78251

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Havlík (195.146.122.170) --- 18. 7. 2005
pomerančový med

Z jedné sklenice jsem ochutnával med a měl výraznou pomerančovou chuť.Barva byla hnědo-oranžová.Vůně také trochu po pomerančích.Pomaleji krystalisuje-asi příměs medovice.Co by to mohlo být?Jedno vím jistě, žádné citrusy v okolí mé včelnice nerostou. :-)Listy meduňky voní podobně, ale významější porost jsem nenašel.Chtěl jsem ho schválně poslat do soutěže, ale má vodu na necelých 19%, takže někdy příště. :-(

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11425


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
vhájek (81.19.46.66) --- 19. 7. 2005
Re: pomerančový med

př.Havlík-jak zjišťujete obsah vody v medu? Již se to zde ve fóru probíralo, ale pro domácí požití přišel v úvahu jen hustoměr a nebo vážení+výpočet. U hustoměru jsem popis měření nikde nenašel, ale hustoměry jsou ve včel. potřebách v nabídce. Výpočet byl na bázi faktu, že 1420g=hmotnost 1l s 20% obsahem vody, přepočet je nepřímou úměrou.Otázkou je přesnost vážení v domácích podmínkách (digitální kuchyňská váha). Díky za info.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11436


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Havlík (195.146.122.170) --- 19. 7. 2005
Re: pomerančový med

Po pravdě řečeno jsem nejdříve koupil hustoměr, ale měření se ukázalo jako velmi nepřesné, například u 40 kg nádoby ukazoval hustoměr v řepkovém medu 17% a na refraktometru pak skoro 20%.Tam se totiž měří ne průměr, ale povrchová vrstva, v které se hromadí voda.Tahle vrstva , ale bude důležitá pro rozkvašení celé nádoby medu- je to jak řetězová reakce.Tak se dá vysvětlit výhoda rozlití velké nádoby např. do 3l lahví-maximálně zkvasí 1 s tou povrchovkou, ostatní ne.Takže jsem si zakoupil refraktometr ve včel. potřebách.Cena není nízká, já za něj dal 1990 Kč.Z MEOPTY Přerov za něj chtěli 2100 Kč včetně poštovného na dobírku a také jsem viděl cenu necelých 2700 Kč.Takže to chce vybírat.Výhodou u tohoto typu měření je možnost ověřit si i velmi malé množství, třeba právě z té 0,5 kg sklenice a také husotměr má velký povrch a ulpí na něm dost medu.Takže vlastně ušetřím.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11438


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
pan Josef Jiří Menšík (e-mailem) --- 19. 7. 2005
Re: pomeran?ov? med

refraktometr používám i při vytáčenía k měření stači obsah jedné buňky a tak si snadno ověřím hustotu u nezavíčkovaných plástů a vzorek beru vždy ve spodní polovině plástu

pepan

> ------------ Puvodni zprava ------------
> Od: Havl?k <e-mail/=/nezadan>
> Predmet: Re: pomeran?ov? med
> Datum: 19.7.2005 09:55:57
> ----------------------------------------
> Po pravdě řečeno jsem nejdříve koupil hustoměr, ale měření se ukázalo jako
> velmi nepřesné, například u 40 kg nádoby ukazoval hustoměr v řepkovém medu
> 17% a na refraktometru pak skoro 20%.Tam se totiž měří ne průměr, ale
> povrchová vrstva, v které se hromadí voda.Tahle vrstva , ale bude důležitá
> pro rozkvašení celé nádoby medu- je to jak řetězová reakce.Tak se dá
> vysvětlit výhoda rozlití velké nádoby např. do 3l lahví-maximálně zkvasí 1
> s tou povrchovkou, ostatní ne.Takže jsem si zakoupil refraktometr ve včel.
> potřebách.Cena není nízká, já za něj dal 1990 Kč.Z MEOPTY Přerov za něj
> chtěli 2100 Kč včetně poštovného na dobírku a také jsem viděl cenu necelých
> 2700 Kč.Takže to chce vybírat.Výhodou u tohoto typu měření je možnost
> ověřit si i velmi malé množství, třeba právě z té 0,5 kg sklenice a také
> husotměr má velký povrch a ulpí na něm dost medu.Takže vlastně ušetřím.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11439


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Radim Polášek (e-mailem) --- 19. 7. 2005
Re: pomerančový med

Zdravím,
medovicový med zřejmě ze smrku v tuto dobu pozdního květu lip a po něm měl
některé roky barvu do cihlověčervena, jemnou vyváženou sladkokyselou chuť,
krystalizoval bez jakéhokoliv zásahu jemně za delší dobu a vypadal potom
jako pastovaný. Chuť mohla připomínat trošku pomeranče říznuté trošku
skořicí. Velice kvalitní med.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Havlík" <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, July 18, 2005 10:26 AM
Subject: pomerančový med


> Z jedné sklenice jsem ochutnával med a měl výraznou pomerančovou
chuť.Barva
> byla hnědo-oranžová.Vůně také trochu po pomerančích.Pomaleji
> krystalisuje-asi příměs medovice.Co by to mohlo být?Jedno vím jistě, žádné
> citrusy v okolí mé včelnice nerostou. :-)Listy meduňky voní podobně, ale
> významější porost jsem nenašel.Chtěl jsem ho schválně poslat do soutěže,
> ale má vodu na necelých 19%, takže někdy příště. :-(

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11444


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu