78207

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Mensik Josef --- 30. 9. 2003
Re: Va?en? vosku (4090) (4094) (4107) (4108) (4114) (4123) (4136) (4137) (4140) (4159)

Plynovou léhev není třeba kupovat na čerpací stanici zaplatíte jen zálohu
120 nebo 500 Kč a při vrácení lahve vám bude vrácena

Pepan

----- Original Message -----
From: "Jaroslav Vodi?ka" <jar./=/vod.volny.cz>
To: "V?ela?sk? mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, September 29, 2003 2:13 PM
Subject: Re: Va?en? vosku


> V tomto případě píšu za sebe, včelaře , ne jménem firmy, dívám se nato z
> hlediska vašeho, mám osobní zkušenost s tím, že vybudovat z ničeho
včelnici
> a zařízení je velmi drahá záležitost a každý nato nemá, vůbec to není
> jednoduché.
>
> Samozřejmě, plyn je dobrý tam, kde není jiný způsob, ale je laciný, a
> odpadá práce s nějakým dřevem. Vždyť bomba se dá koupit za 150 Kč ( náplň
u
> LPG ) nebo za 300 Kč, tunu cukru jsem s ní rozvařil a stále ještě není
> zatím prázdná, stále hoří.
>
> 1/ Dobré do míst, kde není možnost elektřiny a ve srovnání s ní je to
> úspornější.
>
> 2/ šetří místo a finance, přičemž zvyšuje možnost použití
> ( vyvařování vosku )Já třeba chci vše dělat v přistavené V3S.
>
> Co se týká toho vosku a znehodnocování- asi to bylo špatně pochopeno, vosk
> přece nejde do styku se železem. Absolutně.
>
> 1/ Sud je železný a povrchově upravený včelaři do něj dávají med, barva je
> atestovaná. Sud se dá sehnat za 100 Kč použitý nebo si koupit nový, to je
> jedno. Rozvářím v něm cukr.
>
> 2/ Pokud budu vyvařovat vosk tak kde je psáno, že vosk přijde do styku se
> železem ? Přece vosk teče do nádoby vložené do sudu - vandlík, lavor, co

> vím, velká miska na květináč....plech z trouby...
> Materiál se dá použít laciný smalt nebo plast ( vydrží 100 stupňů, záleží
> jaký ) a tyto výrobky se dají koupit v hypermarketech, lacino. Vadí plast
> vosku ? Myslím že ne. Jde o to, aby to vydrželo tu teplotu, ale to by
mělo,
> potřeba se informovat při koupi, co je to za materiál.Spíše bych volil
> smalt. A tyto materiály mají většinou přímý atest přece na potraviny, jde
> tam stejně jen vosk. Co se týká toho stojánku jestli na tom někomu tak
> záleží tak třeba ať je ze dřeva.
>
> Voda je dole, pára jde nahoru, vosk stéká do nádoby vložené v sudu. Takže
s
> jakým železem že to má přijít do styku, když je i navíc povrchově upravený
> sud ? Tyto dvě nádoby a stojany nad sebou - vleze se tam toho více. rámky
> radiálně ( paprskovitě ke středu, do kruhu ) .
>
> co je fakt :
> A) pořizovací náklady pro rozváření cukru a tavení rámků nepřekročí 4 až
5
> 000 Kč. Dvě mouchy jednou ranou.
>
> B) zkuste si porovnat jiné známé technické řešení cenově včetně času a
> energie a taky místa. Dojdete k zajímavým výsledkům, nevím co by bylo
> lacinější a podstatně lepší, navrhněte někdo. Všude mi to vychází o 3 až
> pětinásobek minimálně více. Nevím, mě to řešení vyhovuje.Jako výrobce bych
> to dělal samozřejmě z kvalitních materiálů a trochu jinak ,ale kdo by mě
to
> koupil ? Vždyť to řešení je vlastně stejné a laciné a mělo by vyhovovat
> všem.
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 4177


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:jan.jindra - Re: Vaření vosku
Předchozí:Nezbeda Martin ( alias NezMar ) - Re: Obaly na med


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu