78159

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



R. Pol�ek (85.71.180.241) --- 13. 8. 2013
Re: melicitozní med (62080) (62085)

"Vyrobit fluidní sladidlo nebo fluidní základ pro medovinu separací rámku, voští a sladiny ve varu. "

Zní to dobře, ale trochu problém je v tom, že se vyvařuje i propolis a voští.

Propolis tomu dodá nahořklou chuť, nečistoty ve voští, košilky , výkaly mezi košilkami tomu dodají hnědé barvivo a taky další příznačnou chuť.

Výsledek je ten, že na vyvařování není voští jak voští. Světlé málo použité voští může dodat tomu vývaru příjemnou chuť, takže dobrý je i zředěný vývar po dochucení třeba kyselinkou a nasycení CO2 jako třeba docela dobrá limonáda. Některé ty vývary by se daly považovat za určitou analogii kofoly. Na medovinu to bude taky vhodné.

Starší až hodně staré voští tomu dodá velice silnou hnědou barvu, intezívní až ostrou příchuť a taky pěnění při míchání. Některé dávky by snad mohly mít i příjemnou chuť k pití nebo po zkvašení jako medovina, ale spíš to bude nepříjemná chuť. Tam bude na místě spíš to zkvasit a vypálit.

Tolik moje zkušenosti z pár pokusů.
U staršího voští se mně spíš jeví jako vhodnější z hlediska čistoty nevyvařovat či nevyluhovat celé voští ,ale plásty oškrábat do poloviny, dvou třetin a zbytek dát včelám. Stěny buněk jsou totiž čistější než dna buněk , takže "vývar" bude čistší.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 62087


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:vcelka1978 - OddÄ?lky,kyselina mravenÄ?Ă­
Předchozí:Martin Černý - Re: OddĂ??lky a kyselina mravenĂ??Ä?­


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu