78207

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



jkala --- 24. 9. 2003
Re: Vaření vosku (4090)

Pytlík do pařáku na vosk se dá koupit ve včelařské prodejně. Lze ho nouzově
nahradit dámskou silonovou pučochou a po skončeném lisování vyhodit i se
zbytky. Větší výtěžnost: dávat do punčoch menší množství voští a jednotlivé
dávky oddělit v koši nařezanými kousky latěk. Lisovat až ustane samovolné
odtékání voskové emulze.
Jako nádoba na jímání vosku se mi osvědčily dvě varianty:
1. plastový kyblík co nejužší a co nejvyšší. Z vysokého voskového válce
malého průměru se nečistoty snadno oškrábnou sekerkou, nebo špachtlí .
2. hranaté plastové vědro ( voskové hranoly se lépe skladují i zasílají
poštou ) ( modrá asi za 99 Kč v globusu, či OBI ).
Pro získání dobře vyčištěného vosku a dobré separace "svinstva" a špinavé
vody je dobré mít vědra zvnějšku tepelně izolovaná ( PS, nebo mont. pěna,
stará deka...) a po skončeném lisování přikrýt deskou PS ( polystyrén ) a
nechat v klidu do rána. Po dobu chladnutí se s tím nesmí hýbat.

pepa.kala/=/volny.cz
http://gw.dup.cz/vcelam/index.php

----- Original Message -----
From: svetlik_konference2 <svetlik_konference2/=/centrum.cz>
To: Vcelarska konference <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, September 24, 2003 1:23 PM
Subject: Re: Vaření vosku


>
>
>
>
>
>
> Dík Pavle. To sem už vyzkoušel. Ne s pytlíkem. Vosk sem dal do
> takového děravého koše, začal vařit. Vytékaly mi zbytky medu a vosk
> a svinstva, která se procpala přes dírky (asi milimetrové). Jde mi spíš
> o to, do čeho (aby to šlo vyndat) a jakou technikou chytat rozehřátý vosk
> a jak oddělovat frakce: med, vosk a svinstva.
>
> Honza
>
>


---
Odchozí zpráva neobsahuje viry.
Zkontrolováno antivirovým systémem AVG (http://www.grisoft.cz).
Verze: 6.0.517 / Virová báze: 315 - datum vydání: 8.9.2003

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 4094


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Emanuel Vesely - Re: casopis vcelarstvi
Předchozí:Kristl Pavel - RE: Vaření vosku


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu