78371
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- R. Polášek (85.71.180.241) --- 12. 3. 2010
Re: Mikroklima v úle (42100) (42131) (42147)
"Nezažil jsem nikdy kvašení v ůle protože v zime je v ůle nizka teplota a to kvasinka nekvasi a když se oteplí tak zásoby včely zpracují. "
Co se s tím občas setkávám, včely sice kvašený cukr zpracují, ale moc jim nejede. Problém vzniká podle mně tím, že se krmí příliš pozdě a zároveň příliš velkými dávkami. Zatímco v srpnu jsou včely schopné bez problémů zpracovat několik litrů roztoku za den, v říjnu a listopadu za běžného počasí je to 0,2 - 0,5 - 0,8 litru roztoku jednou za 2 - 4 - 7 dnů.... Pokud se dává víc, včely zásoby rozpracují a roztahají po buňkách, ale už je nestihnou dát dohromady. Taky samotné včely se hodně vyčerpají, včelstvo potom přes zimu hodně ubude na síle a slabé včelstvo na jaře potom nemá dostatek včel na likvidaci ředěných a kvasících cukerných zásob.
Dokud jen čistě kvasí, není zas tak velký problém, problém nastane, když se do rozvašené tekutiny dostanou plísně a kdovíco ještě. Tomu je třeba předejít, slabším včelstvům je třeba nechat jen tolik rozkvašených zásob, kolik by mohly v rozumné době, řekněme do týdne, 14 dnů teplého předjaří zpracovat, zbylé potom hodit k silným včelstvům. Pomůže taky uteplení.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 42152
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu