78242

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Jan Cervenka (e-mailem) --- 11. 6. 2005
Re: Krystalizace přehřátého medu

Dne sobota 11 června 2005 13:15 Radim Polášek napsal(a):
> Myslím, že se to nedá ve stupních přesně stanovit. Je to určeno zvýšením
> obsahu HMF a snížením aktivity až likvidací enzymů a dalších citlivých
> látek obsažených v medu. Jenže to taky závisí na času. Kdo zapomene a
> nechá med v tepelné komoře při 50 st C týden, má ten med pravděpodobně více
> "přehřátý" než když ho půl hodiny rozehřívá pri 80 st C ve vodě na vařiči.
>
> Takže ta uváděná teplota 40 - 50 st C na rozehřívání medu je spíš daná tím,
> že je to nejnižší teplota, při které tuhý med změkne a dá se přelévat,
> míchat atd.
>
> Co se týká krystalizace medu, je to dané obsahem vody v medu a poměrem
> nejrozšířenějších cukrů v medu glukózy a fruktózy. To se přehřátím nemění
> takže teoreticky přehřáty i nepřehřátý med krystalizuje stejně. Jenže
> nepřehřátý med i právě vytočený tekutý med obsahují spoustu už tuhých
> malinkých krystalků cukrů, na kterých krystalizace medu už jen pokračuje.
> Přehřátím medu na vyšší teplotu se všechny drobné krystalky cukrů rozpustí.
> Pokud má v takovém medu vůbec začít krystalizace, musí ty drobné krystalky
> nejdříve zase vzniknout a to trvá až několik měsiců. Takže přehřátý med
> ztuhne taky, je to déle trvá a vypadá to trochu jinak než nepřehřátý.
> Šetrně "přehřáté" medy jsou medy v supermarketech, kde potřebují, aby med
> ze vzhledových důvodů dlouho vydržel tekutý.
>
> R. Polášek


Diky Honza.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 10839


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu