78432
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- --- 29. 9. 2003
Re: Vaření vosku
Hliník mi s voskem rozhodně neudělal to, co pozink. Zkoušel jsem tedy pouze víčka z plástů a to v takovém tom hliníkovém dvouplášťovém hrnci na mléko (obsah odhadem asi 2 l) a bylo to super - nebo aspoň mnohem lepší než z pozinkového vařáku.
Pepa Přepechal
----- Původní zpráva ----- Od: havlík <e-mail/=/nezadan.iol.cz> Datum: Pondělí, 29.září 2003 - 8:50 dop. Předmět: Re: Vaření vosku
> Hliník taky vosk poškozuje?Zatím jsem to přetavoval v ešusu,jestli > ho to > ničí,změním způsob.originál vařáky ale taky nebyly z nerezu, a > těch je > nejvíc. >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4151
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- --- 29. 9. 2003
RE: Vaření vosku
Přítel Lněnička mi to "vzal z pusy". Je to přesně tak. Nejen ládovat dřevo, ale také čas na zízkání dřeva, stání u kotle, atd. No a co je nejdražší? Pro mne je to určitě čas.
Zdraví Pepa Přepechal
> > > V případě nočního proudu asi tak na korunu, v případě denního na > šest až > sedm. Do systému Kolomý budu celou tu dobu ládovat dřevo. To si > svůj čas > cením na víc, i kdybych si měl během toho jenom číst noviny. > > S pozdravem > > Lněnička > >
----- Původní zpráva ----- Od: ČSV - Odborné oddělení <uv.csv/=/tiscali.cz> Datum: Pondělí, 29.září 2003 - 8:45 dop. Předmět: RE: Vaření vosku
> Dobry den, > > > > na filmu od p. Jindry z navstevy pr. Kolomeho mne zaujal jeho > > zpusob vyvareni, jestli jsem to dobre pochopil, bylo to neco > > jako velky brutar , kde se vsechno > > rozvarilo - proc to pisu , bylo to na drevo. Zkuste si > > spocitat na kolik Vas > > ta hodina ohrevu elektrinou prijde ( tohle uz v reklame na > > vyvijec pary > > nepisi ). > > > > -- > > S pozdravem > > > > Jan Cervenka
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4150
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- ČSV - Odborné oddělení --- 29. 9. 2003
RE: Vaření vosku (4090) (4094) (4107) (4108) (4114) (4123) (4136) (4137) (4140) (4142) (4146)
Originální vařáky byly buď z pozinkovaného nebo pocínovaného plechu.
S pozdravem
Lněnička
> -----Original Message----- > From: havlík [mailto:e-mail/=/nezadan] > Sent: Monday, September 29, 2003 8:50 AM > To: Včelařský mailing list > Subject: Re: Vaření vosku > > > Hliník taky vosk poškozuje?Zatím jsem to přetavoval v > ešusu,jestli ho to ničí,změním způsob.originál vařáky ale > taky nebyly z nerezu, a těch je nejvíc. >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4148
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Emanuel Vesely --- 29. 9. 2003
Re: Kde se stala chyba (4130) (4144)
:>otec tvrdí, že příčinou
:>byly otevřená očka v náatavcích.
To myslím že ne. Já mám očka otevřená pořád a žádný problém, pokud je včelstvo v pořádku.
Podle mého odhadu je příčinou kolaps z varroázy a následné vyloupení. Stálo by možná za to dát vyšetřit v Dole zbytky včelstva. Ten počet je nějaký podezřelý. Nemohl by to být rejsek?
Eman
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4147
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- ČSV - Odborné oddělení --- 29. 9. 2003
RE: Vaření vosku (4090) (4094) (4107) (4108) (4114) (4123) (4124)
Dobry den, > > na filmu od p. Jindry z navstevy pr. Kolomeho mne zaujal jeho > zpusob vyvareni, jestli jsem to dobre pochopil, bylo to neco > jako velky brutar , kde se vsechno > rozvarilo - proc to pisu , bylo to na drevo. Zkuste si > spocitat na kolik Vas > ta hodina ohrevu elektrinou prijde ( tohle uz v reklame na > vyvijec pary > nepisi ). > > -- > S pozdravem > > Jan Cervenka > V případě nočního proudu asi tak na korunu, v případě denního na šest až sedm. Do systému Kolomý budu celou tu dobu ládovat dřevo. To si svůj čas cením na víc, i kdybych si měl během toho jenom číst noviny.
S pozdravem
Lněnička
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4145
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- cada --- 29. 9. 2003
Kde se stala chyba (4130)
Vážení přátelé, v letošním extrémním roce jsem zakrmil třináct velice silných včelstev (8 v Univerzálech a 5 v Tachovácích ) už do poloviny srpna cca 18 kg cukru. Za tři neděle jsem po vyběhnutí plodu dával ještě jednu čtyřlitrovou sklenici do prázného medníku. Minulý týden jsem s politováním konstatoval úhyn jednoho včelstva a veškeré zásoby vybrané od vos. Smířil jsem se ztrátou matky a tím oslabené obranné vlastnosti včelstva. Úl jsem zrušil, dílo rozvařil na vosk. Protože ve dvou Tachovácích nebyl cukr úplně dobrán, odložil jsem odstranění třetího (krmného) nástavku na následující víkend s tím, že zůstalo otevřené česno, a dvě očka v 1. a 2. nástavku. Tento víkend jsem s hrůzou zjistil, že jsem přišel o další troje včelstva, v úlech obrovské roje vos všech druhů v jednom včelsvu jsem objevil ještě cca 5 včel a velice pěknou mladou letošní matku. Na pěti až sedmi rámcích bylo velké množství zastydlého a částečně vykousaného plodu a na podložkách až 2 cm vykousaného voští a částí včel. Mám z tohoto stavu velice špatný pocit a otec tvrdí, že příčinou že byly otevřená očka v náatavcích. V době krmení však byly oba nástavky plně obsazené včetně plného vysokého podmetu. Může být příčinou příliš brzké krmení (v ostatních letech jsem krmil až na konci srpna), nebo snaha o dostatečné větrání nebo je potřeba příčinu hledat úplně někde jinde? Děkuji za radu. Václav
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4144
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Radim Polasek --- 29. 9. 2003
Re: Prosím pomoc! (4131)
Dobrý den,mám pro Vás odborníky dotaz!Jsem student a mám do jednoho předmětu na internetu zjistit jak přepravím 12 včelích rojů z Brna do Prahy a uvést 3 až 5 faktorů proč jsem vybral tu a tu dopravu!Bohužel jsem nikde na internetu nenašel vůbec nic o přepravě včel!Potřebuji vědět úplně vše,protože včelařství není moje parketa!Proto bych Vás chtěl požádat jestli by jste mi nemohli pomoct!Díky moc za pomoc!
S pozdravem Tomáš
Předpokládám, že myslíš jen samotné včely v bedně, ne včely v úle s rámky, zásobami atd neboli včelstva.
Budou to nejspíš umělé roje, včelstvo nebo část včelstva se střepe z rámků do částečně zasíťované bedny. Takovému včelstvu se v češtině říká paketové včelstvo nebo paket.
Tady v ČR myslím nikdo opakovaně na takovou vzdálenost takhle včelstva nepřeváží, takže zkušenosti budou spíše teoretické.
Na 1 kg včel by mělo být tak 2-3 dm2 zasíťované plochy. Po setřepání by se včely měly nechat v klidu tak 6-12 hodin ve tmě a teplotě do cca 25 st C.
Vlastní přeprava asi v noci, chránit před světlem při zastávkách, dostatek vzduchu, ne průvan, teplota tak asi 10 - 30 st C. Jednotlivé pakety by měly být připevněné, aby nedrncaly o sebe a neposkakovaly při jízdě. Pokud se budou převážet automobilem, použít pomocnou zátěž pro vyladění pérování. Po převozu opět několik hodin v klidu a temnu.
Převážení takových rojů se používalo tuším poprvé v USA, kdy komerční včelaři v severnějších oblastech potřebovali využít časnou jarní snůšku a místní včelstva ještě nebyla rozvinutá. Proto získávali rozvinutá včelstva až tisíc kilometrů jižněji a převáželi je. Pak byl rozdíl, jestliže včelstvo vážilo s úlem a plásty 40 kg anebo menší paket stejného včelstva jen 5 kg.
R. Polášek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4143
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- jkala --- 29. 9. 2003
Re: Vaření vosku (4090) (4094) (4107) (4108) (4114) (4123) (4136) (4137) (4140)
> takového vyvařování. Myslím, že pokud se bude tady psát o takových > způsobech vyvařování vosku, kdy se vosk znehodnocuje stykem se železem a > propagovat je, že budu u výrobců mezistěn trvat na tom, aby vyráběli
Myslím, ľe od toho ta konference je. ®ádný nemá patent na rozum a tím, ľe se na téma rozvine diskuze je zaručen pohled na věc z mnoha úhlů. Sám jsem si pracně vyrobil pařák z nerezu, vosk následně přetavuji v destilované, nebo deą»ové vodě, protoľe vím, co s voskem dokáľe udělat měď, ľelezo atd. pepa.kala/=/volny.cz http://gw.dup.cz/vcelam/index.php
--- Odchozí zpráva neobsahuje viry. Zkontrolováno antivirovým systémem AVG (http://www.grisoft.cz). Verze: 6.0.517 / Virová báze: 315 - datum vydání: 8.9.2003
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4142
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- jkala --- 29. 9. 2003
Re: Prosím pomoc! (4131) (4135)
Člověk by se neměl nechat zaskočit ani neobvyklými úkoly. Protoľe nevím, je-li na takovou přepravu nějaký platný předpis, pokusím se navrhnout řeąení takto:
Kaľdý roj musí být k přepravě vybaven: 1. včelotěsným rojákem o objemu cca 30 litrů 2. roják musí mít pevné stěny a alespoň v jedné stěně větrání včelotěsnou sí'kou o ploąe cca 1 dm2, která se při stohování neuzavře 3. kaľdý roj musí mít veterinární osvědčení o zdravotním stavu a původu ( no to jsem zvědav ) a povolení k převozu 4. roje je nezbytné přepravit způsobem, který zaručí doručení do 48 hod. od podání zásilky 5. po dobu od převzetí rojů do doručení nesmí teplota poklesnout pod 0 st a stoupnout nad 36 st. 6. roje nesmí být přepravovány ve společném prostoru se zásilkami chemikálie a pod ), které by ohrozily ľivot včelstva.
Daląí podrobnosti by bylo nutné čerpat z aktuálně platného znění veterinárního zákona. a také moľná z přepravních předpisů České poąty pro přepravu zásilek označených " ľivé včely". Tady se asi něco změnilo, protoľe např. matky uľ poąta přepravuje bez tohoto označení.
Jsem zvědav na názory ostatních včelařů - své řeąení úlohy beru jako téma do diskuze. pepa.kala/=/volny.cz http://gw.dup.cz/vcelam/index.php
----- Original Message ----- From: Stanislav Veliký <StanislavVeliky/=/seznam.cz> To: Včelařský mailing list <vcely/=/v.or.cz> Sent: Sunday, September 28, 2003 9:05 PM Subject: Re: Prosím pomoc!
> Nejlepší přeprava je v bublinkách do vodní váhy- ty koupíš v každých > dobrých stavebninách.Její objem odpovídá přesně jedné včele a je v ní i > dost vzduchu na cestu. Důležité pro tuto přepravu je, že musí proběhnout na > jaře nejlépe 1.4. >
--- Odchozí zpráva neobsahuje viry. Zkontrolováno antivirovým systémem AVG (http://www.grisoft.cz). Verze: 6.0.517 / Virová báze: 315 - datum vydání: 9.9.2003
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4141
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Radim Polasek --- 29. 9. 2003
Re: Vaření vosku (4090) (4094) (4107) (4108) (4114) (4123) (4136) (4137)
>A co třeba takhle ?
>Před časem jsem tady popisoval, jak si rozvářím cukr pro >krmení. 200 litrový sud, dole propan butanový hořák. >Nevím, nezkoušel jsem to, ale určitě by to mělo jít, je to >stejný princip- napadla mě jedna věc:
A co třeba takhle ?
Nasypat cukr do sudu, nalít na něho vodu horkou minimálně 60 st. z bojleru nebo nějakého jiného akumulačního zásobníku, upnout do vrtačka vrtuli na rozmíchávání barvy ( je za cca 350 Kč v každé lepší prodejně s barvami) a cukr mícháním rozpustit. Já v 50 litrovém barelu dělám pravidelně roztok do 40 litrů, stačí 3 - 4 x po minutě pro míchat a za půl hodiny je to rozpuštěné. V tom sudu by to rozpouštění trvalo o trošku déle ale určitě to je lepší než čarovat s propanbutanovým hořákem. Pokud tam ovšem nemáš k dispozici teplou vodu, v tom případě se omlouvám.
Ten sud určitě není nerezový, nechci vidět, jak bude potom vypadat vosk z takového vyvařování. Myslím, že pokud se bude tady psát o takových způsobech vyvařování vosku, kdy se vosk znehodnocuje stykem se železem a propagovat je, že budu u výrobců mezistěn trvat na tom, aby vyráběli mezistěny pro mne výhradně z mého vosku, nechci mít ty mezistěny vykousané.
Radim Polášek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4140
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- jkala --- 28. 9. 2003
Re: Prosím pomoc! (4131)
Tomáąi vystřelit písemně odpověď na zadanou logistickou úlohu ( přečetl jsem si tvoji ľádost aľ teď ) chce chvíli čas. Zkusím něco vypustit do konference, někdo se na to určitě ozve a pak si z toho dáą potřebné informace dohromady. pepa.kala/=/volny.cz http://gw.dup.cz/vcelam/index.php
----- Original Message ----- From: Tomáą <tom.mach/=/post.cz> To: Včelařský mailing list <vcely/=/v.or.cz> Sent: Saturday, September 27, 2003 2:40 PM Subject: Prosím pomoc!
> Dobrý den,mám pro Vás odborníky dotaz!Jsem student a mám do jednoho > předmětu na internetu zjistit jak přepravím 12 včelích rojů z Brna do Prahy > a uvést 3 až 5 faktorů proč jsem vybral tu a tu dopravu!Bohužel jsem nikde > na internetu nenašel vůbec nic o přepravě včel!Potřebuji vědět úplně > vše,protože včelařství není moje parketa!Proto bych Vás chtěl požádat > jestli by jste mi nemohli pomoct!Díky moc za pomoc! > S pozdravem Tomáš >
--- Odchozí zpráva neobsahuje viry. Zkontrolováno antivirovým systémem AVG (http://www.grisoft.cz). Verze: 6.0.517 / Virová báze: 315 - datum vydání: 8.9.2003
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4139
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Jaroslav Vodička --- 28. 9. 2003
Re: Pohon na medomet (3732), regul?tor (3757) (3964) (3998) (4018) (4020) (4028) (4031) (4038) (4039) (4041) (4043) (4050) (4052) (4053) (4120)
Ahoj Radku,
jsem rád, že Ti to funguje, super. Vrtačka co zvládne točit s klasickým medometem se dá koupit ale i levněji, cca. za 2500 Kč. Ale pro pastování by samozřejmě nebyla. Pokud Ti to jde pastovat s tím typem , tak super, rozšiřuje to použití.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4138
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Jaroslav Vodička --- 28. 9. 2003
Re: Vaření vosku (4090) (4094) (4107) (4108) (4114) (4123) (4136)
Byl jsem v sobotu na přednášce. Mirek Sedláček předváděl jak tavit vosk pomocí vyvíječe páry ( možná to má z Ljublani , nevím ) . Vosk odtekl, zůstaly pouze košilky, které se potom musely vyřezat. To zařízení stálo nějako kolem 5 000 Kč, fungovalo to, dobrý. Zkuste se informovat u něho.
A co třeba takhle ?
Před časem jsem tady popisoval, jak si rozvářím cukr pro krmení. 200 litrový sud, dole propan butanový hořák. Nevím, nezkoušel jsem to, ale určitě by to mělo jít, je to stejný princip- napadla mě jedna věc:
Je to to samé jako když ohříváte v kuchyni knedlíky-
na dno sudu trochu vody, něco s odstupem ode dna ( nožky ) na to posadit nádobu , která je menší než průměr sudu, snad tak o 5-10 cm ( z každé strany 2,5-5 cm ) a do této nádoby stojánek, do stojánku souše, sud zakrýt, voda se bude vypařovat, vosk odteče , v souších zůstanou košilky, vosk bude v nádobě dole. A třeba i na sebe ještě jednou totéž.
účel to splní.
Mě to vyšlo celkem na cca. 3000 Kč, a když to bude fungovat
i pro vosk, tak je to zařízení které se hodí jak pro
rozváření cukru ( cca. 3 hodiny ) tak i jako tavení vosku .
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4137
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Laco S --- 28. 9. 2003
Re: Vaření vosku (4090) (4094) (4107) (4108) (4114) (4123)
Do ruk sa mi dostal novy katalok fy PROMA ,a medzi inymi vecami ,je tam aj Odstranovac tapiet WAP75, v suvislosti s vytapanim vosku.
-napatie 230V -prikon 2000 W -objem nadoby 4l -dlzka hadice 3,65 m -para je vytvorena za 16 min. -pracovny cas s naplnou 70 min. -hmotnost 2,6 kg
Na Slovensku to stoji 2990 Sk (uz s DPH),dalsie informacie mozete ziskat na : www.promask.sk www.promacz.cz
katalog strojov a naradia Vam poslu gratis.
S pozdravom Laco S.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4136
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Aleą --- 28. 9. 2003
RE: Vaření vosku (4090) (4094) (4107) (4108) (4114)
>9. Necháme proudit do nástavků asi tak půl a ztři čtvrtě hodiny. > >10. Vyvíječ odpojíme, otevřeme nástavky /pozor na riziko opatření/ > >11. Odebereme rámky, pokud jsou drátkované tak při opatrné manipulaci >vytáhneme prázdné košilky společně s rámkem a odklepneme do nějaké nádoby
mám mít představu, že když vytáhnu drátkované rámky, tak budou čisté (bez nutnosti oškrábání)? Tedy když je odklepnu?
S pozdravem Aleš Horák
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4134
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Josef ©amalík --- 28. 9. 2003
Re: Obaly na med (4132)
...ale taky by se med mohl balit do kartonových krabic... Ve složeném stavu by nezabraly místo, šly by ekologicky zlikvidovat, nejsou další náklady na jejich umývání i ten ztuhlejší med by šel vymačkat...
A teď vážně. Není třeba chytat za slovíčka a prosazovat jen svůj jediný správný názor. Každý ať si balí do čeho chce, můj názor na tuto věc zůstává věrný sklu.
> > Jak krásné by bylo čerstvé kravské máslo ve skle. > Mléko rovněž. Co dodat ...
____________________________________________________________ MMS až na rok zdarma! Oskarův Dárkový koš nabízí i MMSky. Až rok budete MMSkovat zdarma ? a navíc pořídite i zvýhodněný mobil. http://ad2.seznam.cz/redir.cgi?instance=60091%26url=http://www.oskarmobil.cz/services/whatsnew.php
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4133
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Tomáą --- 27. 9. 2003
Prosím pomoc!
Dobrý den,mám pro Vás odborníky dotaz!Jsem student a mám do jednoho předmětu na internetu zjistit jak přepravím 12 včelích rojů z Brna do Prahy a uvést 3 až 5 faktorů proč jsem vybral tu a tu dopravu!Bohužel jsem nikde na internetu nenašel vůbec nic o přepravě včel!Potřebuji vědět úplně vše,protože včelařství není moje parketa!Proto bych Vás chtěl požádat jestli by jste mi nemohli pomoct!Díky moc za pomoc!
S pozdravem Tomáš
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4131
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Jan Čáp --- 27. 9. 2003
Linky na medové recepty
Medové recepty Víti Vydry http://web.fsv.cvut.cz/~vydra/recepty.html
Medové recepty /=/ Labužník.com http://www.labuznik.com/search.php?term=medov&recipes=1
Kuchnia miodowa Pokrmy s medem na polském včelařském portálu. http://www.pszczoly.pl/rozne/kuchnia1.php
Honey Association - Honey Recipes http://www.honeyassociation.com/recepies2.htm
Golden Blossom Honey Recipes Vyhledávání v databázi 600 medových receptů. http://goldenblossomhoney.com/searchrecipes.asp
Gourmet HoneyStore - Recipes Kolekce několika medových minikuchařek ke stažení v PDF. http://www.gourmethoneystore.com/recipes.htm
Honey.com - Honey Recipes Sekce receptů na propagačním webu severoamerické National Honey Board. http://www.honey.com/recipes/
Recepty včelařství Sue Bee http://www.suebee.com/recipes.html
Burleson's Honey - Recipes http://www.burlesons-honey.com/natural-living/recipe-main.htm
Silverbow Honey - Recipes http://www.silverbowhoney.com/recipes.html
Medové recepty /=/ About.com http://homecooking.about.com/library/archive/blmisc56.htm
Medové recepty /=/ RecipeCenter http://www.recipecenter.com/Results.asp?categ1=honey
Recepty s medem /=/ Chef2Chef http://chef2chef.com/cgi-bin/menuc.cgi?search=honey
Recepty s medem /=/ RecipeSource http://www.recipesource.com/cgi-bin/search?search_string=honey
Recepty s medem /=/ Recipezaar http://www.recipezaar.com/search/search.zsp?query=honey
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4130
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Josef Samalík --- 27. 9. 2003
Re: Obaly na med (4112) (4118)
Pripojuji se k diskuzi se svým názorem: sklenka je sklenka. Je do ní videt, dobre se udrzuje v cistote, není to nic umelýho.
...tak nejak me napadl citát z filmu "Co je vám, doktore?", kdy Zdenek Sverák drzí mléko v pytlíku, "zálibne" se na nej dívá a ríká: "Hmmm, igelitový vemeno...". :)
Mejte se jen a jen dobre.
jose
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4129
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Jan Čáp --- 26. 9. 2003
Re: Vaření vosku (4090) (4094) (4107) (4108) (4114) (4123)
> jestli jsem to dobre pochopil, bylo to neco jako velky brutar , kde se vsechno > rozvarilo - proc to pisu , bylo to na drevo. Zkuste si spocitat na kolik Vas > ta hodina ohrevu elektrinou prijde ( tohle uz v reklame na vyvijec pary > nepisi ).
Ještě lepší (úspornější a čistší) by byl pod ten brutar (místo klasickýho topeniště konstruovaného spíš na uhlí než dřevo) dřevoplynovej hořák, třeba zvětšenina kempingovýho zplynovacího vařiče jako je k vidění na http://www.woodgasllc.com/.
Honza
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4127
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Jan Cervenka --- 26. 9. 2003
Re: Vaření vosku (4090) (4094) (4107) (4108) (4114) (4123)
Dne pá 26. září 2003 13:09 R. Polásek napsal(a):
> > Něco jako ten vyvíječ jsem kdysi uvažoval vyrobit, ale nedostal jsem se k > tomu. Jako topné těleso jsem chtělpoužít těleso z pračky, to má okolo těch > 2200 W. Nádobu spájet z pozinkovaného plechu na objem 5 - 10 litrů, ty 3 > litry se mi zdá málo. Nádobu izolovat keramickou vlnou. Na nádobě by bylo > něco jako příruba, na kterou by dosedalo víko s vyýstěním na hadici. > Těsnění by se dalo udělat ze silikonového tmelu z tuby. Víko by mělo být k > nádobě přitlačováno sponkou, aby se dalo rychle odklopit při dolévání vody > a kontrole. Hadice by měla vydržet teplotu páry, možná by ale stačila > normální zahradní o větším průměru. > Na hadici jsem chtěl nasadit něco jako hubici, aby z ní šla pára pod > slabým tlakem a z rámků tavit to voští do nějaké nádoby a dále to voští > zpracovat třeba ve vařáku. Chtěl jsem se tím vyhnout hlavně drátkování > rámků. Je to jen nápad starý tak 8 -10 let na základě nějakého článku ve > Včelařství ( kdyby bylo CD, stačilo by jen zadat do vyhledávače heslo třeba > „pára“ a článek by se objevil, ale takhle nenám chuť se > prohrabavát starými ročníky), nikdy jsem to takhle nerealizoval. > Třeba ale tohle někoho inspiruje a v tom směru začne něco dělat, ať už jako > kutil nebo jako výrobce pro včelaře. > > > R. Polášek
Dobry den,
na filmu od p. Jindry z navstevy pr. Kolomeho mne zaujal jeho zpusob vyvareni, jestli jsem to dobre pochopil, bylo to neco jako velky brutar , kde se vsechno rozvarilo - proc to pisu , bylo to na drevo. Zkuste si spocitat na kolik Vas ta hodina ohrevu elektrinou prijde ( tohle uz v reklame na vyvijec pary nepisi ).
-- S pozdravem
Jan Cervenka
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4124
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- R. Polásek --- 26. 9. 2003
Re: Vaření vosku (4090) (4094) (4107) (4108) (4114)
>Dovezl jsem si hezkou věcičku z Ljubjane, malý kompaktní parní
>vyvíječ,příkon 2200 W, kilo páry za hodinu, původně je to zařízení
>určené pro parní čističe a na odlepování tapet.
>
>Použití je následující:
>
>1. Vložíme staré rámky do nějaké vhodné izlované bendy nebo podobně,
>například použijeme starý nástavek, případně až tři.
>
>2. Pod nástavek dáme takzvané včelařské pletivo - silnější drát, otvory
>cca 4 mm, pozinkované.
Z toho, jak někteří uvádějí, že při vaření vosku používají pozinkované nebo špatně pocínované zařízení, mám obavy. Včelí vosk jsou hlavně alkylestery příslušných voskových kyselin a jen část, cca 13 % jsou volné voskové kyseliny. Poškození vosku stykem s těmito kovy a jeho následná „oprava“ kyselinou fosforečnou zvýší poměr volných voskových kyselin na úkor esterů. Může to být taky důvod případného zvýšeného vykousávání mezistěn včelami. Pak se můžeme dohadovat, proč některé mezistěny včely vykousaly, když mají o 20 buněk více nebo méně než optimální a někomu jinému v pohodě vystavily.
Kyselina fosforečná se dá nahradit při čištění vosku výluhem z superfosfátu, ten je v každé drogerii.
Něco jako ten vyvíječ jsem kdysi uvažoval vyrobit, ale nedostal jsem se k tomu. Jako topné těleso jsem chtělpoužít těleso z pračky, to má okolo těch 2200 W. Nádobu spájet z pozinkovaného plechu na objem 5 - 10 litrů, ty 3 litry se mi zdá málo. Nádobu izolovat keramickou vlnou. Na nádobě by bylo něco jako příruba, na kterou by dosedalo víko s vyýstěním na hadici. Těsnění by se dalo udělat ze silikonového tmelu z tuby. Víko by mělo být k nádobě přitlačováno sponkou, aby se dalo rychle odklopit při dolévání vody a kontrole. Hadice by měla vydržet teplotu páry, možná by ale stačila normální zahradní o větším průměru.
Na hadici jsem chtěl nasadit něco jako hubici, aby z ní šla pára pod slabým tlakem a z rámků tavit to voští do nějaké nádoby a dále to voští zpracovat třeba ve vařáku. Chtěl jsem se tím vyhnout hlavně drátkování rámků. Je to jen nápad starý tak 8 -10 let na základě nějakého článku ve Včelařství ( kdyby bylo CD, stačilo by jen zadat do vyhledávače heslo třeba „pára“ a článek by se objevil, ale takhle nenám chuť se prohrabavát starými ročníky), nikdy jsem to takhle nerealizoval.
Třeba ale tohle někoho inspiruje a v tom směru začne něco dělat, ať už jako kutil nebo jako výrobce pro včelaře.
R. Polášek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4123
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Jan.Jindra --- 26. 9. 2003
Re: Vaření vosku (4090) (4106) (4121)
Pytel se samo sebou dává dovnitř koše.
Ještě k naplnění pytlíku:
nedoporučujiu dávat velké množství, protože se sníží značně výtěžnost. Menší množství se rychleji prohřeje a snadno vylisuje než když naplníte koš až povrch. Při rozvařování souší před vlastním lisováním se také stává, že část obsahu vyhřezne nad píst i s pytlíkem.
Místo drahého sáčku z včelsřských prodejen je lépe si sešít pytel ze starého prostěradla nebo použít hustý pytel od brambor - uplně vyhovuje.
Honza
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4122
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- svetlik_konference2 --- 26. 9. 2003
Re: Vaření vosku (4090) (4106)
Díky všem, kdo se mi snažili poradit s tím parním vařákem. Již je mi to vcelku jasné, jen se ještě pro jistotu zeptám: Ten pytlík, co se dá koupit za 110 Kč, ten se dává dovnitř do toho ocelového koše s dírkama a lisuje se vosk v něm (tak jsem to pochopil) nebo vně koše a funguje jako filtr?
Děkuji Honza
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4121
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Radek Hubač --- 26. 9. 2003
Re: Pohon na medomet (3732), regul?tor (3757) (3964) (3998) (4018) (4020) (4028) (4031) (4038) (4039) (4041) (4043) (4050) (4052) (4053)
Ahoj Jardo a spol, Sam jsem si koupil od Narexu jednorychlostní profi vrtacku 1050W max 650 ot za min. využívám to k pastování medu. výhoda proti míchadlu je vetsí síla a hlavně sklíčidlo, míchadla mivaj jiný zpusob uchyceni je to skoro jednoucelove ( vim, ze se da koupit adapter, ale proc) cena kolem 6000,- jsem s ni spokojen. Radek Na presny typ se muzu v pripade zajmu podivat.
================= Původní zpráva ================= Od (From): "Jaroslav Vodi?ka" <jar./=/vod.volny.cz> Komu (To): "V?ela?sk? mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Kopie (Cc): Předmět (Subject): Re: Pohon na medomet (3732), regul?tor Datum (Date): 19. 9. 2003 9:32 ==================================================
> Znovu jsem se informoval u distributora Narex. Nabídl mi novinku- míchadlo > se silnou převodovkou a výkonem 730 W, podobá se to vrtačce, osobně jsem to > viděl a zatím se mi to zdá super, cena je tam kolem 5000 Kč, záleží kde se > to kupuje. Otáčky velmi nízké cca. 300-600 a velký výkon, myslím že je to > to pravé ořechové. Toto utahat si myslím nebude tak jednoduché a těžko se > tak stane, je to silně předimenzované, uvědomme si, že většina > stejnosměrných pohonů je tak 40-80 W. > > > Jinak co se týká ještě jednou těch vrtaček- vrtačky s vyšším počtem otáček > trpí při rozběhu, ale když už je máte doma a chcete je použít, dobře, tak > tomu pomožte rukou, pak už je záběr minimální. > > Vrtačky s nízkým počtem otáček přesně 600-800 Ot.min. jsou ideální 630 W i > více. S regulací otáček. Při těchto parametrech nemá nic proti ani výrobce > Narex, je třeba použít silné vrtačky s nízkými otáčkami. To dokazuje i > dlouhá životnost hliníkové vrtačky kterou jsem uvedl jako příklad, ta má > nízké otáčky a velký výkon. > > A to jak dlouho to vydrží je problém, třeba do konce života,není důvod aby > to nevydrželo, musel bych čekat 10 let abych něco mohl uvést do praxe a > pak říct tomu kdo nevěří, točí se to 10 rokem a nabídnout to až za 10 let. > Testama to prošlo, v praxi zatím také. > > > Na nízké otáčky a velký výkon jsou právě ty míchadla, ale zase to > nepoužijete po celý rok, vrtačka má přece jenom větší rozsah použití. > > 1/ Držte se značky Narex nebo PROTOOL, což je také Narex. > 2/ Používejte nízké otáčky do 1000 ot.min. a regulaci od nuly . a min. 630 > W. > 3/ Přímo na osu koše, 1:1 ušetříte si práci a zvýšíte životnost vrtačky. > > Při dodržení těchto parametrů není co řešit.
____________________________________________________________ Vyzkoušejte si Oskarovy MMS zdarma! http://ad2.seznam.cz/redir.cgi?instance=60950%26url=http://www.oskarmobil.cz/services/whatsnew.php#moje
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4120
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- --- 26. 9. 2003
Re: Vaření vosku
Ano, ten vyvíječ skutečně nemá chybu! Zabijete tři mouchy jednou ranou: - máte krásně žlutý vosk - dezinfekce rámků - a hlavně žádné drátkování
Ty fotky máte na již zmíněné adrese a jelikož jsem nejen fotil, ale i s tímto zařízením pracoval, tak vím o čem mluvím. Mohu skutečně vřele doporučit. Ten kbelík někteří lidé nahrazují jinými plastickými nádobami, ale to už záleží na každém.
Zdraví Pepa Přepechal
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4119
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Pete Mal --- 26. 9. 2003
Re: Obaly na med (4112)
Absolútne súhlasím. Nedávno bolo zistené úplnou náhodou keď vo Veľkej Británii v jednom laboratóriu umyli špeciálnym dezinfekčným prostriedkom klietky z PVC a uvoľnili z PVC látku čo spôsobila u myší až 40% ný nárast genetických vád u plodov myší. Rýchlo sa to ututlalo aby neprišla ďalšia rana pre potravinársky priemysel (po BSE, slintačke a akrylamide). Ale určite je pre prírodu vhodnejší a pre ľudí zdravší ak med bude naďalej v skle. Ale celkovo si myslím, že nie je problém s predajom medu za relatívne slušné ceny (keby som toho medu mal o niekoľko ton viac :)). Len je dôležité dokázať odseparovať kvetové medy od agátu a medovice - a to je vždy problém.
Peter M.
--- nezmart/=/quick.cz wrote: > Ahoj, > No nevím nevím - přírodní produkt a plastový > obal. Myslím, ľe jeden z důvodů proč lidé kupují > med je i to ľe je to "luxusnějąí" sladidlo - > zdravé a velmi chutné. Skleněný obal je toho > potvrzením. viz víno v krabici a v lahvi, hořčice > v plastu a hořčice ve skleničce. Sklo je obecně > symbol hodnotnějąího obsahu i kdyľ to často není > pravda. Jen si to dejte do plastu já to jen > uvítám a zůstanu ( hlupák ... ??? ) u skla. > > Nezbeda Martin > (alias nezmar) > > >
__________________________________ Do you Yahoo!? The New Yahoo! Shopping - with improved product search http://shopping.yahoo.com
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4118
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Pete Mal --- 26. 9. 2003
Re: Krmení (1541) (4101) (4116)
Ja krmím klasickými 4 l fľašami. Jednoducho dám vodu, nasypem cukor a pri 30 rodinách mi to trvá necelú hodinu. Včely to vypijú bez problémov tak za 2 až 4 dni. Neviem načo to šaškárenie s varením sirupu, plnením vedierok a ich vkladaním do úľov. Nikto ma nepresvedčí, že to nie je časovo aj pracovne náročnejšie. No hlavne, že už máme zakrmené. Tak už len 2x predymiť a do jari padla.
Peter M.
--- Ivan Cerny <temper430/=/volny.cz> wrote: > MJ> Také jsem tím byl uneąen , ale dnes to povaľuji > jen za nouzové řeąení Nejvíc > MJ> mě vadil přímý styk se včelami. Byly totiľ > přílią teplé večery a včely dost > MJ> útočily > Za hlavní půvab kýblů povaľuji, ľe lze nakrmit na > jeden průchod. Pak ten styk > se včelami tolik nevadí. > Taky záleľí na technologii. Mám fólii jako strůpek, > na to jsem posadil > kýbl a vąe zavřel do prázdného nástavku a dal strop. > Potom jsem ten > prázdný nástavek trochu nadzvedl na straně a > přehrnul roh igelitu, aby > tam mohly. ®ádný styk se včelami. Za týden bylo > vybráno a jen dost > málo včel v krmném prostoru, které se ochotně > nechaly sklepnout před > česna. > Zdravím Ivan > > > > I. >
__________________________________ Do you Yahoo!? The New Yahoo! Shopping - with improved product search http://shopping.yahoo.com
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4117
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Ivan Cerny --- 26. 9. 2003
Re: Krmení (1541) (4101)
MJ> Také jsem tím byl unešen , ale dnes to považuji jen za nouzové řešení Nejvíc MJ> mě vadil přímý styk se včelami. Byly totiž příliš teplé večery a včely dost MJ> útočily Za hlavní půvab kýblů považuji, že lze nakrmit na jeden průchod. Pak ten styk se včelami tolik nevadí. Taky záleží na technologii. Mám fólii jako strůpek, na to jsem posadil kýbl a vše zavřel do prázdného nástavku a dal strop. Potom jsem ten prázdný nástavek trochu nadzvedl na straně a přehrnul roh igelitu, aby tam mohly. Žádný styk se včelami. Za týden bylo vybráno a jen dost málo včel v krmném prostoru, které se ochotně nechaly sklepnout před česna. Zdravím Ivan
I.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4116
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- ČSV - Odborné oddělení --- 26. 9. 2003
RE: Vaření vosku (4090) (4094) (4107) (4108)
> > zajímalo by mne, zda někdo nezkoušel jiné moderní způsoby > těžení vosku ze včelího díla. Nějak bych si to představoval > ze staré odstředivky na prádlo, která by měla dvojí plášť s > vodní lázní po obvodu (obdobně jako vařák). >
Přiliš komplikované a člověk si při takové práci "zasviní" celý barák, případně dílnu.
Dovezl jsem si hezkou věcičku z Ljubjane, malý kompaktní parní vyvíječ,příkon 2200 W, kilo páry za hodinu, původně je to zařízení určené pro parní čističe a na odlepování tapet.
Použití je následující:
1. Vložíme staré rámky do nějaké vhodné izlované bendy nebo podobně, například použijeme starý nástavek, případně až tři.
2. Pod nástavek dáme takzvané včelařské pletivo - silnější drát, otvory cca 4 mm, pozinkované.
3. Pod rám s pletivem vhodnou nádobu, stejného nebo většího půdorysu než má nástavek.
4. Nástavek(y) zakryjeme.
5. Do jednoho učka umístíme hadici vedoucí z vyvíječe, ostatní ucpeme
6. Do vyvíječe nalejeme asi tak tři litry vody, lepší je měkká deštová.
7. Zapneme vyvíječ
8. Asi po pěti minutách se začne voda v nádobě vyvíječe vařit.
9. Necháme proudit do nástavků asi tak půl a ztři čtvrtě hodiny.
10. Vyvíječ odpojíme, otevřeme nástavky /pozor na riziko opatření/
11. Odebereme rámky, pokud jsou drátkované tak při opatrné manipulaci vytáhneme prázdné košilky společně s rámkem a odklepneme do nějaké nádoby
12. Sebereme zbylé košilky ze síta, ideální je zednická lžíce
13. Opakujeme znovu, dokud nám stačí rámky, voda ve vyvíječi nebo nádoba na vytavený vosk.
14. Získaný vosk konvenčním způsobem roztavíme, případně vybělíme kyselinou fosforečnou a nalejeme do kónické nádoby, kde necháme vyhladnout.
Menší nevýhodou tohoto zařízení je pravděpodobně menší výtěžnost v porovnání s klasickými metodami jako odstředivkou nebo pařákem, která je však vyvážena jednoduchostí obsluhy a tím, že s výjimkou vkládání a vyjímání rámků, není potřeba prakticky žádná obsluha, jen stačí občas na dálku (nádoba je průsvitná, takže je vidět stav vody). Také vyváření u firmy není nejlevnější a mezi včelaři často panují dohady, že přišli o část vosku ve prospěch obsluhy.
Celá tahle hračka mě na výstavě u Bienen-Voigtu stála 59 Euro, to byla výstavní sleva, normálně podle jejich katalogu stojí 63.
Plánuji o tomto způsobu získávání vosku napsat článek do časopisu, kde budou i fotografie.
S pozdravem
Lněnička
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4114
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- --- 26. 9. 2003
Re: RE: Obaly na med
Ahoj, No nevím nevím - přírodní produkt a plastový obal. Myslím, že jeden z důvodů proč lidé kupují med je i to že je to "luxusnější" sladidlo - zdravé a velmi chutné. Skleněný obal je toho potvrzením. viz víno v krabici a v lahvi, hořčice v plastu a hořčice ve skleničce. Sklo je obecně symbol hodnotnějšího obsahu i když to často není pravda. Jen si to dejte do plastu já to jen uvítám a zůstanu ( hlupák ... ??? ) u skla.
Nezbeda Martin (alias nezmar)
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4112
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- --- 26. 9. 2003
RE: Vaření vosku
Nedávno mi známý včelař vysvětloval princip vyvařování vosku v plastovém vařáku. Skládá se z nádoby, do které se dává buď voští nebo přímo celé rámky a z vyvíječe páry (něco jako elektrická konvice). Z vyvíječe páry vede hadička do nádoby s voštím. Jakmile začne proudit pára, je mladé dílo do půl hodiny pryč a vosk je vyteklý a navíc při vložení celých rámků je provedena desinfekce rámků - horkou párou zmizí spory nosemy. Říkal, že když to viděl v provozu, nemohl si to vynachválit. Prý to chce ale vidět ... Zeptám se ho, jestli to ještě má a případně pořídím nějaké foto. Tento zázrak prodává pan Sedláček (http://www.vcelarstvisedlacek.cz/kontakt.html) - kdysi taky do konference přispíval, tak, pokud nás sleduje, by k tomu mohl něco napsat nebo poslat nějaké foto.
Zdeněk Čejka
> Zdravím všechny, > zajímalo by mne, zda někdo nezkoušel jiné moderní způsoby těžení vosku > ze včelího díla.
> S pozdravem Aleš Horák >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4111
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Emanuel Vesely --- 26. 9. 2003
Re: Obaly na med (4100) (4103)
:>Takže navrhuju pastovat a dávat do plastových kelímků stejně
:>jako margaríny
:>(ALFA, RAMA, PERLA a spol)
:>(ehmm, právě mně to napadlo. Sám to takto nedělám)
Tak to zkus a uvidíš. Možná to po vysvětlení zabere na tvé známé, ale to je omezený okruh. Lidi se potřebujou podívat skrz med, pokochat se jeho zlatavou barvou a mít důvěru, že je to ten "správný" med, přehřátí se na něm nepozná. V kelímku by to považovali za nějakou sladkou pastu, "kdoví co v tom všechno je" .... Hlavní spotřebu medu vytvářejí divačky seriálů Novy a reklamy na Kalgon a ne pár informovaných přátel včelařů.
EV
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4110
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Emanuel Vesely --- 26. 9. 2003
Re: Obaly na med (4100)
> Víte proč lidé kupují mnohem méně medu než by mohli kupovat?
> Protože včelaře nezajímá drobnost, ale pro zákazníka to nejpodstatnější -
a
> to jak dostat med ze sklenice do hrnku. Byl tady
Omlouvám se, ale větší blud jsem už dlouho nečetl. Je mnoho důvodů, které jsou za nízkou spotřebou medu, ale tento je až hodně hodně vzadu. Na prvním místě jsou stravovací návyky, malá osvícenost lidí o zdravé výživě, relativně vysoká cena třeba proti Německu atd atd. Jak psal Libor, můj poslední med (asi lipový) je taky tak jemně krystalický, že pastování je ztráta času. Ti plastoví medvídci zmizeli, protože to nešlo na odbyt. Stála by za úvazu diskuze na téma: Jak zvýšit spotřebu medu u nás bez snižování ceny. Kdybychom měli takovou spotřebu jako v Německu, tak budeme med ještě dovážet!
Eman
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4109
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- R. Polásek --- 26. 9. 2003
Re: Vaření vosku (4090) (4094) (4107)
zajímalo by mne, zda někdo nezkoušel jiné moderní způsoby těžení vosku
ze včelího díla. Nějak bych si to představoval ze staré odstředivky na
prádlo, která by měla dvojí plášť s vodní lázní po obvodu (obdobně jako
vařák).
To bude podobná diskuse jako s pohonem medometu, akorát odstředivka je mnohem složitější problém než pohon medometu. Taky se už o tom kdysi diskutovalo a někdo napsal článek o úspěšné úpravě z odstředivky na prádlo do Včelařství. Co si z toho pamatuji, tak jedna z podstatných věcí tam byla úprava koše odstředivky. Koš odstředivky vyložili síťovinou, aby přes otvory neprocházely větší nečistoty a mezi tu síťovinu a koš dali nějaký distanční materiál, tuším, že to dokonce byly vrbové pruty, aby síťovina nebyla přímo na plechu koše.
V dnešní době by se na odstřeďování vosku mohla takhle upravit automatická pračka s bočním plněním. V optimálním případě by se mohlo předpokládat, že plastové a gumové materiály v pračce vydrží styk s roztaveným voskem a že odpadní čerpadlo bude schopné čerpat vosk stejně jako vodu. Pak by v podstatě stačilo pro první pokusy jen příslušně vyložit vnitřek koše - bubnu pračky. Toto je ale spíše řešení pro velkoprovozy.
Pro malovčelaře mne napadá jako cenově přijatelné řešení odstředivka o malém objemu, řekněme na 4 litry rozvařeného voští, poháněná elektrickou vrtačkou. Protože vrtačka má pro tento účel poměrně malé otáčky, musel by koš odstředivky být nízký cca 10 cm a mít poměrně velký průměr, aspoň 30 centimetrů. Otázka je, jak by si takové zažízení vedlo v konkurenci proti stávajícím vařákům.
Já jinak voští už řadu let vyvařuji v hliníkovém odšťavovacím hrnci. Dělám to průběžně, jakmile se mi nahromadí více než 10 rámků. Vosk nalévám do hranaté plastové krabice z polypropylenu, zakryji hadry a nechám den vychladnout. Drolivé nečistoty z koláče vosku očistím obyčejným kartáčem pod tekoucí studenou vodou, zbytek oškrábu nožem. Na 3 - 4 cm tlustém koláči vosku je to tak 1-2 milimetry nečistot. Vosk je pefektně čistý, žlutýa voňavý. Ve zbytcích z hrnce zůstane ještě tak cca třetina až čtvrtina vosku, ty usuším a tak jednou za dva roky zbytky vyvařím ve vařáku.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4108
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Aleą --- 25. 9. 2003
RE: Vaření vosku (4090) (4094)
Zdravím všechny, zajímalo by mne, zda někdo nezkoušel jiné moderní způsoby těžení vosku ze včelího díla. Nějak bych si to představoval ze staré odstředivky na prádlo, která by měla dvojí plášť s vodní lázní po obvodu (obdobně jako vařák). Doma používáme právě vařák a souše nejdříve rozvařujeme v kotli s vodou. Když vařák vře tak zednickým šufanem nabereme z kotle látku a lejeme do pytlíku (z prodejny) do vařáku (pytlík drží žabky ze záclon - protože vše pálí). Je to relativně rychlé, ale dlouho trvá fáze, kdy se látka ve vařáku stlačí a furt teče... ...a kape a kape... Vosk dáváme do plastové mísy a pak přeléváme do velkého plastového kýble. Na druhý den nečistoty odstraňujeme širokou špachtlí a tvrdším kartáčem.
Zdá se mi že odstředění by bylo mnohem přirozenější, rychlejší a byla by větší výtěžnost a s menší námahou :-))) Nemáte s tímto způsobem zkušenosti? Hlavně technické provedení, otáčky? Děkuji. S pozdravem Aleš Horák
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4107
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Čermák K . --- 25. 9. 2003
Re: Vaření vosku (4090)
Hranaté plastové vědro - to je dobrý nápad, pořídím si ho. Plastové nádoby na jímání vosku se hodí pro případ, že se naplní dost rychle. Při pomalém plnění vosk zdola a hlavně od stěn tuhne a tak se nečistoty všechny neusadí dolu. V takovém případě je dobré dodatečně vost rozpustit a potom nechat pomalu vychladnout, chceme-li získat co nejčistší vosk. Proto na jímání vosku používám smaltovaný kbelík, v něm se dá vosk rozpustit třeba na PB sporáku. Je konický, takže se z něho voskový koláč velmi snadno vyklopí. K. Čermák
----- Original Message ----- From: "jkala" <pepa.kala/=/volny.cz> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Wednesday, September 24, 2003 11:27 PM Subject: Re: Vaření vosku
> Pytlík do pařáku na vosk se dá koupit ve včelařské prodejně. Lze ho nouzově > nahradit dámskou silonovou pučochou a po skončeném lisování vyhodit i se > zbytky. Větší výtěžnost: dávat do punčoch menší množství voští a jednotlivé > dávky oddělit v koši nařezanými kousky latěk. Lisovat až ustane samovolné > odtékání voskové emulze. > Jako nádoba na jímání vosku se mi osvědčily dvě varianty: > 1. plastový kyblík co nejužší a co nejvyšší. Z vysokého voskového válce > malého průměru se nečistoty snadno oškrábnou sekerkou, nebo špachtlí . > 2. hranaté plastové vědro ( voskové hranoly se lépe skladují i zasílají > poštou ) ( modrá asi za 99 Kč v globusu, či OBI ). > Pro získání dobře vyčištěného vosku a dobré separace "svinstva" a špinavé > vody je dobré mít vědra zvnějšku tepelně izolovaná ( PS, nebo mont. pěna, > stará deka...) a po skončeném lisování přikrýt deskou PS ( polystyrén ) a > nechat v klidu do rána. Po dobu chladnutí se s tím nesmí hýbat.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4106
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Jan Schmidt --- 25. 9. 2003
RE: Obaly na med (4100)
To je jednoduché. Chce to více propagovat pastovaný med a vysvětlit jim, že ani krystalický není vadný. Ten se pak dá ze sklenice do hrnku přendat snadno a bez zapatlání.S pastovaným se sladí úplně nejlépe a nejpohodlněji. Také se jim musí připomenout, že ho nesmí dávat do vařícáho čaje ale počkat až klesne teplota k těm 50 st.C jinak jej znehodnotí. Zdraví Honza
-----Original Message----- From: Stanislav Veliký [mailto:StanislavVeliky/=/seznam.cz] Sent: Thursday, September 25, 2003 6:19 PM To: Včelařský mailing list Subject: Obaly na med
Víte proč lidé kupují mnohem méně medu než by mohli kupovat? Protože včelaře nezajímá drobnost, ale pro zákazníka to nejpodstatnější - a to jak dostat med ze sklenice do hrnku. Byl tady příspěvek o pěkných sklenicích - což je podle mne krok pěkný, ale úplně zbytečný, pokud se nedořeší funkce. Stačí se zamyslet proč zákazníci raději používají cukr / a to většinou kostkový / než med. Protože je to mnohem pohodlnější a rychlejší /hlavně není zapatlaný /. Proto doporučuji najít rychlý a jednoduchý systém nalévání. Podle mne starý medvídek z plastu byl tou dobrou cestou. Rodinné balení by mělo odpovídat cca 1 kg jak je tomu u sklenic.Malá balení je problém, protože část medu zůstává na stěnách. Různé nalévací sklenice s různým způsobem zavírání jsou nanic protože někdo musí vzít med a nalít ho tam.Řešení je podle mne sehnat vhodný typ PET lahve a doplnit ho vhodným ,, medovým ,, uzávěrem. Věřte, že SKLEM cesta k zákazníkům nevede. --- Příchozí zpráva neobsahuje viry. Zkontrolováno antivirovým systémem AVG (http://www.grisoft.cz). Verze: 6.0.488 / Virová báze: 287 - datum vydání: 5.6.2003
--- Odchozí zpráva neobsahuje viry. Zkontrolováno antivirovým systémem AVG (http://www.grisoft.cz). Verze: 6.0.488 / Virová báze: 287 - datum vydání: 5.6.2003
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4105
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Libor Jarolím --- 25. 9. 2003
Re: Obaly na med (4100)
To je slovo do pranice. :-))) A jak se bude vylévat ten ztuhlý zkrystalizovaný med ? :-( A ten pastovaný z tohoto obalu budeš vymačkávat ? :-(
Jedna moje přítelkyně mi loni říkala: "ten med od Tebe je úplně úplně vynikající. Vůbec jsem se nepokýpala." Nebyl sice pastovaný moji zásluhou, ale velmi jemně zkrystalizoval a choval se jako máslo sám od sebe.
Takže navrhuju pastovat a dávat do plastových kelímků stejně jako margaríny (ALFA, RAMA, PERLA a spol) (ehmm, právě mně to napadlo. Sám to takto nedělám) Nožem to půjde vyškrábat do sucha. Plastový kelímek zahodíš do popelnice. Vratné obaly třeste se, plasty zase zvítězily. :-(
A určitě znáte ten postup, jak dát dětem chleba z máslem a tekutým medem tak, aby se vůbec nepokýpaly. ŽE? Jednoduše smíchat máslo s medem do kašičky a tou natírat chleba. A JE TO ! (ten správný pohyb rukou už si domyslíte sami:-))) Ahoj Libor Jarolím Stará Bělá
----- Original Message ----- From: "Stanislav Veliký" <StanislavVeliky/=/seznam.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Thursday, September 25, 2003 6:19 PM Subject: Obaly na med
> Víte proč lidé kupují mnohem méně medu než by mohli kupovat? > Protože včelaře nezajímá drobnost, ale pro zákazníka to nejpodstatnější - a > to jak dostat med ze sklenice do hrnku. Byl tady příspěvek o pěkných > sklenicích - což je podle mne krok pěkný, ale úplně zbytečný, pokud se > nedořeší funkce. Stačí se zamyslet proč zákazníci raději používají cukr / a > to většinou kostkový / než med. Protože je to mnohem pohodlnější a > rychlejší /hlavně není zapatlaný /. Proto doporučuji najít rychlý a > jednoduchý systém nalévání. Podle mne starý medvídek z plastu byl tou > dobrou cestou. Rodinné balení by mělo odpovídat cca 1 kg jak je tomu u > sklenic.Malá balení je problém, protože část medu zůstává na stěnách. Různé > nalévací sklenice s různým způsobem zavírání jsou nanic protože někdo musí > vzít med a nalít ho tam.Řešení je podle mne sehnat vhodný typ PET lahve a > doplnit ho vhodným ,, medovým ,, uzávěrem. Věřte, že SKLEM cesta k > zákazníkům nevede.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4103
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Mensik Josef --- 25. 9. 2003
Re: Vaření vosku (4093)
Vařil sjem v tom vosk moc let 1. Dovařáku se z boku naleje asi tak třetina vody a uvede se dovaru. 2. Do dírkovaného koše ae vloží předem namočené dílo (vleze se ho tam víc). Lze použít i suché a nestláčet. 3 K výtokovému otvoru se pristaví vědro nejlépe z plastu (nesmí mít žšdné profilování) s teplou měkou 4. Nasadíme víko s lisem a utáhneme boční šrouby vodou ( sešťovka)do kterého bude vosk vytékat Voda musí být co nejdéle tepláaby se vosk dobře vyčistil . Vědro jem vždy dobře zakrýval kusem staré deky 5. Když přestává již téct vosk teprve začínáme zvolna utahovat lis s občasným povolováním až do úplného vylisování 6 Vosk necáme dokonale stuhnout až se urhne od stěny 7 povyjmutí se nožem spodní strana dobře odřízne nožem, obsahuje mnoho nečistot . Vosk z pařáku je našedlý až šedý není to vada , na lomu tvoří šupiny Dnes tavím v prádelním kotli a slunečním tavidle, je to levnější neboť vařák je velmi drahý a specielní pytzel na tavení stojí 110kč. Došel jsem tak v loňském roce k pozoruhodnému výsledku Shodou okolností se všech tří způsobů tavení jsem měl po 8 kg vosku a vytavené zbytky uložené samostatně Tyto jsem pak vytavil na kotli znova Z tavidlových zbytků jsem vytavil ještě necelé 2 kg Z pařáku 0,7 kg Z kotle 0,15 kg
Pepan
----- Original Message ----- From: "Kristl Pavel" <Kristl/=/oez.cz> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Wednesday, September 24, 2003 2:01 PM Subject: RE: Vaření vosku
> Vytékaly mi zbytky medu a vosk a svinstva, > která se procpala přes dírky (asi milimetrové).
To bude asi ten hlavní problém, vosk (a med) se rozehřátím přes plátno propasíruje, svinstva zůstanou.
> a jak oddělovat frakce: med, vosk a svinstva. Když vařím staré souše v kastrólu na vařiči, dávám je do vody. Rozvařenou směs pak přes husté síto sleju a nechám vychladnout. Med se rozpustí ve vodě, vosk plave na hladině a na dně voskového koláče je přilepená vrstva všeho, co už nechci. Tu seškrábnu a vyhodím. Čím víc vosku, tím vyšší koláč, tím lepší práce.
Pavel
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4102
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Mensik Josef --- 25. 9. 2003
Re: Krmení (1541)
Také jsem tím byl unešen , ale dnes to považuji jen za nouzové řešení Nejvíc mě vadil přímý styk se včelami. Byly totiž příliš teplé večery a včely dost útočily
Pepan
----- Original Message ----- From: "Ivan Cerny" <temper430/=/volny.cz> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Wednesday, September 24, 2003 11:59 AM Subject: Re: Krmení
> Je to už trochu mimo sezónu, ale slíbil jsem napsat zkušenost s kýblovým > krmením a síťovaným pytlem. Zkusil jsem pytel, slámu a polystyrén a > hodnotím takto: > Funkčně jsou všechny způsoby stejné. Druhý den jsem viděl všude > několik utopených včel, po týdnu byly kýbly prázdné a bez včel, takže > i tam uklízejí. To se mi moc nelíbí, protože vyluhovat si možná > nosematickou včelu do zimních zásob není to ono. > > # nejlepší je sláma - jednoduše dostupná, jednoduše (a ekologicky) > likvidovatelná. > # pytel je třeba napřed mít a potom mýt. Taky se do něj pár včel > zapletlo. > # polystyrén koušou a dělá smetí. > > Zdravím Ivan > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4101
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Stanislav Veliký --- 25. 9. 2003
Obaly na med
Víte proč lidé kupují mnohem méně medu než by mohli kupovat?
Protože včelaře nezajímá drobnost, ale pro zákazníka to nejpodstatnější - a to jak dostat med ze sklenice do hrnku. Byl tady příspěvek o pěkných sklenicích - což je podle mne krok pěkný, ale úplně zbytečný, pokud se nedořeší funkce. Stačí se zamyslet proč zákazníci raději používají cukr / a to většinou kostkový / než med. Protože je to mnohem pohodlnější a rychlejší /hlavně není zapatlaný /. Proto doporučuji najít rychlý a jednoduchý systém nalévání. Podle mne starý medvídek z plastu byl tou dobrou cestou. Rodinné balení by mělo odpovídat cca 1 kg jak je tomu u sklenic.Malá balení je problém, protože část medu zůstává na stěnách. Různé nalévací sklenice s různým způsobem zavírání jsou nanic protože někdo musí vzít med a nalít ho tam.Řešení je podle mne sehnat vhodný typ PET lahve a doplnit ho vhodným ,, medovým ,, uzávěrem. Věřte, že SKLEM cesta k zákazníkům nevede.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4100
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Olda Vancata --- 25. 9. 2003
Re: Vaření vosku (4090) (4092) (4097)
> Pro ořezávání spodku voskového koláče se mi dlouhodobě osvědčilo > použití širokého dláta, jde to lépe a snadněji než nožem. Zakrytí > vosku v nádobě je důležité pro to, aby se koláč neroztrh při > chladnutí, ne že by to nějak vadilo, ale jse s tím pak horší > manipulace.
Nejuspornejsi a nejmin namahavy je pouzivani hobliku na sejra
\vov
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4099
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Jan Cervenka --- 25. 9. 2003
Re: casopis vcelarstvi (4077) (4078) (4079) (4080) (4081) (4086) (4087)
Dne st 24. září 2003 11:38 Ivan Cerny napsal(a):
Dobry den,
> PV> Nejvíc mně "dojalo" jak píše o tom, že vysypal 35 včelstev v zimě na > sníh. To by mohlo být i porušení zákona veterinárního a o ochraně zvířat. > Přeji redakci včelařství stejnou nesmlouvavost a energii v prosazování > zákonnosti jako nedávno s tím CD. A myslím to vážně - takhle se s > živými tvory prostě nezachází. > > Ivan
Stesti, ze ten clovek nechova kravy, nebo prasata, mohli by mu snizit ve vykupu cenu masa, nebo mleka, pak si jeho ciny ve srovnani s tim, co udelal se vcelama jen tezko domyslet.To uz je mel radeji nekomu venovat ( vcely). -- S pozdravem
Jan Cervenka
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4096
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Emanuel Vesely --- 25. 9. 2003
Re: casopis vcelarstvi (4077) (4078) (4079) (4080) (4081) (4086) (4087)
:>To by mohlo být i porušení zákona veterinárního a o ochraně zvířat.
:>Přeji redakci včelařství stejnou nesmlouvavost a energii v prosazování
:>zákonnosti jako nedávno s tím CD. A myslím to vážně -takhle se s
:>živými tvory prostě nezachází.
To jsem měl hlavně na mysli. Mě taky zarazilo, že Dr.Peroutka tuto věc přehlédl a odpověděl že má pravdu a že cena je věcí trhu. Ten pisatel si myslím nepřeháněl, člověk přehání, když se chce měčím pochlubit. Zeptal bych se "jeho" veterináře jestli mu hlásil úhyn a našla se příčina. Ty peníze mu úplně pomátly mozek, proto takové to různé trumfování a diskuze o nejlepší ceně medu nemám rád.
Eman
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4095
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- jkala --- 24. 9. 2003
Re: Vaření vosku (4090)
Pytlík do pařáku na vosk se dá koupit ve včelařské prodejně. Lze ho nouzově nahradit dámskou silonovou pučochou a po skončeném lisování vyhodit i se zbytky. Větší výtěžnost: dávat do punčoch menší množství voští a jednotlivé dávky oddělit v koši nařezanými kousky latěk. Lisovat až ustane samovolné odtékání voskové emulze. Jako nádoba na jímání vosku se mi osvědčily dvě varianty: 1. plastový kyblík co nejužší a co nejvyšší. Z vysokého voskového válce malého průměru se nečistoty snadno oškrábnou sekerkou, nebo špachtlí . 2. hranaté plastové vědro ( voskové hranoly se lépe skladují i zasílají poštou ) ( modrá asi za 99 Kč v globusu, či OBI ). Pro získání dobře vyčištěného vosku a dobré separace "svinstva" a špinavé vody je dobré mít vědra zvnějšku tepelně izolovaná ( PS, nebo mont. pěna, stará deka...) a po skončeném lisování přikrýt deskou PS ( polystyrén ) a nechat v klidu do rána. Po dobu chladnutí se s tím nesmí hýbat.
pepa.kala/=/volny.cz http://gw.dup.cz/vcelam/index.php
----- Original Message ----- From: svetlik_konference2 <svetlik_konference2/=/centrum.cz> To: Vcelarska konference <vcely/=/v.or.cz> Sent: Wednesday, September 24, 2003 1:23 PM Subject: Re: Vaření vosku
> > > > > > > Dík Pavle. To sem už vyzkoušel. Ne s pytlíkem. Vosk sem dal do > takového děravého koše, začal vařit. Vytékaly mi zbytky medu a vosk > a svinstva, která se procpala přes dírky (asi milimetrové). Jde mi spíš > o to, do čeho (aby to šlo vyndat) a jakou technikou chytat rozehřátý vosk > a jak oddělovat frakce: med, vosk a svinstva. > > Honza > >
--- Odchozí zpráva neobsahuje viry. Zkontrolováno antivirovým systémem AVG (http://www.grisoft.cz). Verze: 6.0.517 / Virová báze: 315 - datum vydání: 8.9.2003
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4094
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Kristl Pavel --- 24. 9. 2003
RE: Vaření vosku
> Vytékaly mi zbytky medu a vosk a svinstva, > která se procpala přes dírky (asi milimetrové).
To bude asi ten hlavní problém, vosk (a med) se rozehřátím přes plátno propasíruje, svinstva zůstanou.
> a jak oddělovat frakce: med, vosk a svinstva. Když vařím staré souše v kastrólu na vařiči, dávám je do vody. Rozvařenou směs pak přes husté síto sleju a nechám vychladnout. Med se rozpustí ve vodě, vosk plave na hladině a na dně voskového koláče je přilepená vrstva všeho, co už nechci. Tu seškrábnu a vyhodím. Čím víc vosku, tím vyšší koláč, tím lepší práce.
Pavel
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4093
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Celkem je ve Včelařské konferenci již 78432 příspěvků(zde zobrazeno 61 příspěvků, od č. 4093 do č. 4153)
Několik rad pro badatele v archivu Včelařské konference.
Pro zobrazení starších příspěvků (a pro pohyb v jejich frontě) je určeno speciální okno,
které je dostupné pod názvem "Archiv Včelařské konference" (příspěvky se v něm zobrazují tak, že nejstarší
jsou nahoře a novější dole). Ve frontě příspěvků je možnost se pohybovat příslušnými povely
(pro začátek kliknětě na
"nejstarší", aby se Vám ukázaly první příspěvky, jimiž konference začíná, a pak klikejte na "novější",
čímž se Vám vždy zobrazí várka novějších 60 příspěvků; jednotlivé příspěvky lze na
tomto archivním zobrazení číst od horního konce webu (kde jsou starší) a postupovat směrem dolu (kde jsou novější).
Nejnovější - Novější - Starší - Nejstarší
Klikněte sem pro nápovědu