78209

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Radim Polášek --- 21. 7. 2004
Re: cukernatění medu (6622)

Tekutý med je z hlediska fyzikální chemie takzvaný přesycený roztok. Znamená
to, že v roztoku - vodě je rozpuštěno více krystalické látky - jednotlivých
cukrů obsažených v medu, než by správně v té vodě mělo být rozpuštěno. U
medu toto vzniká postupným odpařováním sladiny v jednotlivých buňkách.
A protože v roztoku je rozpuštěná látka vždy rozptýlena stejnoměrně, musí k
tomu, aby se z roztoku začala vylučovat, překonat určitou bariéru . Neumím
to krátce vysvětlit jinak.
Například přesycený roztok se dá taky vyrobit z roztoku kuchyňské soli ve
vodě. Neliší se na pohled nijak od běžného roztoku NaCl ve vodě. Stačí ale
do roztoku hodit maličký krystalek NaCl a během pár sekund se přebytečná
kuchyňská sůl vysráží a z čirého přesyceného roztoku NaCl je směs normálního
(nasyceného) roztoku a na dně krystalů NaCl. Podobně jako krystalek působí
třeba prach a nečistoty ze vzduchu, nebo třeba silné míchání roztoku.
Odborně se říká, že aby takový proces proběhl, musí být nejdřív do roztoku
vnesena, nebo tam vzniknout takzvaná krystalizační centra.
U medu to jsou hlavně drobné krystalky z buněk, kde med už zkrystalizoval a
potom pyl, prach a jiné příměsi v medu. Protože tekutý med je viskóznější
než roztok NaCl, molekuly cukrů jsou mnohem větší a těžší a v medu je těch
cukrů více druhů, trvá krystalizece medů v průměru těch 14 dnů. Obecně
květové medy mají jednodušší složení, proto krystalizují rychleji, většina
medovicových medů mimo melecitózních krystalizují pomaleji.
Med v supermarketech je zahřátý, takže krystalky se rozpustí a je
přefiltrovaný, takže pyl a případný prach je odstraněn.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "jkala" <pepa.kala/=/volny.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, July 20, 2004 10:37 PM
Subject: Re: cukernatění medu


> To nevím, ale silně přehřátý květový med neztuhne ani mně.
> Jen na okraj: protože med obsahuje cukry ( jednoduché i složité ) nemůže
> "cukernatět", med krystalizuje, tuhne. Myslím, že už pouhé používání
správné

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 6630


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Jan Čáp - Včelařský fondán - krystalizace (cukernatění :) cukru
Předchozí:Radim Polášek - Re: Překládání rojů


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu