- Radim Polálek (e-mailem) --- 6. 9. 2005
Re: Doplnění zásob nektarovým medem
Předpokládám, že se jedná o med již vytočený. Články, co jsem četl, ale je to už nějak pár let, tvrdí, že i med zpracovávají stejně dlouho jako cukr, přidávají k němu stejné množství enzymů a upracovávají se stejně jako u cukru. Co se týká krmení cukrem, má včelám vyhovovat 1 díl cukru a 1 díl vody až 3 cukru ku dvěma dílům vody. Vody je v medu cca 15 - 20 %, cukru 70 - 80 %, takže na 1 kilo medu by se mělo teoreticky přidat 500 až 650 ml vody a rozmíchat. Řekl bych když je teplo a sucho jako teď dávat spíše víc vody, když je mokro a chladno, spíše méně vody. Co jsem zkrmoval starší medy a výluhy z víček, vypadá to, že med je pro ně lákavější než cukr a berou ho ochotněji v širším rozmezí koncenträcí. Pokud to byl med, ředil jsem ho odhadem tak, aby byl bez problémů tekutý, takže tam asi bylo vody méně než jsem napsal výše. Zase naopak ve výluzích z víček bylo vody mnohem víc. Neředěný tuhý med v příslušném krmítku nebo naopak naopak hodně řídké výluhy z víček zpracují bez větších problémů taky, myslím si ale, že na vlastní úpravu, donášení vody nebo naopak odpařování přebytečné vody spotřebují víc zásob a tím míň uloží. Doba zpracování medu se mně zdála stejná jako u cukru. Takže doporučuji ředit vodou a dávat do krmítek na cukerný roztok, pokud je prioritou úspora nebo vůbec neupravovat a dávat do krmítek na mač, pokud je prioritou pracnost, ale ta manipulace s tuhým medem u včel stejně nic moc.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Stanislav Pácl" <> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Monday, September 05, 2005 9:52 PM Subject: Doplnění zásob nektarovým medem
> Vážení přátelé ,chtěl bych se zeptat,kdo má zkušenost z dodáváním zásob > formou nektarového medu. Vzhledem k tomu, že mám letos opravdu nadbytek > tohoto medu,dnes samozřejmě již zkrystalizovaného,a potřebuji ještě včelám > doplnit zásoby za vybíhající plod chtěl bych zkusit jim tento med > dodat.Nikdy jsem toto neuplatňoval,ale v současné době při poměru ceny > cukru a výkupní ceny medu to vidím jako určité východisko.Pro pokrytí své > klienteli mě bohatě stačí med smíšený a tmavý o ,který je větší zájem.Proto > se ptám - máte někdo tyto zkušenost a jak přitom postupujete? > Dík za radu . Standa
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 12134
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |