78251

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Radim Polášek (e-mailem) --- 21. 8. 2006
Re: Uchovavani vosku (18254) (18300) (18367)

Taky včelí vosk velmi rád ve vařící vodě emulguje a ani po ochlazení
nepřechází zpátky do voskové fáze. Projeví se to tak, že i když se tekutý
vosk filtruje a po každém převaření se zespodu pečlivě seškrábou nečistoty,
při dalším vyvaření a ztuhnutí tam jsou ty "nečistoty" zase. Když se
oškrábou, nechají uschnout a bez vody zahřejí, roztaví se na skoro čistý
vosk. takže s tím varem nebo větším mícháním roztaveneho vosku s vodou
opatrně.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "m" <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, August 21, 2006 6:55 AM
Subject: Re: Uchovavani vosku


> > Ta plíseň primárně je na spodku koláče, kde zbylo něco košilek, že jo?
> Pak je to jasné. Proto se spodek musí zavčas odrbat až na čistý vost a to
> co odrbeš se hodí do další várky. jinak je zbytečné vyvařený vosk ukládat
> do pytle, nic se mu na vzduchu nestane, šedavý povlak z chladu mizí po
> opětovném zahřátí.
>
> Ano je na spodku, kde jsou ty černé kuličky. Jenže něco plesnivého je i na
> povrchu na hoře. Obecně pouhým vyvařením ve vodě se nečistoty u mne z
vosku
> neodstraní, chtělo by to asi nějaké síto nebo něco podobného?
> Pokud bude čistý, tak by vosk asi plesnivět neměl, nejdříve bych ale vosk
> musel znovu rozpoustit a přes něco přecedit.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18374


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Radim Polášek - Re: vytáčení medu Re: Prolet
Předchozí:Radim Polášek - Re: Prolet


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu