78508

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Eman (82.99.129.160) --- 23. 8. 2005
Re: dojmy a pojmy

15 kg medu reprezentuje asi 10 kg cukru (70%)(a ne 13!) a z 10 kg cukru se vytvoří asi 6 litrů ethanolu. To by bylo tak na slabší pivo :-)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11975


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Radim Polášek (e-mailem) --- 23. 8. 2005
Re: dojmy a pojmy

Já počítám 80 %, takže z 15 kg medu by to bylo jakoby 12 kg cukru, ne 13 .
Kolik z něho vznikne etanolu, závisí na kmeni kvasinek a na čistotě, měla by
to být asi polovina hmotnosti cukru.
Pak se taky musíme shodnout, co je to medovina. Podle mně je to nápoj, který
vznikne kvašením medu rozpuštěného v odvaru z chmelu a dalšího koření. Pak
záleží, kolik se tam dá medu. Pokud se tam dá medu tolik, aby vzniklo
maximálně 8 % lihu, vykvasí to rychle během dvou, tří týdnů a pro delší
uchovávání se musí konzervovat, třeba přetlakem co2 nebo pasterizací atd.
Pokud se tam dá medu tolik, aby vzniklo alkoholu v rozmezí 8 - 12 %,
dokvašuje to déle a v případě alkoholu blížící se k 12 % stačí medovinu
uchovávat v láhvích v chladu, aby se nekazila. Pro delší uchovávání je
optimální asi těch 12 % alkoholu. Nad 12 % alkoholu probihá další kvašení
hodně pomalu, až měsíce a je nutno použít speciální hlubokoprokvášející
kvasinky. Nad cca 16 % alkoholu kvasinky hynou. Vyšší procento alkoholu se
dá dosáhnout jen přidáním lihu.
Takže pokud dělám medovinu na uskladnění, počítám množství medu na
výsledných 11 - 12 procent alkoholu, nepočítám s žádným zbylým cukrem. Pokud
dělám medovinu na žízeň, počítám med na 6 - 8 % alkoholu, někdy i míň.

Pivo má tuším desítka cca 4 %, silný ležák tak 6 - 8 %.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Eman" <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, August 23, 2005 8:03 PM
Subject: Re: dojmy a pojmy


> 15 kg medu reprezentuje asi 10 kg cukru (70%)(a ne 13!) a z 10 kg cukru se
> vytvoří asi 6 litrů ethanolu. To by bylo tak na slabší pivo :-)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11976


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Eman (82.99.129.160) --- 24. 8. 2005
Re: dojmy a pojmy

Med obsahuje 60-70% cukru a podle vyhlášky č. 335/1997 Sb.
má být v medovině minimálně 10% obj. procent lihu. Někde jinde jsem četl, že k výrobě 100 l medoviny musí být použito minimálně 28 kg medu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11979


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
(e-mailem) --- 24. 8. 2005
Re: dojmy a pojmy

Ano je to v zakonu napsano kolik tam musi byt minimalne medu, zpameti to
ale nevim, stejne jako ze se procento alkoholu nesmi lisit vic nez o
nejakou tu desetinu(y) procenta.
Pokud jde o alkohol, existuje zakonem o spotrebni dani dana tabulka
rozmezi procent alkoholu,
podle ktere se vina radi do 3 skupin a to je radno dodrzovat pokud
nechceme z vina platit spotrebni dan.

Horsi je uz objemova procenta alkoholu v medovine presne zmerit.
Protoze medovina obsahuje krome alkoholu i cukr, je mereni lihomerem
nepresne.

D. Helmut


--- Original Nachricht ---
Absender: Eman
Datum: 24.08.2005 06:46

>Med obsahuje 60-70% cukru a podle vyhlášky č. 335/1997 Sb.
>má být v medovině minimálně 10% obj. procent lihu. Někde jinde jsem četl,
>že k výrobě 100 l medoviny musí být použito minimálně 28 kg medu.
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11982


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Radim Polášek (e-mailem) --- 24. 8. 2005
Re: dojmy a pojmy

No, pro mě je momentálně důležité, jestli mi ta medovina chutná a ne jestli
vyhovuje nějaké normě. A mně chutná spíše řidčí medovina na žízeň. Bohužel
spousta lidí si asi myslí, že medovina musí být hlavně sladká až lepkavá a
pak trochu hořká a jinak už nic. Já považuji za medovinu i nápoj, kdy odvar
naliju do dvoulitrové PET flašky, přidám jednu, dvě velké lžíce medu a
obyčejné kvasinky a nechám 14 dní vykvasit. I když pokud by se to mělo
škatulkovat podle té normy, tak to bude asi medové pivo.Je ale jasné, že
pokud by to mělo podléhat nějaké evidenci podle nějaké normy, třeba kvůli
prodeji, tak bych musel ty požadavky podle normy plnit.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Eman" <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, August 24, 2005 6:46 AM
Subject: Re: dojmy a pojmy


> Med obsahuje 60-70% cukru a podle vyhlášky č. 335/1997 Sb.
> má být v medovině minimálně 10% obj. procent lihu. Někde jinde jsem četl,
> že k výrobě 100 l medoviny musí být použito minimálně 28 kg medu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11990


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
(e-mailem) --- 24. 8. 2005
Re: dojmy a pojmy

Pokud se to da PET lahve a zavre, tak se to po dvou dnech nafoukne k
prasknuti a po otevreni to strika priserne na vsechny strany, ze se to
neda nalevat. To je lepsi to delat do pivniho sudu a cepovat jak pivo.
Treba se zazvorem.

D. Helmut

--- Original Nachricht ---
Absender: Radim Polá Poek
Datum: 24.08.2005 15:15

>No, pro mě je momentálně důležité, jestli mi ta medovina chutná a ne jestli
>vyhovuje nějaké normě. A mně chutná spíše řidčí medovina na žízeň. Bohužel
>spousta lidí si asi myslí, že medovina musí být hlavně sladká až lepkavá a
>pak trochu hořká a jinak už nic. Já považuji za medovinu i nápoj, kdy odvar
>naliju do dvoulitrové PET flašky, přidám jednu, dvě velké lžíce medu a
>obyčejné kvasinky a nechám 14 dní vykvasit. I když pokud by se to mělo
>škatulkovat podle té normy, tak to bude asi medové pivo.Je ale jasné, že
>pokud by to mělo podléhat nějaké evidenci podle nějaké normy, třeba kvůli
>prodeji, tak bych musel ty požadavky podle normy plnit.
>
>R. Polášek
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11991


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Radim PolĂĄĹĄek (e-mailem) --- 24. 8. 2005
Re: dojmy a pojmy

Nesmí se to dávat úplně plné a musí se to co 2 - 4 dny opatrně odpouštět.
Až to přestane kvasit, nechá se to pod tlakem, oxid uhličitý to konzervuje,
takže to vydrží. Ten zázvor zkusím, mohlo by to mít docela zajímavou chuť.

R. Polášek


----- Original Message -----
From: <9732597286/=/gmx.net>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, August 24, 2005 3:30 PM
Subject: Re: dojmy a pojmy


> Pokud se to da PET lahve a zavre, tak se to po dvou dnech nafoukne k
> prasknuti a po otevreni to strika priserne na vsechny strany, ze se to
> neda nalevat. To je lepsi to delat do pivniho sudu a cepovat jak pivo.
> Treba se zazvorem.
>
> D. Helmut
>
> --- Original Nachricht ---
> Absender: Radim Polá?ek
> Datum: 24.08.2005 15:15
>
> >No, pro mě je momentálně důležité, jestli mi ta medovina chutná a ne
jestli
> >vyhovuje nějaké normě. A mně chutná spíše řidčí medovina na žízeň.
Bohužel
> >spousta lidí si asi myslí, že medovina musí být hlavně sladká až lepkavá
a
> >pak trochu hořká a jinak už nic. Já považuji za medovinu i nápoj, kdy
odvar
> >naliju do dvoulitrové PET flašky, přidám jednu, dvě velké lžíce medu a
> >obyčejné kvasinky a nechám 14 dní vykvasit. I když pokud by se to mělo
> >škatulkovat podle té normy, tak to bude asi medové pivo.Je ale jasné, že
> >pokud by to mělo podléhat nějaké evidenci podle nějaké normy, třeba kvůli
> >prodeji, tak bych musel ty požadavky podle normy plnit.
> >
> >R. Polášek


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11992


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu