- Radim Polášek (e-mailem) --- 10. 10. 2005
Re: E270 - kyselina mlecna
Zkazit se přirozeně dá i 50 litrů a povést se může i dva litry. Ale pod těch 10 litrů je podle mých zkušeností dodržet dobré podmínky obtížnější, řekl bych, že to souvisí s tím, že kontaminace jinými mikroorganismy než kvasinkami a případný přístup vzduchu při nedokonalém utěsnění je zhruba stejné při manipulaci s 10 nebo 5 litry medoviny stejně jako při manipulaci s 50 litry. Takže při kvašení 5 nebo 10 litrů tyto nepříznivé vlivy působí zhruba 5 až 10x intenzívněji. Proto si myslím, že pokud někdo začíná s medovinou a nemá zkušenosti, je pro něho vhodnější dělat napoprvé více litrů, případné menší chyby se méně projeví. A těch 20 litrů dokáže za půl roku nebo za rok nejspíš vypít taky. Co se týká plastu, dotahování zátek se mně zdá lepší, pokud se nechají pootevřené, není žádná kontrola, jestli roztok uvnitř nádoby ještě bouřlivě kvasí a tudíž zátka by mohla být pootevřená, nebo jestli je kvašení ukončeno a potom se zátka musí zavřít, protože jinak CO2, i když je těžší než vzduch, postupně vyprchá, do nádoby se dostane vzdušný kyslík a medovina začne octovatět. Taky pokud se vystihne správná doba, jsou odstraněny mrtvé kvasinky a při zpracování zbytku cukru kvasinkami se medovina natlakuje CO2, ten má i konzervační účinky, medovinu konzervuje a omezuje činnost mikroorganismů, takže medovina déle vydrží. Je ovšem fakt, že takhle vyrobená medovina má trochu jinou chuť , spíš by se tomu mohlo říkat medové pivo. Výhoda plastu proti sklu je taková, že zmáčknutím se dá spolehlivě zjistit tlak uvnitř, skleněný demižón by musel mít nějaký manometr. Ale stejně skleněný demižón byl se bál natlakovat, nějaký druhojakostní, který by jinak vrchovatě na kvašení stačil, by se v případě místně zeslabené stěny nebo nějaké skryté prasklinky mohl rozpadnout i při velice nízkém tlaku.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "eman" <e-mail/=/nezadan.iol.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Monday, October 10, 2005 8:35 AM Subject: Re: E270 - kyselina mlecna
> >Dělá se to tak, že nádoby se prostě zavřou a během kvašení > se vznikající CO2 přes zátku opatrně odpouští, aby nádoby nebouchly. > ---------------- > Můžeš mi vysvětlit, proč nestačí zátku prostě nedotáhnout a umožnit tak, > aby CO2 samovolně unikal? CO2 je těžší a leží na hladině, kterou tak chrání > před O2. Taky nechápu kde jsi vzal těch 10 litrů a rozumný objem 20 l. Co > má za výhodu plast proti sklu je mi také záhadou. Pokud se dodrží sterilita > pomůcek a dobré podmínky kvašení, pak se medovina povede i ve 2 litrech. > Zkazit se dá naopak dobře i 50 litrů.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 12551
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |