78440
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- R. Polášek (85.71.180.241) --- 15. 2. 2010
Re: bez mezist?n (40808) (40809) (40810) (40811) (40824) (40825) (40835) (40842) (40993) (40997) (40998) (41005) (41069)
"Mne se to jako dobrý nápad nezdá. Pokud je tu v oběhu několik stovek
tun vosku, kolik stojí rozehřívání takové hmoty jedenkrát navíc snad
nemusím psát. Známka nějakého původu to také není. Tak nevím proč
dělat ze včelařů těžaře a slévače."
Dělám to tak, že do hrnce nahážu vyřezané voští, to vytavím a horký vosk ze spodu hrnce potom naleju do plastové krabice a nechám pomalu ztuhnout. Oškrábu 2 - 4 milimetry nečistot ze dna a mám voskový odlitek z hlavy nějak 15 x 24 centimetrů a vysoký podle množství vosku. Jedna dávka je voští z cca 10 - 15 plástů občas plus nějaké odřezky a z toho vyjde tak cca 1,5 2 kg vosku. Jediným tavením mám hotový odlitek vosku. Podle mně to je věc organizace při tavení. Taky jsem měl období, kdy jsem vytavovaný vosk shromažďoval do koulí a zlomků, ty jsem znova přetavoval, když se mně to nelíbilo, zase jsem přetavoval, všecko kolem dlouho zaplácané voskem ....
Fart je, že ve velkovýrobě to je trochu horší, podle mně při dobré organizaci toho tavení i při velkovýrobě není problém jen jedním tavením udělat z toho vosku rovnou čisté velké odlitky.
Fakt taky je, že kvalita vosku v kusových odlitcích, navíc ještě když tuhnou pomalu, je jasná a zřejmá, jak někdo přinese do výkupu kýbl vytavených voskových zlomků či uhnětených koulí, je problém tu kvalitu uhlídat.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 41079
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu