78159

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Mensik Josef --- 25. 9. 2003
Re: Vaření vosku (4093)

Vařil sjem v tom vosk moc let
1. Dovařáku se z boku naleje asi tak třetina vody a uvede se dovaru.
2. Do dírkovaného koše ae vloží předem namočené dílo (vleze se ho tam víc).
Lze použít i suché a nestláčet.
3 K výtokovému otvoru se pristaví vědro nejlépe z plastu (nesmí mít žšdné
profilování) s teplou měkou
4. Nasadíme víko s lisem a utáhneme boční šrouby
vodou ( sešťovka)do kterého bude vosk vytékat Voda musí být co nejdéle
tepláaby se vosk dobře vyčistil . Vědro jem vždy dobře zakrýval kusem staré
deky
5. Když přestává již téct vosk teprve začínáme zvolna utahovat lis s
občasným povolováním až do úplného vylisování
6 Vosk necáme dokonale stuhnout až se urhne od stěny
7 povyjmutí se nožem spodní strana dobře odřízne nožem, obsahuje mnoho
nečistot .
Vosk z pařáku je našedlý až šedý není to vada , na lomu tvoří šupiny
Dnes tavím v prádelním kotli a slunečním tavidle, je to levnější neboť
vařák je velmi drahý a specielní pytzel na tavení stojí 110kč.
Došel jsem tak v loňském roce k pozoruhodnému výsledku Shodou okolností
se všech tří způsobů tavení jsem měl po 8 kg vosku a vytavené zbytky uložené
samostatně Tyto jsem pak vytavil na kotli znova
Z tavidlových zbytků jsem vytavil ještě necelé 2 kg
Z pařáku 0,7 kg
Z kotle 0,15 kg

Pepan

----- Original Message -----
From: "Kristl Pavel" <Kristl/=/oez.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, September 24, 2003 2:01 PM
Subject: RE: Vaření vosku


> Vytékaly mi zbytky medu a vosk a svinstva,
> která se procpala přes dírky (asi milimetrové).

To bude asi ten hlavní problém, vosk (a med) se rozehřátím přes plátno
propasíruje, svinstva zůstanou.

> a jak oddělovat frakce: med, vosk a svinstva.
Když vařím staré souše v kastrólu na vařiči, dávám je do vody. Rozvařenou
směs pak přes husté síto sleju a nechám vychladnout. Med se rozpustí ve
vodě, vosk plave na hladině a na dně voskového koláče je přilepená vrstva
všeho, co už nechci. Tu seškrábnu a vyhodím. Čím víc vosku, tím vyšší koláč,
tím lepší práce.

Pavel




Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 4102


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Libor Jarolím - Re: Obaly na med
Předchozí:Mensik Josef - Re: Krmení


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu