75935

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Zdeněk Brentner (90.176.206.3) --- 3. 11. 2012
Re: Ekonomika zacinajiciho vcelare (59235) (59247) (59249) (59250) (59251) (59252)

Pokud se medovina nedolihovává na víc %, (třeba methylem) a nedělá se jí víc než 2000lt, není problém. A nemusí být ani registrace. Spíš hrozí přiznání k dani.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59254


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Aleš Molčík (37.188.228.180) --- 3. 11. 2012
Re: Ekonomika zacinajiciho vcelare (59235) (59247) (59249) (59250) (59251) (59252)

Nemám rád slovo moderní, protože se historie neustále opakuje. V těch knížkách co mám z let 1900 jsou podobné počty o ekonomice pro začínající včelaře a také se stejným výsledkem, jako normálnímu člověku ekonomicky nedostupné v případě pořízení nového zařízení.
Znám to u sebe když jsem začínal, to jsem "potřeboval" každou blbost. Teď jedinou vymoženost co mám je Jenter rámek a to pro úsporu času, abych mohl být v práci. A další věci co plánuji budou v podobném duchu, ale to jsou záležitosti kolem zpracování medu. Kolem medu jsou náklady větší než na samotný chov včel.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59253


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Pol�ek (85.71.180.241) --- 3. 11. 2012
Re: Ekonomika zacinajiciho vcelare (59235) (59247) (59249) (59250) (59251)

Ono náklady na 5 včelstev můžu vypočítat i dost podstatně nad 50 tisíc stejně tak jako zakoupením levně nějakého dědictví po včelaři a vlastní samovýrobou, kde zhodnotím staré dřevo nebo dřevo z vlastního lesa a jako truhlářský kutil bez nároků na vyčíslení nákladů na práci třeba i jenom na 5 tisíc.

Ale jednu chybičku tam podle mně má, a sice přínos za medovinu. Všechno ostatní se dá legálně prodávat, ale medovina bez registrace coby výrobce lihu ne.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59252


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Zdeněk Brentner (90.176.206.3) --- 3. 11. 2012
Re: Ekonomika zacinajiciho vcelare (59235) (59247) (59249) (59250)

Vycházel jsem z jeho údajů ve VF. Svazový časopis je pro mě nedosažitelný. Ale zjišťuji, že autor březnovou diskuzi zohlednil v nových propočtech. I když se moc nepolepšil. Spočítal to stejně tak, aby to vyšlo dle jeho tvrzení, tak nějak "statisticky".

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59251


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Pol�ek (85.71.180.241) --- 3. 11. 2012
Re: Ekonomika zacinajiciho vcelare (59235) (59247) (59249)

Za včelstvo počítá 2000, za úl 2500. To je dá se říct horní hranice ceny, silné včelstvo na začátku května, které zajišťuje okamžitě medný výnos a umístěné v novém poněkud dražším úlu.
Teoreticky to je správně, realita je, že včelař leckdy získá včelstvo tak, že za 200 koupí od souseda včelaře právě složený oddělek s 3 plásty a jeden rok silné včelstvo jen vychovává nebo koupí za 200 včelstvo končícího starého včelaře v 50 let starém úlu.

A na včelstvo počítá 20 hodin práce ročně, to je tak reálné pro včelaře s 2 nebo s 5 včelstvy, který do těch včel skutečně chodí a sleduje je. Při více včelstvech už je tlak snižovat spotřebu práce, tam nakonec "včelař" jen přehazuje bedničky nástavků , točí med a dávkuje do sklenic, s vlastními včelami prakticky nepracuje.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59250


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Zdeněk Brentner (90.176.206.3) --- 3. 11. 2012
Re: Ekonomika zacinajiciho vcelare (59235) (59247)

Je správná? Asi jsi se řádně nezačetl do "ekonomiky" autora. Pokud je to stejné, to co v březnu s deseti včelstvy, tak nákup jednoho včelstva 3000Kč. Za blbost se platí. Pracovní čas na jedno včelstvo 25 hod. To by Kolomý musel vzít deset brigádníků na 10hod prac. dobu a devět měsíců v roce. To že počítá dojezd na včelnici a přitom by tam jel stejně na chalupu, i když asi míň krát. Navíc nekalkuluje s případnými ztrátami.
Obyčejný člověk, který si udělá spoust věcí sám, se do tohoto modelu nehodí, protože tím snižuje cenu medu.
Cenu kterou stanovil právě ten vidlák.
Je to taková Kalouskova ekonomika, co by bylo, kdyby bylo, a co bych rád?
Naprosto, ale s tebou souhlasím, co se týká běžného člověka. Smutný je, že "ekonomiku" neprezentuje "běžný člověk".

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59249


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Pol�ek (85.71.180.241) --- 3. 11. 2012
Re: Ekonomika zacinajiciho vcelare (59235) (59247)

A ostatně 50 tisíc Kč je jen o trošku víc než dva průměrné měsíční platy.
Takže když se řekne , že vstupní náklady na včelaření s 5 včelstvy jsou o trošičku víc než dva průměrné měsíční platy, zní to podstatně přijatelněji než těch 50 tisíc?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59248


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Pol�ek (85.71.180.241) --- 3. 11. 2012
Re: Ekonomika zacinajiciho vcelare (59235)

Ta kalkulace je formálně správná.
Jenže je dělaná teoretikem od stolu, protože platí jen pro vidláka, který sáhne do peněženky a koupí všechno nové, případně všechno speciálně určené pro včelaření..
Běžný člověk se snaží snížit náklady a tak hledá, kde by co koupil použité nebo třeba z dědictví levněji.
Běžný člověk taky ví, že se obor prvních pár let bude učit a tak prvních pár let nebude počítat pracovní čas. A často drahé zařízení, určené speciálně ke včelaření a tudíž oproti levnějším třeba bez chyb a kompromisů, bude pořizovat až po těch pár letech.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59247


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Kapoun (212.96.187.90) --- 3. 11. 2012
Re: Včelaří, neobchodníci nepodnikatelé (59190) (59217) (59219) (59236) (59238) (59239)

Také se mi slovo "moderní" v souvislosti se včelařením moc nezamlouvá. I proto neodebírám Moderního včelaře. Podle mne by se spíše hodilo slovo "pokrokový", ale to by se zase někomu mohlo zdát slovo zprofanované.
Jiří je asi tak trochu provokatér, asi sám neprozradí zda včelaří a kde a za kolik prodává med aby šel příkladem.
JosPr mne překvapil, když v souvislosti s článkem o ekonomice začínajícího včelaře píše, že doufá, že to bude číst málo včelařů (asi že by je to odradilo. Protože jsem měl dojem, že razí heslo: čím méně včelařů, tím lépe (pro ostatní). Příroda je ale asi spokojena když je převčeleno, protože jsou dobře opyleny všechny rostliny.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59246


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Zdeněk Brentner (90.176.206.3) --- 3. 11. 2012
Re: Ekonomika zacinajiciho vcelare (59235)

U studovaného člověka se předpokládá jistá úroveň myšlení.To však není případ autora. Již 2.3.2012 s podobnými počty exeloval na VF. Teď jen "změnil působiště", upravil počet včelstev a dál se považuje za "cenového" odborníka s 2 letými zkušenostmi. Člověk, který perfektně(díky vysokým nákladům) zrekonstruoval starý včelín, ale s názory žije v jiném světě, nakonec přizná, že mu podobné špičkování působí vcelku radost.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59245


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

T.Polách (93.99.69.80) --- 3. 11. 2012
Re:statistika (dekrystalizátor medu)

Přístup k tomu budou mít zemědělci (možná omezeně)


Tedy kdo bude garantovat a položí hlavu na špalek, že se tyto citlivá data nedostanou ven

T.P





Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59244


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek HubaÄ? (e-mailem) --- 2. 11. 2012
Re: vÄ?elaĹ?stvĂ­ (59240)

ano Radek


---------- Původní zpráva ----------

Od: pavel <e-mail/=/nezadan>

Datum: 2. 11. 2012

Předmět: včelařství
"Dobrý den přátelé včelaři,došlo vám listopadové včelařství?"

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59243


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

KaJi (88.101.45.181) --- 2. 11. 2012
Re: Včelaří, neobchodníci nepodnikatelé (59190) (59217) (59219) (59236) (59238) (59239)

Tak nějak nemám rád slovo MODERNÍ. Většina světa nebo aspoň Evropy včelaří v Langstrotech a nebo Dadantech. Optimal je záležitost ČR. Tím nechci jednu sestavu vyzdvyhovat a druhou zavrhovat. Všechno jsou to tenkostěné sestavy a podle mě pro kterou se rozhodnu je naprosto jedno.

----
Kolegovi to myslím bylo taky jedno, on to porovnával s takovými pěknými zateplenými, palubkovými, s plným neoddělitelným utepleným dnem úly. Hlavně když jsou uteplená hoblinami a dobře těžké, hlavně na jaře od vlhka aby se blbě kradli.

:-)

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59242


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

KaJi (88.101.45.181) --- 2. 11. 2012
Re: statistika (dekrystalizátor medu) (59234)

Příteli Ondřeji V.

několik aktivních bl... z údolí dutých hlav, již věc dala do pohybu.

Takže dočkejte času všechno bude !
T.P
---------
Nevím jestli dobrá zpráva, ale mapa prý nebude veřejná, jen pro státní správu.

Pokud je kolega z Libereckého kraje, tam je ale bez ptaní včelařů na krajském webu. Nebo byla, včetně VD v zimní měli pod označením "Onemocněšní varoázou". :-)

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59241


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

pavel (82.100.0.70) --- 2. 11. 2012
včelařství

Dobrý den přátelé včelaři,došlo vám listopadové včelařství?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59240


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Aleš Molčík (37.188.232.200) --- 2. 11. 2012
Re: Včelaří, neobchodníci nepodnikatelé (59190) (59217) (59219) (59236) (59238)

Tak nějak nemám rád slovo MODERNÍ. Většina světa nebo aspoň Evropy včelaří v Langstrotech a nebo Dadantech. Optimal je záležitost ČR. Tím nechci jednu sestavu vyzdvyhovat a druhou zavrhovat. Všechno jsou to tenkostěné sestavy a podle mě pro kterou se rozhodnu je naprosto jedno.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59239


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (217.77.165.49) --- 2. 11. 2012
Re: Včelaří, neobchodníci nepodnikatelé (59190) (59217) (59219) (59236)

Zkuste se na to Jiri podivat z jineho pohledu.Par let se muj prodej medu v drobnem pohybuje kolem 2t,mam li je.Bylo to tak,kdyz jsem daval za 80,pak za 100 a stejne,kdyz jsem sel na 110 nebo 120,i kdyz jsem byl drazsi nez okoli,ktere brzy dorovnalo.Ted hypoteticky nasadim cenu 150 a vys.Co se stane?Prijde zakaznik pro 10 kilo na nez je rocne zvykly,bude pocitat ze zaplati 1000 kc,tuto castku je taky ochotny rocne do medu investovat.A BUM.Cena bude o 50% vyssi,logicky si vezme medu min,opet v relaci 1000 kc,bude setrit.Tim klesne muj prodej,2t neprodam,i kdyz financne na tom budu stejne.Pak mam 2 moznosti.1 nepotrebuju vsech 30 vcelstev,protoze jejich med nedokazu prodat ze dvora.Nebo za 2.jsem nucen hledat odbyt jinde,tim padem vyradit jine vcelare ze hry.Proto radsi primerene nizsi cenu a prodej veskereho medu v drobnem.Pokud uznam,ze nedokazu mit naklady na soucasne urovni,pak zvysim primerene cenu.JosPr

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59238


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JIří (89.235.0.6) --- 2. 11. 2012
Re: Včelaří, neobchodníci nepodnikatelé (59190) (59217) (59219) (59236)

Ještě prosím jednu drobnost pro alespoň 1 včelaře ze sta, který by se chtěl připojit do MODERNÍHO Českého včelaření, které by nám svět záviděl, pro svoji, jednoduchost, efektivnost a konkurenceschopnost.

Návod,

objevit objevené, vymyslet vymyšlené. Oprašte prosím knihy z 80 let. Viz Nástavkové včelaření, kočujeme se včelstvy, úlová soustava Optimal a jiné od velkých praktiků, a velkých učitelů, Viz Žák, Rasocha, Ptáček, Čermák a všichni kolem na svou dobu extrémně pokrokového klubu nízkonástavkového včelaření v Brně.

Začátečníci, tohle je směr, kterým se musíte vydat a investovat své prostředky a čas, protože tahle modernost se vyplatí a bohatě se zaplatí, Vše jiné, viz hobra,tachov, inovovaný tachov, 39x24 x 11 rámků v úle nebo "mraky" úlovým měr na stanovišti viz. kombi systémy, to je jen velké zamrznutí, svět jde dál a v Evropě nesmíme zústat stát nebo ještě húř, nevědět jak dál...

Osobně si myslím, a je to jen můj názor, chlapi z brna to měli velice dobře vymyšlené, a myslím si že základy budování velkých ekonomicky stabilních farem byly vymyšleny právě tam, u Brňáků, však taky na ty schůze nejezdili Rakušané jen na řízek, ale na novou technologii včelaření. Nízkonástavkový úl, na který se uzpúsobila technologie včelaření, v našich středoevropských poměrech, to bylo tehdy bomba, úl se zkopíruje, ale technologie, byla novinka, takže takový výhled do minulosti.

Proto mladí musí čuchnout k pokrokovým včelařům jinak budou šaškovat s budečáky a kleštěmi, nebudou moderními včelaři, budou za státní, krajské a evropské dotace kupovat staré překonané zboží, nebudou MODERNÍ Včelaři, ale budou jako BRTNÍCI, musí o level výš, produkce v nízkonástavkových úlech.... to je levná, snadná a konkurenceschopná produkce, drahá investice ale extrémně návratná, lepší než zajištěné podílové fondy, věřte mi

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59237


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JIří (89.235.0.6) --- 2. 11. 2012
Re: Včelaří, neobchodníci nepodnikatelé (59190) (59217) (59219)

Jsem rád, že se kolem CENY MEDU roztrhla taková diskuse,


Je to jak se zaměstnanci, 100 zaměstnanců, vám řekne 1000 důvodu, proč to nejde, a 5 vám řekne cestu a jak nejlíp něčeho dosáhnout.

Polsko je velice silný agrární stát, hodně lidí zaměstnaných v zemědělství a malá výměra farem, žádné investice ale díky levné pracovní síle velká konkurence... S masem a potravinami konkurence, ale s medem velký dovozce. Vypisoval jsem ceny baleného medu a byl jsem hrubě nepochopen.

Velký dovozce a drahý med s porovnáním s námi.
Rzepakowy: Řepka
1.250 kg – 28 zł
0.400 kg – 14 zł

Malinowy:
1.250 kg – 40 zł
0.400 kg – 20 zł

Celkově se do polska doveze 5594 t medu. TOP 3 vývozci do polska je s 35 % čína, z 18 % Ukrajina a z 13 % Česká republika. Polsko vyveze celkem 729 t medu. Vydíte tu spotřebu dovoz a vývoz ???? .... z 729 t míří 45 % do německa, 14,5 % do česka a 11 % do francie.

O průměrných mzdách je to zase nepochopení. Polsko je o fous chudší než my a spotřebuje se tam hodně medu. Řecko je bohatší než my a sní se tam nejvíc medu v Evropě a pokud tak jako turista vyjedete a kupte si tam med. Za 80 Korun to nebude.
Rusko je chudší než my a med je tam 8x dražší než máslo, takže si myslím že zhazovat naše býdné a včelařsky ustrašené ceny na průměrnou mzdu je kravina, protože Ani rusko, ani Polsko nejsou bohatší než my. Je to o určité rozvinutosti a povědomí o ceně potravin, Viz med od echt německého včelaře nebo echt švýcarského. Známá ze 40 let provdaná do německa a vždy když s manželem přijede, odjíždí i s medem, protože prý v německu v supermarketu je to hnusný med z celého svět a u německého včelaře je to dražší, že si radši koupí v česku za čtvrtinu kvalitu....

Ohledně politické garnitury, která říká že se zde máme dobře, tak to je jen hloupost našich voličů, že jí to žereme. U nás se začalo říkat, že stát je nejhorší vlastník, jednu čtvrtinu wolkswagenu vlastní německý stát, který koupil českou škodovku a po pořádku a investicích odsává z česka svoje právoplatné dividendy, a češi jsou zhrbeni a makají jak šroubci, aby se obyvatelé německa měli dobře, takže i my pomáháme zahraničním vlastníkům k lepším zítřkům. Takže tak je to asi s tou produktivitou a něčím takovým.

Proto produkujme nejkvalitnější medy na světě a nebojme si říct férovou cenu, obor ocení peníze, které se nemusí zkonzumovat, ale proinvestovat i za pomoci evropských dotací do lepšího zdravotního stavu, do techniky, stanovišť, strojů a zařízení a bude se nám lépe včelařsky žít.
Férová kvalita, za férovou cenu, nemusíme prodávat jak argentinci nebo číňani sladkou vodu zastabilizovanou chloramfenikolem obarvenou karamelem. MEDU zdar!

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59236


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (217.77.165.49) --- 2. 11. 2012
Ekonomika zacinajiciho vcelare

Kalkulace ing.M.Huly v poslednim vcelarstvi mi taky vyrazila dech.Pri 5 vcelstvech pocatecni investice 50 000kc je hodne zvlastni a navratnost pocatecni investice pri 5 vcelstvech 21 let je primo otresna.Naprostou dorazkou je vsak autorovo tvrzeni,ze pokud si vcelar nektere vstupy vyrobi sam,samovyroba bez pouziti dotace ho vyjde draho.(zapocita li cenu sve prace-cas).Tak nevim.Vyrobim li si 5 ulu sam rekneme po 1000 je drazsi nez autorem uprednostnovany nakup 5 ulu po 2500 kc.Zvlastni pocty.Asi nesmi byt clovek ekonom,aby setril vlastni kapsu..Doufam,ze to moc zacinajicich necetlo! JosPr

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59235


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

T.Polách (93.99.69.80) --- 2. 11. 2012
Re:statistika (dekrystalizátor medu)

Příteli Ondřeji V.

několik aktivních bl... z údolí dutých hlav, již věc dala do pohybu.

Takže dočkejte času všechno bude !
T.P

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59234


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

OndrejV (62.245.116.245) --- 2. 11. 2012
Re: statistika (DekrystalizĂĄtor medu) (59191) (59215) (59216) (59218) (59232)

Dobry den,

kde se da najit seznam umisteni (a pocet) vcelstev v dane lokalite?
Zkousel jsem na netu hledat, ale bez uspechu.

Dekuji

OV

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59233


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Josef (90.178.59.182) --- 2. 11. 2012
Re: DekrystalizĂĄtor medu (59191) (59215) (59216) (59218)

Nechci polemizovat o složitosti pastováni medu , můj příspěvek je zkušenost/tak to dělám já/. Za malý peníz solidní produkt.Kolík je chovatelů v z počtem do 20 včelstev si můžeme dočíst ve statistice. Pro tyto chovatelé je důležité držet vstupní náklady na nízké úrovni. Ke kvalitě pastovaného medu. Zákazník kterému jsem prodal med mi zdělil , že už má zkušenosti z pastovaným medem a můj je udájně lepší. Sice to potěší ale jsem oponoval ,že medy jsou různého původu a tak nejde srovnávat. Zajímalo mě ovšem pro své poučení srovnání kvality pastování , tento zákazník v tomto hodnocení nebyl schopen najít rozdíl. Pro doplnění tento výrobek byl označen etiketou která naplňuje předpoklad , že med byl pastován profesionálním způsobem.
Já jsem začal včelařit se třemi včelstvy v roce 2008 .Vše kromě medometů , vidličky , plastových nádob a sít jsem si udělal sám. Pomoci oddělků a odchovem vlastních matek jsem navýšil počet včelstev v roce 2011 na 39 plus pár záložních včelstev. V loňském roce dostal začínájící včelař tři včelstva a v letošním roce jiny, dva včelstva zdarma.Pokud bude zájem v takto podpořím v každém roce začínajicího včelaře.
Proč to píši.? Asi je to reakce na článek v posledním čísle
časopise Včelařství. Kde autor vyčísluje náklady začínajícího včelaře. Nechci se pouštět do zpochybňování čísel. Kdybych dnes začínal , určitě pod dojmem tohoto článku bych řadů včelařů nerozšířil.
Vím , že jsem ujel z tématu ale předchozí postřehy byly o udržení nízkých nákladu a dodrženi kvality medu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59232


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Kapoun (212.96.187.90) --- 2. 11. 2012
Re: Re: vosk.. (59221)

Té větě vůbec nerozumím. Připadá mi to jako použítí překladače např. z němčiny do češtiny.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59231


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gusto (195.98.10.1) --- 2. 11. 2012
Re: DekrystalizĂĄtor medu (59229)

práve to ešte neviem,tekutý či pastovaný by som vedel v zimných mesiacoch v takom množstve predať za cca 2mes.ale či sa ludia naučia aj na skryštalizovaný,to neviem,práve tou nižšou cenou(ktorá je pritom celkom zaujímavá)by som ich chcel presvedčiť :-) Beriem to ako výzvu do budúcnosti..Momentalne ale riešim iné problémy,aby som nemusel pol roka posielať od domu ludí preč s tým že už nemám,tak som stopol viac odbytových kanálov ktoré som mal..Zákazík = drobní odberatelia 950g balení..(v mizivom percente balím aj 5kg a 0,5 kg..Ale je celkom možné že ľudia nebudú moje predstavy akceptovať,a budem pokračovať tak ako doteraz,pastovanie,termokomora..:-) Nič hrozné sa tým nestane..

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59230


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 2. 11. 2012
Re: DekrystalizĂĄtor medu

 
From: "gusto"
..Zákazník dostane surový med,čiže max.kvalitu za nižšiu cenu,ako
med,s ktorým sa budem naťahovať cez termokoru..a ako pozorujem ľudí,v akej
veľkej miere ich zaujíma cena(a do budúcna to bude ešte výraznejšie),tak
tomu dávam celkom šancu..Pár ľudí mám takých,ktorí trvajú len na mede
priamo z medometu,ale to je mizivé percento..viac ako robeniu osvety,dávam
šancu tej nižšej cene a jednoduchému vysvetleniu-med je lacnejší preto,lebo
som ušetril na energii ked som ho neroztápal..5? tekutý a 4,5?
skryštalizovaný..výhodu by som videl aj v tom,že uskladniť napr.2t v
pohároch,zaberie oveľa menej miesta než v kanvách..


------------------------------

Za jaký časový úsek 2 t kryst. řepky ve skle po 4,5 E prodáte ?
 
Kdo bude zákazník ?
 
T.P

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59229


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 2. 11. 2012
Re: vosk.. (59209) (59223) (59226)

Podle bodu 2 jsem před mnoha lety rozšiřoval chov ze 6 úlů na 30 během 1 sezóny v dalším roce jsem již od všech vytáčel a všchno jen za svých zdrojů jen 1 matku jsem rok před tím koupil. Byl to sice pracovně záhul ale podařilo se to. Jo a měl jsem pro začátek jen asi 1Kg mezistěn.

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: KaJi <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: vosk..
> Datum: 02.11.2012 08:15:00
> ----------------------------------------
> To vůbec nemusíš kupovat 1) Kup rovnou mezistěny. První vosk budeš mít pak
> ze stavebních rámků. 2) dále ho získáš využitím divoké stavby bez mezistěn.
> Dávají se mezistěna nebo plást střídavě s prázdným rámkem. nebo se
> mezistěny řežou po uhlopříčce a vkládají se do rámku střídavě.
>
> pepan
>
> -----------
>
> Zřejmě nastal nějak nedostatek vosku, protože vloni někteří obchodníci
> omezili prodej a jen vyměňovali.
>
> Druhak je zde určitý rozdíl mezi výkupní cenou vosku plus cenou výměny a
> cenou za hotové mezistěny. Minimálně zde hraje roli DPH za vosk co se
> objeví v ceně hotové mezistěny.
>
>
>
> Karel
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59228


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 2. 11. 2012
Re: Dekrystaliz?tor medu (59178) (59181) (59183) (59184) (59186) (59208) (59210) (59212)

dekrystalizátor; je to jazykově stejně špatné pojmenování. Předpona "de" znamená něco co odstraňuje to co pojmenovává slovní kmen tedy, krystalizaci. to se však neděje, krystaly se neodstraní, jen se jejich struktura spojení rozbíjí. Jen jejich rozpuštění krystaly odstraňuje.
Z toho vyplývá, že jedině rozpouštění je vlastně dekristalizace. Správně by to měl být "rozrušovač,nebo ještě lépe rozmělňovač".

pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: JosPr <JozaProchazka/=/seznam.cz>
> Předmět: Re: Dekrystaliz?tor medu
> Datum: 01.11.2012 18:50:18
> ----------------------------------------
> Stoceni produkce primo do sklenic,byt pouzivad vice 5 kilovky nez kilovky
> je obrovska uspora,zvlast ted,kdyz uz doma topim.Nastavim med na
> radiator,nasadim polystyrenovy futral,a nahazu polena do kotle.Zadne vydaje
> za frezy nebo spiraly,zadne ryti v sudu,zadna elektrina.Naklady na
> "dekrystalizaci"(otresne slovo) medu se rovnaji nule.JosPr
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59227


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

KaJi (90.179.243.173) --- 2. 11. 2012
Re: vosk.. (59209) (59223)

To vůbec nemusíš kupovat 1) Kup rovnou mezistěny. První vosk budeš mít pak ze stavebních rámků. 2) dále ho získáš využitím divoké stavby bez mezistěn. Dávají se mezistěna nebo plást střídavě s prázdným rámkem. nebo se mezistěny řežou po uhlopříčce a vkládají se do rámku střídavě.

pepan

-----------

Zřejmě nastal nějak nedostatek vosku, protože vloni někteří obchodníci omezili prodej a jen vyměňovali.

Druhak je zde určitý rozdíl mezi výkupní cenou vosku plus cenou výměny a cenou za hotové mezistěny. Minimálně zde hraje roli DPH za vosk co se objeví v ceně hotové mezistěny.



Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59226


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(89.203.176.19) --- 2. 11. 2012
Re: DekrystalizĂĄtor medu (59191) (59215) (59216) (59218)

Vytvořil jsem si svůj způsob, který mi vyhovuje pro deset včelstev.V nádobě na dozrávaní medu nejsou žádné otáčivé elementy ani ložiska, protože využívá jen odstředivé síly, a spolehlivé asynchronní motory s automatikou. Umožňuje dozrání medu, snížení obsahu vody a vznikne hladký pastózní med podobný pastovanému. Nevhání se vzduch vrtačkou do medu způsobem jak to dělají včelaři. Nádoba po dobu zrání je uzavřená. Při pohledu do nádoby je vidět na nezralém medu vrstvy hustého a řídkého medu. Musí se hlídat tuhost medu, a při správné tuhosti stočit do láhví.Zákazníci, kteří to znají si stočí med do svých láhví.
http://leteckaposta.cz/791380987
B.V.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59225


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Šimko (88.83.187.3) --- 2. 11. 2012
Re: Dekrystaliz?tor medu (59178) (59182)

Je to jednoduchý. Nepastuju med v době, když začíná krystalizovat. To znamená několik dní po sobě ho pravidelně míchat, ale počkám až zkrystalizuje a pak ho rozšlehám míchadlem. Výsledek je stejnej a míchám jen jednou. Ale musím mít silnější mašinu.
Ať to bzučí

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59224


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 2. 11. 2012
Re: vosk.. (59209)

To vůbec nemusíš kupovat 1) Kup rovnou mezistěny. První vosk budeš mít pak ze stavebních rámků. 2) dále ho získáš využitím divoké stavby bez mezistěn. Dávají se mezistěna nebo plást střídavě s prázdným rámkem. nebo se mezistěny řežou po uhlopříčce a vkládají se do rámku střídavě.

pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Vasek731 <Pejchalovi/=/atlas.cz>
> Předmět: vosk..
> Datum: 01.11.2012 17:34:31
> ----------------------------------------
> Přeju pěkný večer.Koupím včelí vosk.Začínám a tak nemám na výměnu za
> mezistěny. Tak kdyby byl někdo v okolí Vodňan,Písku,Týn nad
> Vltavou,Strakonic kdo má nějaký navíc tak mi dejte prosím zprávu na
> Pejchalovi/=/atlas.cz.Díky moc
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59223


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

KaJi (90.179.243.173) --- 2. 11. 2012
Re: DekrystalizĂĄtor medu (59191) (59215) (59216) (59218)

gp:
Opravdu nějaký článek v zájmovém časopisu lze brát jen jako zajímavost. Obor výroby a balení krystalického medu je propracovanější než si někdo může myslet._gp_
---------

Možná byl autor inspirován přednáškou Dr.Kramlera o jeho expedici do Jižní Ameriky - popisoval jejich návštěvu v jedné "homogenizační firmě".

Ta skladovala med a vyráběla myslím 20t. dávky stejného medu pro mez.obchod - baliče.
Tam byl med v sudech předehřát a pak velkou frézou - šnekem o průměru sudu vyvrtán ze sudu aby se pak ohříval s vyšší teplosměnnou plochou a za míchání v "trukách a nádržích".

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59222


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek HubaÄ? (e-mailem) --- 2. 11. 2012
Re: Re: vosk..

Jde o to jestli chce ude trvat v podstatě celou sezónu vybudovat dílo,
záleží, jak na tom tedy je s ním.

Radek


---------- Původní zpráva ----------

Od: Ale Molčík <e-mail/=/nezadan>

Datum: 2. 11. 2012

Předmět: Re: vosk..
"Když jsem začínal a nebyl vosk na výměnu a mezistěny bez výměny vosku jsou

drahé, tak jsem šetřil a mezistěny úhlopříčně půlil. Na to, aby včely

postavěly dílo přesně v rámku jim stačí i 1cm proužek u horní loučky. V

rámci úspor bych šel klidně touto cestou."

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59221


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Aleš Molčík (37.188.225.16) --- 2. 11. 2012
Re: vosk.. (59209)

Když jsem začínal a nebyl vosk na výměnu a mezistěny bez výměny vosku jsou drahé, tak jsem šetřil a mezistěny úhlopříčně půlil. Na to, aby včely postavěly dílo přesně v rámku jim stačí i 1cm proužek u horní loučky. V rámci úspor bych šel klidně touto cestou.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59220


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

lokvenc.petr (e-mailem) --- 1. 11. 2012
Re: Včelaří, neobchodníci nepodnikatelé (59190) (59217)

Jenom lehce na okraj - sami se čertíme, když naši představitelé vysvětlují,
jak se máme dobře v porovnání se západními cenami - a neberou v úvahu
rozdílnou kupní sílu obyvatelstva... :-)
S pozdravem Petr.

-----Původní zpráva-----
From: gp
Sent: Thursday, November 01, 2012 9:42 PM
To: Včelařský mailing list
Subject: Re: Včelaří, neobchodníci nepodnikatelé


...je s podivem, jak si český včelař neváží své práce, viz prodej medu za
100
Kč. V německu drobný včelař prodává med na tržnici za 6 ojro, tj 6*25 = 150
Kč, a kde jsme my, ani ne na stovce.... síla, tak podhodnocená produkce...
Jo, pardon, těch 6 euro je za 0,5 Kg...

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59219


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gp (93.92.52.23) --- 1. 11. 2012
Re: DekrystalizĂĄtor medu (59191) (59215) (59216)

Dekrystalizace - rozbíjení krystalizovaného medu je náročná věc pro balení.

Prvotně je důležité zapravit minimum vzduchu do hmoty, což podle informací co tu byly podány nesplňuje nějaká metla nějakého míchadla a tudíž nebyl splněn základní požadavek kvůli stabilitě medu v obalu.

Nějaká vrtačka co se za chvíli spálí je dětská hračka.

Lidé, co se zabývají balením rozbitého medu, musí mít kontinuální přísun medné suroviny na linku.

Co balení se týče v Oboře jsem viděl kdysi mramorové válce - práce dost náročná, rýčem to pracovník háže ze sudu mezi dva kamenné válce asi 40 cm v průměru, stěrky to stírají a docela složitá balička to balí do peřinek po několika gramech medu.

V dolských materiálech, který je většinou ofocený odjinut jsem viděl vanu s míchadly, takové ruchadla z nerezových těžkých pásnic co zozráželi v malém úhlu med ve vaně ze strany do strany.

Krystalizovaný med je ale jednodušší rozpustit a znovu naočkovat tou přesnou krystalickou strukturou, kterou potřebujeme, např. od velmi jemné přes střední až po hrubé krystaly. Krystalizace se tak dá řídit a je to mnohem levnější varianta ve smyslu jednoduché přípravy.

Opravdu nějaký článek v zájmovém časopisu lze brát jen jako zajímavost. Obor výroby a balení krystalického medu je propracovanější než si někdo může myslet._gp_


............
Josef (90.178.59.182) --- 1. 11. 2012
Re: DekrystalizĂĄtor medu (59191) (59215)
Dovětek. Pastováni ve stejné nádobě . V příhodnou dobu začít občas promíchávat pomoci vrtačky a nerez míchadla med . Za pár dnu naplnit do sklínek. Není patrný rozdíl mezi medem pastovaným vrtačkou s míchadlem za pár korun a pastovaným medem na zařízeni za desitky tisíc kč.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59218


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gp (93.92.52.23) --- 1. 11. 2012
Re: Včelaří, neobchodníci nepodnikatelé (59190)

Co tedy radíte JIří. Ekonomika prodeje medu není zadarmo, tedy jestli jste se dobral alespoň k tomuto bodu. A Polsko a Německo také nechte napokoji. Žijeme v ČR, tak raďte jako by jste byl v Česku a ne jak zpromnutím ovcám když bača není doma. Vše dobré. _gp_

...........
JIří (89.235.0.6) --- 1. 11. 2012
Včelaří, neobchodníci nepodnikatelé
Zdravím,

je s podivem, jak si český včelař neváží své práce, viz prodej medu za 100 Kč. V německu drobný včelař prodává med na tržnici za 6 ojro, tj 6*25 = 150 Kč, a kde jsme my, ani ne na stovce.... síla, tak podhodnocená produkce... Jo, pardon, těch 6 euro je za 0,5 Kg.

Ceny v polsce jsou taky zajímavé jen upřesním zlotý je kolem 6 korun.

Rzepakowy: Řepka
1.250 kg – 28 zł
0.400 kg – 14 zł

Malinowy:
1.250 kg – 40 zł
0.400 kg – 20 zł

DObrý ne, taky bychom my včelaři v česku mohli začít chtít dělat ekonomivu výroby medu, né? A ne to všechno nechávat obchodníkům... Z česka je slyšet jen nářek, nejsou peníze, nejsou mladí včelaři nejsou investice... Co vy na to? Kdy jindy si nechat zaplatit práci, než v době velké neúrody...

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59217


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Josef (90.178.59.182) --- 1. 11. 2012
Re: DekrystalizĂĄtor medu (59191) (59215)

Dovětek. Pastováni ve stejné nádobě . V příhodnou dobu začít občas promíchávat pomoci vrtačky a nerez míchadla med . Za pár dnu naplnit do sklínek. Není patrný rozdíl mezi medem pastovaným vrtačkou s míchadlem za pár korun a pastovaným medem na zařízeni za desitky tisíc kč.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59216


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Josef (90.178.59.182) --- 1. 11. 2012
Re: DekrystalizĂĄtor medu (59191)

Stará lednička je zdarma , stačí vykuchat a namontovat topné těleso s termostatem a ventilátor .Při šetrném ohřevu 40 kg rozehřáto za dva dny. Náklady 1000 kč. Josef

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59215


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

PHolub (178.248.56.32) --- 1. 11. 2012
Re: DekrystalizĂĄtor medu (59191) (59194) (59196) (59200) (59201) (59202) (59203) (59205)

Zkus se Karle podívat na tohle, podlahové topení nesmí být teplejší než 45°C
http://www.ekotermpraha.cz/katalog/topne-kabely-2/odporove-topne-kabely-10-4/topny-kabel-devi-dtie-10-40m-400w-100.html

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59214


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Martin (213.226.245.20) --- 1. 11. 2012
Re: Dekrystaliz?tor medu (59178) (59181) (59183) (59184) (59186) (59208) (59210) (59212)

Naklady na "dekrystalizaci"(otresne slovo) medu se rovnaji nule.
___________________________

Jenže jestli jsem to dobře pochopil, u dekrystalizace by mělo jít o trvalé rozrušení krystalické struktury medu (jako u pastovaného medu), a to bez nutnosti jeho rozehřívání. Vámi prováděná "dekrystalizace" rozehřátím medu povede zanedlouho k nové krystalizaci, žel struktury ještě hrubší, než byla před ztekucením.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59213


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (217.77.165.49) --- 1. 11. 2012
Re: Dekrystaliz?tor medu (59178) (59181) (59183) (59184) (59186) (59208) (59210)

Stoceni produkce primo do sklenic,byt pouzivad vice 5 kilovky nez kilovky je obrovska uspora,zvlast ted,kdyz uz doma topim.Nastavim med na radiator,nasadim polystyrenovy futral,a nahazu polena do kotle.Zadne vydaje za frezy nebo spiraly,zadne ryti v sudu,zadna elektrina.Naklady na "dekrystalizaci"(otresne slovo) medu se rovnaji nule.JosPr

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59212


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

JosPr (217.77.165.49) --- 1. 11. 2012
Re: Včelaří, neobchodníci nepodnikatelé (59190)

Mame ceske platy,ceske duchody,ceske ceny a ceskou kupni silu obyvatelstva a med budem prodavat za zahranicni ceny?100-120 kc za kilo je rekneme prijatelna cena pro prodavajiciho a hlavne pro kupce.Pokud by kazdy vcelar dokazal dostat mezi lidi svoji produkci za onu stovku,bez zbytecneho ziveni vykupcu medu,bylo by dobre a nepochybne by to zvedlo i spotrebu kvalitniho medu v CR.Nikdy jsem do vykupu nedal ani gram a podnikatelem stylu urvat co muzu byt nechci.Ze 100 za kilo mam slusny profit,a z letosni "neurody" mam novy medomet bez skemrani o dotaci a dost zbylo.Jak si tn kdo udela,tak to ma...Nenazranost je prvni krok k neuspechu v kazde cinnosti,ve vcelareni zvlast.JosPr

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59211


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gusto (195.168.238.241) --- 1. 11. 2012
Re: Dekrystaliz?tor medu (59178) (59181) (59183) (59184) (59186) (59208)

S myšlienkou,že časť medu naplním do pohárov priamo po vytočení a budem ho ponúkať skryštalizovaný sa pohrávam už cca 2roky..a som rád,ako vidím,že niesom sám..Zákazník dostane surový med,čiže max.kvalitu za nižšiu cenu,ako med,s ktorým sa budem naťahovať cez termokoru..a ako pozorujem ľudí,v akej veľkej miere ich zaujíma cena(a do budúcna to bude ešte výraznejšie),tak tomu dávam celkom šancu..Pár ľudí mám takých,ktorí trvajú len na mede priamo z medometu,ale to je mizivé percento..viac ako robeniu osvety,dávam šancu tej nižšej cene a jednoduchému vysvetleniu-med je lacnejší preto,lebo som ušetril na energii ked som ho neroztápal..5€ tekutý a 4,5€ skryštalizovaný..výhodu by som videl aj v tom,že uskladniť napr.2t v pohároch,zaberie oveľa menej miesta než v kanvách..

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59210


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Vasek731 (88.100.34.126) --- 1. 11. 2012
vosk..

Přeju pěkný večer.Koupím včelí vosk.Začínám a tak nemám na výměnu za mezistěny. Tak kdyby byl někdo v okolí Vodňan,Písku,Týn nad Vltavou,Strakonic kdo má nějaký navíc tak mi dejte prosím zprávu na Pejchalovi/=/atlas.cz.Díky moc

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59209


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Martin Olsak (e-mailem) --- 1. 11. 2012
RE: Dekrystaliz?tor medu (59178) (59181) (59183) (59184) (59186)


Gupa mi v tomto pripade mluvi z duse, presne tak se to snazim delat.

Mol

-----Original Message-----
From: gupa
...
Asi nejméně problémový způsob je, zabalit med rovnou do malého balení a
zákazníkovi vysvětlit, že cena je nižší proto, že nemám vícenáklady na drahé
balení a že med byl zabalen ihned po odstředění a nijak krom cezení
neupravován._gp_ .

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59208


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Kapoun (212.96.187.90) --- 1. 11. 2012
Re: Včelaří, neobchodníci nepodnikatelé (59190)

Kolik euro je v Německu důchod a klik průměrná mzda?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59207


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Luboš (93.89.144.22) --- 1. 11. 2012
Re: Včelaří, neobchodníci nepodnikatelé (59190)

Zdravím,

rád si nechám poradit, jak prodat med za 100Kč, i když je to podhodnocené. Nechci slyšet nějaké obecné věci bal, etiketa atd. Pokud má někdo zájem, nabízím světlý med po 25kg 85Kč/kg. Jinak spousta zaměstnání je podhodnocena podstatně víc.
A vůbec mám rád takové rady za kolik se má prodávat a kolik co stojí jinde. Prodat můžu jen za to co my zákazník je ochoten dát. A vůbec to nesouvisí s náklady.

Dik za radu Luboš

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59206


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

KaJi (90.179.243.173) --- 1. 11. 2012
Re: DekrystalizĂĄtor medu (59191) (59194) (59196) (59200) (59201) (59202) (59203)

podobná spirála jen o větším průměru je i do sudu, je k vidění třeba v NASA. Vašek.
----


Jo, spolu s dalšími spirálami je k mání na západě od malých průměrů až po ten sudový. Mám jeho menšího bráhu a je to rozdíl od naší spirály v provedení. ALe ten na sud stojí přes deset tisíc.
A je jednoúčelový. Do menší nádoby nejde.


Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59205


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

KaJi (90.179.243.173) --- 1. 11. 2012
Re: DekrystalizĂĄtor medu (59191) (59194) (59196) (59200) (59201) (59202)

Nevymýšlíte již vynalezené?
Já používám topnou spirálu do konví,

------------

Proč?
Jednak ta spirála je na dvě věci, musím mít jednu do konve, druhou do hoboku a je bez termnostatu, takže výkon udělaný na samoregulaci a pokud potřebuji rozmrazit zmrzlý med v sudu, nepoužitelná.
Má příkon 70-80W. V porovnání s topnou spirálou s termostatem - třeba tou co mám do filtrační spirály příkon 500W - je to nebetyčný rozdíl v rychlosti rozehřívání.
Takovou spirálu do sudu - ta už by jej v rozumné době trochu rozehřála, ale 80W - to by bylo na dlouhé týdny.

Na hobok se prodává "kabát" s topným kabelem, ale je to jen na hobok. Takže dostatečně dlouhý topný kabel s výkonem cca 300 až 600 W co se používá na temperaci potrubí atd. by byl univerzální a dal se namotat na cokoli. A k tomu izolace.


Ale nejlepší je, pokud má člověk dost času v sezoně narvat všechen med hned do sklenic. A v zimě jen prodávat.

A pokud potřebuje stekutit, tak kachlová kamna (sálavé teplo)- sklenice za půl dne, hobok s promícháním za dva dny.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59204


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Ducháč Václav (90.180.9.88) --- 1. 11. 2012
Re: DekrystalizĂĄtor medu (59191) (59194) (59196) (59200) (59201) (59202)

podobná spirála jen o větším průměru je i do sudu, je k vidění třeba v NASA. Vašek.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59203


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Sroll Josef (e-mailem) --- 1. 11. 2012
RE: DekrystalizĂĄtor medu (59191) (59194) (59196) (59200) (59201)

Nevymýšlíte již vynalezené?
Já používám topnou spirálu do konví, postaví se na mad v konvi, zapne do zásuvky a druhý den je med tekutý. Nic se nepřehřeje, spirála se postupně propadá až na dno. Pokud konev stojí v chladném prostředí (třeba v garáži), je potřeba konev obalit dekou, jinak se v medu vytaví jen tunel. Nejsem agentem žádných překupníků, ale s touto metodou jsem velice spokojen - množtví práce je nepatrné a po zbytek roku nikde nepřekáží nějaká komora. Pro inspiraci:
http://www.vcelarstvivozdecti.cz/spirala-na-rozehrivani-medu/121
http://www.vcest.cz/obchod/index.php?p=productsList&iCategory=24&sName=Potreby-pro-manipulaci-s-medem

Pepa

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59202


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Aleš Molčík (37.188.248.137) --- 1. 11. 2012
Re: DekrystalizĂĄtor medu (59191) (59194) (59196) (59200)

Topná spirála na rozpouštění medu a PS izolovaná skříň mi rozpouštění vyřešila, 40Kg nádoba do jednoho dne je rozpuštěná. Topné kabely jsou různého průměru a tím i odporu a bez termostatu podle tabulek se vypočítá délka na stanovení konečné teploty. Používal jsem je jako topení do terária pod pískem.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59201


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel (213.168.161.13) --- 1. 11. 2012
Re: DekrystalizĂĄtor medu (59191) (59194) (59196)

Radime, nezapomeň, že než nahřeješ beton, uplyne hodně vody ... Vím o čem mluvím. Obrovské ztráty časové i finanční.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59200


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

T.Polách (93.99.69.80) --- 1. 11. 2012
Re: Dekrystalizátor medu

Pochopitelně.. ,měl jsem na mysli vně kolem sudu. Dovnitř by se asi těžko tento kabel pokud je v něm už kryst. med instaloval.
-----
Případný ušitý kabát lze nahradit styrodurem a spirálu propojenými dvěma tělesy z akumulačních kamen atp.
T.P
-------------

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59199


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Ondrej Vacha (62.245.116.245) --- 1. 11. 2012
Re: DekrystalizĂĄtor medu (59191) (59194) (59195)

Cena vic jak 3000Kc za ten zahrivaci pas mi prijde jako celkem dost proti ruznym zahrivacim spiralam, k videni napr. zde:

http://www.vcelarstvisedlacek.cz/vcelarsky_obchod.php?id=1210113438&cat=vse-pro-ziskavani,-skladovani-a-prodej-medu

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59198


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Pol�ek (85.71.180.241) --- 1. 11. 2012
Topné kabely Re: DekrystalizĂĄtor medu (59191) (59194) (59196)

Topné kabely, třeba o výkonu takových 200 watt, by šlo zalít do betonové podložky o velikosti spodku skříně,ve které se ten med rozehřívá. Při opatrném využívání by takové topné těleso ani nemuselo mít termostat.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59197


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Pol�ek (85.71.180.241) --- 1. 11. 2012
Re: DekrystalizĂĄtor medu (59191) (59194)

"Topné kabely mohou uvolňovat PCB a vidím to určitě na takovou menší prasečinu,"
PCB je už takových 25 let u nás zakázáno, na západě ho zakázali tuším ještě o dalších 10 let dříve.
Ale i tak, běžné topné kabely jsou určené k zalití do betonu, tudíž obsahem toxických látek nebudou dělány pro přímý styk s potravinami ani pro nepřímý styk s potravinami. Takže používat výhradně zvenku nádoby.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59196


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel (213.168.161.13) --- 1. 11. 2012
Re: DekrystalizĂĄtor medu (59191) (59194)

Konzultoval jsem to přímo s výrobcem a topné kabely nedoporučují dávat do medu, právě kvůli případnému vylučování nežádoucích látek. Takže jedině vně nádoby. Co vím, tak komplety na rozehřívání 40kg nádob dělá:

http://www.itiworks.cz/Produkty/Ohrev-nadob-na-med.aspx

dodává Vcest.

Podle mně je nejlepší nerez regulovatelná spirála.

Pavel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59195


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

gp (93.92.52.23) --- 1. 11. 2012
Re: DekrystalizĂĄtor medu (59191)

Topné kabely mohou uvolňovat PCB a vidím to určitě na takovou menší prasečinu, spirála by měla být nerez vhodná do vína. Pro barely je vhodné investovat do buď vodou nebo elekřinou napájené spirály. Elektřinou jdeo částku okolo 12 tisíc. Navíc je vhodné mít ušitý kabát kterým se obleče barel. V zimě se takto může při nižší okolní teplotě med vklidu odpařit, protože je okolní teplota nižší a vzduch tak sušší._gp_

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 59194


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno


Celkem je ve Včelařské konferenci již 75935 příspěvků(zde zobrazeno 61 příspěvků, od č. 59194 do č. 59254)
Několik rad pro badatele v archivu Včelařské konference. Pro zobrazení starších příspěvků (a pro pohyb v jejich frontě) je určeno speciální okno, které je dostupné pod názvem "Archiv Včelařské konference" (příspěvky se v něm zobrazují tak, že nejstarší jsou nahoře a novější dole). Ve frontě příspěvků je možnost se pohybovat příslušnými povely (pro začátek kliknětě na "nejstarší", aby se Vám ukázaly první příspěvky, jimiž konference začíná, a pak klikejte na "novější", čímž se Vám vždy zobrazí várka novějších 60 příspěvků; jednotlivé příspěvky lze na tomto archivním zobrazení číst od horního konce webu (kde jsou starší) a postupovat směrem dolu (kde jsou novější).


Nejnovější - Novější - Starší - Nejstarší






Klikněte sem pro nápovědu