78125

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Stonjek (62.84.141.151) --- 21. 10. 2005
Medovec - výroba.

Jednoduchý návod na výrobu medovce: Naučili nás to ukrajinští dělníci a to jsou mistři pálit z čehokoliv. 7 kg medu, 3 kg cukru, 20 l vody a půl kila droždí teplo cca 30 stupňů. Kvasí se v prádelním hrnci, dolů se dá naležato kompotová lahev. Kvašení je opravdu bouřlivé a tím se lahev na dně otáčí a obsah promíchává. Až se obsah uklidní přistoupí se k pálení. Opět žádná věda. Do medometu se stočí měděná trubka, která dole prochází gumovou zátkou. Tím máme chladič až se do medometu naleje voda. Vaříme v konvi od mléka, papiňáku apod. Propojení trubičkou by pro kutily meměl být problém.Je dobré mít na konvi teploměr. Vše co se vypálilo pod 85 stupňů se musí vylít a je to v tomhle množství asi sklenička od hořčice což je asi míra aby se mohlo upustit od teploměru. Vaří se jen tak mírně pod bodem varu, nebo tak kolem něj. Důležité je odhadnout, kdy je konec kvality, protože pak už je to pouze chuťovou kvalitou na čištění bot. Dobrým poznávacím znamením je, že se produkt začíná víc kalit. I když jsem k prvnímu ochutnání přistoupil značně nedůvěřivě, boje se o svůj zrak, byl jsem mile překvapen. Chuť hodně lahodné vodky a pije se to velmi dobře. Přeji plno hezkých chvil u vlastního medovce. Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12767


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Radim Polášek (e-mailem) --- 22. 10. 2005
Re: Medovec - výroba.

Teplota bodu varu etanolu je 78 st C. Ukapávat začíná při teplotě v kotli
cca 65 st C, někde tam je zhruba bod varu metanolu, přesně bych se musel
podívat do tabulek. Destilace etanolu končí při teplotě v kotli cca 98 st C,
je to bod varu azeotropické směsi voda-etanol, složení směsi už neznám. Nad
98 st C se odpařuje už jen voda a nežádoucí vyšší alkoholy a další látky,
některé jsou ve vodě špatně rozpustné, to je ten zakalený kondenzát,
pokračovat už nemá smysl. Pro dobré oddělení jednotlivých složek by měla
destilace trvat aspoň hodinu, takže nespěchat. Vyhazuje se obvykle do deseti
procent celkového kondenzátu, 3-4 % ze začátku, zbytek z konce destilace. Má
se používat měděný kotel nebo aspoň měděný chladič, měď katalyticky oxiduje
většinu nežádoucího metanolu na acetaldehyd, který je těkavý a z destilátu
během pár dnů vyprchává, pokud je v otevřené nádobě. Tolik znalosti získané
kdysi ve škole a ověřené v pálenicích.
Jinak je myslím podle našich zákonů povoleno pálit doma pro vlastní
potřebu, jinak ne.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Stonjek" <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Friday, October 21, 2005 9:58 PM
Subject: Medovec - výroba.


> Jednoduchý návod na výrobu medovce: Naučili nás to ukrajinští dělníci a
> to jsou mistři pálit z čehokoliv. 7 kg medu, 3 kg cukru, 20 l vody a půl
> kila droždí teplo cca 30 stupňů. Kvasí se v prádelním hrnci, dolů se dá
> naležato kompotová lahev. Kvašení je opravdu bouřlivé a tím se lahev na
dně
> otáčí a obsah promíchává. Až se obsah uklidní přistoupí se k pálení. Opět
> žádná věda. Do medometu se stočí měděná trubka, která dole prochází
gumovou
> zátkou. Tím máme chladič až se do medometu naleje voda. Vaříme v konvi od
> mléka, papiňáku apod. Propojení trubičkou by pro kutily meměl být
> problém.Je dobré mít na konvi teploměr. Vše co se vypálilo pod 85 stupňů
se
> musí vylít a je to v tomhle množství asi sklenička od hořčice což je asi
> míra aby se mohlo upustit od teploměru. Vaří se jen tak mírně pod bodem
> varu, nebo tak kolem něj. Důležité je odhadnout, kdy je konec kvality,
> protože pak už je to pouze chuťovou kvalitou na čištění bot. Dobrým
> poznávacím znamením je, že se produkt začíná víc kalit. I když jsem k
> prvnímu ochutnání přistoupil značně nedůvěřivě, boje se o svůj zrak, byl
> jsem mile překvapen. Chuť hodně lahodné vodky a pije se to velmi dobře.
> Přeji plno hezkých chvil u vlastního medovce. Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12775


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
emil (85.160.152.242) --- 22. 10. 2005
Re: Medovec - výroba.

Podle stávájícího zákonä o lihu je jakákoliv výroba lihu v domácích podmínkách zakázána pod hrozbou vysokých pokut.I výroba v pěstitelské pálenici je omezena na 30l absolutního alkoholu tj.cca 60l běžné pálenky na domácnost.Aby toho ještě nebylo málo,tak je jakýkoliv prodej zakázán,takže to musíte vypít sám nebo s přáteli.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 12778


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu