78167

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



(e-mailem) --- 6. 2. 2008
Re: Neklidn? zimov?n? (27130) (27133) (27148) (27182) (27183)

Zapomněl jsem dodat že stejně přijdu tak o jedno z třiceti

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: <Josef.Mensik/=/seznam.cz>
> Předmět: Re: Neklidn? zimov?n?
> Datum: 06.2.2008 22:58:28
> ----------------------------------------
> Občas se to stane , že některé včelstvo které dlouho plodovalo na podzim v
> podstatě při krmení buď oloupené nebo pro svoji slabost si málo uložilo zásob na
> zimu je před smrtí hladem vždy jsem to v lednu nebo únoru vyřešil jen medem
> Nikdy jsem ho nerozehříval Tak jak byl jsem ho asi v centymertové vrstvě
> napatlal na fólii nechal ztuhnout aby se s tím dobře manipulovalo a jednoduše
> jsem to plácnul na rámečky fólijí nahoru hladové včely sice sedí na horních
> loučkách ale jak mile odděláte strop tak do hodiny se stáhnou mezi rámky pak tam
> dám ten med a hotovo skoušel jsem i špachtlí med vtláčet do plástu ale byla to
> bída
>
> Pepan
>
> > ------------ Původní zpráva ------------
> > Od: Radim Pol??ek <polasek/=/e-dnes.cz>
> > Předmět: Re: Neklidn? zimov?n?
> > Datum: 06.2.2008 22:26:50
> > ----------------------------------------
> > Při podněcování cukernou cihlou se cukr svařuje za malého množství vody a
> > teploty nad 100 st C, tudíž tam bude vznikat hodně HMF. Sice prolet už je
> > možný, ale myslím si, že by hodně HMF i tak včelám vadilo. Kromě toho výroba
> > tepelné cihly je náročná na přesnost teploty, může velice snadno dojít k
> > karamelizaci cukru a to by už měl být pro včely jed.
> > Pokud nejsou zpracované zásoby v plástech, nejrozumnější myslím bude med,
> > třeba klidně i med z akce v supermarketu. Případně pokud je to čerstvý med
> > od včelaře, myslím, že by stálo za to na 1 - 2 kila cukru přidat po 200
> > mililitrech vody, rozpustit ho za tepla a potom přidat kilo medu a nechat
> > takových 5 - 10 hodin při teplotě cca 40 st C. Enzymy v medu by měly
> > sacharózu v cukru z větší části rozštěpit. Než nalití bych viděl jako
> > kvalitnější přímé plnění buněk injekční stříkačkou, je to sice hrozná
> > piplačka, ale pro pár včelstev je to možné. Já jsem zatím vždy měl nějaké
> > zásoby v náhradních plástech.
> >
> > R. Polášek
> >
> > ----- Original Message -----
> > From: "vsusicky" <vsusicky/=/atlas.cz>
> > To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
> > Sent: Tuesday, February 05, 2008 8:49 AM
> > Subject: Re: Neklidné zimování
> >
> >
> > > V tomto počasí by nejspíš nouzové přikrmení bylo možné s použitím již
> > > invertovaného cukru(maxinvert). Roztok se nalije rovnou do plástů. Postup
> > i
> > > další informace se dají najít ve Včelařských novinách. Maxinvert ale není
> > > nejlevnější.V některé starší liteřatuře se dajít i další postupy pro
> > > zízkání invertázy sacharózy (např. Brenner-podněcování cukernou cihlou,
> > kde
> > > se používá KM).
> >
> >
> >
> >
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 27186


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Josef.Mensik - včely na noční obloze
Předchozí:Josef.Mensik - články o včelách a CCD


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu