78082

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Stonjek (62.84.141.151) --- 21. 10. 2005
Medovec - výroba.

Jednoduchý návod na výrobu medovce: Naučili nás to ukrajinští dělníci a to jsou mistři pálit z čehokoliv. 7 kg medu, 3 kg cukru, 20 l vody a půl kila droždí teplo cca 30 stupňů. Kvasí se v prádelním hrnci, dolů se dá naležato kompotová lahev. Kvašení je opravdu bouřlivé a tím se lahev na dně otáčí a obsah promíchává. Až se obsah uklidní přistoupí se k pálení. Opět žádná věda. Do medometu se stočí měděná trubka, která dole prochází gumovou zátkou. Tím máme chladič až se do medometu naleje voda. Vaříme v konvi od mléka, papiňáku apod. Propojení trubičkou by pro kutily meměl být problém.Je dobré mít na konvi teploměr. Vše co se vypálilo pod 85 stupňů se musí vylít a je to v tomhle množství asi sklenička od hořčice což je asi míra aby se mohlo upustit od teploměru. Vaří se jen tak mírně pod bodem varu, nebo tak kolem něj. Důležité je odhadnout, kdy je konec kvality, protože pak už je to pouze chuťovou kvalitou na čištění bot. Dobrým poznávacím znamením je, že se produkt začíná víc kalit. I když jsem k prvnímu ochutnání přistoupil značně nedůvěřivě, boje se o svůj zrak, byl jsem mile překvapen. Chuť hodně lahodné vodky a pije se to velmi dobře. Přeji plno hezkých chvil u vlastního medovce. Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12768


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Eman (84.244.109.94) --- 22. 10. 2005
Re: Medovec - výroba.

Rudo, jak dlouho asi probíhá kvas? Od založení kvasu k pálení? Jinak se tam nic nepřidává? Živná sůl, okyselení ?

Jinak z vlastní zkušenosti potvrzuji, že ukrajinci jsou mistři světa ve výrobě kvalitní pálenky. A kontrolní výpočet na % lihu mi potvrzuje věrohodnost receptu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12779


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Jirka S (213.29.5.4) --- 22. 10. 2005
Re: Medovec - výroba.

Může to být fajn. Ale kolik kvalitní pálenky cca 50% z jedné dávky nakape? Předpokládám, že pálit dvakrát?! Z popisu bych chápal jen jednou? Dík za další info.Jirka

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12780


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Včelár (84.47.69.4) --- 22. 10. 2005
Re: Medovec - výroba.

Z 1 kg medu máš cca 0,7 dcl kvalitnej pálenky.
A nie, že sa ožerieš ako tá sviňa.
Pozvi všetkých kolegov včelárov nech sa ožerieme všetci.

Jirka S (213.29.5.4) --- 22. 10. 2005
Re: Medovec - výroba. (12768)
Může to být fajn. Ale kolik kvalitní pálenky cca 50% z jedné dávky nakape? Předpokládám, že pálit dvakrát?! Z popisu bych chápal jen jednou? Dík za další info.Jirka

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12781


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Honza Jindra (84.244.102.138) --- 22. 10. 2005
Re: Medovec - výroba.

> Z 1 kg medu máš cca 0,7 dcl kvalitnej pálenky.

To asi přítel včelař popletl. Z 1 kg medu je téměř 1 litr 50% medovce. Z 10 litrů medoviny (10% lihu) jsou 2 litry pálenky. Medovec však není na "ožrání" je to lék. Pokud medovinu vyrobíš z vypláchnutých víček, obsahuje esence z propolisu které se přenesou do medovce. Ten pak kudy teče tudy léčí.
Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12782


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu