78242

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Kristl Pavel --- 7. 1. 2004
RE: Medovina

> ... medovina nekvasí, kvasí pomalu, nebo se kvašení zastaví.

To je otázka, kterou jsem se zatím nedokázal rozluštit.
Když dělám bylinnou (ochucená odvarem z bylin), vykvasí rychle, po půl roce se dá bez následků pít, po roce je vynikající. Když stejným způsobem dělám perníkovou (odvar z koření, které dáváme do perníků), kvasí podstatně pomaleji (dvakrát tak dlouho). Asi za to může chemie.

> Možná by se dalo opatrně zvýšit procento medu.
Co se týče zbytkového cukru, dávám na 100 litrů asi 45-50kg medu, výsledek je něco přes 90 litrů dobré medoviny.

> ... slyší medovina si vzpomene na lehce páchnoucí sladké lepidlo,
> ... se prodává na Vánočních trhách a ohrne nos.

Přestože poměry jsou stejné, bylinnou mám lehce nahořklou (dobromysl), perníková je na chuť podstatně sladší, ale k lepidlu to má ještě daleko. A přestože ji samozřejmě dělám hlavně pro sebe, mám každoroční předvánoční problém, aby mi něco doma na ty vánoce zbylo.

Zdraví Pavel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 4842


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Jiri Borik - Re: okrasne uly
Předchozí:Jaroslav Malý - Re: okrasne uly






Klikněte sem pro nápovědu