- Radim Polášek (e-mailem) --- 5. 5. 2006
Re: Antwort: Re: vysouení včelařů (16270) (16272) (16273) (16274)
Na svých stránkách templáři uvádějí, že vznikli okolo roku 1992. Zřejmě se nějakou dobu učili, jak dělat velkovýrobně víno a jak je prodávat a jako družstvo to "rozbalili" do světa teprve před pár lety. Pokud se budou dál rozvíjet, tak po jejich přikladu mohou vznikat i družstva jinde. Ve včelařství nejspíš kolem nějakého velkovčelaře, který se začne víc zajímat o marketink. Totiž drobný a střední včelař má při prodeji produktů to omezení, že ty včelí produkty nemůže upravovat. Jak to píšou o těch templářích. Hrozny od jednotlivých členů posoudí, když jsou kvalitní, udělají z nich samostatné víno, když méně, jdou na nějaký mix. U medu vidím nevyužitý potenciál v kvašených nápojích ve stylu medoviny a v kombinaci s vínem. Medovinu vyrábí spousta výrobců, ale většinou je to medovina typu, kterou jsem nazval "jarmareční" medovinou. To jest co nejvíc pokud možno sladkohořká typu vermut nebo likér, takže u stánku stačí jeden, dva kalíšky a člověk má na den dost. Já myslím, právě kvůli vyššímu uplatnění medu by se víc uplatnila medovina řidši, pitelnější jako obdoba vína k jídlům. Ostatně sladký likér se kupuje po půllitrovce a pak se ulizuje po stamprličce třeba celý rok, ale kvalitní prověřené rozumné víno k jídlu kupují znalí lidé v jednotkách až desítkách lahví jednoho druhu za rok. Taky jižní Morava je v podstatě pro pěstování vína severní hraniční oblast. Proto existují chladnější roky, kdy hrozny mají nedostatek cukru. Dřív se vinaři nestyděli přislazovat cukrem, dneska to podle předpisu EU nesmí. Představuji si, že takové hrozny končí se ztrátou třeba jako součást krabicových vín, kde se přislazování snad ani nesleduje. Med je v podstatě přírodní produkt, kde vedle cukru je i spousta jiných látek. Myslím, že principiálně nic nebrání vzniku kategorie vín, kdy jsou hrozny přislazovány medem. Dokonce by tím mohly vzniknout zajímavá vína, u některých odrůd typická kvalitní "kyselinka" a buket se vytváří jen v patřičně chladnějších okrajových oblastech a ještě výraznější bude práve v chladných letech, kdyse ale hrozny nemohou využít právě kvůli nedostatečnému obsahu cukru.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Karel" <> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Friday, May 05, 2006 10:06 PM Subject: Re: Antwort: Re: vysouení včelařů
> RP: > Radim Polášek: > Podivejte se na inspiraci na http://www.templari.cz/_krize.asp na > "kolegy" ..... > Matej: > Takze sa pomali treba pripravit na situaciu ako v nemecku - kazdy vyrobi > len to ce dokaze aj zrealizovat konecnemu zakaznikovi. Myslim ze do 10 > rokov sa aj nase krajiny zmenia z exporterov na importerov medu. ...... > > Na vinaře "Templáře" jsem narazil mnohokrát na různých výstavách > (nevinařských) a i při jiných příležitostech, kdy prezentovali a dávali > ochutnat své víno. > Normální marketing. Pracný a produktivní. Když kupuji víno, občas si šáhnu > i po jejich láhvi. Kromě určité kvality i z pocitu "že si to zaslouží". > Nevím, kdybych náhodou musel kupovat med, zda bych šahal po českém > (slovenském) medu. Nějak nemám pocit, že si to č. a s. včelaři moc > zaslouží. Nemakají a fňukají. > A asi budeme dovozovými zeměmi, protože na české zákazníky ser... . > Dokud to šlo vyvážet, tak se vyváželo, protože to bylo jednodušší než se > starat o našeho zákazníka, a mezi tím si náš zákazník našel své dodavatele > a nastavil své spotřebiteské zvyklosti. Třeba nejí med už vůbec. > > A všichni kteří minulých deset,dvacet, třicet let mašírovali s medem do > výkupu a neprodávali v malém na tom mají svůj podíl. Včetně těch, co jim > patřilo ta Včela, a teď nadávají a shánějí viníka. > > Nelze lidem vyčítat, že se k nám najednou nehrnou, když to potřebujeme my, > a dlabali jsme na ně, když oni potřebovali med.(A to je celá minulost ČSV - > až do socialismu - kdy byl med úzký profil a musel se shánět, a ČSV nutil > včelaře do výkupu) > > Jsem překvapen, s jakou zdvořilou nesmělostí stále bývám lidmi tázán, > jestli nemám med na prodej, a zda jim ho příští léto prodám. A pasu se na > jejich překvapení, když jim řeknu, že nemusí čekat, že mám med v zimě i na > jaře na prodej. Většinou se dozvím, že jejich dodavatel už med nemá, co si > nekoupí v létě, tak dá do výkupu atd. a zákazníky pak odkazuje na příští > rok, atd. > A tak se mi stále nabalují noví zákazníci. > Dokonce i letos, kdy jsem med schválně nenabízel a chtěl jsem si vytvořit > rezervu, tak moc velká nebude. > > Jestliže vypadne export (50% nebo víc produkce) musejí se hledat náhradní > řešení. Ta chtějí čas, práci a peníze. > Nelze zazlívat cizincům, že si kupují med odjinud. Je to jejich právo a tak > dost dobře nechápu drzost argumentace, že se jim má zakázat dovoz odjinud, > aby si museli koupit náš "drahý" med. > Je to stejné, jako zakazovat dovoz nářadí atd. z Asie a nutit nás nakupovat > Narex, Škodovku, český textil atd. > To by bylo ještě možná logické. Ale správnější ekvivalent by byl Bosh, > Renault, francouzký textil atd. > Co je nám do nezamětsnanosti v Německu a Francii, a co je Němcům do > problému včelařů z jiných zemí. > > A pokud je někdo větší nebo lepší včelař než já, tak mu nezbyde, aby se o > tu práci podělil a založil si družstvo, družstvíčko. > > Už naši předkové před sto lety věděli, že tudy vede cesta. > > A co se děje v Čechách, to už je na posr... > Když jsem listoval posledním Včelařstvím, tak mi bylo za včelaře smutno. > Karel
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 16276
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |