78210

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



dedula 164410 (193.165.75.141) --- 1. 10. 2006
Re: Medové pivo (18788) (18790) (18793) (18807) (18812) (18831) (18832) (18839) (18840)

***
Zeptám se na dvě věci:

Co je to CKT ?

Jak v souvislosti s neznalostí piva, tak v souvislosti chutí umělého medu a poctivostí ... , který si zákazník koupí a prostě mu chutná, protože je levný. Jak tedy může spotřebitel rozlišit "kvalitu" podle svého jazyka , když neví ani co jí(pije)?

*****
1.
CylindroKónickýTank. Svislá válcová nádoba obvykle z nerezi o poměrně velkém obsahu. V ní probíhá celá výroba piva po uvaření, t.j. kvašení a ležení. Pivo je celou dobu uzavřené v nádobě. Vaří se pivo jednotné stupňovitosti, např. 12 st. a na nižší stupňovitost se dořeďuje vodou. Jde o základní princip výroby v moderních velkých pivovarech.

Na rozdíl od původní zde ustálené výroby. Pivo se vaří - slad, sladina, chmelí - mladina. Následují dvoupatrové chlazené sklepy. Vyšší patro - spilka, široké otevřené kádě, mladina se tam samospádem spouští a kvasí při asi 5 st. C. Po vykvašení se spouští do spodního patra, ležácký sklep, jsou tam ležácké sudy - (tanky) ležácké - naležato. Ty se uzavřou a pod tlakem tam pivo leží, čím vyšší stupňovitost, tím déle při teplotě zhruba 2 st. C.
Tolik můžu o výrobě, nejsem kvasinkový odborník.


K otázce 2.
Ta má z mého hlediska dva aspekty. Jednak nemůžu napsat, že v hyprmarketu Tomatom je pivo Toato úplně k ničenu. Nechci být zbytek života popotahován.
Druhak Vy zde občas prezentujete znalost různých předpisů, tedy určitě dobře víte, že v zákoně o potravinách je uvedeno, že při prodeji musí být dostupné zákazníkovi složení výrobku. Tedy zákazník VÍ co jí, nebo pije.
To, jak mu ta břečka (pivo, med) chutná je jeho čistě subjektivní pocit.

A ještě, i když to je odpověď na jinou otázku, jak je to s tím cukrem. Cukr se do piva přidává a sice proto, aby se dosáhlo vyšší stupňovitosti a ušetřil drahý slad. Také proto, že silné pivo jen ze sladu by nemělo dobrou chuť.
Podívejte se, opakuju, na etikety některých piv, a tam ten cukr najdete.

Tak, jdu si otevřít jednu dvanáctku a na zdraví!

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18843


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Karel - Re: Vcelarska knihovnicka
Předchozí:Lejčar - Re: Vcelarska knihovnicka


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu