod32.cz >>>> >>> >>> > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 13195
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - R. Polášek (85.71.180.241) --- 22. 2. 2012
Re: Opakované použití mezerníků
Pokud stojí za to se s tím piplat....
Čištění - zahřát na takových 50 - 60 st C, v teplé vodě nebo v létě na slunci a otřít měkký propolis a vosk do hadru nebo pucvolu.
Desinfekce, pokud se zaručeně nejedná o kontaminaci morem, podle mně stačí povařit ve vodě.
Pokud by bylo pravděpodobné nebezpečí moru plodu, dřevěné by se mohly desinfikovat třeba v troubě takových půl hodiny při takových 150 st C. Plastové by to asi nepřežily.
Ale asi to má význam jenom pro mezerníky získané z nějakých jiných zrušených chovů, kde není jistota stran nákaz. Pokud se jedná o stejný chov, já třeba staré rámky i s mezerníky jen oškrabuji. Speciálně mezerníky na rámcích se potom dají okartáčovat nějakým hrubším silonovým kartáčem nebo kotoučem ve vrtačce.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 56093
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - NitraM (94.113.11.223) --- 22. 2. 2012
Re: Opakované použití mezerníků
Dobré je mezerníky nahrubo proprat v té teplé vodě a když chceme dezinfikovat, tak bych je nechal klidně den ponořené v roztoku louhu a sava (zastudena, v poměru 1 litr vody, 100ml SAVA, 50g peciček hydroxidu sodného; pozor žíravina, pracovat v rukavicích). Docela dobře to rozpouští i propolis. Pak bych to přecedil přes síto a mezerníky ještě namočil v naředěném octu (aby neutralizoval žíravý louh). Není to tak složité, v podstatě otázka pár minut.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 56094
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - R. Polášek (85.71.180.241) --- 23. 2. 2012
Re: Opakované použití mezerníků
Jen bych upozornil na to, že dřevěné starší mezerníky mohou být desinfekcí louhem nebo taky i desinfekcí teplem z velké části poškozeny až k nepotřebe - stanou se křehké a náchylné k praskání. Zvláště ty, které už předtím byly zbavovány voští za horka párou nebo vařící vodou. Asi i časté tavení ve slunečním tavidle udělá svoje.
Možná by trochu pomohlo tyto mezerníky vydenzifiovat, pořádně vysušit a potom v lázni napustit včelím voskem. Nevím.
Pokud by tedy někomu stálo za to si s tím hrát.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 56099
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - (e-mailem) --- 23. 2. 2012
Re: Opakovan? pouit? mezern?k?
Stejně je to zajímavé na čem všem se dá šetřit. Je jen otázkou jestli to stojí za to. Spíše bych chápal ale opravy rámků. Nějaké složité desinfekce však nemá vůbec smysl. I kdyby se na mezerníku vyskytoval neajký vážný patogen, nemohlo by dojít k vážné nákaze za běžného dodržování pravidel chovu. To by jste pak museli svoje hygienická pravidla hnát až do krajností rovnajících se prostředí operačních sálů.Úplně stačí jen nebýt prase. Ze svých letitých zkušeností, co pod mezerníky uchytávám drátky, vím, že při vytahování mezerníku z něj všechny hrubší nečistoty opadají. Když jič desinfeksi, tak savo stačí.
Pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: R. Pol?ek <e-mail/=/nezadan> > Předmět: Re: Opakovan? pouit? mezern?k? > Datum: 23.2.2012 08:38:17 > ---------------------------------------- > Jen bych upozornil na to, že dřevěné starší mezerníky mohou být desinfekcí > louhem nebo taky i desinfekcí teplem z velké části poškozeny až k nepotřebe > - stanou se křehké a náchylné k praskání. Zvláště ty, které už předtím byly > zbavovány voští za horka párou nebo vařící vodou. Asi i časté tavení ve > slunečním tavidle udělá svoje. > Možná by trochu pomohlo tyto mezerníky vydenzifiovat, pořádně vysušit a > potom v lázni napustit včelím voskem. Nevím. > Pokud by tedy někomu stálo za to si s tím hrát. > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 56104
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - lokvenc.petr (e-mailem) --- 23. 2. 2012
Re: Opakované pouití mezerníků
Bochník chleba se taky skládá z drobečků :-) S pozdravem Petr.
-----Původní zpráva----- From: Martin Černý Sent: Thursday, February 23, 2012 8:45 AM To: Včelařský mailing list Subject: Re: Opakované pouití mezerníků
A není to z z ekonomického hlediska trošku zbytečná práce, když jeden mezerník i s hřebíčkem vyjde na cca 20 halířů?!!!
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 56102
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - (e-mailem) --- 23. 2. 2012
Re: Opakované pouití mezerníků
ten se z drobečků neskládá, ale jdou z něj nadělat spousty.
Pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: lokvenc.petr <lokvenc.petr/=/volny.cz> > Předmět: Re: Opakované pouití mezerníků > Datum: 23.2.2012 09:33:41 > ---------------------------------------- > Bochník chleba se taky skládá z drobečků :-) > S pozdravem Petr. > > -----Původní zpráva----- > From: Martin Černý > Sent: Thursday, February 23, 2012 8:45 AM > To: Včelařský mailing list > Subject: Re: Opakované pouití mezerníků > > A není to z z ekonomického hlediska trošku zbytečná práce, když jeden > mezerník i s hřebíčkem vyjde na cca 20 halířů?!!! > > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 56106
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu