76393

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Radim Polá?ek (e-mailem) --- 27. 3. 2007
Re: medovina (21802)

Dostatečně velký demižon s medovinou si udržuje stálou teplotu, i když
teplota kolem něho kolísá.Řekl bych tak od 30 - 50 litrů. Viděl jsem už i
kvasit demižony, konkrétně s ovocným vínem v létě venku ve stínu pod stromy
a vyšlo to dobře. U malých nádob ta termokomora bude asi vhodná. Optimální
teplotu při kvašení z hlavy neznám, ale pokud je v nádobě dostatečně silné
kvašení, kvasinky vyrábějí dost tepla, aby udrželo nějakou vyšší teplotu.
Třeba pro 50 litrovou nádobu je vhodné kvasinky rozkvasit nejdřív nějaký den
v půl litru, z toho rozkvasit pořádně dalších pár dnů třeba malý 5 litrový
demižon někde v teple a teprve potom připravit 50 litrů kvasu na medovinu
teplého tak 25, 30 st C a ten rozkvašený demižon tam vlít. Nádobu pak třeba
zaizolovat omotanými hadry a sledovat teplotu a případně ji regulovat tím
omotáním.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Luká Musil" <lukas_musil/=/centrum.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, March 27, 2007 8:25 AM
Subject: medovina


> Dobrý den,rád bych Vás požádal o několik rad.Rád bych si s dědou zkusil
> připravit medovinu.Nicméně jsem absolutní začátečník,takže jakákoli rada
je
> pro mě cenná.
> 1)v konfereni jsem četl, že někdo používá pro stálou teplotu
> termokomoru,jde o to,že z informací, které jsem se dočetl je teplota při
> kvašení (stálá teplota) dost důležitá.Mohl by mi někdo napsat příklady
míst
> v rodinném domku,kde toho docílil,doopravdy nevím,kam ji dát,když nebudu
> přemýšlet o speciální komoře, kterou bohužel nemám,nebo je možné použít
> nějakou skříň nebo něco co by se dalo odizolovat?
> 2)co se týče kvasinek, chtěli jsme na doporučení jednoho známého použít
> hlubokoprokvašující kvasinky.Jaký je rozdíl mezi nimi a těmí obyčejnými?
> Děkuji za jakoukoli pomoc,
> S pozdravem, Lukáš Musil

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 21808


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:tomas - Stropni folie?
Předchozí:Radim Polá?ek - Re: chov emeláku


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu