78083
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Baudis Jan P. --- 26. 4. 2002
Re: Kurs : senzorika medu (886)
Musím se ke své hanbě přiznat, že jsem se na koncentraci roztoků zapomněl otázat. Ale neměl by být problém zjistit to na e-mailové adrese VÚVč v Dole. Jestli to někdo zjistíte, dejte to, prosím, se do konference. (Používané koncentrace jsou dvě: pro mladé /slabší/ a pro starší lidi /silnější/.)
> Nejdříve byl test. Ochutnáváním velice zředěných roztoků (kyseliny > vinné, chininu, cukru a soli) jsme si mohli vyzkoušet citlivost našich > chuťových receptorů na kyselost, hořkost, sladkost a slanost. Přestože > nám dali dvojnásobnou koncentraci, než používají pro mladé lidi > (studenty), kteří mají ještě neopotřebovaná chuťová čidla, tak > výsledek nebyl nic moc. (Sám za sebe mohu říci, že jsem správně > uhádnul jen dvě ze čtyř základních chutí - a nebyl jsem sám.)
> Přednášející navrhoval, aby si podobný test udělali i členové v > místních organizacích, a tak vytipovali mezi sebou lidi s dobrými > senzorickými schopnostmi a ti by pak mohli sloužit k vyhodnocování > medu a degustacím apod. (Pro tento účel by VÚVč sdělil, jaké > koncentrace chemických látek použít pro zjišťování chuťových > schopností).
J. P. Baudiš
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 895
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu