78154

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Jiří Přeslička (213.194.226.75) --- 10. 9. 2009
Re: Krmen? v Langstrothu (37678) (37680) (37685)

Ach jo.
To je tak, když někdo opustí starý úl, ale zachová starou technologii obsluhy. Na vyslovení největší nevýhody krmení včelstev v langstrothu pramenící z neznalosti obsluhy musím reagovat. Osobně obdivuji zoufalce, kteří jsou ochotni vynaložit tolik zbytečné práce s vyndáním rámků z medníků použitých pro krmení. O následné péči o ně ani nemluvě. Krmení do prostoru po přerovnání rámků z jednoho do dvou nízkých nástavků nebudu raději ani komentovat. Pokud přijde u takto krmeném včelstvu ještě pozdní snůška, máte o zábavu postaráno. Ale i bez toho budou asi včely prázdný prostor při krmení prostavovat.
Technologie vedení včelstev v langstrothu řeší krmení rámkovým krmítkem https://www.dadant.com/catalog/product_info.php?products_id=214 Kdo má v oblibě klasické „okurkáče“, může krmit česnem za použití česnového krmítka. https://www.dadant.com/catalog/product_info.php?products_id=617 Vyzkoušel jsem obojí, ale pro nedostatek hrubého cukru do prosakovacích krmítek používám dvourámkové krmítko (6litrů) a jsem maximálně spokojený. Při krmení česnem je bezpodmínečně nutné !!! provádět krmení navečer. I při největší opatrnosti dojde k potřísnění lahve, co samozřejmě při krmení ve dne vyvolá loupež. Při doplňování navečer včely do rána vše důkladně vysuší a problém s loupeží není. Takto krmená včelstva musí být na klasickém dnu pro langstroth to je s 20mm vysokým podmetem a být v síle, kdy hrozen zasahuje až k samému krmítku. Včelstva slabá a na vysokém podmetu budou s největší pravděpodobností vyloupena.
S pozdravem
Jirka Přeslička
PS: doplňování zimních zásob je žádoucí ukončit nejpozději v průběhu srpna.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 37688


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:A.Turčáni - Re: Krmen? v Langstrothu
Předchozí:G.Pazderka - Re: Chemické slo?ení medu a chemické reakce spojené s medem


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu