78207

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



R. Polášek (90.178.51.173) --- 18. 4. 2023
Re: cena medu (76850) (76853) (76854)

U medu je problém v tom, že ta přidaná hodnota medu oproti podobné hmotě uměle udělané z nějakých cukru se v praxi někde doma moc nepozná. Maximálně snad při rýmě, když se dělá k aspirínu čaj s medem a citrónem, tam ale částečně funguje i jenom cukr, protože i cukr pokyselený citrónem dodá teplo a podpoří tak zvýšenou teplotu, která tu rýmu společně s vitamínem C a aspirínem rychleji vyžene. Zkušený konzument medu možná pozná trochu rozdílnou chuť nebo podle chuti bude mít podezření na teplem znehodmnocený med, ale medu a jeho chutí je tolik druhů, že se s tím klidně může i nějaký přirozený med svést. A ted náhražka medu přijde na 50, možná jenom na 30 Kč za kilo, zatímco pravý kvalitní med od včel se kupuje za 200 - 300 za kilo a v západních státech EU se zaplatí klidně v přepočtu i 500 - 600 kč za kilo. A to je obrovský rozdíl, který na jedné straně svádí producenty medu ho falšovat a na druhé straně spotřebitele kupovat levné dovezené nekvalitní či teplem poškozené medy až přímo napodobeniny medu.
Na podzim můj supermarket v akci zlevnil tmavý přírodní cukr, půl kila nějak za 30 Kč, tak jsem ho koupil a doma zinvertoval. A vyšlo mi za těch jenom asi 30 Kč nějak 0,6 kilo materiálu chuťově i jinak velmi připomínajícího kvalitní tmavý medovicový chutný med. Chuťově dost podobný červencovému medovicovému medu z lip a jiných listnáčů. Podle mne s tak dokonalou chutí, že kdybych to dal anonymně testovat včelařům, tak minimálně polovina včelařů by s jistotou prohlásila, že to je stoprocentně medovicový med od včel.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76855


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující: - Re: cena medu
Předchozí:Gusto - Re: cena medu


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu