78207

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Jaroslav Vodička --- 29. 9. 2003
Re: Vaření vosku (4090) (4094) (4107) (4108) (4114) (4123) (4136) (4137) (4140)

V tomto případě píšu za sebe, včelaře , ne jménem firmy, dívám se nato z hlediska vašeho, mám osobní zkušenost s tím, že vybudovat z ničeho včelnici a zařízení je velmi drahá záležitost a každý nato nemá, vůbec to není jednoduché.

Samozřejmě, plyn je dobrý tam, kde není jiný způsob, ale je laciný, a odpadá práce s nějakým dřevem. Vždyť bomba se dá koupit za 150 Kč ( náplň u LPG ) nebo za 300 Kč, tunu cukru jsem s ní rozvařil a stále ještě není zatím prázdná, stále hoří.

1/ Dobré do míst, kde není možnost elektřiny a ve srovnání s ní je to úspornější.

2/ šetří místo a finance, přičemž zvyšuje možnost použití
( vyvařování vosku )Já třeba chci vše dělat v přistavené V3S.

Co se týká toho vosku a znehodnocování- asi to bylo špatně pochopeno, vosk přece nejde do styku se železem. Absolutně.

1/ Sud je železný a povrchově upravený včelaři do něj dávají med, barva je atestovaná. Sud se dá sehnat za 100 Kč použitý nebo si koupit nový, to je jedno. Rozvářím v něm cukr.

2/ Pokud budu vyvařovat vosk tak kde je psáno, že vosk přijde do styku se železem ? Přece vosk teče do nádoby vložené do sudu - vandlík, lavor, co já vím, velká miska na květináč....plech z trouby...
Materiál se dá použít laciný smalt nebo plast ( vydrží 100 stupňů, záleží jaký ) a tyto výrobky se dají koupit v hypermarketech, lacino. Vadí plast vosku ? Myslím že ne. Jde o to, aby to vydrželo tu teplotu, ale to by mělo, potřeba se informovat při koupi, co je to za materiál.Spíše bych volil smalt. A tyto materiály mají většinou přímý atest přece na potraviny, jde tam stejně jen vosk. Co se týká toho stojánku jestli na tom někomu tak záleží tak třeba ať je ze dřeva.

Voda je dole, pára jde nahoru, vosk stéká do nádoby vložené v sudu. Takže s jakým železem že to má přijít do styku, když je i navíc povrchově upravený sud ? Tyto dvě nádoby a stojany nad sebou - vleze se tam toho více. rámky radiálně ( paprskovitě ke středu, do kruhu ) .

co je fakt :
A) pořizovací náklady pro rozváření cukru a tavení rámků nepřekročí 4 až 5 000 Kč. Dvě mouchy jednou ranou.

B) zkuste si porovnat jiné známé technické řešení cenově včetně času a energie a taky místa. Dojdete k zajímavým výsledkům, nevím co by bylo lacinější a podstatně lepší, navrhněte někdo. Všude mi to vychází o 3 až pětinásobek minimálně více. Nevím, mě to řešení vyhovuje.Jako výrobce bych to dělal samozřejmě z kvalitních materiálů a trochu jinak ,ale kdo by mě to koupil ? Vždyť to řešení je vlastně stejné a laciné a mělo by vyhovovat všem.






















Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 4159


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Pete Mal - Re: Kde se stala chyba
Předchozí:Emanuel Vesely - Re: Kde se stala chyba


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu