78721
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
| misha (188.75.128.52) --- 8. 3. 2020Re: Mezistěny doma (73996) (73998) (74008) (74052) (74061) (74062) (74066)
Jako separátor používám obyčejný mlíko.. mezistěny pak opláchnu a prokládám papírem (líp to samozřejmě proschne, když se před prokládáním zhruba osuší savým hadrem). Často uváděný  1% roztok jaru nepoužívám, protože ho nechci cpát do včel (nevěřím, že by se opláchlo fakt všechno.. navíc mi to divně smrdí). 
 K vyndavání odlitku - na první kus dne se mi osvědčilo to promazat víc než je obvyklé, aby se to "zajelo".. jednou jsem to neuďála a forma musela zpátky do trouby, aby vosk vytekl a dala se otevřít :D
 
 Jinak mezistěnu není třeba až tak dolovat, záleží na kvalitě provedení při výrobě lisu - nejsou-li buňky dokonalé a mají v sobě ďolíčky, je větší pravděpodobnost, že tam bude mezistěna držet.. takže někdy mi drží mezistěna na spodní části, jindy na té, která se odklápí.. použitelnej zmetek mám tak 1 ze 30 odlitých kusů.. včelky si to dostaví dle fantazie :)
 
 Teplota vosku.. čím nižší teplota, tím tlustší bude mezistěna - stihne to ztuhnout dřív než zavřeš formu. Na optimum přijdeš sám podle toho, jak se ti bude ohřívat forma a taky podle teploty místnosti - v přetopené forma při rozevření nechladne a prodlužuje se čas výroby. Nejlepší je, kdy před nalitím vosku je forma zevnitř "vlažná". Pak je síla mezistěn tak akorát.
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 74067
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu