78167

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Radim Polá?ek (e-mailem) --- 6. 2. 2008
Re: Neklidné zimování (27130) (27133) (27148)

Při podněcování cukernou cihlou se cukr svařuje za malého množství vody a
teploty nad 100 st C, tudíž tam bude vznikat hodně HMF. Sice prolet už je
možný, ale myslím si, že by hodně HMF i tak včelám vadilo. Kromě toho výroba
tepelné cihly je náročná na přesnost teploty, může velice snadno dojít k
karamelizaci cukru a to by už měl být pro včely jed.
Pokud nejsou zpracované zásoby v plástech, nejrozumnější myslím bude med,
třeba klidně i med z akce v supermarketu. Případně pokud je to čerstvý med
od včelaře, myslím, že by stálo za to na 1 - 2 kila cukru přidat po 200
mililitrech vody, rozpustit ho za tepla a potom přidat kilo medu a nechat
takových 5 - 10 hodin při teplotě cca 40 st C. Enzymy v medu by měly
sacharózu v cukru z větší části rozštěpit. Než nalití bych viděl jako
kvalitnější přímé plnění buněk injekční stříkačkou, je to sice hrozná
piplačka, ale pro pár včelstev je to možné. Já jsem zatím vždy měl nějaké
zásoby v náhradních plástech.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "vsusicky" <vsusicky/=/atlas.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, February 05, 2008 8:49 AM
Subject: Re: Neklidné zimování


> V tomto počasí by nejspíš nouzové přikrmení bylo možné s použitím již
> invertovaného cukru(maxinvert). Roztok se nalije rovnou do plástů. Postup
i
> další informace se dají najít ve Včelařských novinách. Maxinvert ale není
> nejlevnější.V některé starší liteřatuře se dajít i další postupy pro
> zízkání invertázy sacharózy (např. Brenner-podněcování cukernou cihlou,
kde
> se používá KM).

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 27182


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Josef.Mensik - Re: Neklidn? zimov?n?
Předchozí:KaJi - Re: počasí


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu